Cebula


 Złocista cebula rozrzedza krew.

W okresie zimowym warto regularnie sięgać nie tylko po czosnek, ale i po cebulę.
 Jej lecznicze właściwości ceniono już bowiem w starożytności. Jest  zasobna w witaminę C, A i E, siarkę, fosfor, potas, cynk, żelazo, a nawet krzem. W jej składzie wykryto również  przeciwzakrzepową witaminę K.  


 Cebula nie tylko leczy, ale  jednocześnie wzmacnia odporność, zapobiegając licznym chorobom, w tym grypie i anginie. Jest odporna na przechowywanie, a więc i  marynarze zabierali ją chętnie w dalekie rejsy, by zapobiegać szkorbutowi, pasożytom, rozgrzewać krew i leczyć rany.



 Cebula działa  moczopędnie i napotnie-  usuwa mocznik i chlorki. Oczyszcza z toksyn i eliminuje wirusy, dlatego syrop cebulowy powinien towarzyszyć każdej infekcji.

 Warto również wdychać tartą cebulę- jej lotne olejki przenikają do zatok i oskrzeli odkażając je i poprawiając ukrwienie,  co zwiększy ilość docierających tam przeciwciał. 
Hamuje również rozwój gronkowca złocistego, paciorkowców, salmonelli, shirelii, pleśni i grzybów. 

Cebula poprawia ukrwienie i  lekko rozrzedza krew, zapobiegając tym samym zakrzepom i zatorom.
Dzięki wysokiej zawartości potasu(146 mg/100 g)  i magnezu  cebula może obniżać ciśnienie i zapobiegać obrzękom. Reguluje również funkcję układu nerwowego,  lekko uspokaja i ułatwia zasypianie.



 Z kolei Amerykańscy badacze  twierdzą, że  jedzenie codziennie jednej surowej cebuli (minimum przez dwa miesiące)  powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL. Jest to również związane z eliminują stanów zapalnych. Dzięki obecności witamin z grupy B (B6 i kwas foliowy) cebula  reguluje również  poziom homocysteiny uszkadzającej naczynia krwionośne. Podobne działanie ma betaina w buraczkach czerwonych. Warto więc regularnie  popijać barszcz syto zaprawiony cebulą.




 Cebula sprawdza się również  w leczeniu  miażdżycy i cukrzycy- zawiera  hormon roślinny (glukokinina) pomagający w stabilizacji poziomu cukru. Jej regularna konsumpcja pomaga obniżać dawki insuliny.   Rozpuszcza również białko- fibrynę, mogącą powodować zwężenia tętnic. Cebula  oczyszcza krew, poprawia funkcje wydzielnicze wątroby oraz ukrwienie jelit. Eliminuje także grzyby i pasożyty. Tym samym pomaga w regulacji procesów trawiennych i zapobiega anemii- np. przy owsikach.

 Jest  zalecana w zatwardzeniu i usprawnieniu perystaltyki jelit. W tym celu warto również sięgnąć po błonnik i jeść regularnie inne warzywa...


 Cebula, a nowotwory.
Osoby, które regularnie spożywają cebulę  oraz witaminę C  i D minimalizują ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów , w tym przełyku gardła, krtani, płuc, nerek i jajników.

 U osób regularnie  spożywających cebulę i czosnek prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego  spada nawet o ponad 50 proc. Jest to również, moim zdaniem,  związane z eliminacją grzybicy i pasożytów, które sprzyjają procesom nowotworowym oraz  z wysoką zawartością witaminy C.
 Udrażniając drogi oddechowe oraz dostarczając  potasu i magnezu, cebula  pomaga w dotlenieniu i alkalizowaniu krwi.

 Jak pisałam wielokrotnie rak, to wynik załamania się prawidłowej funkcji układu immunologicznego,  któremu  towarzyszy zakwaszenie i niedotlenienie. Nie bez znaczenia  jest obecność metali ciężkich we krwi – rtęci, ołowiu, aluminium, czy kadmu z dymu tytoniowego.
Powyższe procesy korelują z brakiem  witaminy D, selenu i cynku ( zawarty w cebuli). Sięgając po cebulę nie zapominajmy o piciu świeżych soków, jedzeniu kolorowych warzyw , orzechów np. brazylijskich ( dostarczają wysokich dawek selenu) i kiełków.



Odstawmy cukier- paraliżuje funkcję przeciwciał na kilka godzin i powoduje  błyskawiczne namnażanie się drożdży, mogących zamienić się w trudną do leczenia grzybicę- koreluje z nowotworami.


W składzie cebuli  znajduje się także flawonoid  kwercetyna- stabilizująca układ immunologiczny, pomagając tym samym  w alergiach, astmie i stanach zapalnych. Kwercetyna  działa silnie przeciwutleniająco, zapobiega namnażaniu się komórek rakowych, zawałom, chorobom zwyrodnieniowym. Minimalizuje stres oksydacyjny, eliminując wolne rodniki.

Według badań kwercetyna w 60% zapobiega nowotworom płuc.

 Ze względu na zawartość fosforu i magnezu cebula pomaga we wchłanianiu się wapnia i zwiększa gęstość kości( zapobiega osteoporozie). Sprzyja produkcji kolagenu koniecznego dla budowy kości i chrząstek. Warto również sięgnąć po spirulinę i chlorellę,  które niezwykle skutecznie  oczyszczają krew i regenerują stawy- zawierają substancje działającą jak siarczan chondroidyny.  Ich regularne spożywanie odmładza ponoć nawet o 10 lat. Oczywiście musimy również pamiętać o beta karotenie i cynku oraz     zapewnić prawidłowe nawodnienie, w tym skóry od wewnątrz. Patrz woda źródłem życia.


 Cebula dla urody.
 Mało kto z nas wie,  że cebula usuwa  blizny, leczy pryszcze i czyraki. Pomaga w grzybicy skóry i przy opryszczce.
 W wielu krajach smaruje się nią blizny, pęcherzyce oraz okłada trudno gojące się rany, w tym te po poparzeniach. Jej regularna konsumpcja pobudza porost włosów i paznokci, zapobiega anemii i sprzyja prawidłowej biosyntezie kolagenu- wysokie dawki witaminy C.


Cebula Cebula Reviewed by Sięgnij do Natury on 14:28 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...