Marchew dla zdrowia i urody


 Marchew to znany dostawca beta karotenu, witamin E, B1, B2, C, PP, H, K wapnia, miedzi, żelaza, cynku, kobaltu, fosforu, manganu.
 Jest znanym lekiem na biegunki, anemię, pasożyty i ogólne osłabienie odporności.

 Zawarty w niej beta karoten wzmacnia wzrok, działa przeciwolnorodnikowo, przyspiesza regenerację naskórka i gojenie się ran.  Wraz z witaminą C i E zapobiega chorobie nowotworowej, miażdżycy, uszkodzeniom stawów, zaćmie…
 Co najważniejsze, naturalnego beta karotenu nie można przedawkować, najwyżej nadwyżka da nam efekt naturalnej opalenizny.

 Warto stosować beta karoten w trakcie opalania.  Zabezpieczy nas przed nowotworem skóry oraz  zablokuje powstawanie plam i przebarwień skóry, pojawiających się często podczas opalania. Skądinąd  mają one również związek z osłabieniem i chorobami wątroby.



100 g marchwi ma nawet do 6500 j.m. beta karotenu więc,  już  około 10 dag  może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. 

 Jest niskokaloryczna, tylko 27 kcal na 100 g. Warto ją chrupać podczas odchudzania i pić pyszne soki np. z selerem i jabłkiem. 

 Zawarte w niej związki kumarynowe i alkaloidy hamują namnażanie się komórek nowotworowych i stymulują ich apoptozę, czyli samounicestwienie.






 Spożycie tylko jednej marchwi dziennie już o połowę zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, krtani, przełyku, jelit…


 Jest ona szczególnie zalecana palącym papierosy. Oczywiście lepiej rzucić palenie. Skuteczność kuracji przeciwnowotworowej wzrasta, gdy stosujemy wegańską dietę roślinną, sokoterapię i suplementujemy witaminę C.

 Marchew to dostawca regulującego pracę jelit i oczyszczającego z toksyn błonnika. 
Jego nierozpuszczalne formy-  ligany i celuloza, jak miotła wymiatają z jelit wszelkie zanieczyszczenia i pasożyty.  Wchłaniają wodę, wiążą metale ciężkie, toksyny,  kwasy żółciowe oraz zbędne tłuszcze.

 Marchew pobudza regeneracją oraz pracę wątroby, tym samym pomaga w trawieniu i ogólnej detoksykacji. Reguluje poziom trójglicerydów oraz glukozy- surowa, gotowana ma wysokie Ig. Zawarte w niej związki aktywnie wspierają regeneracją trzustki i wytwarzanie insuliny.

Marchew działa krwiotwórczo i poprawia ogólną morfologię.  Stymuluje pracę przeciwciał i zapobiega infekcjom.  Poprawia porost włosów, paznokci oraz regenerację skóry.

Działa lekko moczopędnie i wykrztuśnie. Pomaga tym samym w leczeniu zaziębień, grypy, zapaleń oskrzeli, pęcherza moczowego. Wzmacnia energetycznie nerki i dostarcza zapobiegającego kamicy nerkowej krzemu.

 Obecność witaminy K, wapnia i fosforu sprawia, że jej sok jest niezastąpiony dla dzieci w okresie wzrostu. Zapobiega również osteoporozie i stanom zapalnym stawów- alkalizuje krew. Marchew to również źródło białka. Jedna sztuka, czyli około 100g  dostarcza  1 grama białek, a tylko 0, 2 tłuszczu. Z powodzeniem zastępuje mięso.


Osoby noszące szkła kontaktowe oraz długo korzystające z komputera powinny regularnie pić soki z marchwi - poprawia widzenie, chroni przed zapaleniem spojówek oraz wysychaniem błony śluzowej oka.  Warto spożywać  również soki  i owoce: borówki, porzeczeki, nonii, goji, jagody, jeżyny, morele, dynię, rokitnika, dziką różę, pomarańcze…

 Soki z marchwi
 Marchew- pomarańcza. Dba o skórę i dostarcza witaminy C.
Marchew- jabłko- burak. Oczyszcza z toksyn, regeneruje wątrobę, rozpuszcza kamienie.
Marchew- seler- jabłko- pietruszka nać. Pomaga w chorobie nowotworowej, oczyszcza krew i nerki.Dostarcza krzemu, chlorofilu, witamin z grupy B, E, C białka, potasu, magnezu…

Maseczka
 Sok z marchwi lub tarta marchew może nam również służyć, jako odżywcza maseczka.

 Wystarczy dodać kilka kropli cytryny lub mąkę ziemniaczaną.  Sok marchew i pietruszka- po rozcieńczeniu z wodą, to wspaniały tonik odmładzający.


Marchew dla zdrowia i urody Marchew dla zdrowia i urody Reviewed by Sięgnij do Natury on 07:18 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...