Pomidor pogromca nowotworów



Tak naprawdę pomidor to owoc, a nie warzywo. Nazwa pochodzi z włoskiego,, pomodori‘‘ i oznacza złote jabłko. To wręcz cudowne źródło cennych w walce z nowotworem przeciwutleniaczy: likopenu, witaminy E, C i beta karotenu. W swym bogatym  składzie  zawiera również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk i błonnik.

 To bogactwo soli mineralnych sprawia, że pomidory są niezastąpione w upały, podczas odchudzania i detoksykacji organizmu.  Poza tym są wyjątkowo niskokaloryczne -100g to około 15 kcal.
Stymulują przemianę materii i pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych oraz  żółci. Stąd ich udział w oczyszczaniu  i regeneracji wątroby. Ponadto dostarczają jej koniecznego w detoksykacji magnezu, karotenu, cynku i miedzi.

 Zawarty w nich beta karoten jest natychmiast  zamieniany na witaminę A, regenerującą błony śluzowe, wzmacniającą wzrok i eliminującą wolne rodniki. Stąd pomidor jest niezbędnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej.

 Pomidor pomaga również w regulacji ciśnienia krwi oraz chroni serce i tętnice  przed zawałem i zatorami. Zawarty w nich likopen, kwas chlorogenowy i kumarynowy, witamina C oraz kwas foliowy, eliminują komórki nowotworowe oraz  nie dopuszczają do utleniania cholesterolu. Skutecznie pomagają  także w regulacji  poziomu homocysteiny. Dodatkowo obecność pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika pomaga oczyszczać jelita z toksyn i eliminować poposiłkowe skoki cukru.

 Według badań likopen działa  dwukrotnie silniej niż beta caroten i aż w 35 % chroni przed rakiem np. wątroby jelit, czy  prostaty. Dodatkowo jego skutecznść wzrasta po podgrzaniu, więc pyszne sosy pomidorowe i zupy są równie skuteczne jak surowy sok, czy warzywo.

 Swieży sok z pomidorów pomaga leczyć egzemę i zapalenie gardła. W tym celu smaruj chore miejsca i płucz gardło sokiem z wodą  2- 3 razy dziennie.

 Wybierajmy zawsze dojrzałe pomidory, a unikajmy  tych zielonych. Są źródłem toksycznej solaniny. Pomidory czują się najlepiej w temperaturze około 15 stopni.  Przechowywanie ich w lodówce to poważny błąd, tracą cenną witaminę C. To samo zjawisko zachodzi, gdy połaczymy je z ogórkami.

Surowa zupa pomidorowa.
 4-5 pomidorów zmiksuj w blenderze, dodaj ząbek czosnku, szczyptę soli, koperek i  pietruszkę. Możesz dodać kiszonego ogórka lub sok z cytryny. Jeśli spożywasz ryż, to dodaj kilka łyżek lub namoczone ziarna słonecznika.


Sos pomidorowy.


Pomidory umyj, obierz ze skórki i zmiksuj. Na patelni podduś cebulkę i czosnek. Wlej pomidory i lekko odparuj. Dopraw bazylią, oregano, solą i oliwą z oliwek.
Pomidor pogromca nowotworów Pomidor pogromca nowotworów Reviewed by Sięgnij do Natury on 04:31 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...