Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu |Zakwaszenie organizmu- przyczyny i symptomy

                













 Na czym polega równowaga kwasowo- zasadowa 

Jednym z  po podstawowych czynników, od których zależy nasze zdrowie jest równowaga kwasowo- zasadowa. Mówiąc najprościej, jest to, określenie właściwego poziomu kwasów i zasad, warunkujących prawidłowy przebieg kluczowych reakcji w naszym organizmie.

Bilans zasad i kwasów nieustanie oscyluje pomiędzy określonymi wartościami. Optymalne
pH to 7, 35-7,38. Idealną wartością, oznaczającą zdrowie jest pH 7,36. Jeżeli wartości spadają znacznie poniżej, mówimy o tzw. zakwaszeniu.


Wpływ na naszą kwasowość ma wiele czynników np:
-sposób odżywiania,
-kondycja układu nerwowego,
- zdrowie jelit, nerek i wątroby,
-sprawność układu oddechowego i wydalniczego,
-obecność patogenów: bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów...
-określone wzorce myślowe np. nieumiejętność kochania siebie i innych, nieodczuwanie radości i satysfakcji z własnego życia.

Krótko scharakteryzuję najważniejsze zagadnienia, związane z zachowaniem równowagi kwasowo- zasadowej.

Produkty odkwaszające to te, które zawierają zasady- potas, magnez, wapń, fluor, cynk, żelazoW wyniku ich przemiany tworzy się więcej zasad niż jonów wodorowych i kwasów. Do tej kategorii należą przede wszystkim: owoce i warzywa, woda mineralna i zioła.

Produkty zakwaszające to te, w wyniku których powstaje więcej jonów wodorowych i kwasów niż zasad.
Są to : biały cukier, biała mąka, mięso, drób i ryby, jaja, nabiał, herbata, kawa, alkohol, niektóre ziarna zbóż, większość orzechów i nasion.

W większości, obecnie odżywiamy się w sposób zakwaszający. W połączeniu ze stresem, spadkiem \jakości tlenu, gleby i wody oraz nadmierną konsumpcją farmaceutyków i używek, zakwaszenie stało się niebezpiecznym zjawiskiem cywilizacyjnym.

Powstające w wyniku przemiany materii kwasy są na bieżąco neutralizowane, dzięki odpowiedniej ilości zasad, gwarantujących prawidłowy przebieg procesów buforowych, czyli regulowania bilansu kwasowego.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W tych przypadkach nasze białka ulegają denaturacji, nie działają enzymy komórkowe i ustaje prawidłowa wymiana gazów oddechowych.

Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. 


Mechanizmy buforowe

Jeśli w organizmie nieustannie powstaje zbyt wiele kwasów, przy jednoczesnym niedoborze zasad, sięga on do swoich naturalnych zapasów i wyrównuje bilans za pomocą zmagazynowanych zasad: wapnia, magnezu, potasu, sodu, żelaza i miedzi, zwanych pierwiastkami buforowymi. Przy wyczerpaniu tego mechanizmu i dalszym napływie nowych kwasów, organizm wyrównuje pH, korzystając z zapasowych substancji mineralnych znajdujących się w kościach, tkankach, czy narządach.

Regulacja pH krwi, to warunek konieczny dla podtrzymania podstawowych funkcji życiowych organizmu. Przy gwałtownym spadku pH następuje zamieranie komórek, uszkadzanie tkanek, a w skrajnych wypadkach nawet zatrzymanie akcji serca.

Rozregulowanie podstawowych mechanizmów buforowych, związane z nieprawidłowym żywieniem, w prostej drodze prowadzi do niedoborów minerałów i witamin, ogólnego zakwaszenia, otyłości i większości schorzeń cywilizacyjnych, w tym: nerwicy, nowotworów, miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia...

W tej sytuacji pojawiają się również problemy z wytwarzaniem energii w mitochondriach oraz prawidłowym usuwaniem toksyn z komórek i tkanek.

Pierwszym miejscem dla kwaśnych metabolitów jest tkanka łączna. W przenośni, tu tymczasowo ulokowane kwasy czekają na swoją prawidłową neutralizację. Przy nadmiarze kwaśnych metabolitów i niedoborze zasad, tkanka łączna nie jest w stanie prawidłowo spełniać swojej ochronnej, przewodzącej i buforowej funkcji. Jej włókna kolagenowe są odporne na kwasy, jednak i te, w końcu ulegają częściowym uszkodzeniom. W tej sytuacji, kwasy wraz z toksynami, przedostają się do krwi i wnętrza komórek, a następnie lokują się w stawach i mięśniach.


Następnie kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdyż nasz organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec dalszym, zagrażającym życiu zniszczeniom np. komórki rakowe bardzo szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe mutują się i giną. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są bezpośrednią przyczyną osłabienia całej bariery immunologicznej organizmu. Pozbawione zasad i przeciążone chemicznymi odpadami komórki, stają się bezbronne i natychmiast podatne na działanie bakterii, grzybów, pasożytów, wirusów, wolnych rodników oraz mutacje wywołane kumulującymi się  substancjami karcynogenami. 
Bezpośrednio umiejscawia nas to także w grupie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.




Pierwsze symptomy zakwaszenia

Pierwsze alarmujące oznaki zakwaszenia to: zmęczenie, rozdrażnienie, ciemne kręgi pod oczami, nadkwasota, bóle i zawroty głowy, nadmiar płynów i celulitis, mroczki przed oczami, niestrawność, problemy skórne np. krosty, alergie, łuszczyca, częste zaziębienia, nudności, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, mrowienia i drętwienia kończyn, bóle stawów.

Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi. Ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi. 

Przykładowe choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie: 


Przewód pokarmowy-ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego. 
Mięśnie i stawy. dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, schorzenia reumatoidalne.
 Układ sercowo-naczyniowy- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg powodujące częste uczucie zimna w kończynach, zawroty głowy, migreny, zawał serca. 
Skóra, włosy,z ęby- wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis. 
Układ metaboliczny i hormonalny - nadwaga, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu, celulitis, nadczynność lub niedoczynność tarczycy, problemy z menstruacją i potencją, torbiele jajników, włókniaki i tłuszczaki w piersiach




Procesy zachodzące w organizmie podczas zakwaszenia

Pierwszymi alarmującymi objawami nadmiaru kwasów są zaburzenia w obrębie układu pokarmowego. Żołądek ma najkwaśniejsze środowisko, jego pH wynosi 3,0 -1,2. To zapewnia nam idealną ochronę przed zarazkami i umożliwia trawienie tłustych pokarmów. Podczas wytwarzania kwasu solnego automatycznie rusza produkcja odpowiedniej ilości wodorowęglanu sodu. Jest go dwa razy tyle, co kwasu solnego. Jedna część alkalizuje treść żołądka, druga zużyta jest do zniszczenia nadwyżki kwasów w tkance łącznej i jelitach.
Jeśli równowaga zachwieje się nadmiarem kwasów, organizm automatycznie pobudza się do produkcji dodatkowych porcji wodorowęglanu sodu. Nadwyżka produkcyjna na zasadzie sprzężenia zwrotnego, stymuluje wytwarzanie dodatkowych porcji kwasu solnego. Powstaje błędne koło, objawiające się zgagą, nadkwaśnością, biegunką i podrażnieniem jelit oraz nieprawidłowym trawieniem białek, węglowodanów i tłuszczy.
Zbyt kwaśna treść żołądkowa trafia do dwunastnicy i jelit, uszkadzając ich delikatne błony śluzowe. Zmiana pH w jelicie to automatycznie zaburzenia trawienia i nasilenie procesów gnilno- fermentacyjnych. Ponadto powstają wrzody żołądka i dwunastnicy, alergie i nietolerancje pokarmowe, infekcje bakteryjne, pasożytnicze i grzybicze. Następstwem powyższej sytuacji jest przewlekła dysbioza, prowadząca do zaburzenia produkcji witamin, enzymów i hormonów.



Zakwaszenie i grzybica

Zaburzenie kwasowości jelita cienkiego powoduje także ekspansję, naturalnie występującego w jelicie grubym drożdżaka candida albicans, na cały przewód pokarmowy. W tej sytuacji może on zasiedlić jelito cienkie i przedostać się do krwiobiegu, a w sprzyjających warunkach zainicjować ogólnoustrojową grzybicę.
Przykładowe objawy zaburzenia funkcji jelit:
- bóle w obrębie jamy brzusznej, wzdęcia, niestrawność, obstrukcja, biegunka, mdłości, wymioty,
-niedobory witamin i minerałów, szczególnie z grupy B, znaczny spadek żelaza we krwi tzw. stany przed anemiczne, słabe włosy i paznokcie,
-częste infekcje np. układu oddechowego, moczowego,
-osłabienie serca i problemy z krążeniem,
-stany podgorączkowe nieznanego pochodzenia,
-hemoroidy i krwawienia z przewodu pokarmowego,
-stany zapalne żołądka, jamy ustnej, przełyku,
-nasilenie odczynów alergicznych, zmian skórnych: pieprzyków, brodawek, trądziku,
-nagłe przybieranie na wadze lub chudnięcie,
-drętwienia kończyn, skurcze, drgawki, bóle kostne i mięśniowe,
-obrzęki i zaburzenia równowagi elektrolitowej.

W wyniku uszkodzenia kosmków jelitowych i błon śluzowych, przez pasożyty i przerost drożdżaka candida, powstaje zespół złego wchłaniania i nadwrażliwość na pokarmy. Mówiąc w przenośni, grzyb zasiedla nasze jelito i wrasta w tkanki, zachowując się jak typowe grzyby, czyli tworzy coraz rozleglejsze kolonie oraz czerpie z podłoża składniki odżywcze, rabując nas z witamin i minerałów, w tym z gruby B. Jednocześnie zaburza prawidłowe wchłanianie, zmniejszającego odczyny alergiczne wapnia oraz gojących jelita witamin A i E. Przeciążona wątroba zaczyna produkować za mało trawiącej tłuszcze żółci, koniecznych dla prawidłowego przyswajania niektórych związków np: witamin A,E,K, D wapnia.
Cząsteczki nieprawidłowo trawionego pokarmu dostają się przez mikroranki do krwiobiegu i wywołują chaos w układzie immunologicznym. W przypadku dużej dysbiozy wzrasta nadwrażliwość niemal na wszystko: zapachy, smaki, dźwięki, polepszacze smaku, światło słoneczne, dotyk, aż do objawów autyzmu i ADHD włącznie.

Szczególną uwagę należy także zwrócić na wzrost ilości wolnych rodników i toksyn w przebiegu infekcji grzybiczych oraz fakt osłabienia pokaleczonych tkanek. Wydzielane przez patogeny jady wywołują poważne odczyny alergiczne oraz podnoszą wrażliwość na substancje chemiczne.
Paraliżują przeciwciała i dezorganizują, poprzez uszkodzenie wątroby, system sprawnego usuwania toksyn i kwasów. Powstaje tzw błędne koło. Więcej toksyn i kwasów- spadek odporności i niekontrolowany wzrost ilości grzybów i pasożytów. Patrz grzybica i pasożyty.




Zakwaszenie i alergia

Nadmiar kwasów uszkadza delikatne błony śluzowe jelit, zwiększając ich przepuszczalność i powoduje nadprodukcję histaminy, co nasila objawy alergiczne: bóle głowy po posiłku, nietolerancję mleka, pszenicy, katar, kaszel...
Źle strawione cząstki pokarmowe traktowane są jako szkodliwe bakterie i wirusy. Towarzyszy temu irracjonalna odpowiedź układu immunologicznego. Pojawiać się może gorączka, pobudzenie krążenia, wzrost liczby przeciwciał, stymulacja ukrwienia. Nadużywanie tego mechanizmu prowadzi do chaosu i wyczerpania systemu odporności. W tej sytuacji problemy alergiczne rozwiązuje zmiana sposobu żywienia na odkwaszające, oczyszczenie organizmu z toksyn wraz z prawidłową eliminacją grzybów i pasożytów.

W konsekwencji wcześniejszych zaburzeń, zakwaszeniu ulega również środowisko w jamie ustnej. Powstają stany zapalne dziąseł, afty, następuje obniżenie odporności błon śluzowych, w tym gardła, tchawicy i oskrzeli. Widzimy tu bezpośredni wpływ trawienia na odporność i obronę przed infekcjami górnego układu oddechowego.



Wątroba i problemy z detoksykacją

Źle strawione składniki pokarmowe wraz z nadmiarem kwasów, patogenów i toksyn wędrują do wątroby. Konsekwencją jest obniżenie jej zdolności detoksykacyjnych oraz zaburzenia wytwarzania żółci. Reperkusją jest również zaburzenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi oraz kamica woreczka żółciowego. Nasz organizm dąży do potrzymania życia za wszelką cenę. Komórki potrafią włączyć tryb awaryjny i w ekstremalnych warunkach odżywiać się odpadami metabolicznymi. Groźną konsekwencją tego faktu jest zmiana możliwości metabolicznych i mutacja.
Odkładanie się mikroskopijnych cząsteczek toksyn zagęszcza galaretowatą strukturę tkanki łącznej i uszkadza macierz międzykomórkową, jednocześnie tworząc włókniaki, cysty, polipy, czyli kolonie zwyrodniałych, niedożywionych komórek.
Organizm nieustannie poszukuje bezpiecznych miejsc dla ulokowania nadmiaru toksyn, jednocześnie zwiększając filtrację krwi i limfy. Reperkusje są widoczne pod postacią powiększonych węzłów chłonnych, obrzęków migdałów i nawracających angin, powstawania torbieli, tłuszczaków, cellulitisu, żylaków odbytu, zapaleń stawów. Toksyny krążąc po organizmie usiłują wydostać się przez skórę, zatoki i płuca. Stąd również częste katary, kaszel, astma, przewlekłe zapalenia oskrzeli. Objawami zakwaszenia są również wypryski, trądzik, przetłuszczanie się skóry i włosów.

Nadmiar toksyn i kwasów powoduje także gromadzenie się tkanki tłuszczowej, w której są bezpiecznie lokowane. Stymuluje otyłość i jest jedną z przyczyn tzw syndromu metabolicznego.
Złogi blokują naczynia wewnątrz wątrobowe. W konsekwencji przeciążenia toksynami nie spełnia ona prawidłowo swoich funkcji np. syntezy aminokwasów. Jednym z następstw jest osłabienie struktur wszystkich tkanek łącznych i rozregulowanie procesów trawiennych oraz metabolicznych. Niedobory kolagenu i białek wpływają na osłabienie kości, stawów, mięśni, gorszą regenerację skóry i naczyń krwionośnych. Zaburzenie przemian aminokwasowych spowoduje deficyty energetyczne, w tym rozregulowanie mechanizmów termoregulacji, niedobory przeciwciał, fermentów, enzymów, hormonów, neuroprzekaźników. Dysfunkcje mózgu i układu nerwowego wywołają chaos komunikacyjno - energetyczny na poziomie ustroju, jak również w całym układzie biodynamicznym ciało fizyczne-energetyczne-duchowe.

Toksyny i kwasy szczególnie silnie uderzają w trzustkę, powodując wahania poziomu cukru we krwi. Powoli dochodzi do zaburzenia prawidłowego wydzielania insuliny i transportu glukozy do komórek.
Zatrucie toksynami i kwasami powoduje dezorganizację całego ustroju, szczególnie układu nerwowego. Gdy mamy częste problemy z pamięcią, czujemy się zamgleni intelektualnie, w pierwszej kolejności musimy pomyśleć o konieczności oczyszczenia. Gdy do naszego mózgu docierają toksyczne substancje, obniżona zostaje sprawność intelektualna, umiejętność skupiania myśli i jakość procesów pamięciowych. Odczuwany rozdrażnienie, cierpimy na bezsenność, depresję, nerwicę, apatię. Jednocześnie gromadzenie toksycznych myśli, złości, uraz, zawiści i negatywnych wzorców myślowych, stymuluje powstawanie kolejnych kwasów i toksyn organicznych.

Należy być świadomym faktu, że zaburzenie pracy wybranego odcinka przewodu pokarmowego, powoduje powstawanie dysfunkcji całego systemu trawiennego, z jednoczesnym spadkiem odporności i kondycji energetycznej organizmu. Zaburzona zastaje komunikacyjna funkcja tkanki limfatycznej jelit mobilizująca organizm do ciągłej walki z infekcjami.



 



Wpływ zakwaszenia na nerki


Kolejnym etapem dezorganizacji organizmu jest przeciążenie funkcji wydalniczych w obrębie nerek. Jeśli pH. moczu spada poniżej wymaganej wartości, namnażają się bakterie chorobotwórcze. Określenie pH moczu można wykonać za pomocą pasków kupionych w aptece. Wartości
poniżej 7 -7,5 świadczą o zakwaszeniu organizmu. Nadmiar kwasów i zanieczyszczeń powoduje zapalenia nerek, kamicę, spadek kondycji nadnerczy i upośledzenie przemian wapniowych.
Zaburzenie gospodarki wapniowej ma również bezpośredni wpływ na funkcję tarczycy i układu kostno- stawowego. Szczególnie odczuwają to kobiety. U nich bowiem następuje utrata wapnia wraz z krwawieniem miesięcznym. W sytuacji zakwaszenia są dodatkowo obciążone ryzykiem osteoporozy i zaburzeń hormonalnych. Uwagę na to muszą zwrócić wszystkie kobiety po 50 roku życia. W tym okresie obniża się przyswajalność wapnia przy jednoczesnym wyczerpaniu jego rezerw. Musimy pamiętać o tym, że wapń trafia na właściwe miejsca tylko wtedy, gdy organizm dysponuje odpowiednią ilością krzemu, magnezu i witamin z grupy B. Nadmiar produktów zakwaszających, powoduje zamianę korzystnej dla nas formy organicznej, w nieorganiczną -powodującą złogi wapniowe w nerkach, wątrobie, stawach, czy tętnicach...



Stawy i mięśnie

Choć miejscem lokowania kwasów i toksyn jest tkanka łączna, przy jej przeciążeniu kwasy wędrują do stawów i mięśni, powodując ich bóle i przewlekłe zapalenia. W wyniku przewlekłego zakwaszenia w układzie kostno- stawowym dochodzi do przewlekłych i bolesnych zmian zwyrodnieniowych. Niedobór wapnia sprzyja osteoporozie i osłabieniu mięśni, a nadmiar kwasu moczowego i puryn może wywołać dnę moczanową, artretyzm, RZS i bóle kręgosłupa.

Układ nerwowy

Nadmiar kwasów szczególnie silnie uderza w układ nerwowy. Pobudzeniu ulega jego część przywspółczulna, co objawia się nerwicą, rozdrażnieniem, depresją, przewlekłym zmęczeniem, bezsennością, niskim progiem odczuwalności bólu. Również część współczulna nie spełnia prawidłowo funkcji uspokajająco- rozluźniającej. Kolejne sprzężenie zwrotne. Nadmierne pobudzenie układu nerwowego sprzyja wysokiej produkcji kwasów, szczególnie w układzie pokarmowym. Następuje zaburzenie trawienia, a co za tym idzie, dalej spada poziom zasad i substancji koniecznych dla prawidłowej funkcji mózgu oraz układu nerwowego. Powyższą sytuację rozwiązuje program zasadowego, elektronowego żywienia, z jednoczesną eliminacją zakwaszającej nikotyny i kofeiny.



Krążenie i układ krwionośny


Układ krwionośny zareaguje na nadmiar kwasów i toksyn zmianą płynności i gęstości krwi. Wędrujące do krwiobiegu z przeładowanej tkanki łącznej kwasy, wręcz deformują nasze krwinki. Zakwaszenie zwiększa lepkość krwi, prowadzi do agregacji i adhezji krwinek. Stąd niedaleko do zatorów, zawałów, wylewów. Jednocześnie zmniejsza się drożność drobnych naczyń krwionośnych, utrudniając transport tlenu i składników odżywczych do komórek. Pojawią się skoki ciśnienia, arytmia, zaczną odkładać złogi wapniowe i cholesterolowe w tętnicach. Automatycznie maleje również zdolność czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu oraz usuwania z wnętrza toksycznych i kwaśnych metabolitów. Następuje dalszy spadek dotlenienia, wzrost zakwaszenia i toksemii. Kolejne błędne koło, mogące prowadzić nas do choroby nowotworowej i nieuleczalnego nadciśnienia. Więcej w Jak dbać o układ krwionośny.







Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu |Zakwaszenie organizmu- przyczyny i symptomy Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu |Zakwaszenie organizmu- przyczyny i symptomy Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:58 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...