Produkty wspomagające prace i oczyszczanie wątroby cz II






Naturalne przeciwutleniacze znajdziesz w większości owoców i warzywnych oraz w sporządzonych z nich świeżych sokach. By detoksykacja dała ci maksimum korzyści np. odmłodzenie skóry i podniesienie poziomu kolagenu, spożywaj bioflawonoidy i sterole.



 Rola bioflawonoidów


Bioflawonoidy  jednocześnie przyśpieszą spalanie tkanki tłuszczowej poprzez aktywizację  noradrenaliny i rozszerzą przewody żółciowe ułatwiając usuwanie złogów. 



Zapobiegną także nierównomiernym wzrostom glukozy i  zminimalizują stres oksydacyjny. Usuną toksyczne pierwiastki np. miedź i ołów, obniżą poziom insuliny i kortyzolu. 

Nadmiar kortyzolu ma negatywny wpływ na procesy spalania glukozy przez mięśnie, co może prowadzić do nadmiernej kumulacji płynów i toksyn oraz powstania cellulitisu. 


Silne bioflawonoidy znajdziesz  w wyciągach olejowych z  pestek  grejpfrutów. 




Możesz wzbogacić nimi soki z pomarańczy i grejpfruta 5,10 kropli- jeśli jednocześnie nie zażywasz  leków na nadciśnienie. Wyciągi z grejpfruta rozpuszczają złogi w nerkach i wątrobie oraz tonizują ciśnienie krwi. Jednocześnie usuwają nadmiar lepkiego cholesterolu, zatykającego kanały wątrobowe


 Bezcenne: likopen, sulforafan i luteina 




 By zapobiec nowotworom sięgnij po likopen w pomidorach, marchwi, arbuzach, dzikiej róży, szparagach.
Luteiny poszukaj w lucernie, spirulinie, kukurydzy, szpinaku, kapuście. 


Ta ostatnia dostarczy Ci  sulforafanu, indoli, kumaryny. Ich źródłem jest również kalafior, brokuły, brukselka. Sulforafan zastymuluje produkcję glutationu i zablokuje działanie większości karcynogenów. Obniży także poziom LDL i zapobiegnie rozwojowi miażdżycy.
 Przeciwwskazaniem do spożywania warzyw krzyżowych są indywidualne alergie pokarmowe i ostre stany zapalne wątroby, w tym kamica żółciowa. 




Twoja wątroba potrzebuje także codziennej dawki kwasu foliowego, dotleniającego krew chlorofilu i witaminy B6. Zapobiegają one także  wzrostom ilości  homocysteiny, aminokwasu uszkadzającego śródbłonek żylny i tętniczy. Dostarczysz ich wraz ze szpinakiem, chlorellą, spiruliną,  zieloną pietruszką, szczawiem, boćwiną, lucerną, kiełkami pszenicy, drożdżami, sałatą. Codziennie jadaj co najminiej dwie łyżki  posiekanej natki pietruszki i kolendry oraz sproszkowany, młody jęczmień. Jeśli masz możliwość to pij soki ze szpinaku, selera, pietruszki, jabłka i marchwi- po 100 ml 3-4 razy dziennie.




Produkty oczyszczające wątrobę

W swej nieskończonej mądrości natura dała nam szereg produktów roślinnych i  ziół regenerujących oraz oczyszczających wątrobę: pietruszka  i jej natka, seler, len, zarodki pszenne,  maliny, mleczko pszczele i  propolis, oliwa z oliwek, rzepak, cykoria, karczochy, kukurydza, gotowane drożdże piwne, oliwki, kabaczek, bakłażan,  aloes,  rokitnik, berberys,  bobrek, bazylia, brzoza, arcydzięgiel, oregano, czarnuszka, gorczyca, tymianek, cząber, chaber, anyż, rozmaryn, kminek, majeranek, kurkuma, łopian...

Krótko opiszę właściwości lecznicze i zastosowanie wybranych produktów.








Algi morskie są niezwykle korzystne w procesie detoksykacji. Zawierają nie tylko  aminokwasy, ale również  wapń, magnez, żelazo, witaminę C i lekkostrawne białko. Przyspieszają przemianę materii i lekko odwadniają. Zastosuj przez 6 tygodni suplementację dobrej jakości spiruliny, od 4  do 6 tabletek na dobę. Oczyścisz nie tylko wątrobę ale i całą krew oraz nerki. Jednocześnie zarzywaj witaminę C, a skutecznie zapobiegniesz także chorobie nowotworowej- 90 % profilaktyki opiera się na przeciwutleniaczach i oczyszczaniu z toksyn.


Marchew  jest szczególnie  korzystna  dla wątroby. Zawiera dużo beta karotenu, potasu i błonnika. Celuloza sprzyja usuwaniu nadmiaru tłuszczu, obniża cholesterol i jednocześnie oczyszcza jelita. Duże ilości karotenu zawierają także arbuzy, morele, melony, jarmuż, papryka, dynia.

Na wstępie kuracji regeneracyjnej  możemy również  zastosować herbatkę  z  korzenia mniszka lekarskiego, pokrzywę, znamiona kukurydzy, pyłek i mleczko pszczele. Pyłek pszczeli dostarcza około 36 związków mineralnych i witamin oraz uzupełnia aminokwasy, w tym egzogenne.  
   

Codziennie sięgaj  również  po jabłka. Dzięki obecności kwasu jabłkowego rozpuszczą niektóre złogi w woreczku żółciowym i wątrobie. Zawarty  w nich błonnik i pektyny zasysają na bieżąco toksyny z jelit. Dostarczają potrzebnych wątrobie minerałów i witamin np. C, P, beta karotenu, krzemu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu.  Jabłka jadaj z pestkami.


 Pij również herbatę: jabłko, hibiskus, berberys, żurawina, dzika róża...
 Możesz dodać kilka kulek, oczyszczajacych krew i limfę oraz rozpuszczających kamienie, jarzębiny, tarniny i jałowca.





Żurawina pomaga w rozpuszczaniu złogów i odkwaszaniu. Przeciwdziała przyleganiu bakterii do nabłonka, wspomaga leczenie zapaleń nerek, wątroby, żołądka, usuwanie pasożytów i helicobacter pylori. W rankingu owoców i warzyw, przeprowadzonym pod kontem właściwości antyoksydacyjnych, zajęła bezkonkurencyjnie pierwsze miejsce. Ponadto dostarczy twojej wątrobie niezbędnych w detoksykacji witamin C, A, B1, B2,
 P i oczyszczających jelito pektyn.



Berberys zalecany jest w kuracjach regeneracji wątroby i oczyszczania nerek. 
Berberyna to silna substancja o działaniu antybiotycznym żółciopędnym i przeciwbiegunkowym.  Dostarczając karotenu, witamin C, E i P  wspiera odporność i detoksykację. Pomocna w regulacji poziomu cholesterolu. W większych ilościach wykazuje działanie trujące.



Hibiskus jest bogaty w kartenoidy, sterole, błonnik, polifenole, witaminę C, kwasy organiczne: cytrynowy, hibiskusowy, jabłkowy. Stymuluje oczyszczanie nerek i wątroby, przyspiesza przemianę materii ułatwiając odchudzanie. Ochrania hepatyty przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.  Wzmacnia trzustkę i  lekko przeczyszcza.



Dzika róża dostarcza koniecznej wątrobie  witaminy C, likopenu, rutozydu, witamin B, E, K, soli wapnia, fosforu i potasu, żelaza, magnezu. Zawiera związki moczopędne i żółciopędne oczyszczające nerki i wątrobę.  Alkalizuje treść żołądkową -pomaga w chorobie wrzodowej i zaburzeniu równowagi kwasowo- zasadowej. Wysoka zawartość pektyn pomaga oczyszczać jelito. Dzięki obecności galaktopidu dzika róża podziała także przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pij soki i jedz przecier, trzy razy dziennie po 100 mililitrów.


Jarzębina, tarnina, jałowiec pomagają w wydalaniu złogów i nasyceniu organizmu witaminą C. Mają udział w  prawidłowej detoksykacji krwi i limfy.




Sięgnij również po śliwki, morele, figi, rodzynki. Zawierają sporo magnezu, boru, karotenu, potasu, błonnika, witamin z grupy B, miedzi i żelaza. Regulują perystaltykę jelit, tonizują ciśnienie krwi, odkwaszają. 


 Napar imbirowy


W trakcie detoksykacji polecam picie naparu imbirowego. Imbir pobudza krążenie i usprawnia odtruwanie wątroby i nerek. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i dezynfekuje jelita. Działa przeciwgrzybiczo.  3-4 plasterki imbiru możesz dodać do zielonej herbaty z odrobiną cynamonu i miodu.
 W zimie zaparz rozgrzewającą, czarną herbatę. Do litrowego termosu wsyp pół łyżeczki herbaty  z 5 plastrami imbiru, szczyptą cynamonu,  3-4 goździkami i  2 liśćmi laurowymi.  Rozgrzejesz tak organizm, pobudzisz oczyszczanie limfy, usuniesz nadmiar bakterii i grzybów.


Regularnie pij również barszcz lub zakwas z buraków i jedz sałatki buraczane.  Buraki zawierają betainę, która stymuluje odtwarzanie  zasobów metioniny oraz  pobudza produkcję choliny, rozpuszczającej zbędny materiał tłuszczowy w wątrobie. Obniżają poziom homocysteiny. Ponadto dostarczają koniecznej dla regeneracji błon śluzowych jelit witaminę U, magnezu, witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu oraz pochłaniające nadmiar tłuszczy saponiny.



 Bezcenna natka

Natka pietruszki,  to doskonałe źródło chlorofilu, witaminy C i gojącej błony śluzowe witaminy A . Wspiera rekonstrukcję i powstawanie nowych hepatytów. Oczyszcza z toksyn, działa napitnie i moczopędnie.  Wzmacnia nie tylko nerki i wątrobę, ale i cały organizm. Poprawia również cerę i trawienie- chlorofil i witamina C. niezbędna w syntezie kolagenu.

W 100 g natki zawarte jest  aż 5 mg żelaza , 177 mg witaminy C, aż 5510 µg beta-karotenu i 3, 1 mg witaminy E.

Natka zawiera również w kwas foliowy (170 µg), a ponadto  sole mineralne, w tym wapń, magnez, potas, miedź. fosfor, cynk i mangan, czyli wszystko co potrzebne twojej krwi i wątrobie. Tym samym jest pomacna w eliminacji metali ciężkich, kamieni żółciowych i nerkowych oraz złogów artretycznych. Apiol i mirystycyna, które zawiera działają lekko rozkurczowo i przeciwbólowo. 

Zjadaj około 2 łyżki dziennie oraz regularnie pij napar pietruszki z miętą lub samą pietruszkę z dodatkiem cytryny.  Heratka ta jest  moczopędna i alkalizująca, oczyszcza nerki, krew i limfę. 


 Herbatkę liście pietruszki i mięta, zaparz wrzątkiem- 20 minut pod przykryciem. Korzeń pietruszki możesz  gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Po przestudzeniu dodaj cytrynę i imbir. Pij 2-3 razie dziennie.






W trakcie oczyszczania wątroby korzystne jest picie soku pomidorowego. Świeży sok działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, dostarcza potasu, witaminy C, z grupy B, w tym PP i  likopenu. Możesz również jadać duszone pomidory i przecier. 



Potas to kluczowy pierwiastek buforowy regulujący bilans kwasów i zasad i tonizujący ciśnienie krwi.



 Mieszanka trawienna

 Z pomocą  w regeneracji wątroby przyjdzie Ci również prosta mieszanka trawienna.

 Len mielony 2 części, majeranek 1 część i kminek 1 część


Mieszanka ochroni jelito i wątrobę przed przenikaniem toksyn, ułatwi trawienie, podziała rozkurczowo i lekko żółciopędnie. Dzięki jednoczesnej podaży błonnika, witaminy E, kompleksu NWKT i przeciwzapalnych liganów, pomoże Ci w regeneracji błon śluzowych jelit i usuwaniu patogenów. Ma działanie lekko uspokajające i przeciwpasożytnicze.
Len podnosi poziom  estrogenu odpowiadającego za prawidłową gospodarkę wapniową. Potrzebujesz wapnia w detoksykacji i wyrównaniu bilansu kwasów i zasad.




 Inne  mieszanki regenerująco- odtruwające wątrobę.

Dobiera tylko naturoterapeuta w porozumieniu z lekarzem, jako uzupełnienie diety  lub kuracji oczyszczającej.

-kocanka 50g, znamiona kukurydzy 50g,

-pokrzywa 50g, mniszek lek korzeń 50g, mięta 50g,

-rdest ptasi 50g, krwawnik 50g, dziurawiec 50g, mięta 50g, bobrek liść 50g, jeżyna 50g, kruszyna  25g, rumianek 50g, perz 50g, owoc róży 50g,

-kocanka 50g, pokrzywa 50g, perz 50g, mniszek korzeń 50g, oman 50g, borówka czernica 50g, melisa 50, cykoria 50g, liść brzozy 50g, kora kruszyny 25g

-jarzębina 50g, kocanka 50g, bobrek liść 50g, glistnik 50g, mięta 50g, dziurawiec 50g,  pięciornik gęsi 50g

-liść jeżyny 50g, maliny 50g, poziomki 50g, kwiat dziurawca 50g,

-rdest ptasi 50g,wrzos 50g, kocanka 50g, bobrek 50g, kolendra 50g, glistnik 50g, mięta 50g, dziurawiec 50g, pięciornik gęsi 50g, piołun 25g, kruszyna 50g, mniszek 50g

-dziurawiec 50g, akacja 50g, krwawnik 50g, rzepik 50g, ruta 50g

-tatarak 50g, mniszek 50g, chmiel 50g, mięta 50g, macierzanka 50g, pokrzywa 50g

-dziurawiec 50g, kozłek 20g, kocanka 20g, rumianek 20g

-mniszek 50g, dziurawiec 50g, pokrzywa 50g, mięta 50g.

- mniszek 50g, krwawnik 50g, pokrzywa50g, mięta 50g, melisa 50g

-mniszek 50g, rdest ptasi 50g, znamiona kukurydzy 50g,

-kocanka 50g, nasiona ostropestu 50g, korzeń mniszka lekarskiego 50g,

-kocanka50g, łopian 50g, babka lancetowata 50g, rumianek 50g,

-kocanka50g, mięta50g, lukrecja korzeń 50g, rzewień korzeń 50g, glistnik 25g, owoc róży 50g

-widłak 50g

-łopian  korzeń jako macerat wodny

-tatarak korzeń jako macerat wodny

-majeranek 50g, dziurawiec 50g
.
-majeranek 5g, krwawnik5g, tysiącznik 5g, tatarak 5g, koper włoski 5g, szanta 20g,

-werbena 50g, złocień maruna50g, pięciornik gęsi 50g,kminek 50g,rumianek 50g, mięta 50g,

-anyż 50gż, kminek 50g, koper włoski 50g

-rumianek 50g, koper włoski 50g. 


Produkty wspomagające prace i oczyszczanie wątroby cz II Produkty wspomagające prace i oczyszczanie wątroby cz II Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:46 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...