Poziomka


 Lecznicze właściwości poziomki odkryła i wprowadziła do ziołolecznictwa Św. Hildegarda już w  pierwszej połowie XII wieku. Zarówno owoc jak i liście są silnie mineralizujące i odżywcze. Dostarczają nam  między innymi witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3 i B6, C, PP, K, E,  żelaza, beta karotenu, potasu, magnezu oraz licznych kwasów organicznych.

 W 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C- garść tych słodkich owoców pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania.


Działanie poziomki

Zawarte w  poziomce katechiny i garbniki działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie oraz ściągająco.

Garbniki wiążą się z  białkami bakterii i wirusów,  pomagają w usuwaniu  metali ciężkich  oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
Rozpuszczają również kamień nazębny przeciwdziałając chorobom dziąseł i przyzębia, w tym paradontozie.

Flawonoidy (kwercetyna, rutyna) mają właściwości moczopędne. Wspomagają  proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru ...

 Zwiększają również przepuszczalność naczyń krwionośnych.








Poziomka oczyszcza krew z toksyn, działa alkalizująco i moczopędnie

W ziołolecznictwie  stosowana jest między innymi jako lek na kamicę nerkową i wątrobową, kaszel, biegunkę i  infekcje bakteryjne. Sięgano po nią również w takich schorzeniach jak gruźlica, skaza moczanowa, artretyzm, reumatyzm.

Zawartość witamin z grupy B i potasu decyduje o jej korzystnym wpływie na układ nerwowy i sercowo- naczyniowy.  Jest wspaniałym wręcz specyfikiem rozpuszczającym złogi artretyczne i zapobiegającym miażdżycy oraz nadciśnieniu.  Wzmacnia naczynia włosowate i eliminuje tzw. pajączki.

W tym celu należy pić dwa- trzy razy dziennie herbatę z łyżeczki liści oraz stosować bogatą w warzywa i owoce dietę bezmięsną. Korzystnym uzupełnieniem kuracji jest także picie skrzypu, wywaru z owsa  oraz zażywanie błonnika.


Napar  z liści stosowany jest również w zaparciach oraz guzach krwawiących. Wywarem można płukać bolące gardło, łagodzić poparzenia i okładać drobne zranienia.


 Poziomka na anemię i wyczerpanie 

 Poziomka jest również zalecana w wyczerpaniu i anemii. W połączeniu z liśćmi porzeczki i macierzanki smakuje wyśmienicie i uodparnia na infekcje.


Liście poziomki i melissy pomagają w kamicy wątrobowej i zapaleniu wyrostka. Oczyszczają wątrobę i wspierają samoodnowę hepatytów.

Świeże owoce polecane są w zapaleniu wątroby, żołądka, trzustki i śledziony. Warto  również sięgać  po nie w gorączce i bólach stawów.

 Herbatka

Poziomka i kwiaty dziurawca pomagają w depresji oraz nerwicy. Można dodać porzeczkę i rumianek.


Maseczka


Owoce poziomki są polecane w regeneracji zmęczonej skóry. Wybielają pigi, działają ściągająco i mineralizująco. Wspierają odnowę kolagenową. 

Poziomka Poziomka Reviewed by Sięgnij do Natury on 10:42 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...