Jak wzmocnić odporność| Rola układu immunologicznego |Antybiotyki, a zdrowie


   
Nasz organizm nieustannie poddany jest oddziaływaniu wielu negatywnych czynników, mogących zagrażać  naszemu zdrowiu. Od chwili narodzin, aż do śmierci, walczymy z tysiącem wirusów, bakterii, zanieczyszczeń, wolnych rodników i toksyn. Musimy, więc posiadać sprawny system zabezpieczeń, a zarazem usuwania przenikających do naszego wnętrza patogenów. Inaczej na starcie skazani bylibyśmy na przegraną.


 Dlatego w swej nieskończonej mądrości natura wyposażyła nas w skomplikowany układ odporności, zwany immunologicznym.

W uproszczeniu, to nasza armia uczestnicząca w produkcji ochronnych i wyspecjalizowanych przeciwciał, mających jeden cel- usunąć wroga i powstrzymać go przed uszkodzeniem, w tym zmutowaniem naszych komórek, tkanek i narządów.


   Układ odpornościowy jest szczególnie wrażliwy na stres, używki( jeden papieros powoduje ubytek od 30 do 100 mg witaminy C). błędy żywieniowe i atak karcynogenów np: toksyn, metali, pestycydów, herbicydów...Ciągłe mobilizowanie jego sił prowadzi do jego wyczerpania i zwiększonej podatności na infekcje. Oliwy do ognia dolewają nadużywane farmaceutyki, szczególnie antybiotyki i sterydy, które znacznie osłabiają naszą odporność.


  W obecnych czasach funkcją układu immunologicznego jest nie tylko walka i obrona przed wirusami, bakteriami czy grzybami, ale  także stałe usuwanie uszkodzeń naszych własnych komórek, zdegenerowanych przez chemiczne substancje.



 Również zwiększony napływ obcych biologicznie białek, w tym z mięsa i mleka oraz  nanocząsteczek zawartych w  chemii spożywczej i gospodarczej powoduje, że  zdezorientowane  limfocyty zaczynają atakować nasze zdrowe komórki- schorzenia autoimmunologiczne typu RZS( reumatoidalne zapalenie stawó), Boczny zanik mięśni, białaczka, SR( Stwardnienie rozsiane)... W tych przypadkach natychmiast należy przejść na dietę wegetariańską i kompleksowo usunąć toksyny oraz metale ciężkie. Pamiętajmy, że mięso jest najsilniejszym  karcynogenem.





Szczególnie niebezpieczne są herbicydy i pestycydy 
(  skumulowane także w mięsie i mleku).


Ich rolą jest przenikanie do organizmu szkodnika i szybkie zniszczenie go poprzez uszkodzenie jego narządów. Niestety, po dostaniu się wraz z żywnością do organizmu człowieka, robią to samo- czyli niszczą i uszkadzają ( mutują)  nasze  komórki, w tym wątroby nerek, śledziony, jelit, mózgu... Odpowiedzi na pytanie o przyczyny nowotworów i zaburzeń układu nerwowego oraz immunologicznego nie trzeba szukać.



Wiele z nich usuniesz, mocząc warzywa i owoce na  kilka minut  w occie jabłkowym, a następnie   w soli lub sodzie.   Sód i potas wyciągają toksyny oraz zanieczyszczenia. Te, które możesz starannie myj i  zawsze obieraj. 


 Jeśli proces zanieczyszczenia i  uszkadzania naszych komórek przewyższy indywidualne możliwości regeneracyjne i detoksykacyjne, to zapadamy na nowotwór.





Dlaczego należy unikać antybiotyków


W momencie podania antybiotyku  zazwyczaj giną tylko najsłabsze bakterie. Silne pozostają  i po przeżyciu ''chemicznego ataku'' mutują się. Następnie przekazują swoje udoskonalone cechy kolejnym szczepom. Tak dochodzi do przewlekłych, trudnych w leczeniu stanów zapalnych.

 Osłabienie odporności powoduje nabywanie kolejnych infekcji i wymusza podawanie mocniejszego antybiotyku. Powstaje błędne koło.

Osoba zarażona staje się również potencjalnym dawcą zmutowanych i już znacznie silniejszych bakterii. Przekazuje je kolejnym osobom, u których wymagane jest podanie nowego, silniejszego antybiotyku. Tak powstają groźne szczepy, oporne na działanie większości leków.

 Oczywiście istnieją sytuacje, kiedy antybiotyk ratuje nasze życie. Musimy jednak korzystać z nich tylko w przypadkach ciężkich infekcji. Nadużywane, zaburzają skład mikroflory jelit, powodują grzybicę i upośledzają funkcję wątroby oraz nerek.


Sprawny układ immunologiczny, to nasze najlepsze

 zabezpieczenie przed wszystkimi  chorobami, w tym nowotworami.




Jak działa układ immunologiczny



  W specjalizacji komórek odporności biorą udział między innymi migdałki podniebienne, węzły chłonne, śledziona, grasica.  Nasze leukocyty dzielą się sprawnie na granulocyty i limfocyty. Te z kolei poddawane są dalszej specjalizacji.


Limfocyty B  identyfikują i wiążą antygeny. W chwili zetknięcia z antygenem limfocyt B powiększa się i wielokrotnie dzieli. Powstały w wyniku podziału klon, produkuje wprowadzane do krwi immunoglobuliny- przeciwciała. Te z kolei neutralizują bakterie, wirusy i ich jady. Część powstałych w kontakcie z antygenem przeciwciał pozostaje w organizmie tzw. jako  wyszkolona armia, gotowa do użycia na wypadek ponownego ataku danego wirusa lub bakterii. Zachowujemy, tym samym, pamięć o antygenach, czyli nabieramy odporności.


Limfocyty T powstają z pozostałych limfocytów macierzystych. W grasicy ulegają specjalizacji na limfocyty cytotoksyczne, pomocnicze, supresowe.


 To doskonali zabójcy usuwający nawet komórki nowotworowe. 

Stanowi nasze najlepsze zabezpieczenie przed tą śmercionośną chorobą.


Limfocyty cytotoksyczne zwalczają komórki uszkodzone przez wirusy, zapobiegając, tym samym, rozprzestrzenianiu się infekcji.

Limfocyty pomocnicze zwiększają wytwarzanie limfocytów cytotoksycznych oraz mobilizują limfocyty B do produkcji przeciwciał. Pobudzają je do rozmnażania  i przekształcania się.

Limfocyty supresowe zapewniają równowagę w wytwarzaniu i specjalizacji pozostałych limfocytów. Pobudzają do wytwarzania przeciwciał lub hamują pobudzanie limfocytów B przez limfocyty pomocnicze. To nasi najważniejsi kontrolerzy reakcji  immunologicznych.


  Nasz organizm posiada ponad 3 miliardy immunokompetentnych komórek obronnych.

 Makrofagi i komórki NK potrafią wyszukiwać, rozpoznawać i niszczyć komórki nowotworowe.

Wyzwalając czynnik martwicy nowotworu TNF -  związek  niszczący komórki nowotworowe, zapobiegając  tworzeniu się guzów.

 Jednak naszą najważniejszą bronią przed nowotworem są  limfocyty cytotoksyczne. To one unicestwiają i rozpoznają zwyrodniałe komórki nowotworowe oraz przenikają do tkanek guzów  by je usuwać.



 Każdy kontakt z czynnikiem chorobotwórczym wywołuje natychmiastową reakcję, czyli mobilizację sił układu odporności.  W zdrowym organizmie proces ten zachodzi nieprzerwanie.

 Limfocyty rozpoznają   szkodliwy czynnik, otaczają go, dezaktywują i usuwają. Tak wygląda w uproszczeniu odpowiedź immunologiczna organizmu posiadającego sprawny układ odporności. Choć dzieje się to poza naszą świadomością, to każdego dnia nasze limfocyty usuwają również wszystkie nowo powstałe komórki nowotworowe. 



Problem pojawi się tylko, jeśli zabraknie limfocytów, przy zbyt szybkim tempie mutowania się komórek. Częste  infekcje i grzybice przyczyniają się do powstawania zwiększonej ilości wolnych rodników, stąd sprzyjają nowotworom.


     W celu pokonania jakiejkolwiek choroby, musimy zapewnić korzystne warunki dla sprawnej produkcji  i działania komórek odpornościowych. Dieta powinna dostarczać nam odpowiedniej ilości  białek, witamin, makro i  mikroelementów, enzymów i tłuszczy, czyli wszystkich biokatalizatorów reakcji chemicznych, niezbędnych dla zachowania funkcji obronnych naszego organizmu. Przy niedoborach podstawowych witamin i  minerałów natychmiast zaczyna brakować  nam sił i  substancji zabezpieczających przed chorobą nowotworową. Pamiętajmy o funkcji enzymów i większość pokarmów spożywajmy na surowo.


Złe żywienie, niedotlenienie i zakwaszenia, wraz ze  spowolnionym usuwaniem toksyn umiejscawia nas w grupie tzw. ryzyka. Nasza odporność, bowiem w dużej mierze zależy od naszego stylu życia: reakcji emocjonalnych na sytuacje stresogenne, sposobu oddychania, ilości ruchu, jakości pożywienia i picia, kontaktu z  substancjami  toksycznymi oraz  szkodliwym promieniowaniem.





     W celu podnoszenia naszej odporności musimy podjąć szereg działań:


  • Odżywiać się zgodnie z zasadami dostarczania wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.
  • Dbać o system oczyszczania- nerki, wątroba, jelito, płuca, skóra.
  • Zapewnić właściwe dotlenienie, odpowiednią kwasowość i nawodnienie.
  • Zadbać o równowagę emocjonalną i duchową, stosować metody relaksacji i odpoczynku.
  • Eliminować i ograniczyć do minimum kontakt z substancjami toksycznymi oraz szkodliwym promieniowaniem.


    Czego nie może zabraknąć w naszej diecie  



 Dla produkcji broni dla naszej armii, w tym przeciwciał, interferonu, glutationu  potrzebujemy codziennej dostawy witamin:  C, E, A, B, D  oraz minerałów : magnezu, wapnia, potasu, selenu, cynku i miedzi...

 Bez tego niemożliwy jest prawidłowy przebieg reakcji immunologicznych oraz utrzymanie  równowagi kwasowo- zasadowej.


80% odporności zależy od prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego, w tym mikroflory jelita cienkiego i grubego.


   W przewlekle chorym organizmie, szczególnie u osób często zażywającym antybiotyki, obniża się w jelitach poziom przyjaznych bakterii probiotycznych,  będących ważnym elementem systemu odporności.


 Podczas infekcji jesteśmy również obciążeni  koniecznością  nasilonego wydalania toksyn  oraz  wolnych rodników, nagromadzonych podczas dezaktywizacji wirusów i bakterii. Wskazane jest codzienne  spożywanie kasz, otrębów, owsianki, bananów, jabłek, marchwi, nasion babki płesznik, kminku, zarodków pszennych, cykorii, białek roślinnych: fasoli, ciecierzycy, soi, dostarczających  prebiotyków i błonnika. Produkty te oczyszczają jelito i pomagają w  namnażaniu  się przyjaznej mikroflory.

 Wzbogaćmy również   dietę w  probiotyki i kwas mlekowy.  Po kuracjach antybiotykami są  konieczne w dla równowagi bakteryjnej.

  Spożywajmy kiszone ogórki i kapustę, ocet obłokowy i zakwas buraczany. Jednocześnie uzupełnimy krzem. Koniecznie pijemy dużo ciepłych płynów, w tym wywary warzywne z dodatkiem imbiru, cebuli, pietruszki, majeranku i czosnku.

 Zupy warzywne dostarczą nam witamin oraz błonnika i pomogą w regulacji kwasowości krwi.


 Podobnie podziałają świeże soki z owoców i warzyw oraz surówki i sałatki,  będące najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, enzymów, fitohormonów i aminokwasów.

 Nie może ich zabraknąć podczas infekcji!


Wyeliminować musimy cukier, białą mąkę, mleko, używki, produkty przetworzone i konserwowane  oraz mięso. Szczególnie toksyczne są rzeczy puszkowane i wędzone  oraz rafinowane i utwardzone tłuszcze typu margaryny ( oleje te są pełne zanieczyszczeń i  już utlenionej witaminy E). Wystrzegaj się gotowych ciastek, paluszków, pierników.

 Zawarte w nich tłuszcze  trans są pozbawione wartości odżywczych i stanowią dla nas obce, niestrawne substancje- przyczyniają się do mutacji komórek.


To pożywka dla wirusów i grzybów.  W wyniku ich trawienia powstają między innymi śluzy, kwasy i mocznik.   Biały, rafinowany cukier paraliżuje nasz układ odporności, czyniąc nas wręcz bezbronnymi ofiarami.  Bakterie, grzyby i wirusy żywią się glukozą.

 Podczas metabolizmu dużej ilości białek pochodzenia odzwierzęcego następuje także zwiększona produkcja wolnych rodników i kwasów.  Najaktywniej przeciwdziałają  temu  kompleksy flawonoidów i witamina C, zawarte w surowych owocach i warzywach oraz sokach.


 W trakcie  zaziębienia spożywajmy: acerolę, jagody, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny,  jabłka, cytryny, żurawinę, kiwi, pomarańcze, granaty, śliwki, aloes, mango, rokitnik, berberys…


 Białka są nam konieczne do syntezy aminokwasów tworzących przeciwciała.  Zapewni je jednak racjonalna dieta, oparta na zielonych warzywach, grochu, soczewicy, fasoli, ziarnach, kaszach, kiełkach, namaczanych orzechach.


Przebywajmy regularnie na świeżym powietrzu i zażywajmy krótkich kąpieli słonecznych. Tlen i słońce pobudzają procesy metaboliczne, wpływają na wytwarzanie aminokwasów, odporność i dobre samopoczucie. Spożywajmy także świeże i nierafinowane oleje z dyni i kukurydzy, mango, arbuzy, morele, marchew i melony. Uzupełnimy tak zapasy witaminy D oraz  beta karotenu i nadamy skórze ładny, zdrowy odcień.


 Kwasy tłuszczowe uszczelniają  i wzmacniają  błony komórkowe przed atakiem wirusów.

 Należy  o nie zadbać dla odbudowy odporności. 
Hamują  one stany zapalne, w tym  stawów i jelit oraz zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych.

 Zapewniają w infekcji i grypie prawidłowe tworzenie się nowych organelli  komórkowych i przeciwciał.

Nasz organizm nie potrafi ich wytwarzać, dlatego określamy je niezbędnymi i musimy dostarczać w codziennej diecie.  Dla wzmocnienia odpornoścpolecam oliwę z oliwek, siemię lniane,  nasiona ostropestu, czarnuszki, konopi, chia,  olej ze słonecznika, ryżu, sezam,  mak,  ogórecznik, awokado,  rzepak....  


 W okresie choroby i  rekonwalescencji zadbajmy o uzupełnienie żelaza, magnezu i potasu oraz witamin z grupy  B. Sięgnijmy po morele, śliwki, migdały, kakao, zieloną  pietruszkę, selera, cykorię, pomarańcze, zarodki pszenne, orzechy…


W stanach anemicznych uzupełniamy żelazo pijąc pokrzywę, jedząc szpinak, buraczki, melasę lub suplementując pyłek pszczeli.

 Przy dużych niedoborach, związanych z poinfekcyjną grzybicą, dietę  wzbogacamy także codziennym piciem  zagotowanych drożdży piwnych. Dostarczamy tak również magnezu, wapnia, żelaza, selenu.


Witaminy B zapobiegają przewlekłemu zmęczeniu i depresji związanej z przewlekłymi chorobami. Dzięki nim następują prawidłowe przemiany białek, tłuszczy i węglowodanów w energię. Znajdziesz je w kaszach- szczególnie gryczanej,  w fasoli, soi, grochu, groszku zielonym, kiełkach pszenicy, lucerny, jarmużu, słonecznika, życie, jęczmieniu, glonach morskich, orzechach i pieczywie pełnoziarnistym...


  W razie konieczności suplementujemy  najwyższej jakości, organiczne: magnez z wapniem, witaminę A i E, C, D, cynk i selen. 




Produkty wzmacniające  odporność



acerola, dzika róża, hibiskus, cytryny, pomarańcze, kiwi, rokitnik, berberys,
aronia, kurdybanek, jabłka, żurawina, malina, poziomka, jeżyny, porzeczka  czarna i czerwona, tarnina, papryka, brokuł, buraki, brukselka, natka pietruszki, seler, czosnek, cebula, komosa ryżowa, rzeżucha, rzepa, cykoria, chrzan, marchew, czarnuszka, kozieradka, zarodki pszenne, ryż naturalny, owies, ziarna pszenicy i żyta, sok z brzozy.


 Dokonała natura wyposażyła nas również w szereg produktów roślinnych o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym, będących alternatywą dla antybiotykoterapii. Są to np: czosnek, cebula, liść oliwny, gorzknik kanadyjski, paudarco,  propolis, lukrecja, prawoślaz, podbiał, tymianek, majeranek,  macierzanka, szałwia, dziurawiec, rumianek, nagietek, lipa, mięta, melisa, drzewo herbaciane, cynamon, imbir, goździk, kurkuma, oregano, anyż,  vilcacora, kminek, czarnuszka,  czystek, olejki eteryczne: sosnowy, tymiankowy, świerkowy, brzozowy, majerankowy...


W sytuacji lekkich przeziębień sięgnijmy także po leki ziołowe i preparaty wzmagające naszą odporność:
 jeżówkę purpuerę, mumio, bez czarny,  aloes, żeń- szeń, wyciąg z pestek grejpfruta, olejek pichtowy, babkę lancetowatą, bez czarny, grzyby mun, shitake...

Jak wzmocnić odporność| Rola układu immunologicznego |Antybiotyki, a zdrowie Jak wzmocnić odporność| Rola układu immunologicznego |Antybiotyki, a zdrowie Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:45 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...