Lecznicze właściwości buraka







Nasze pospolite buraczki to niezwykłe źródło wielu witaminy i minerałów: witamina A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, kwas foliowy, B12, C magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt. W ich unikalnym składzie znajdziemy również dwa bardzo rzadkie pierwiastki - rubid i cez, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany oraz błonnik.

 Burak na odchudzanie

 Szczególnie warto po nie sięgać w anemii, awitaminozie oraz w trakcie odchudzania.

Są niskokaloryczne, 100g zawiera tylko 38 kcal.


Ponadto silnie alkalizują krew i wspomagają nas w procesie detoksykacji. Ułatwiają wydalanie metali ciężkich, oczyszczają krew i limfę. Dostarczają również   sporobłonnika.

 Dzięki zawartości witaminy U buraczki pomagają w leczeniu wrzodów żołądka,  zapaleń jelit, czy przełyku. Są również  zalecane w leczeniu zgagi, nadkwasoty, zapaleń gardła i krtani.

 Buraki, a nowotwory  i miażdżyca


Według badań, buraczki należą do najskuteczniejszych w walce z nowotworem i miażdżycą warzyw.
Są pomocne w regeneracji organizmu w trakcie i po chemioterapii.     
Zawdzięczają to między innymi, wysokiej dawce przeciwutleniaczy,  w tym nadających im czerwoną barwę betacyjanom.

 Betaina, błonnik, kwas foliowy i witamina B6 regulują również poziom uszkadzającej naczynia krwionośne homocysteiny oraz pomagają w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu, cukru  i ciśnienia krwi.

W cukrzycy nie spożywamyburaków gotowanych- mają wysokie Ig, tylko surowe.



 Naukowe fakty 

Naukowcy wykazali, że dzięki wysokiej zawartości azotanów buraki mogą  również zwiększyć przepływ krwi w mózgu. 

 Azotany rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ tlenu i krwi przez tkanki.  Jak wiemy, komórki nowotworowe rozwijają się w środowisku pełnym toksyn, którym towarzyszą procesy zakwaszenia i niedotlenienia.

Betaina  stymuluje także  odtwarzanie zasobów metioniny oraz  pobudza produkcję choliny, rozpuszczającej zbędny materiał tłuszczowy w wątrobie. Pomaga, tym samym w prawidłowym wytwarzaniu żółci  i regeneracji hepatytów. 


 Buraczki, a nerwica


Buraczki  są również doskonałym środkiem witaminizującym w nerwicy i depresji. To źródło dającego poczucie zadowolenia i zapobiegającego spadkom nastroju tryptofanu. Zawarty w nich kwas foliowy działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i wydłuża  czas snu. Bogactwo witamin B wzmaga koncentrację, pamięć, zmniejsza napięcie nerwowe i reguluje poziom stresu. 

 Te niepozorne warzywa są niezwykle cenne dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

100g zawiera tylko 38 kcal i w 30% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu kwas foliowy. 

 Występujący w ich składzie cynk, mangan i miedź wspomagają wzrost, rozwój i rozmnażanie oraz pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gruczołów płciowych. Zapobiegają również wadom rozwojowym u dzieci. Ułatwiają laktację i poprawiają skład mleka. Chronią przed depresją poporodową i pomagają odzyskać udracone w trakcie i po porodzie ilości krwi.


 Buraczki na kaszel i zapalenie oskrzeli.

 Syrop buraczany to skuteczny, przeciwzapalny i wykrztusny środek, zalecany  podczas kaszlu, grypy, anginy  i wszelkich zaziębień.



  Syrop

3- 5 buraczki posiekaj  drobno lub zetrzyj na tarce. Zasyp cukrem lub zalej miodem.
Lekko podgrzej na małym ogniu, a następnie  odstaw  w ciepłym miejscu na 24 godziny.  Syrop zlej lub odciśnij przez gazę. Zażywaj 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

 Nelewka

Tarte buraczki możesz również zalać alkoholem 40% i  odstawić na 3-4 dni. Uzyskasz nalewkę. Zażywaj od 20 do 30 kropli rozcieńczone z wodą lub sokiem z buraka.








Buraczki pomagają w wydzielaniu moczu i skutecznie wzmacniają nerki.

 Są polecane w kamicy nerkowej i stanach zapalnych pęcherza moczowego.


W tym celu pijemy świ

eży sok : 1 burak,  2 marchewki,  2 jabłka i 1/2 selera. 


W okresie jesiennym siągajmy po surówkę: burak, seler, jabłko. Całość ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i odrobinę oleju z lnu. Surówkę możemy doprawić  zakwasem buraczanym.







Zakwas z buraka.



 3- 5 buraczki umyć, pokroić w plestry i zalać w słoiku 1 litrem przestudzonej, zagotowanej wody. Dodać łyżkę soli i ząbek czosnku. Całość przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na okres tygodnia- mieszać codziennie drewnianą łyżką. 

Zakwas to wspaniały środek odkwaszający i regulujący mikroflorę jelit. Oczyszcza wątrobę oraz jelita, podnosi odporność i leczy anemię. 
Lecznicze właściwości buraka Lecznicze właściwości buraka Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:15 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...