Oczyszczanie z toksyn cz II | jak prawidłowo rozpocząć detoksykację |Prodykty oczyszczające organizm


Prawidłowa detoksykacja jest niezbędnym warunkiem dla zachowania naszego zdrowia  oraz jednym  z najważniejszych zabezpieczeń przed epidemią nowotworową.  Bezsprzecznie udowodniono, że jedną z kluczowych przyczyn mutacji naszych komórek są metale ciężkie, pestycydy, pleśnie, PCB...


Przygotowanie do oczyszczania organizmu.  

 
Pierwszym krokiem na drodze do prawidłowego usunięcia toksyn jest odkwaszenie organizmu oraz oczyszczenie jelit.
Podczas detoksykacji równocześnie uruchamia się  proces uwalniania z tkanek skumulowanych kwasów i wolnych rodników.

Równowagę kwasowo- zasadową przywraca spożywanie warzyw i owoców półsłodkich, z jednoczesnym wyeliminowaniem  mięsa wieprzowego,  nabiału, tłuszczy zwierzęcych, olei rafinowanych, cukru, białej mąki i używek.


 Szczególnie silnie odkwaszające są  jabłka i ocet jabłkowy, cytryny,  limonki, ziemniaki, dynia, kabaczek, bakłażan, dzika róża, ogórki, brokuł, kalafior, śliwki, morele, buraki,  jagody, sałata, seler, szpinak, pomidory,  gruszki, marchew, winogrona, pokrzywa, spirulina, awokado, zakwas chlebowy i buraczany, kapusta kiszona, pokrzywa, banany, fasolka szparagowa...

Pomocna jest również kasza jaglana, kiełki zbóż i ziaren, stanowiące doskonały produkt oczyszczający.
Powyższe pokarmy są również najzdrowszymi dla naszej wątroby.

W wypadkach dużego zakwaszenia stosujemy gotowe proszki odkwaszające, np. Alkalan, minerały Pro balans, sodę oczyszczoną i cytrynian wapnia.


 Wapń, to kluczowy pierwiastek zapewniający naszą równowagę kwasowo- zasadową. Produkty zakwaszające, czyli mięso, pasteryzowane mleko, cukier i mąka, stymulują zmianę jego korzystnej, organicznej formy, w nieorganiczną oraz pobierają z kośćca fosfor.


  Organiczny wapń i fosfor występuje w świeżych  warzywach, kaszach, owocach, kiełkach, occie jabłkowym, kiełkach, pyłku pszczelim, orzechach.


Koniecznie uzupełniamy także poziom potasu i magnezu. O pierwiastkach buforowych przeczytasz w odkwaszaniu organizmu.



Odpowiedni transport składników odżywczych i tlenu, a odprowadzanie zbędnych metabolitów  i dwutlenku węgla, oparty jest na sprawnym  działaniu pompy sodowo- potasowej. Prawidłowość tego mechanizmu związana jest,  między innymi,  z odpowiednim poziomem potasu. Powinno być go dwa razy tyle, co sodu. Ograniczmy sól przemysłowa lub używajmy  tylko soli himalajskiej - do 4 gram na dobę. 

Wraz z wapniem, potas przekazuje impulsy nerwowe pomiędzy komórkami ( potas- rozkurcz, wapń- skurcz), usuwa nadmiar płynów, normalizuje ciśnienie krwi i reguluje poziom glukozy. 

Szczególnie zasobne w potas są: awokado, jabłka, ziemniaki, szpinak, pomidory, banany, morele suszone, pomarańcze, aronia, dzika róża, berberys, czerwona papryka, kiwi, kapusta.

W  okresie przygotowującym do kuracji oczyszczania jelit lub wybranej monodiety wykonujemy, co drugi dzień, 20 minutowe kąpiele w soli,  4 – 6 łyżki na wannę lub moczenie stóp - około 1 łyżka soli na  kąpiel. Nacieramy ciało octem jabłkowym - 1 łyżka na szklankę oraz  wykonujemy naprzemienne prysznice. Pijemy też trzy  razy dziennie  po szklance, naturalny ocet jabłkowy z wodą i miodem, rozcieńczony 1: 10, sok z kwaśnych jabłek, cytryny, brzozy i  żurawiny. Żurawinę  początkowo rozcieńczamy pół na pół z wodą.


 Zalecam fachowo wykonane masaże stóp i ciała, szczotkowanie na sucho, chodzenie na boso po kamykach, ściółce leśnej, szyszkach...


 W trakcie oczyszczania unikamy chemicznych dodatków w kosmetykach, nie farbujemy włosów, nie używamy dezodorantów z aluminium, balsamów do ciała itp...


 Prawidłowe przeprowadzenie  kuracji  odkwaszającej i oczyszczającej zależy od sprawności detoksykacyjnej wątroby, która musi  zostać wzmocniona oraz pobudzona do regeneracji.


Dla sprawnej neutralizacji toksyn  i metali  potrzebuje ona między innymi  magnezu, selenu, witaminy C, E, beta karotenu, sulforafanu, bioflawonoidów i aminokwasów: tauryny, lizyny, glicyny, ornityny, argininy, cysteiny. 


 Dla  zastymulowania produkcji glutationu w  komórkach spożywamy w okresie przygotowującym do detoksykacji:  kapustę, brukselkę, szparagi, czosnek, cebulę, awokado,  nasiona kminku, ostropestu oraz lnu-jeśli nie mamy kamicy wątrobowej.


Glutation chroni nas przed nowotworem wątroby i spowalnia procesy starzenia się. Dzięki niemu następuje również ponowna rekonstrukcja utlenionych witamin A i E. To najważniejsza substancja detoksykująca organizm. Przy wyczerpaniu  naszych wewnętrznych zasobów i spadku zdolności do jego produkcji czyli biosyntezy, następuje martwica wątroby i zamieranie komórek tzw. apoptoza. 

Jego niedobór  w prostej drodze prowadzi do nadmiaru toksyn i spowolnienia tępa odtruwania.

  Prawidłowa biosynteza glutationu jest możliwa tylko,  gdy uzupełnimy selen, miedź, cynk, żelazo i witaminę C.

 Dlatego  w oczyszczaniu organizmu i regeneracji wątroby  zalecam tymczasową suplementację witaminy C, mleczko i pyłek pszczeli. Witamina C  musi być bardzo dobrej jakości tzw. lewoskrętna. Najlepiej jednak wchłania się w formie naturalnej, kiedy towarzyszy jej szereg biokatalizatorów. Spożywaj więc sproszkowaną dziką różę, acerolę lub witaminę C np. Calivita. Colwey.

 Glutation  wpływa  na stymulację limfocytów  i zapobieganie większości schorzeń cywilizacyjnych.

To jedna z najważniejszych substancji detoksykujących wątrobę, jak i wszystkie pozostałe komórki.

Nie mniej ważna jest metionina, neutralizująca nadmiar kwasów w  drogach żółciowych i nerkach. Zapobiega ona rownież stanom zapalnym, kamicy wątrobowej i nerkowej. Chroni i  regeneruje miąższ wątroby.

 Służy do syntezy cysteiny i tauryny. Znajdziesz ją w  fasoli cebuli, czosnku, bobie, brukselce, szpinaku. Szczególnie korzystne jest łączenie metioniny z lecytyną np. suplementacja fosfolipidów sojowych z  zażywaniem nalewki czosnkowej- czosnek podnosi równocześnie poziom glutationu.  Z kuracji korzystać mogą tylko osoby dobrze tolerujące czosnek.
Cysteinę  uzupełniamy spożywając rzepę, gorczycę, rukiew, rzeżuchę, nasturcję.
Taurynę  znajdziemy  np. w soczewicy, grochu, cieciorce, rybach, ostrygach.





  Pierwszym etapem na drodze pozbywania się toksyn jest zawsze odnowa mikroflory i oczyszczanie jelit.

W  detoksykacji  i odnowie mikroflory jelit pomocny jest zakwas  buraczany oraz ocet jabłkowy. Regulują one  przemianę materii i zwiększają perystaltykę jelit. Jednocześnie zapobiegają rozwojowi szkodliwych bakterii i grzybów. Ocet dostarcza  również krzemu, potasu, wapnia, a buraki niezbędnej dla wątroby betainy i potasu. Betaina stymuluje produkcję cennej w odtruwaniu metioniny i choliny.


Dietę   oczyszczajaco- odkwaszającą  jednocześnie  uzupełniamy wprowadzeniem programu przeciwutleniającego.


 W trakcie oczyszczania następuje gwałtowny wzrost wolnych rodników, które niekontrolowane mogą uszkodzić komórki naszej wątroby i obciążyć serce. Wolne rodniki utleniają również lipidy i białka, wprowadzając nas w stan stresu oksydacyjnego, inicjującego chorobę  nowotworową.


 Jest to jeden z podstawowych warunków bezpiecznej i owocnej detoksykacji, niestety dość często ignorowany przez niektórych naturoterapeutów i lekarzy ...


 Przeciwutleniacze znajdują się  w większości owoców i warzyw oraz sporządzonych z nich sokach.

W trakcie przygotowania do oczyszczania  spożywamy  jagody, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, jabłka, cytryny, żurawinę, kiwi, granaty, śliwki, noni, aloes, acerolę, mango, rokitnika, berberys... Dostarczają  one jednocześnie błonnika i pektyn, zasysających wstępnie toksyny z jelit.  Jednocześnie  pijemy czerwoną lub zieloną herbatę  z liśćmi porzeczki czarnej, malin lub poziomki, napar z pietruszki i spożywamy spiruline, młody jęczmień, natkę pietruszki oraz  kolendrę.

 Nie nadużywajmy  jednak suszonych  owoców. Odznaczają się one dużą zawartością fruktozy. 

 Ma ona negatywny wpływ na regulację poziomu cukru i kontrolę łaknienia. Stymuluje również namnażanie się grzybów i prowadzi do otyłości.
 Nie zużyta na bieżąco, zamienia się w cząsteczki tłuszczu i obciąża wątrobę.

Codziennie dbajmy o dostarczenie  kwasu foliowego, sulforafanu i beta karotenu zawartych w : sałacie, szpinaku, pietruszce, arbuzie, morelach, śliwkach, kapuście, marchewce, pomidorach, papryce, bakłażanie. Ich źródłem jest również kalafior, brokuł i brukselka.

 Wątroba  potrzebuje również chlorofilu. Dostarczysz go wraz z zieloną pietruszką, algami, lucerną, kiełkami, pokrzywą  i sałatą.

 Program przeciwutleniający możemy wzbogacić zażywaniem odpowiednich, naturalnych enzymów trawiennych. Znajdziesz je  w ananasie, sałacie, kiwi, papai, kiełkach, awokado, bananach lub dostarczysz w  Enzywicie - zawierają enzymy proteolityczne ułatwiające trawienie białek.


 Jest on szczególnie wskazany dla osób z osłabieniem trzustki. W razie indywidualnej  konieczności suplementujemy również witaminy C, A i E, kompleksy flawonoidów, magnez, inulinę i probiotyki. Do uzgodnienia z lekarzem i naturoterapeutą.


 Dla owocnej detoksykacji  konieczne są prebiotyki i probiotyki oraz odpowiednie ilości błonnika.

Prebiotyki i probiotyki selektywnie wspierają rozwój przyjaznej mikroflory jelitowej, jednocześnie eliminując nadmiar drożdżaków stanowiących źródło toksyn. Nawiązują z układem immunologicznym swoisty, chemiczny dialog, aktywizujący usuwanie patogenów. Pomagają  takze w regulacji pH jelit, obniżają ryzyko nowotworów jelita grubego-stymulują, w tym zakresie funkcje układu immunologicznego. Uzupełnisz je wraz z fasolą, bananami,  zakwasem buraczanym,  pomidorami,  pełnymi ziarnami, czosnkiem, cebulą, cykorią, przyjaznymi organizmami EM. Szczegóły znajdziesz  w artykule na temat zdrowych jelit i usuwania pasożytów. W razie konieczności sięgnij po trilac, bactrim, triflorę, lakcid. Colon C, innulinę...
Pektyny to rozpuszczalna frakcja błonnika, zasysająca nadmiar tłuszczy i toksyn. Pochłaniając wodę, tworzą galaretowaty żel, wiążący wolne wolne rodniki i metale ciężkie. To twój największy sojusznik w oczyszczaniu, odkwaszaniu i regenerowaniu jelit. Zawarte są w większości owoców.
Szczególnie bogate w pektyny są : jabłka, śliwki, gruszki, morele, agrest, kiwi, winogrona...

W procesie oczyszczania koniecznie wprowadzamy, stymulujące pracę wątroby i jelit, nierafinowane, świeże oleje- minimum dwie łyżki dziennie. Do wyboru mamy olej lniany, oliwę z oliwek, rzepakowy, sezamowy, kokosowy, z dyni, z winogron...


Koniecznie rezygnuj z suplementacji omega 3 pochodzenia rybnego. Podczas produkcji złocistych kapsułek dochodzi do tragicznego w skutkach skażenia środowiska i zachorowań na  astmę, alergie oraz nowotwory, zamieszkujących w okolicy fabryk,  rodzin.  Zobacz film,, Omega 3 czyim kosztem“.:





 Jednocześnie spożywany oczyszczające jelita pestki z dyni, ziarna lnu, sezamu, kminku, czarnuszki, mielone  orzechy i migdały.




 Napar ziołowy dobiera naturoterapeuta w porozumieniu z lekarzem- istnieje możliwość interakcji z lekami.


W detoksykacji pomocne są:



  •  mięta 50g, mniszek lek 50g, pokrzywa 50g,
  •   lipa 50g, rumianek 50g, melisa 50g, ślaz 50g, koper włoski 50g, mięta 50g,
  •   liść czarnej porzeczki 50g, liść poziomki 50g,
  •   porzeczka czarna 50g, szałwia 50g,
  •   bez czarny 50g, mięta 50g, len 50g
  •   zielona herbata z bratkiem polnym, koniczyną, perzem,
  •  czarna herbata, zielona lub czerwona z chabrem, liśćmi malin, jeżyn lub porzeczki,
  •   czosnek niedźwiedzi,
  •   herbata zielona z ananasem lub żurawiną,
  •   dzika róża 50g, hibiskus 50g, głóg owoc 50g, jarzębina 10g, tarnina 10g, jabłko 50g,
  •   dziurawiec 50g, liść jeżyny 50g,
  •   ziele skrzypu 50g,  liść poziomki 50g,
  •  liść brzozy 50g, rdest ptasi 50g, orzech włoski 25g, owocnia fasoli 25g, łopian 25g, nostrzyk 25g
  •   dziurawiec 50g, pokrzywa 50g, melisa 50g, mięta 50g,
  •  bratek 50g, liść orzecha włoskiego 25g.
  •   skrzyp 50g, mięta 50g, łopian 50g, rdest ptasi 50g, liść orzecha włoskiego 25g, chaber 25g,
  •    bez czarny 25g,
  •   serdecznik 50g, kocanka 50g, krwawnik 50g, macierzanka 50g, oman korzeń 50g, znamiona kukurydzy 50g,
  •   chaber 50g, rumianek 50g,
  •   pokrzywa 50g, krwawnik 50g, nagietek 50g,
  •   chaber 20g, liść maliny 20g,  liść poziomki 50g, zielona herbata,
  •   korzeń łopianu w formie maceratu wodnego 50g,
  •   perz 50g, pokrzywa 50g, skrzyp 50g,
  •  napar z widłaka,
  •   kminek 50g, anyż 50g, koper włoski 50g,
  •   koper włoski 50g, mięta 50g, rumianek 50g.
  •    lipa 50g, rumianek 50g, sok z malin.
Z moich obserwacji wynika, że można bezpiecznie dodawać do herbaty liście malin, czarnej porzeczki, poziomki i jeżyn, kwiaty bratka, koniczyny i rumianku. Po posiłku sprawdza się  herbatka anyżek, koper włoski i majeranek.

 Zawsze, gdy po raz pierwszy sięgasz po wybrane zioła, pij jeden- trzy łyki naparu i obserwuj  reakcje swojego organizmu. Jeśli nie masz alergii,  dopiero po 30 minutach, wypijaj więcej naparu.Uczulenie objawiać się może przyspieszonym biciem serca, zawrotami głowy, niepokojem, świądem skóry, rumieniem...


Zioła i produkty spożywcze zalecane przeze mnie w detoksykacji : seler, pietruszka -szczególnie nać, rzeżucha, kabaczek, aloes, noni, bakłażan, szpinak, szczaw, sałata, rabarbar, oliwki, pomarańcza, melon, kalarepka, jabłka, truskawki, granaty, jeżyny, borówki, figi, pataty, ogórki, pomidory, karczochy, pasternak, arbuzy, grejpfrut, cytryna, porzeczka czarna, ciecierzyca, fasola mung, proso, pochrzyn, pokrzywa, mniszek lekarski, koniczyna, bez czarny, liść laurowy, bratek, nagietek, chaber, orzech włoski liść, stokrotka, brzoza, cykoria, znamiona kukurydzy, perz, zielona herbata, vilcacora, pau darco, mumio, łopian, owies, len, jałowiec, echinacea, krwawnik, morszczyn, przetacznik, rdest ptasi, chmiel, czystek, czosnek niedźwiedzi, widłak, czarnuszka, kocanka, dziurawiec, algi morskie, grzyby mun, shitake, maitake, grzybek tybetański, boczniaki, majeranek, oregano, kurkuma, imbir, cynamon, kamfora...


                                           



Oczyszczanie z toksyn cz II | jak prawidłowo rozpocząć detoksykację |Prodykty oczyszczające organizm Oczyszczanie z toksyn cz II | jak prawidłowo rozpocząć detoksykację |Prodykty oczyszczające organizm Reviewed by Sięgnij do Natury on 14:28 Rating: 5

1 komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...