Żywienie w chorobach serca | Czym jest cholesterol i czy powinniśmy się go obawiać?



  






















Kochani moi, dziś  napiszę wam ,, kilka słów'' o  sercu i krążeniu. 
To, jak pracują nasze serce i płuca bezpośrednio wpływa na dotlenienie całego organizmu oraz  naszą sprawność umysłową, a następstwem tego  jest to, jak czujemy się psychicznie i duchowo. Nie bez przyczyny mówimy zatem, że krew to życie - nasze jestestwo . Jesteśmy ponoć tak zdrowi, jak zdrowe są nasze żyły i tętnice.
 W sercu jest ukryta nasza siła, a ja wierzę również, że i nasza dusza. Serce jest jej domem i to ono nas prowadzi oraz uzdrawia.
Nie tylko nasze pożywienie, ale również to co czujemy, myślimy i wypowiadamy, decyduje o naszym zdrowiu. 
Serce, by być zdrowym potrzebuje miłości ku sobie i ku  innym oraz  wdzięczności za wszystkie dary i lekcje, które otrzymujemy od życia.Uwielbia nasz uśmiech, optymizm i zaufanie do świata...

Cierpi i choruje zaś, gdy pielęgnujemy urazy i gniew, nie kochamy i krytykujemy siebie oraz innych,  zapominamy o tym, czego pragnie nasza dusza.....


Odnaleźć rytm własnego serca, to odnaleźć siebie i swoją drogę, zrozumieć po co, tu jesteśmy i podążać swoim własnym rytmem. To również usłyszenie głosu intuicji i oddanie się swojemu wewnętrznemu Aniołowi. 


Nasze serce to  niezwykła, czterokomorowa pompa, nieprzerwanie tłocząca krew do naczyń. Dwie komory i dwa przedsionki pompują w ciągu minuty 5 litrów krwi, uderzając około 70 razy, a maleńki węzeł zatokowy- tzw. rozrusznik wykonuje aż 4200 pulsów na godzinę.
 By ten  niezwykły mechanizm działał prawidłowo, nasze serce potrzebuje nieustannej dostawy wszystkich substancji odżywczych i tlenu, transportowanych za pomocą okalających  je tętnic wieńcowych, które muszą być drożne i elastyczne.

Uproszczony schemat krążenia
Od lewego przedsionka  do lewej komory za pomocą aorty, a następnie tętnic, utlenowana krew tłoczona jest na obwód i transportowana  systemem naczyń włosowatych do naszych komórek. Następnie odtlenowana krew systemem naczyń i  żył powraca  z obwodu  i   prawym przedsionkiem wpływa do prawej komory. Stąd za pomocą  żył kieruje się do płuc. To następuje wymiana dwutlenku węgla na tlen i powrót utlenowanej krwi do lewego przedsionka. Znowu lewy przedsionek, lewa komora-  za pomocą tętnic utlenowana krew trafia na odwód, a  za pomocą żył  odtlenowana powraca do  prawego przedsionka. Stąd do prawej komory i z powrotem  do płuc...

 I tak nieprzerwanie, minuta po minucie, następuje  proces transportowania tlenu i substancji odżywczych do komórek, a odprowadzanie dwutlenku węgla i innych końcowych produktów przemiany materii. Centrum tego obiegu stanowi nasze serce. 
Co dzieje się zatem w sytuacji, gdy ten niezwykle precyzyjny mechanizm nie zadziała prawidłowo?

 Podsumowując i upraszczając rezultatem zaburzeń krążenia są :  schorzenia serca,  nadciśnienie, niedociśnienie, miażdżyca, żylaki, hemoroidy, owrzodzenia nóg, drętwienia kończyn, problemy z pamięcią, zawroty głowy, wylewy, zatory, wypadanie włosów, martwice niedotlenionych tkanek...Jak  zatem dbać o nasze serce i naczynia?

Dla zachowania sprawności  systemu  krążenia, potrzebujemy odpowiedniej ilości  nie tylko tlenu, wody ale i składników odżywczych,  np:  witamin A, E, C, B, krzemu, żelaza, jodu, miedzi, cynku, selenu,  kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, wapnia i sodu... 

 Leczenie schorzeń układu krążenia musi  być zawsze  połączone z odpowiednim sposobem żywienia warunkującym prawidłowe wytwarzanie  energii- koniecznej również dla mechaniki serca. Jednocześnie eliminujemy ewentualne dysfunkcje w obszarze układu pokarmowego, w tym pasożyty i grzyby.


Właściwe żywienie oraz dobrana do indywidualnej kondycji  aktywność fizyczna  wraz z rezygnacją z palenia,  mogą hamować procesy miażdżycowe i zapobiegać chorzeniom sercowo- naczyniowym  aż w 70%. Są to również podstawowe warunki naszego zdrowia.


 Oprócz codziennego żywienia i aktywności fizycznej, kluczowy wpływ na krążenie i regulację ciśnienia  krwi mają  wątroba i nerki.
W  zespole  przyczyn chorób nadciśnieniowych  znajdują się także obciążenia genetyczne, guzy nadnerczy, cukrzyca, czy choroby tarczycy...
Wątroba odpowiada między innymi za prawidłowe stężenie białek, lipidów oraz zapewnienie odpowiedniej  jakości i czystości krwi- tworzy albuminę, protrombinę i fibrynogen, odpowiadające za jej krzepliwość. Syntetyzuje również cholesterol niezbędny do prawidłowego trawienia tłuszczy, wchłaniania witaminy D, A, E, K, odnowy komórek i funkcji układu nerwowego- tworzenie serotoniny.

 Gdy naczynia krwionośne, szczególnie tętnice wieńcowe, tracą swoją elastyczność i drożność, następuje zaburzenie transportu składników odżywczych i tlenu do mózgu oraz mięśnia sercowego, jak i wszystkich pozostałych komórek. Jednocześnie upośledzona zostaje funkcja detoksykacyjna, czyli odprowadzenie toksycznych odpadów z komórek.


Powstaje błędne koło i wtórne przeciążenie wątroby. Dalszą reperkusją jest obniżenie sprawności skurczowo- rozkurczowej serca oraz stopniowa niewydolność i umieranie najsłabszych komórek.
 W sytuacji złego oczyszczenia w naczyniach krwionośnych po prostu zaczyna płynąć zbyt gęsta, kwaśna, lepka, ''toksyczna'' krew. Wynikiem są zatory, zawały, nadciśnienie, a w dalszej kolejności niedotlenienie wszystkich komórek, tkanek i narządów. Zamknięcie światła tętnicy wieńcowej lub jej przerwanie  powoduje niedotlenienie zaopatrywanego przez nią obszaru serca i jego obumarcie, czyli tzw. zawał.  W obszarze mózgu, prowadzi do wylewu lub zatoru, co wywołuje uszkodzenie określonego ośrodka nerwowego np. ruchu, mowy, pamięci.
Przyczynami niedrożności naczyń krwionośnych mogą być także  płytki miażdżycowe utworzone ze złogów cholesterolu, trójglicerydów, obumarłych lub pozlepianych krwinek, wypustek wapniowych, toksycznych zlepów lub drożdżaków. Jednocześnie niedobór składników odżywczych wraz z nadmiarem patogenów, kwasów i toksyn, upośledza zdolności leczenia już uszkodzonych naczyń. Istotnym sprawcą uszkodzeń śródbłonka są także wolne rodniki.
 Zwiększenie produkcji komórek, regenerujących uszkodzony powyższymi czynnikami śródbłonek, prowadzi do pogrubienia tętnic i powolnego zmniejszania się ich drożności.
Jak zadbać o wątrobę, a co za tym idzie czystość krwi i odpowiedni poziom trójglicerydów


Oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta połączona z zażywaniem środków regenerujących. Eliminujemy: cukier, mięso wieprzowe, jajka, białą mąkę, używki                 (szczególnie alkohol i nikotynę), tłuszcze utwardzone, żywność przetworzoną i konserwowaną. Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce, kasze, ryż brązowy, pełne ziarna, pestki i oleje nierafinowane ( świeże- nieutlenione)i namaczane orzechy. Zażywać dodatkowo  możemy nasiona ostropestu, korzeń mniszka, dziurawiec... O ziołach poniżej.

Negatywny wpływ na krążenie i sprawność serca ma również zakwaszenie organizmu.
 Układ krwionośny reaguje na nadmiar kwasów i toksyn zmianą płynności i gęstości krwi. Wędrujące do krwiobiegu z przeładowanej tkanki łącznej kwasy, wręcz deformują nasze krwinki. 

Zakwaszenie zwiększa między innymi lepkość krwi, prowadzi do agregacji i afazji krwinek 
 (zlepiania sie i przywierania do ścianek tętnic). 

Stąd niedaleko do zatorów, zawałów, wylewów. Jednocześnie zmniejsza się drożność drobnych naczyń krwionośnych, utrudniając transport tlenu i składników odżywczych do komórek.
 Pojawią się skoki ciśnienia, arytmia, zaczną odkładać się złogi wapniowe i cholesterolowe w tętnicach. Automatycznie maleje również zdolność czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu. Kluczowym elementem leczenia schorzeń sercowo- naczyniowych musi być, więc również odkwaszenie organizmu.

 Regulacja poziomu cholesterolu.


Dostarczenie wszystkich witamin i minerałów, koniecznych dla prawidłowej pracy oraz regeneracji układu sercowo- naczyniowego, musi być zsynchronizowane z regulacją poziomu homocysteiny, trójglicerydów i cholesterolu.

Co to jest cholesterol? 

Cholesterol to twarda substancja tłuszczowa, niezbędna do tworzenia żółci i produkcji hormonów: estrogenu, progesteronu, testosteronu. Występuje w dwóch frakcjach LDL i HDL.

HDL możemy potocznie określić naszym wewnętrznym smarem, umożliwiającym funkcję transportową krwi z prędkością kilku tysięcy kilometrów na minutę. Mówiąc najprostszym językiem, zabiera LDL ze ścianek tętnic i transportuje do jelit, skąd ten, wraz z kałem, wydalany jest z naszego organizmu.

LDL aktywnie uczestniczy w procesach zgajania  tętnic.  Jego cząsteczki charakteryzują się tym, że są większe niż cząsteczki HDL i łatwo łączą się z wypustkami wapniowymi, magąc tym samym tworzyć tzw. płytki miażdżycowe.

 Tak naprawdę cholesterol staje się groźny dopiero, gdy następuje proces jego utlenienia, a w efekcie transformacja w oksycholesterol oraz połączenie go ze złogami wapniowymi lub uszkodzonymi i obumarłymi krwinkami.


 Przemianom tym sprzyjają między innymi  bakterie i drożdżaki np. chlamydie, rzęsistki, gronkowce oraz wolne rodniki i zawarty w  mięsie aminokwas homocysteina.
Przeciwdziałają natomiast przeciwutleniacze: flawonoidy, witamina A, C i E, selen, magnez, cynk, beta karoten, koenzym Q10, witamina K oraz NWKT zawarte w naturalnej, zdrowej żywności.

 Cholesterol, to niezwykle ważny składnik  bliznujący i leczący wszystkie komórki, tkanki oraz naczynia krwionośne. Jest między innymi składnikiem błon komórkowych ( decyduje o  ich prawidłowej przepuszczalności) oraz otoczek mielinowych i synaps komórek nerwowych. Stanowi istotny składnik żółci koniecznej do trawienia tłuszczy i wchłaniania rozpuszczalnych w nich witamin. 

 Jego obecność jest konieczna dla wytwarzania witaminy D i prawidłowe pracy tarczyny oraz nadnerczy.

 Skoro jest substancją leczącą, to jego poziom wzrasta w celu regenerowania uszkodzonych tętnic!!! Nie jest przyczyną chorób serca, a  jedynie wzrasta w celu zagajania tętnic i towarzyszy karzdej innej chorobie  o charakterze zapalnym.

Zbyt gwałtowna, chemiczna redukcja cholesterolu może zaburzać pracę układu nerwowego, wywołać niedobory serotoniny i paradoksalnie zwiększać ryzyko przerwania naczyń, co  prowadzi do wylewu. 
Niedobór cholesterolu może przyczynić się do zaburzeń odporności oraz pracy układu chormonalnego ( chormony np: testosteron, progesteron, kortyzol, aldosteron  produkowane są z cholesterolu),  nieprawidłowego składu żółci, bóli stawów, mięśni i kości, demencji, zaburzeń psychicznych, bezseności, złej pracy jelit, astmy, zaburzeń erekcji.

Organizm nigdy  bez  przyczyny nie zwiększa jego poziomu! 
,,Zbyt wysoki poziom", to zazwyczaj wynik istnienia już znacznych mikrouszkodzeń w śródbłonku żylno- tętniczym. 

Cholesterol nie jest  zatem  pierwotną  przyczyną miażdżycy, a tylko wtórnym objawem istnienia stanów zapalnych w  organiżmie, w tym  w naczyniach krwionośnych.

Efektywnym działaniem  profilaktyczno-leczniczym jest więc dostarczenie krzemu, witamin A, E i  C  oraz  zlikwidowanie stanów zapalnych, połączone z prawidłową biosyntezą kolagenu, a nie z marszu wprowadzanie toksycznych i niebezpiecznych statyn. Statyny są rakotwórcze i niszczą, konieczny dla prawidłowej pracy mięśnia sercowego, koenzym Q 10.
Tak więc pierwszym działaniem osoby troszczącej się o zdrowie układu krwionośnego powinno być wprowadzenie do diety tłuszczy roślinnych, owoców, warzyw i ziaren dostarczających witamin A i E oraz tworzących korzystną frakcję HDL, a eliminacja  podnoszących poziom trójglicerydów i aminokwasu homocysteiny tłuszczy i mięsa.

 Homocysteina uszkadza naczynia krwionośne i powoduje szybkie powstawanie płytek miażdżycowych.

 W celu jej redukcji zażywaj witaminy B6, B12, kwas foliowy i betainę- pij buraki i zakwas buraczany. Monitoruj poziom homocysteiny- powyżej 9 stanowi zagrożenie zawałem.


Co obniża cholesterol


Jeśli mamy możliwość, to regulujmy poziom cholesterolu i trójglicerydów za pomocą diety  lecznicze,j bogatej w kasze, ziarna, orzechy, warzywa i owoce oraz ich świeżo wyciskane soki.  



Cholesterol łagodnie regulują: czosnek, karczochy, cebula, pietruszka, seler, por, jabłka, cykoria, aronia, berberys, owies, mniszek lekarski, pokrzywa, głóg, dynia, kiełki kukurydzy, słonecznik, oliwki, mango, awokado...

Skutecznym środkiem w regulacji przemian cholesterolowych są sulforafan i bioflawonoidy, usuwające złogi nie mniej skutecznie miażdzycowe , jak chemiczne leki. Znajdziemy je w brukselce, kalafiorze, brokule, kapuście, kiwi, pomarańczach, grejpfrutach, czy porzeczkach.

Stosuj filtry do wody, nie jedz niczego z puszek i  z polepszaczami smaku, regularnie  zażywaj selen, spirulinę, kolendrę, chlorellę, pij napar z czystka, pokrzywy, pietruszki, młodego jęczmienia i stosuj sokoterapie. Oczyszczaj organizm z toksyn,  stosuj kąpiele z solą i chodź na boso.  Również niedobory cynku, selenu, magnezu i witaminy C powodują zaburzenie prawidłowej detoksykacji i wzrost poziomu cholesterolu. 
Skumulowane toksyny stopniowo degeneracją narządy i obniżają wydolność wątroby, co prowadzi do nadciśnienia oraz uszkadzania żył i tętnic.Osoby z chorobami serca mają też nadmiar metali ciężkich- zastosuj chelatację.

Ogranicz  również sól, której nadmiar prowadzi do kamicy, osteoporozy, nadciśnienia, niewydolności zastoinowej serca. Wraz z kwasami, sól spożywcza uszkadza  delikatne naczynia, czego skutkiem jest nagły wzrost  poziomu cholesterolu. Używaj zatem do 5 gram naturalnej soli himalajskiej lub morskiej.

Wyeliminuj wszystkie produkty o wysokim Ig- np.biała mąka, nabiał- sery, biały ryż, cukie, które podnoszą cholesterol. Im wyższy poziom insuliny tym wyższy cholesterol.

Lecytyna dla serca

Dostarczaj również regularnie HDL z oliwkami, dynią, wiesiołkiem, ogórecznikiem, lnem, czarnuszką, orzechami, nasionami słonecznika, kokosem, awokado, soją… Lecytyna, to moim zdaniem, jeden z najskuteczniejszych środków w profilaktyce chorób serca. Powstaje przy współudziale enzymu zawierającego witaminę B6 i magnez. W razie konieczności suplementuj również dobrej  jakości magnez z witaminą B6.
Właściwy poziom lecytyny, magnezu i przeciwutleniaczy- głównie witaminy C, A, E uważam również za jeden z najważniejszych czynników zapobiegających miażdżycy oraz kamicy wątrobowej.  
Lecytyna upłynnia inne tłuszcze, w tym LDL i trójglicerydy, jednocześnie wspiera samoodnowę wątroby i naszych komórek, głównie błon komórkowych. Zapobiega łączeniu się płytek krwi z tłuszczem, pomaga rozpuszczać kamienie żółciowe i złogi wewnątrz wątrobowe. Obniża poziom homocysteiny i wspomaga pozyskiwanie innych, cennych dla serca związków, w tym witamin D, A, E, koenzymu Q10. Podnosi naszą odporność na stres, zwiększa siłę i możliwości regeneracyjne mięśnia sercowego.
Wspomaga witaminę K2, konieczną dla powstawania białek i uaktywnienia karboksylazy oraz przenoszenia złogów wapniowych z tętnic.   
Witamina K2 zapobiega chorobom kości i tworzniu się płytek miażdżycowach. Witaminę tą  zawierają zielone warzywa liściaste. W razie konieczności można suplementować witaminę D z wit K2.


Dla serca korzystny jest również olej z wiesiołka i ogórecznika.

 Oleje te są zasobne w kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym. Regulują one skład lipidów i zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Uelastyczniają i uszczelniają błony komórkowe. Działają antyoksydacyjnie minimalizując negatywne skutki wolnych rodników. Według badań, codzienne spożycie kwasu ALA, zawartego  w 4 kapsułkach ogórecznika, osłabia zdolność do gromadzenia się tkanki tłuszczowej, jednocześnie pobudza spalanie już istniejących rezerw  tłuszczowych aż o 20%.


 Dbając o układ sercowo naczyniowy eliminujemy cukier, białą mąkę  i  inne proste węglowodany, wpływające na wzrost poziomu trójglicerydów tak, jak mięso, jaja, czy nabiał.
Dla zachowania zdrowia żył, tetnic i serca należy zrezygnować z białego pieczywa i drożdży.
 Biała, oczyszczona mąka nie zawiera  żadnych substancji odżywczych. Obecne w chlebie, bułeczkach i ciastach spulchniacze oraz polepszacze smaku, to  przede wszystkim substancje szkodliwe. Białe pieczywo stymuluje uszkadzającą  żyły i tętnice drożdżycę oraz obciąża wątrobę, co obniża czystość krwi.

W wielu przypadkach jest przyczyną nietolerancji pokarmowej  i wtórnej nietolerancji glutenu.

Według najnowszych badań pszenica i tłuszcze trans, są  jedną z głównych przyczyn otyłości i nadciśnienia. Jadaj, więc tylko pełnoziarniste pieczywo razowe.
W przypadku chorób krążeniowych konieczne jest regularne stosowanie błonnika, pektyn i prebiotyków. 
Pektyny owocowe tworzą żel, wiążący trójglicerydy, lipidy, cholesterol, wolne rodniki i metale ciężkie. Jako źródło błonnika doskonałe są śliwki, gruszki, babka płesznik, otręby owsiane, żytnie, zarodki pszenne, fasola, marchew, jabłka, brązowy ryż i jęczmień...


Jak potwierdziły badania, związki pektynowe zawarte  np w jabłkach i grejpfrutach, mogą skutecznie bronić przed  chorobami sercowymi i nowotworami oraz ograniczać ilość przerzutów nawet o 80%.

Prebiotyki selektywnie wspierają rozwój przyjaznej mikroflory jelitowej, jednocześnie eliminując nadmiar drożdżaków stanowiących źródło mukotoksyn. Nawiązują z układem immunologicznym swoisty, chemiczny dialog, aktywizujący usuwanie patogenów. Pomagają także w regulacji pH jelit, obniżają ryzyko nowotworów jelita grubego.  Stymulują  w tym zakresie funkcje układu immunologicznego. Zawarte np. w cykorii, bananach, ziemniakach, migdałach, fasoli.
W grupie węglowodanowej szczególnie korzystne dla naszego serca są pełne ziarna zbóż i nasiona roślin. Pomimo kwasowej natury  ziarna zbóż mają wiele niezastąpionych  witamin z grupy B,  magnezu, cynku, selenu i  żelazo.


Zawarty w ziarnach, owocach i warzywach  błonnik zasysa nadmiar toksyn i kwasów w jelicie. Zwiększa również  szybkość przesuwu treści pokarmowych  i obniża poziom tłuszczu, wpływa tym samym  na obniżanie poziomu cholesterolu.  


 Za jego sprawą organizm sięga do magazynów tłuszczowych, by prawidłowo wchłonąć rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i wapń.


Polecam  Ci : amarantus, owies, grykę, proso, słonecznik, sezam, otręby pszenne, orkisz (dla osób nieuczulonych na gluten).


Gryka  zawiera sporo witamin B np. kwas foliowy, magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo  lizynę i tryptofan – aminokwasy egzogenne chroniące nas przed nowotworami i pomagające w  normalizacji poziomu cukru. Zapobiega zaparciom i cukrzycy. Nie jest modyfikowana genetycznie. Kiełki świeżej gryki, to jedno z najlepszych źródeł witaminy C.





Amarantus odznacza się wysoką zawartością białka oraz  nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto ma w swoim składzie dużo  wapnia, magnezu, potasu, fosforu, witamin B, A, E, C. Nie zawiera glutenu.
Owies to twój lider w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Zawiera cenny beta glukan hamujący agregację płytek krwi i ochronny przeciwrodnikowy cynk. Obniża poziom cholesterolu i  cukru. Zapobiega zaparciom. Ma  działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i ogólnie wzmacniające. Dostarcza krzemu i witamin B.
Jęczmień dostarcza nam  tokotrienolu o działaniu podobnym do witaminy E oraz  ochronnego aminokwasu argininy, witamin z grupy B, magnezu i żelaza.
Proso to ziarno, które nie zakwasza krwi. Jednocześnie zawiera magnez, selen, żelazo, krzem i  dużo potasu, dzięki czemu wzmacnia serce.
Zarodki i otręby  pszenne  zawierają witaminy E i B. Chronią wątrobę, serce i jelito, zmniejszają poziom estrogenów we krwiobiegu.

Ryż naturalny, mleczko ryżowe i  olej ryżowy zawierają bardzo dużo witaminy E i  8 niezbędnych aminokwasów, w tym argininę. Uzupełniają poziom białka i wapnia. Najzdrowszy jest ryż brązowy.



Żywienie w chorobach serca | Czym jest cholesterol i czy powinniśmy się go obawiać? Żywienie w chorobach serca | Czym jest cholesterol i czy powinniśmy się go obawiać? Reviewed by Sięgnij do Natury on 09:31 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...