Właściwości lecznicze owoców leśnych. Jeżyna



 Kochani, właśnie wróciłam z  lasu, gdzie  narwałam grzybów, jałowca i tarniny.


 W związku z tym, napiszę wam kilka słów o leczniczych własciwościach owoców leśnych.  Niestety, ze względu na suszę, ten rok nie był urocajny w jeżyny, ani maliny.  Na szczęście ja nasuszyłam sporo liści, które dodaję do herbaty.
 Jest naprawdę pyszna i aromatyczna. Polecam ją  wam goraco i życzę owocnej lektury.



 Jeżyna 




Jeżyna  jest rośliną krzewiastą, należącą do rodziny różowatych.

 To niczym niezastąpione żródło przeciwutleniaczy  oraz  witamin  C, E, z grupy B i minerałów: żelaza, wapnia, magnezu, cynku, fosforu, potasu...

 Zawarta w niej witamina C zwiększa odporność  naszych komórek, zapobiegając  infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Wspomaga produkcję kolagenu, a tym samym odnowę stawów, dziąseł, chrząstki... Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 70 mg. Szklanka jeżyn pokrywa  aż 60% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.

Występująca w niej kwercetyna i tanina, to silne przeciwutleniacze, zapobiegające nowotworom i zawałom serca. 

Jeżyny działają lekkko napotnie i przeczyszczająco. Jako doskonałe źródło błonnika są pomocne w regulacji cholesterolu i przemiany materii, a n
iska kaloryczność, połączona z wysoką zawartością witaminy C i E (43 kcal w 100 g), czyni je niezwykle porządanym składnikiem diety odchudzającej.

Jeżyny mają  niski indek glikemiczny (IG jeżyn = 25), mogą być,  więc bezpiecznie spożywane przez diabetyków.

Błonnik, który zawierają, spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym i zapewnia stabilny poziomu cukru we krwi.

Jedna filiżanka jeżyn zawiera ok. 8  - 10 gramów błonnika pomocnego w regulacjipoziomu glukozy, cholesterolu i usuwaniu toksyn z organizmu.

Jeżyny są polecane w profilaktyce antynowotworowej, jako źródło najsilniejszych przeciwutleniaczy  niszczących wolne rodniki, a te, jak wiemy,  przyczyniają się do powstawania komórek rakowych i przedwczesnego starzenia się. 

 W związku z  dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały również  umieszczone na liście  produktów chroniących organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Zalecane są również w anemii, infekcjach grzybiczych i pasożytniczych.
 Napar z liści sprawdza się w leczeniu zapaleń dziąseł, gardła, biegunki bakteryjnej, grypy i przeziebień.

Zawarta w jeżynach witamina K  wraz z wapniem i magnezem, pomaga w tworzeniu się  tkanki kostnej.
 Witamina K wraz z witaminą D jest niezbędna dla bieżącej regeneracji stawów.
Magnez jest konieczny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, a wapń wspomaga wchłanianie magnezu.



 Jeżyna to również źródło fitoestrogenów, czyli estrogenów roślinnych, działających podobnie jak żeńskie hormony.  Tym samym, łagodzi objawy zespołu napięcia przed miesiączkowego oraz menopauzy. Dbając o odnowę kolagenu opóźnia starzenie się i powstawanie zmarszczek oraz przyspiesza bieżącą regenerację skóry.






Właściwości lecznicze owoców leśnych. Jeżyna Właściwości lecznicze owoców leśnych. Jeżyna Reviewed by Sięgnij do Natury on 09:35 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...