Jak dbać o stawy | Odżywianie w chorobach stawów cz I
Ziołoterapia i dieta są pomocne w łagodzeniu
dolegliwości bólowych, zapobieganiu dalszemu odkładaniu się złogów oraz tworzeniu się stanów zapalnych.
Przyczyny
problemów kostno - stawowych
W zespole przyczyn dolegliwości typu: reumatyzm,
artretyzm, zapalenia stawów znajdują się: dysfunkcje układu pokarmowego,
alergie, grzybice, infekcje pasożytnicze, nadmiar kwasu moczowego z
zakwaszeniem krwi, nietolerancja laktozy i glutenu, przeciążenie wątroby,
nadmiar wolnych rodników, promieniowanie geopatyczne, metale ciężkie...
Tak, jak w przypadku innych schorzeń
cywilizacyjnych i tu ogromną rolę odgrywa proces detoksykacyjny w wątrobie.
Przy nadmiarze toksyn dochodzi do irracjonalnych reakcji
naszego organizmu, w tym dysfunkcji układu immunologicznego
Dla przykładu:
toksyny wbudowują się w struktury komórkowe tkanek mięśniowych i stawów.
Po jakimś czasie
organizm zaczyna traktować je, jak patogenne twory i kieruje ku nim
przeciwciała.
Skutkiem tego jest szereg zaburzeń
autoimmunologicznych, w tym, alergia pokarmowa, RZS, SM. Nie
bez znaczenia jest także obecność bakterii, głównie gronkowców, pleśni i pasożytów, które
produkują ogromne ilości jadów i metabolitów.
Do osłabienia kondycji stawów i kości dochodzi również
przy niedoborze żółci
W tej sytuacji trawienie tłuszczy nie przebiega prawidłowo, a co za tym idzie, organizm nie przyswaja odpowiedniej ilości wapnia oraz witamin D, E, A, K. Zaburzeniu ulegają również przemiany aminokwasowe i biosynteza regenerującego stawy kolagenu.
W przypadku alergii pokarmowych bezwzględnie przechodzimy
na dietę eliminacyjną i odkwaszającą,
uzupełniamy bakterie probiotyczne oraz usuwamy nadmiar toksyn i grzybów.
Koniecznie przeprowadzamy szczegółową diagnostykę
przyczynową np. Vega testy na pasożyty i bakterie w tym gronkowce,
streptokoki- mogą uszkadzać stawy i powodować stany zapalne.
Alergie, a choroby stawów
Najnowsze
badania amerykańskich uczonych bezsprzecznie udowodniły wpływ alergii
pokarmowych na choroby stawów i inne schorzenia autoimmunologiczne.
Wykluczyć
należy zatem produkty alergizujące np. gluten, cytrusy, paprykę, laktozę...
Przy stanach zapalnych jelit zaburzaone jest
również wchłanianie wapnia.
Prawie każdy stan zapalny ma związek z zaburzeniem
gospodarki wapniowej i zakwaszeniem objętego chorobą obszaru.
Przyczyną jest konsumpcja nabiału i mięsa, tworzącego duże ilości kwasów, w tym siarkowego neutralizowanych za pomocą minerałów buforowych ( magnezu, wapnia, potasu, sodu)
W
celu regulacji przemian wapniowych zadbać musimy o tarczycę oraz odpowiedni poziom witaminy D
oraz witaminy K.
Unikajmy jednak sztucznej suplementacji tanimi produktami wapnia mogącymi prowadzić do miażdżycy i kamicy...
Dla zachowania sprawności stawów konieczny jest między
innymi: krzem, kolagen, witaminy B, K, D, C, wapń, fosfor, bor,
chrom, magnez...
Badania potwierdzają również obniżenie poziomu kwasów omega 3 oraz witamin A, E, cynku, miedzi, selenu u większości osób cierpiących na schorzenia stawów.
W celu ich uzupełnienia spożywajmy: pyłek pszczeli,
oleje nierafinowane, kiełki, sok z pszenicy, zielomy jęczmien, groszek zielony, awokado,
nasiona lnu i czarnuszki, mango, nać pietruszki, pestki dyni i słonecznika,
migdały, pistacje, soję i tofu...
Witaminy K1 i K2
Potrzebujemy ich nie
tylko dla właściwej krzepliwości krwi, ale także dla regulacji gospodarki
wapniowej.
Dostarczymy ich wraz z jarmużem, brokułami, brukselką, sałatą, natką,
rzepą, ogórkiem, ziemniakami, koperkiem, lucerną, kapustą, kalafiorem, soją,
olejem sojowym, szafranem.
Chromu poszukajmy w drożdzach, ostrygach, orzechach włoskich, spirulinie, herbacie.
Mangan jest niezbędny dla wchłaniania wapnia i jako jeden ze składników budulcowych kości.
Zapobiega
osteoporozie i chroni przed zapaleniem stawów oraz wolnymi rodnikami
(jako składnik dysmutazy nadtlenkowej).
Wpływa również na prawidłowe
funkcjonowanie mózgu i stan naszej skóry.
Zawarty jest w gryce, imbirze, szpinaku, awokado,
roślinach strączkowych.
Cynk odgrywa rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej i wpływa na prawidłowy metabolizm witaminy D oraz wapnia.
Spożywajmy owies, kaszę jaglaną, kakao, kiełki
pszenicy, drożdże, pestki dyni, chrzan, musztardę ziarnistą,
marchew, brukselkę, groszek zielony, seler, szpinak.
Bor uczestniczy w wielu procesach metabolicznych.
Ma wpływ na tworzenie się kości oraz zapobieganie utracie wapnia. Niedobór
prowadzi do ich deminaralizacji.
Pomaga również zachować właściwy
poziom minerałów i hormonów we krwi, szczególnie u kobiet w okresie menopauzy,
zapobiega tym samym, osteoporozie oraz osteopenii.
Zawarty jest głównie w morelach, śliwkach, orzechach, miodzie, soi,
daktylach, jabłkach, gruszkach, morelach, rodzynkach.
Witamina D jest niezbędna dla wchłaniania wapnia i fosforu oraz tworzenia prawidłowej struktury kości oraz zębów. Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem stosuj suplementację połączoną z witaminą K 2.
Regularnie przebywaj na słońcu.
Zdrowe stawy potrzebują surforafanu, witaminy
C, bioflawonoidów, tryptofanu i bromeliny.
Tryptofan potrzebny jest między innymi do syntezy metioniny i neurotransmitera serotoniny.
Jego
niedobór w prostej drodze prowadzi do depresji, niepokoju, apatii, bezsenności
oraz nadmiernych napięć układu kostno-mięśniowego, co nasila bóle stawów.
Spadek poziomu tryptofanu występuje zazwyczaj w nietolerancjach
pokarmowych np. uczuleniu na gluten, nietolerancji laktozy, kakao, orzechów.
Zawierają go orzechy, gorzka czekolada, owies, sezam mleko,
spirulina banany, ciecierzyca, daktyle, pestki dyni, słonecznika...
Witamina C jest konieczna do wytwarzania kolagenu, glutationu i interferonu. Aktywuje powstawanie przeciwciał i wpływa na bieżącą samoodnowę naszych tkanek: kości zębów, skóry, chrząstek.
Uczestniczy w produkcji serotoniny i aktywizacji
witaminy E. Niedobory prowadzą do szkorbutu, przewlekłych zaziębień,
krwawych wybroczyn, siniaków, bóli stawów i mięśni, depresji, niedoboru witamin
B, złego gojenia się ran, mikrouszkodzeń błon śluzowych, zapaleń żołądka.
Zawiera ją większość owoców i warzyw.
Liderem są dzika róża, natka pietruszki, rokitnik, guava,
pomarańcze, kiwi, acerola, czerwona papryka, porzeczki...
W celu wzmocnienia stawów szczególnie zalecana jest dzika róża.
Zawiera ona całe bogactwo związków leczniczych i
odżywczych: witaminy B1, B2, E, K, PP, beta karoten, kwas foliowy,
potas i błonnik. Galaktopid działa przeciwbólowo we
wszelkich stanach zapalnych stawów, nerek oraz w bólach kostno- mięśniowych występujących
w trakcie leczenia zaziębień i infekcji.Pobudza również produkcję kolagenu, regenerującego
stawy, naczynia krwionośne, czy skórę. Dzięki temu, jest polecana w wszelkich
schorzeniach narządów ruchu, żylakach, hemoroidach i miażdżycy...
Flawonoidy i polifenole, w tym kwercetyna, likopen i rutyna chronią przed bakteriami i wirusami oraz uszkadzającymi stawy wolnymi rodnikami.
Ułatwiają wchłanianie witaminy C, działają przeciwutleniająco i przeciwalergicznie oraz przywracają równowagę kwasowo- zasadową.
Dostarczysz ich spożywając żurawinę, rokitnika, acerolę, hibiskusa, porzeczki, cytryny, sałatę, paprykę, arbuzy, pomarańcze, brzoskwinie, maliny, jagody, kiwi, morele, winogrona, grejpfruty, śliwki, granaty, dziką różę, głóg, berberys, zieloną pietruszkę, pomidory, brokuły, paprykę, kalafiora, kapustę, brukselkę, zieloną herbatę, oliwki, kawę, czekoladę, kakao, kaszę gryczaną, żeń-szeń brazylijski, pieprz, soję...
Sulforafan stymuluje produkcję
glutationu, czyli związku usuwającego toksyny z komórek. Zapobiega procesom
zwyrodnieniowym np. blokuje działanie enzymu uszkadzającego stawy. Najlepszym
jego źródłem są kalafior,
brokuły, brukselka, kapusta.
Podstawowe zalecenia dietetyczne
W stanach zapalnych stawów pomocne jest ograniczenie lub eliminacja mięsa, nabiału, cukru, kawy, herbaty, białej mąki, a wprowadzenie dużej ilości warzyw, kasz, owoców półsłodkich, ziaren, orzechów, kiełków i olei nierafinowanych.
Doskonałym uzupełnieniem jest picie świeżych soków owocowo- warzywnych i koktajli, w tym z młodym jęczmieniem.
W stanach zapalnych stawów pomocne jest ograniczenie lub eliminacja mięsa, nabiału, cukru, kawy, herbaty, białej mąki, a wprowadzenie dużej ilości warzyw, kasz, owoców półsłodkich, ziaren, orzechów, kiełków i olei nierafinowanych.
Doskonałym uzupełnieniem jest picie świeżych soków owocowo- warzywnych i koktajli, w tym z młodym jęczmieniem.
Produkty zalecane w regeneracji stawów
Dla stawów szczególnie korzystne są : czereśnie, winogrona, arbuzy, jabłka, jagody, mango, maliny, truskawki, morele, śliwki, borówki - stymulują produkcję kolagenu i dostarczają boru.
Złogi artretyczne usuwają : seler, pietruszka, por, szparagi, buraki, cebula, sok z brzozy, czosnek, cytryny, ocet jabłokowy, jałowiec, owies, liście poziomki, liść laurowy, ziemniaki w skórce...
Pomocny jest również imbir- proszek i tabletki, cynamon, kurkuma, czarnuszka, gorczyca, chrzan.
W niektórych przypadkach należy unikać produktów podnoszących poziom szczawianów i kwasu moczowego: rabarbaru, pomidorów, kakao, kawy, orzeszków ziemnych, bakłażanów, papryki, pomarańczy.
Minerały i i witaminy uzupełnia regularne zażywanie pyłku i mleczka pszczelego oraz minerałów Schindlersa.
Dbając o odnowę stawów uzupełniamy również glukozaminę i zapewniamy codzienną dostawę beta karotenu, kwasu foliowego, chlorofilu i z grupy witamin B.
Codziennie pijemy świeże soki np. marchew- jabłko- burak i spożywamy dostępne owoce: jabłka, jagody, borówki, morele, wiśnie, czereśnie, śliwki...
Owocami szczególnie polecanymi dla nerek i stawów są mango- źródło witanmny E, zapobiegającej uszkodzeniom stawów i arbuzy- usuwające złogi artretyczne i dostarczające beta karotenu.
Jak najczęściej sięgamy po sałatę, szpinak, marchew, seler, czosnek, paprykę, brokuły, kapustę...
Dla stawów konieczny jest krzem- rozpuszcza złogi w stawach, tętnicach i nerkach
Uzupełnisz go pijąc pokrzywę, ocet jabłkowy, skrzyp, perz, rdest ptasi, jedząc kaszę jaglaną i owies, ziemię okrzemkową i glinkę. Krzem zapewnia nam odpowiedni poziom krzemionki,stanowiącej około 80 % budulca tkanek kostno- stawowych, paznokci, czy włosów.
Tu więcej na temat krzemu tu klik
Zatroszczmy się również o odpowiedni poziom kwasów omega 3.
Spożywajmy regularnie awokado, ziarno konopi, ostropestu, oliwę z oliwek, len, soję, orzechy, pestki dyni i słonecznika, oleje: rzepakowy, kokosowy...
Unikajmy suplementacji olei pochodzenia rybiego.
Zawierają dodatki chemiczne, a ich produkcja powoduje degradację środowiska, w tym zatrucie oceanów sodą kaustyczną.
Ja sporządzam następującą mieszankę ziaren: pestki dyni, słonecznika, ziarno lnu złocistego mielę w młynku do kawy. Posypuję do sałatek, na chleb, do ziemniaków...
Kwasy omega 3 minimalizują stany zapalne i zmniejszają nawet o połowę bóle stawów.
Doskonałym uzupełnieniem diety w chorobach kostno-stawowych może być również lecytyna oraz oleje z wiesiołka i ogórecznika – zawierają cenny kwas linolenowy działający przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, przeciwbólowo i ogólnie wzmacniająco.
Zioła i przyprawy stosowane w artretyzmie
W leczeniu stanów zapalnych stawów pomocne są brzoza, pokrzywa, poziomka i porzeczka liście, skrzyp, perz, kurkuma, kadzidłowiec, lukrecja, imbir, kardamon, cynamon, pau darco, liść oliwny, czystek, wilkakora, koci pazur, mumio, arcydzięgiel, nawłoć, rdest ptasi, gorzknik kanadyjski, bez czarny, pączki sosny, jałowiec, kamfora, devil clav- diabelski szpon, oman, owocnia fasoli, kora wierzby, jałowiec, bratek, znamiona kukurydzy...
W infekcji wirusowej i bakteryjnej w tym w boreliozie, pomoże Ci napar z czystka - 2 łyżki ziela na szklankę wody. Możesz dodać cytrynę i miód.
W osteoporozie i stanach zapalnych stawów pomaga sproszkowana kozieradka z len i ostropestem.
Zażywaj 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Nasiona możesz również jadać oddzielnie- po 1\2 łyżeczki 3 razy dziennie. Uzupełniają omega 3, usprawniają trawienie i pobudzają pracę wątroby. Zastosuj również mieszankę len, majeranek i kminek.
Nasiona i olej z czarnuszki, to doskonały środek podnoszący odporność i usuwający bakterie oraz wirusy, w tym te, powodujące zapalenia stawów.
Zażywaj 2 razy dziennie po pół łyżeczki. Po miesiącu zwiększ dawkę dwukrotnie. Pomaga również w leczeniu i zapobieganiu nowotworom, usuwaniu pasożytów i leczeniu astmy.
Tu więcej na temat czarnuszki.tu klik
Tu więcej na temat czarnuszki.tu klik
Cześć II, Głównym działaniem diety i ziół jest wyrównanie kwasowości krwi i usunięcie złogów artretycznych.
Przed zastosowaniem poniższych kuracji skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Eliminacja złogów artretycznych
- picie naparu z pietruszki i selera,
- picie soku jabłkowego, cytrynowego, żurawinowego- 3 razy dziennie po szklance,
- mikstura Słoneckiego, aloes 1:1 z wodą, cytryna, oliwa z oliwek,
- napar z obierzyn ziemniaka,
- kuracja jałowcem- od 1 d0 10 kulek- codziennie zwiększamy o jedną kulkę. Nie wolno stosować w ciąży i przy ostrych zapaleniach nerek. Możemy dodawać do herbaty z imbirem i cynamonem 1-3 kulki jałowca.
- perz 50g, rdest ptasi 50g, szanta 50g, fiołek 50g, łopian 50g,
- rdest ptasi 50g, brzoza 50g, jałowiec, fasola owocnia, łopian, nostrzyk po 25g,
- ziele kszypu 50g, liść poziomki 50g
- korzeń mniszka lekarskiego pomaga w cukrzycy, miażdżycy, oczyszczaniu stawów i nerek. Dwie łyżki korzeni zalej wodą i odstaw na 30 minut. Następnie zagotuj 15 minut.
- wywar z owsa, rdestu ptasiego, perzu, skrzypu lub nawłoci. 2 łyżki wybranych ziół zalej 2, 5 szklanki wody i odstaw na 30 minut. Ogrzej do wrzenia. Naciągaj pod przykryciem około 15 minut.
Dodatkowe przepisy.
Dolegliwości bólowe zmniejszy picie nalewki z wiązówki błotnej. Zawiera ona przeciwbólowe i przeciwzapalne salicylany. 50 gram kwiatów zalej 500 mil wódki. Zlej po 14 dniach i w razie konieczności pij 1 łyżeczkę od herbaty. Nalewka pomaga również w migrenie i zaziębieniu.
Dolegliwości stawów łagodzi sok lub alkoholowy wyciąg z żyworódki. 10 łyżek ziela zalej 500 mil wódki lub spirytusu. Pij po 20 kropli i wcieraj bolące w stawy.
Spróbuj także wyciągu z kory wierzby lub lek salicortex. Parz herbatkę w ilości 1 łyżeczka kory na szklankę.
Z pomocą przyjdzie Ci mieszanka przeciwzapalna : kora wierzby 50g, kalina 50g, brzoza 50g, kocimiętka 50g.
Ból i obrzęk stawów łagodzi okład z liści brzozy, oleju z dziurawca lub żywokostu oraz roztworu octu jabłkowego. Smaruj bolące miejsca kilka razy dziennie, możesz nasączyć gazę i zrobić okład. Dwie łyżki octu wymieszaj w szklance wody i wykorzystaj do kompresu przeciwbólowego.Możesz sporządzić olej przeciwbólowy.Pół szklanki kwiatów arniki, pół szklanki kwiatów dziurawca i 2 łyżki kolendry. Zioła zalej wódką na 14 dni. Zlej i połącz z 500 ml oleju słonecznikowego.
Olej z dziurawca.
Kwiatki wsyp do słoika i zalej olejem słonecznikowym. Całość pozostaw na słońcu na około 2-3 tygodnie. Gdy nabierze bordowego koloru zjej olej i wyciśnij kwiatki przez gazę. Smaruj stawy i skórę. Olej działa pzeciwzapalnie, gojąco, przeciwzmarszczkowo. Kilka kropli możesz dodawać do kremu.
Skorzystaj również z nalewki żywokostowej.
50 gram korzenia zalej 500 mil wódki. Po 14 dniach zlej i wcieraj w bolące stawy.
Olej ż żywokostu.
4- 6 łyżek drobno posiekanych korzeni zalej 2-3 szklankami oleju lnienego. Gotuj w słoiczku na małym ogniu około godziny ( dno garczka wyściel sciereczką lnianą). Zostaw na noc do naciągnięcia. Rano podgrzej i zlej wywar przez gazę do słoika.
Nalewka z imbiru.
2- 3 łyżki świeżego korzenia zalej 500 ml wódki i odstaw na 14 dni. Smaruj bolące stawy i pij po kilka kropli, dodanej do herbaty. Możesz dodać jeszcze kilka plasterków świeżego imbiru.
Ciekawostki:
Sezam zawiera wielokrotnie więcej wapnia niż mleko. Dużo wapnia występuje również w sałacie rzymskiej, migdałach i maku.
Stawy i organizm oczyścisz pijąc sok z brzozy. Przez 4 tygodnie, 3 razy dziennie po szklance.
W leczeniu nerek i uzupełnieniu krzemu pomoże Ci proszek z suszu pokrzywy 2 razy dziennie łyżeczkę- popij wodą.
Sód zaburza przyswajannie wapnia i powoduje osteoporozę. Ogranicz sól przemysłową. Używaj tylko naturalnej soli himalajskiej i kłodawskiej.
Jagody i jabłka tradycyjnie uważane były za lecznicze w reumatyzmie.
Spirulina ma 10 razy tyle witaminy C, co owoce i cztery razy tyle żelaza, co mięso. Przyspiesza regenerację stawów, oczyszcza krew i odkwasza.
Śliwki, rodzynki i i morele zawierają bor chroniący Cię przed osteoporozą. Osteoporoza to brak ruch, a nadmiar cukru i mięsa...
Awokado, to lider w trosce o twoje stawy. Jadaj jak najwięcej sałatek z awokado, z natką pietruszki, pomidorem, papryką, sałatą żymską - dostarczysz tak wapnia, kapsaicyny, likopenu oraz witamin E i C. Jednocześnie zapobiegniesz chorobie nowotworowej.
Nikotyna obniża poziom witaminy C i niszczy wapń. Gdy masz chore stawy natychmiast rzuć palenie.
Regularnie jadaj orzechy. Potrzebujesz magnezu i witamin z grupy B dla regulacji poziomu i prawidłowego wchłaniania wapnia.
Zażywaj preparaty cynku, selenu i miedzi- mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Wielu osobom pomaga witamina B5 i B12. Stosuj po konsultacji z lekarzem.
Sterole i steroliny z warzyw i owoców działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Wiele osób odczuło ulgę w bólach stawów pijąc codziennie sok z aloesu i noni.
Niektórzy suplementują wyciąg z boswelli- działa podobnie jak glukozamina.
W razie zakwaszenia spróbuj proszków wapniowych i odkwaszających typu Alkalan, pij ocet z jabłek, zakwas z buraka, sok z cytryn, sok z brzozy.
Laktoza i galaktoza w mleku powodują zakwaszenie i stany zapalne stawów. Wbrew pozorom produkty mleczne powodują osteoporozę. Zawierają wapń, którego forma jest słabo przysfajalna, toksyczne antybiotyki, ołów, aluminium, chormony wzrostu, bakterie, w tym pałeczki ropy błekitnej, listerię. Mając problemy ze stawami odstaw nabiał.
Materac i pas gorczycowy działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Kąp się w wywarze ze skrzypu lub owsa i dodawaj do kąpieli soli morskiej.
Ból łagodzi terapia reiki, bransoletki magnetyczne, eliminacja promieniowania cieków wodnych. Stosuj naturalne odpromienniki: kasztany, koce z wełny, bursztyny, kryształy górskie.
Materac i pas gorczycowy działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Ćwicz taichi, pilatesa lub jogę- pod okiem fachowego instruktora- nie wszystkie ćwiczenia możesz wykonywać przy stanach zapalnych.
Sam maszeruj, spaceruj gimnastykuj się na świeżym powietrzu.Tlen to przyjaciel i sojusznik w walce z każdą chorobą. Ruch zwiększa przyrost masy kostnej i zapobiega osteoporozie.
Laktoza i galaktoza w mleku powodują zakwaszenie i stany zapalne stawów. Wbrew pozorom produkty mleczne powodują osteoporozę. Zawierają wapń, którego forma jest słabo przysfajalna, toksyczne antybiotyki, ołów, aluminium, chormony wzrostu, bakterie, w tym pałeczki ropy błekitnej, listerię. Mając problemy ze stawami odstaw nabiał.
Materac i pas gorczycowy działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Kąp się w wywarze ze skrzypu lub owsa i dodawaj do kąpieli soli morskiej.
Ból łagodzi terapia reiki, bransoletki magnetyczne, eliminacja promieniowania cieków wodnych. Stosuj naturalne odpromienniki: kasztany, koce z wełny, bursztyny, kryształy górskie.
Materac i pas gorczycowy działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Ćwicz taichi, pilatesa lub jogę- pod okiem fachowego instruktora- nie wszystkie ćwiczenia możesz wykonywać przy stanach zapalnych.
Sam maszeruj, spaceruj gimnastykuj się na świeżym powietrzu.Tlen to przyjaciel i sojusznik w walce z każdą chorobą. Ruch zwiększa przyrost masy kostnej i zapobiega osteoporozie.
Jak dbać o stawy | Odżywianie w chorobach stawów cz I
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
06:48
Rating:
Brak komentarzy