Marchew dla zdrowia i urody
Marchew to
znany dostawca beta karotenu, witamin E, B1, B2, C, PP, H, K wapnia, miedzi,
żelaza, cynku, kobaltu, fosforu, manganu.
Jest znanym lekiem na
biegunki, anemię, pasożyty i ogólne osłabienie odporności.
Zawarty w
niej beta karoten wzmacnia wzrok, działa przeciwolnorodnikowo, przyspiesza
regenerację naskórka i gojenie się ran.
Wraz z witaminą C i E zapobiega chorobie nowotworowej, miażdżycy,
uszkodzeniom stawów, zaćmie…
Co najważniejsze, naturalnego beta karotenu nie można przedawkować, najwyżej
nadwyżka da nam efekt naturalnej opalenizny.
Warto stosować beta karoten w trakcie
opalania. Zabezpieczy nas przed
nowotworem skóry oraz zablokuje powstawanie plam i przebarwień skóry,
pojawiających się często podczas opalania. Skądinąd mają one również związek z osłabieniem i
chorobami wątroby.
100 g marchwi ma nawet do 6500 j.m. beta karotenu więc, już około 10 dag może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie
organizmu na witaminę A.
Jest
niskokaloryczna, tylko 27 kcal na 100 g. Warto ją chrupać podczas odchudzania i pić pyszne soki np. z selerem i jabłkiem.
Zawarte w niej związki kumarynowe i alkaloidy hamują namnażanie się
komórek nowotworowych i stymulują ich apoptozę, czyli samounicestwienie.
Spożycie tylko jednej marchwi dziennie już o połowę zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, krtani, przełyku, jelit…
Jest ona szczególnie
zalecana palącym papierosy. Oczywiście lepiej rzucić palenie. Skuteczność
kuracji przeciwnowotworowej wzrasta, gdy stosujemy wegańską dietę roślinną,
sokoterapię i suplementujemy witaminę C.
Marchew to
dostawca regulującego pracę jelit i oczyszczającego z toksyn błonnika.
Jego nierozpuszczalne formy- ligany i
celuloza, jak miotła wymiatają z jelit wszelkie zanieczyszczenia i
pasożyty. Wchłaniają wodę, wiążą metale
ciężkie, toksyny, kwasy żółciowe oraz zbędne tłuszcze.
Marchew
pobudza regeneracją oraz pracę wątroby,
tym samym pomaga w trawieniu i ogólnej detoksykacji. Reguluje poziom
trójglicerydów oraz glukozy- surowa, gotowana ma wysokie Ig. Zawarte w niej
związki aktywnie wspierają regeneracją trzustki i wytwarzanie insuliny.
Marchew działa krwiotwórczo i poprawia ogólną morfologię. Stymuluje pracę przeciwciał i zapobiega
infekcjom. Poprawia porost włosów,
paznokci oraz regenerację skóry.
Działa lekko moczopędnie i wykrztuśnie. Pomaga tym
samym w leczeniu zaziębień, grypy, zapaleń oskrzeli, pęcherza moczowego. Wzmacnia
energetycznie nerki i dostarcza zapobiegającego kamicy nerkowej krzemu.
Obecność witaminy K, wapnia i fosforu
sprawia, że jej sok jest niezastąpiony dla dzieci w okresie wzrostu. Zapobiega
również osteoporozie i stanom zapalnym stawów- alkalizuje krew. Marchew to
również źródło białka. Jedna sztuka, czyli około 100g dostarcza 1
grama białek, a tylko 0, 2 tłuszczu. Z powodzeniem zastępuje mięso.
Osoby noszące szkła
kontaktowe oraz długo korzystające z komputera powinny regularnie pić soki z
marchwi - poprawia widzenie, chroni przed zapaleniem spojówek oraz wysychaniem
błony śluzowej oka. Warto spożywać również soki i owoce: borówki,
porzeczeki, nonii, goji, jagody, jeżyny, morele, dynię, rokitnika, dziką różę,
pomarańcze…
Soki z marchwi
Marchew- pomarańcza. Dba o skórę i
dostarcza witaminy C.
Marchew- jabłko- burak. Oczyszcza z
toksyn, regeneruje wątrobę, rozpuszcza kamienie.
Marchew- seler- jabłko- pietruszka nać. Pomaga w
chorobie nowotworowej, oczyszcza krew i nerki.Dostarcza krzemu, chlorofilu,
witamin z grupy B, E, C białka, potasu, magnezu…
Maseczka
Sok z marchwi lub tarta marchew może nam
również służyć, jako odżywcza maseczka.
Wystarczy dodać kilka kropli cytryny lub mąkę
ziemniaczaną. Sok marchew i pietruszka- po rozcieńczeniu z wodą, to
wspaniały tonik odmładzający.
Marchew dla zdrowia i urody
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
07:18
Rating:
Brak komentarzy