Wpływ diet białkowych na zdrowie. Polecane źródła białek. Cz I




Spożywając posiłki białkowe powinniśmy zawsze uzupełniać je surówkami w proporcji 1 do 2. Modne diety białkowe, nie zawierające początkowo w ogóle warzyw, owoców  i ziaren, prowadzą  do zaburzenia przemian aminokwasowych.  Powodują deficyty błonnika, witamin i minerałów. To samo dotyczy dodatkowej, nadmiernej suplementacji protein białkowych u osób o średniej aktywności fizycznej. Skutkiem jest zaburzenie równowagi kwasowo- zasadowej, rozregulowanie przemian metabolicznych oraz obciążenie nerek i wątroby.  W niektórych przypadkach może dojść do uszkodzenia mikrokosmków jelita cienkiego oraz zapchania światła jelita grubego masami nieprawidłowo strawionych i gnijących białek. 



Prowadzi to zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych, nieprawidłowego wytwarzania krwinek, nadmiaru patogenów, toksemii i raka okrężnicy. Szczególnie niebezpiecznych zjawiskiem może być także tzw. przebiałczenie tętnic, czyli nadmiar włókien białkowych, prowadzący wraz ze złogami wapniowymi i utlenionymi lipidami do miażdżycy i zwężenia światła naczyń. Reperkusją są także nadciśnienie, zakrzepy i zatory.

Częstymi konsekwencjami rygorystycznych, nieracjonalnych diet białkowych, są zaburzenia hormonalne, osteoporoza, alergie, cukrzyca, migreny, kamica nerkowa…

Gdy w nadmiarze spożywasz tłuszcze zwierzęce, po latach twoje tętnice wyglądają, jak rury oblepione żółtym szlamem. Gdy połączy się on ze złogami wapnia, nieodwołalnie utracisz drożność tętnic i pojawi się miażdżyca.

Białka roślinne są doskonałą alternatywą dla mięsa i tłustego nabiału, które należy znacznie ograniczyć lub wyeliminować. Ideałem jest całkowita rezygnacja z mięsa wieprzowego, wędlin, podrobów, sera żółtego i tłustych twarogów. Osobiście jestem weganką i ta dieta trwale wyregulowała mi poziom cholesterolu i trójglocerydów z 310 na 170.

warto obejrzeć:

Polecane źródła białek :

Soczewica zawiera aż 30 % białka, żelazo, magnez, siarkę, potas, fosfor, kobalt i jod. Ponadto witaminy A, B, E, K i Pp. Jest zasadotwórcza i reguluje poziom cholesterolu. Naturalnie uspokaja i regeneruje system nerwowy.

Soja niemodyfikowana genetycznie wzmacnia tkankę kostną, reguluje poziom cukru we krwi  oraz pomaga rozpuszczać zbędny materiał  tłuszczowy w wątrobie.  To doskonałe  źródło niezbędnej dla mózgu lecytyny, żelaza, białka, magnezu i  fitohormonów - opóźniają menopauzę.



Algi morskie to niezwykły koncentrat cennych składników odżywczych, zapewniających nam prawidłową wagę ciała.  Dostarczają  nam : wapnia, żelaza, potasu, siarki, jodu oraz witamin z grupy B, C, K i E ( uważanej za eliksir młodości). Ponadto zawierają kwas hialuronowy oraz wspierający tkankę chrzęstną siarczan chondroidyny. Polecane przeze mnie w celu uzupełnienia białek i żelaza  przy anemii, w odchudzaniu, osteoporozie, nerwicy, cukrzycy, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu, cellulitisie, przewlekłych infekcjach. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu są niezastąpione w schorzeniach serca i  regulowaniu równowagi kwasowo - zasadowej organizmu.

















 Kiełki lucerny to skarbnica wapnia, magnezu, potasu, sodu, manganu, krzemu, cynku, siarki, selenu, witamin A, E, C i B, w tym kwasu foliowego. Jako źródło fitoestrogenów, łagodzą objawy menopauzy, osteoporozy i reumatyzmu. Uzupełniają poziom żelaza u wegan, pobudzają apetyt oraz podnoszą ogólną odporność na choroby, w tym zapobiegają  nowotworowom jelit, trzustki, czy wątroby. Dostarczają nam cennej lecytyny, tym samym stymulują pamięć i pomagają w regulacji cholesterolu.


 Szklanka kiełków zawiera co najmniej tyle witaminy C, co 8 szklanek soku z pomarańczy.


Kiełki owsa zawierają witaminy C, A, E i z grupy B oraz fosfor, żelazo, fluor, cynk, miedź, wapń, jod. Pomocne w wzmacnianiu paznokci i włosów, oczyszczaniu cery oraz regulacji układu hormonalnego, w tym tarczycy.



Kiełki rzeżuchy to doskonałe źródło witamin C, A, B, D, żelaza i siarki. Usprawniają przemianę materii, poprawiają pracę nerek i wątroby, pomagają oczyszczać krew.


 Migdały to bogate źródło witaminy E, A, B2, B6, kwasu foliowego magnezu, potasu i żelaza. Zawierają kwercetynę, chroniącą  nas przed nowotworem oraz chorobami serca.  Regulują ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Obniżają  zawartość homocysteiny- uszkadza naczynia krwionośne. Pomagają w namnażaniu  się przyjaznych bakterii  jelitowych.  Leczą zgagę i minimalizują mdłości np. w ciąży. Działają przeciwwymiotnie i lekko wykrztuśnie. Wzmacniają krew i redukują cholesterol.

 Ziarna konopi zawierają  aż 10 aminokwasów, w tym wszystkie egzogenne
 ( zewnątrzpochodne). W  ich składzie znajdziemy  również magnez, żelazo, cynk i  fosfor.  Wzmacniają naszą immunologię oraz  poprawiają  ogólny obraz krwi, a co za tym idzie zwiększają odporność na schorzenia sercowo- naczyniowe oraz infekcje. Jednocześnie zawierają sporo przeciwutleniającej witaminy E oraz witaminy z grupy B  i doskonałe wręcz proporcje omega 3 do omega 6. Zadbają  więc o nasze stawy,  paznokcie, włosy, skórę i układ nerwowy. Zmielone ziarno, to  także  świetne źródło błonnika. 

Pestki  z dyni pomocne w eliminacji pasożytów i redukcji cholesterolu. Uzupełnisz dzięki nim magnez, beta karoten, cynk, selen, potas, witaminy z grupy B, C, A, D, fosfor i żelazo, miedź, kwas oleinowy i linolinowy ( 45 % tluszczy). Bogate w gamatokoferol o właściwościach przeciwutleniających i odmładzających ( zapobiega nowotworom). Zawarta w nich kumaryna ma działanie przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i  przeciwnowotworowe.  
W swoim bogatym składzie mają cenne białka, w tym lizynę 25-  30g białek na 100g pestek.
Wzmacniają stawy ( mangan i fosfor), skórę, włosy, paznokcie, układ nerwowy ( cynk, magnez, witaminy B1, B2, B6). Wysoka zawartość liganów sprawia, że olej i pestki z dyni są niezastąpione we wzmacnianiu układu hormonalnego i odpornościowego. Łagodzą napięcie przedmiesiączkowe, zapobiegają guzom jajników, wspierają płodność...
 Nasiona dyni  i olej pomagają także w wydaleniu kamieni nerkowych i wątrobowych  oraz leczeniu prostaty.

Orzechy laskowe dostarczają argininy, magnezu, potasu, selenu, kwasu foliowego, witaminy B12. Korzystne dla układu nerwowego i wzroku.  Skutecznie redukują cholesterol, zapobiegają miażdżycy  i nowotworom. Delikatnie rozrzedzają krew  ( chronią przed agregacją, czyli zlepianiem się krwinek). Dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby.  Systematyczne spożywanie orzechów laskowych odżywia i regeneruje  wzrok, mięśnie, serce, mózg, krew...



Pyłek  pszczeli to prawdziwa skarbnica leczniczych i  odżywczych substancji (ponad 200 związków czynnych  biologicznie). Zawiera  między innymi witaminy:  A, C, E, D,  H B1, B2, B3, E,  B6, PP, P, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, białka:  tym lizyna,  seryna, metionina, fenyloalanina, izoleucyna, histydyna, glicyna treonina, walina, alanina, prolina, leucyna ( chronią przed  przyleganiem chlesterolu do ścianki naczyń),   arginina ( rozszerzająca naczynia   oraz zapobiegającą agregacji i  zakrzepom ), węglowodany ( maltoza, fruktoza, glukoza)  oraz liczne minerały :cynk, potas,  fosfor, wapń, magnez,  żelazo, krzem, jod, selen,  mangan, miedź i  inne.

Kasza jaglana  zawiera witaminę C, kwas foliowy, witaminy B1, B2 i B6 oraz lecytynę odtwarzającą błony  i organelle komórkowe, w tym otoczki neuronów i  hepatytów ( komórek układu nerwowego i wątroby). Jednocześnie dostarcza sporo żelaza, magnezu, potasu, wapnia i fosforu, witaminy z grupy B oraz E. Stąd zapobiega anemii oraz wzmacnia kości.

Wpływ diet białkowych na zdrowie. Polecane źródła białek. Cz I Wpływ diet białkowych na zdrowie. Polecane źródła białek. Cz I Reviewed by Sięgnij do Natury on 14:24 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...