Wzmacniający seler
Nasz pospolity seler to doskonałe źródło przeciwutleniających witamin A i C, chlorofilu oraz przeciwnowotworowych glikozydów i związków kumarynowych - im ciemniejsza nać, tym lepiej. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie
dwukrotnie więcej
witaminy C niż w cytrusach- około 15o miligram w 100g.
Seler należy do tej
samej rodziny, co marchew, pietruszka i koper. Jego nazwa pochodzi z
celtyckiego i oznacza wodę.
To warzywo
wyjątkowo mineralizujące. W swoim bogatym składzie zawiera wapń,
żelazo, magnez, potas, sód, siarkę, żelazo, miedź, mangan, chlor. Ponadto
dostarcza aż 9 ważnych aminokwasów, w tym wzmacniającej wzrok waliny
i regenerującej wątrobę choliny oraz witamin:
z grupy B- B1 B2 B6, kwas foliowy, PP i E.
W Japonii niezwykle
ceni się lecznicze właściwości selera, a tamtejsi naukowcy doszukali się
w nim aż 86 cennych składników.
Seler odkwasza i drenuje krew, stąd jest niezastąpiony podczas detoksykacji, odchudzania oraz leczenia nowotworów.
Zawarte
w nim kumaryny, to silne związki o działaniu niszczącym komórki nowotworowe.
Dodatkowo
obecnew nim poliacetyleny hamują namnażanie się
grzybów i bakterii. Są przeciwzapalne i poprawiające krążenie krwi.
Od
wieków seler ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, w tym
stawów- reumatyzmu i artretyzmu, serca, pęcherza moczowego, dny
moczanowej, wątroby, nerek, nerwicy, anemii, otyłości. Był znanym antidotum na
zatrucia alkoholowe i bóle głowy. Sięgano po niego również w niepokoju,
histerii i melancholii. Sokiem z selera przemywano skórę z czyrakami,
pryszczami i grzybicą, leczono odmrożenia oraz okładano rany.
Jest
wyjątkowo niskokaloryczny- kilogram selera dostarcza tylko 40 kalorii, stąd
powiedzenie, że spożywając go tracimy więcej kalorii, niż zyskujemy.
Reguluje
przemianę materii oraz pracę żołądka, wątroby i jelit. Zapobiega zastojom
żółci, kamicy wątrobowej oraz nerkowej, pomaga na kolki, wzdęcia oraz dysbiozę
jelit- usuwa drożdżaki. Surowy ma niskie IG 35, po ugotowaniu
już 85, więc w cukrzycy jadajmy go, jako surówkę i pijmy świeże soki.
Dostarcza dużo
blonnika. Stąd
pomaga w regulacji cholesterolu, trójglicerydów i glukozy oraz eliminuje
szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, w tym kwas moczowy.
Z badań wynika, że
pomaga w regulacji ciśnienia krwi i homocysteiny- potas,
magnez, kwas foliowy i witamina B6.
Sok
seler -jabłko oczyszcza
nerki i krew, odmładza i witaminizuje. Zapewnia piękną cerę, pobudza porost
włosów i paznokci.
W tym celu wyciśnij
sok z 1/ 2 selera, kilku gałązek naci i 2 jabłkek. Możesz dodać pietruszkę
i marchew.
Sok z selera możesz
wykorzystać , jako tonik odmładzający. Dodaj napar z pietruszki i
cytrynę. Usuwa piegi, zmarszczki, pomaga w trądziku.
Surówka
z selera
Zetrzyj na grubo selera, 2 jabłka i
buraczka. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Możesz dodać olej z lnu.
Seler
z pieczarkami
Pokrojonego w cienkie plasterki selera podduś
w niewielkiej ilości wody z
pieczarkami - na patelni lub w garnuszku. Posyp
zieloną natką, koperkiem i
lekko posól. Podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub
komosą ryżową.
Wzmacniający seler
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
12:01
Rating:
Brak komentarzy