Wzmacniający seler












 Nasz pospolity seler to doskonałe źródło przeciwutleniających witamin A i C, chlorofilu   oraz przeciwnowotworowych glikozydów  i związków kumarynowych  - im ciemniejsza nać, tym lepiej. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie 
dwukrotnie więcej  witaminy C niż w cytrusach- około 15o miligram w 100g.



Seler należy do tej samej rodziny, co marchew, pietruszka i koper. Jego nazwa pochodzi z celtyckiego i oznacza wodę.
 To warzywo wyjątkowo mineralizujące. W swoim bogatym składzie zawiera wapń, żelazo, magnez, potas, sód, siarkę, żelazo, miedź, mangan, chlor. Ponadto dostarcza aż 9 ważnych aminokwasów, w tym wzmacniającej wzrok waliny i   regenerującej wątrobę choliny oraz witamin: z grupy B- B1 B2 B6, kwas foliowy, PP i E. 

W Japonii niezwykle ceni się lecznicze właściwości selera, a tamtejsi naukowcy  doszukali się w nim aż 86 cennych składników.

Seler odkwasza i drenuje krew, stąd jest niezastąpiony podczas detoksykacji, odchudzania oraz leczenia nowotworów.
Zawarte w nim kumaryny, to silne związki o działaniu niszczącym komórki nowotworowe.


Dodatkowo  obecnew nim poliacetyleny hamują namnażanie się grzybów i bakterii. Są przeciwzapalne i poprawiające krążenie krwi.

Od  wieków seler ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, w tym stawów- reumatyzmu i  artretyzmu, serca, pęcherza moczowego, dny moczanowej, wątroby, nerek, nerwicy, anemii, otyłości. Był znanym antidotum na zatrucia alkoholowe i bóle głowy. Sięgano po niego również w niepokoju, histerii i melancholii.  Sokiem z selera przemywano skórę z czyrakami, pryszczami i grzybicą, leczono odmrożenia oraz okładano rany.

Jest wyjątkowo niskokaloryczny- kilogram selera dostarcza tylko 40 kalorii, stąd powiedzenie, że  spożywając go tracimy więcej kalorii, niż zyskujemy.


 Reguluje przemianę materii oraz pracę żołądka, wątroby i jelit. Zapobiega zastojom żółci, kamicy wątrobowej oraz nerkowej, pomaga na kolki, wzdęcia oraz dysbiozę jelit- usuwa drożdżaki. Surowy ma niskie IG 35, po ugotowaniu już 85, więc w cukrzycy jadajmy go, jako surówkę i pijmy świeże soki.


Dostarcza dużo blonnika. Stąd pomaga w regulacji cholesterolu, trójglicerydów i glukozy oraz eliminuje  szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, w tym kwas moczowy.

Z badań wynika, że pomaga w regulacji ciśnienia krwi i homocysteiny- potas, magnez, kwas foliowy i witamina B6.
  
 Sok seler -jabłko oczyszcza nerki i krew, odmładza i witaminizuje. Zapewnia piękną cerę, pobudza porost włosów i paznokci.

W tym celu wyciśnij sok z  1/ 2 selera, kilku gałązek naci  i 2 jabłkek. Możesz dodać pietruszkę i marchew.
Sok z selera możesz wykorzystać , jako tonik  odmładzający. Dodaj napar z pietruszki i cytrynę. Usuwa piegi, zmarszczki, pomaga w trądziku.

Surówka z selera
 Zetrzyj  na grubo selera, 2 jabłka i buraczka. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Możesz dodać olej z lnu. 


 Seler z pieczarkami
 Pokrojonego w cienkie plasterki selera podduś w niewielkiej ilości wody z 
pieczarkami - na patelni lub w garnuszku. Posyp zieloną natką, koperkiem  i
lekko posól. Podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub komosą ryżową.




Wzmacniający seler  Wzmacniający seler Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:01 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...