Zdrowe jelita. Oczyszczanie. Eliminacja stanów zapalnych. Leczenie anemii CZ II
Przeczytaj Pierwsza część ( klik)
Wyregulowaniu rytmu wypróżnień oraz eliminacji nadmiaru toksyn, grzybów i pasożytów, służy zastosowanie błonnika i substancji pektynowych.
W codziennej diecie uwzględnij: babkę płesznik, czarnuszkę, kminek, kasze, fasolę, groch, owies, otręby, len, zarodki pszenne, mielone ziarno ostropestu, kminku, kolendry, marchew, buraki, sałatę, jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki, morele, pomarańcze, grejpfruty, figi, jagody, borówki, winogrona...
WYSŁUCHAJ TEŻ PODCASTU O REGENERACJI JELIT:
WYSŁUCHAJ TEŻ PODCASTU O REGENERACJI JELIT:
Pij również świeże soki warzywne.
Paniętaj, że rano powinieneś wypić 1-2 szklanki wody z np.cytryną lub z octem jabłkowym- to najlepszy sposób na pobudzenie jelit i wątroby, oczyszczanie z toksyn i zalkalizowanie przewodu pokarmowego.
Przykładowe kuracje oczyszczania jelit:
- nasiona lnu lub kminku- 2 razy dziennie po łyżce zaparzonych i namoczonych na noc nasion ( popijamy obficie),
-nasiona sezamu, 2 razy dziennie po łyżce ( dla osób nieuczulonych),
- nasiona babki płesznik np. gotowy produkt ispagul, 2 łyżki nasion zalane szklanką wody ( obficie popić),
- 2 pomarańcze wraz z białymi błonkami zjadamy no czczo rano
- 10 śliwek namaczamy na noc i spożywamy rano na czczo.
Ilość i rodzaj błonnika należy dobierać indywidualnie. Przy zapaleniu jelit początkowo unikamy ziaren, korzytamy natomiast z warzyw, owoców i soków z miąszem. Jednocześnie pijemy zagajające śluzówkę maceraty np. z lnu, babki płasznik, lancetowatej, kisiel z mąki ziemniaczanej, sok z aloesu...
W
celu uszczelnienia i wzmocnienia błon komórkowych sięgnij po silnie,
przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.
Zabezpieczają również przed nowotworem
okrężnicy i ochronią przed przenikaniem toksyn oraz wolnych rodników przez
błony komórkowe. W odróżnieniu od tłuszczy typu trans, hamują i łagodzą
przebieg zapaleń jelit.
Dostarczą ich świeżo zmielone: siemię lniane, nasiona chia i
konopi, ostropest plamisty, migały, namaczane orzechy np. włoskie,
laskowe, brazylijskie, lecytyna oraz mleczko kokosowe.
Suplementować możemy olej z
wiesiołka i z ogórecznika.
Nigdy
nie smażmy i nie spożywajmy tłuszczy nieznanego pochodzenia- mogą
być zjełczałe i rakotwórcze. Jeśli kupujemy oleje, to tylko w butelkach z
ciemnego szkła.
Olej lniany- dostawca kwasów omega 3
i cennych liganów działających antyoksydacyjnie i leczniczo oraz
zapobiegających niektórym uszkodzeniom komórek. Siemię lniane jest korzystne w
przypadku grzybicy jelit i choroby wrzodowej żołądka.
Goi stany zapalne w przewodzie pokarmowym i odgrywa rolę w
profilaktyce chorób nowotworowych.
Olej z wiesiołka- zawiera cenny kwas
gama linolenowy. Chroni przed rakiem, podnosi odporność, normalizuje ciśnienie
tętnicze, wspomaga układ nerwowy.
Olej rzepakowy- ma doskonałe proporcje kwasów
omega 3 i 6. Regeneruje wątrobę i zapobiega miażdżycy.
Olej winogronowy- zawiera kwas elagowy i
resweratrol o działaniu bakterio i grzybobójczym. Podnosi poziom glutationu.
Oliwa z oliwek- ma 70 % zdrowych tłuszczy
nienasyconych, olekantal o działaniu przeciwzapalnym i polifenole zapobiegające
chorobom serca. Działa regenerująco na wątrobę, pobudza produkcję żółci i
pomaga w regulacji mikroflory jelit oraz w usuwaniu drożdżycy i pasożytów.
Olej z dyni- pomaga w usuwaniu pasożytów
oraz gojeniu ścianek jelit. Zawiera selen, magnez oraz niezwykle korzystny dla
serca beta karoten.
Olej z czarnuszki - zawiera 15
aminokwasów, w tym 8 egzogennych, kwasy linolowy i oleinowy, kwercetyny,
saponiny, flawonoidy i sterole chroniące przed nowotworem okrężnicy i trzustki.
Pomocny w likwidacji grzybicy, pasożytów i stymulacji odporności. Leczy astmę i
alergie.
Olej słonecznikowy- zawiera dużo witaminy
E, pomocny w gojeniu błon śluzowych i oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Olej z
rokitnika - to doskonałe źródło karotenu i witamin: E, F,
K, PP, kwasu foliowego, manganu, żelaza, boru. Wzmacnia odporność ora
pomaga w gojeniu się stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Ma
zastosowanie w awitaminozie
i anemii.
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest niezwykle korzystny w leczeniu grzybicy i usuwaniu
pasożytów.
To wyjatkowo bogate źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu, fosforu,
cynku, kwasu foliowego, oleinowego, linolowego oraz witamin B2, B6, C, E... Ma
działanie odżywcze, wzmacniające i przeciwzapalne. Zagaja błony śluzowe
jelit i działa, jak naturalny antybiotyk. Warto pić również świeże mleko
z kokosów i robić sobie własne ze miksowanego miąszu z wodą.
Troszcząc
się odporność i stan jelit zadbać warto również o odpowiedni
poziom witamin: C, E, A, z grupy B, beta karotenu, selenu, kwasu
foliowego i chlorofilu i żelaza.
Przy dużych niedoborach żywieniowych
związanych z pasożytami, po wstępnej eliminacji drożdży, dietę uzupełniamy również w chrom,
selen i cynk.
Są konieczne dla
prawidłowej funkcji układu immunologicznego oraz trawienia białka i skrobi.
Przy ich deficycie rozwijają się również patologiczne procesy np. gnicie
i kumulacja toksycznych mas kałowych.
W
przewlekłych infekcjach pasożytniczych, grzybiczych i bakteryjnych występuje
znaczny ubytek białek i zwiększenie potrzeb kolagenowych.
Przeczytaj wpływ
mięsa na zdrowie człowieka( klik)
Paradoksalnie
spożycie mięsa i nabiału, nasila rozwój powyższych infekcji. Mięso długo zalega
w jelitach i fermentuje tworząc patogenną mikroflorę.
Mleko
natomiast, jest przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych. Ponadto
dostarczają antybiotyków, toksyn, sterydów, hormonów...
Same w
sobie są również źródłem pasożytów i bakterii.
Bytujące w jelitach
patogeny żywią się częściowo strawionym białkiem i cukrem.
Przechodząc na weganizm
ratujesz rocznie około 200 zwierząt przed okrutnym cierpieniem i śmiercią.
Jednocześnie dajesz sobie szansę na powrót do zdrowia.
W celu odnowy
kolagenu korzystajmy z białek roślinnych.
Odnowę kolagenu wspierają np: spirulina,
soki z aloesu, noni, granatów, śliwek kalifornijskich, cytryny, kiwi,
poziomki, porzeczki, truskawki, maliny, bratek polny, przywrotnik, pokrzywa, figi, banany, buraczki, jagody, soja,
len, marchewka, siewki trawy i żyta, kiełki soi, fasoli, rzeżuchy, słonecznika,
brokuły...
Stany zapalne jelit, a anemia
W stanach anemicznych związanych z zespołem złego wchłaniania i uszkodzeniem kosmków jelitowych, uzupełniaj żelazo pijąc: pokrzywę, jedząc szpinak, buraczki, melasę, suszone śliwki, morele, migdały, seler, kiełki.
W przypadkach dużej anemii suplementuj żelazo. Anemia ma również związek z mikroflorą jelit i stanem zapalnym.
Współtowarzyszy jej nietolerancja laktozy i glutenu.
W przypadkach dużej anemii suplementuj żelazo. Anemia ma również związek z mikroflorą jelit i stanem zapalnym.
Współtowarzyszy jej nietolerancja laktozy i glutenu.
Zasobne w żelazo są także pestki dyni 15 g, soja 14,7, otręby pszenne 14,9 g, kakao 10,7 g, sezam 5,9 g mak 8 g, fasola 7, 7 g, groch i groszek zielony, soczewica, zarodki pszenne ( od 6, 5 do 7,8 grama żelaza na 100g), kasza jaglana 4, 8 g, ziarna słonecznika 4,2 g, płatki owsiane 3,9 g jęczmienne, wiórki kokosowe 3,6 g...
Musimy również pamiętać o kwasie foliowym i witaminie B12.
Kwas foliowy uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz wytwarzaniu czerwonych krwinek. Reguluje poziom homocysteiny i zapobiega chorobie nowotworowej.
Znajduje się w : szpinaku, sałacie, kapuście, brokule, szparagach, kalafiorze, brukselce, pomidorze, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, orzechach, słoneczniku, awokado, pszenicy, pomarańczy, bananie...
Znajduje się w : szpinaku, sałacie, kapuście, brokule, szparagach, kalafiorze, brukselce, pomidorze, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, orzechach, słoneczniku, awokado, pszenicy, pomarańczy, bananie...
Właściwościami przecipasożytniczymi odznaczają się:
kabaczki, rzeżucha, buraki, marchew korzeń, nać i nasiona, rzepa,
zielona pietruszka, gorczyca, kminek, koper włoski, kurkuma, pory, cebula,
seler, szpinak, cykoria, figi, nonii, ocet jabłkowy, żurawina, kwas z
kiszonych ogórków, sok z cytryny, rabarbar, pestki dyni, sałata, czosnek,
cebula, chrzan, brzoza, piołun, wrotycz, goździki, tysiącznik, rdest ptasi,
jaskółcze ziele, liść orzecha włoskiego, liść porzeczki i jeżyny,
aloes, pokrzywa, dziurawiec, tarnina, jarzębina, bazylia, oregano, rozmaryn,
majeranek, rycyna, spirulina...
W stanach zapalnych jelit i
biegunkach pomocne są niektóre naturalne substancje lecznicze.
Sok z surowej kapusty to
znany lek w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy.
Jak wykazują badania,
spożycie kapusty raz w tygodniu obniża o 50% ryzyko zachorowaniach na
raka jelit.
Zawiera ona mało znaną witaminę
U oraz przeciwzapalną glutaminę, która leczy wrzody żołądka i
dwunastnicy oraz pomaga w regeneracji śluzówki jelit oraz wydalaniu pasożytów.
Pij dwa razy dziennie po
3-5 łyżek świeżego soku.
Węgiel
drzewny zasysa toksyny i działa przeciwzapalnie na błony
śluzowe jelit. Dwa razy dziennie po 3-4 tabletki. Nie dłużej niż
5-7 dni.
Glinka
koalinowa
Silniejszym działaniem absorbowania toksyn
odznacza się glinka. Jej
picie pomaga w odtruciu i leczeniu zapaleń jelit (1-2 łyżeczki dziennie na
szklankę chłodnej, przegotowanej wody).
Glinka uzupełnia niedobory krzemu
mającego wpływ na elastyczność ścian jelit i pomaga w odkwaszaniu
organizmu.
Pozytywne skutki wywiera
również picie propolisu- 3 razy dziennie po 15 kropli na wodę
Dla naszych jelit pomocny
jest także cynamon, lukrecja, stewia. Łagodnie
usuwają nadmiar grzybów, jednocześnie wspomagając regenerację błon
śluzowych. Dodawaj do herbaty po 1/ 2 łyżeczki lub pij z gorącą wodą dwa razy
dziennie.
Czystek z cytryną i
miodem. Łyżeczkę ziela
zaparz pod przykryciem koło 15 minut. Dodaj cytrynę i odrobinę
miodu. Pij 2-3 razy dziennie po szklance.
Mikroorganizmy
Pro Biotics. Do szklanki przestudzonej wody dodaj łyżkę EM farma
lub pijemy po 20 mililitrów esencji z ziołami.
Majeranek- 1
łyżka na szklankę wrzątku parzyć 15 minut pod przykryciem. Leczy nieżyty
żołądka i jelit, usprawnia pracę wątroby, lekko uspokaja.
Tymianek i
macierzanka (przyżądzać jak
wyżej) są przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Wspomagają leczenie
nowotworów. Macierzankę możesz pić z cytryną. Doskonała na odporność i
zaziębienia.
Rozmaryn zawiera
chinony hamujące rozwój komórek nowotworowych, pobudza produkcję żółci i
usuwanie kamieni w woreczku oraz nerkach. Reguluje ciśnienie krwi. Odkarza
jelita.
Tatarak to
zioło wzmacniające i przeciwpasożytnicze. Ma działanie ogólnie rewitalizujące i
przywracające siły życiowe. Regeneruje wątrobę. W tym celu zalewamy 2 łyżki
kłączy na noc wodą i pijemy w dzień po 3 łyki - między posiłkami.
Łopian leczy
stany zapalne jelit i wątroby. Jest żółciopędny i moczopędny, wobec tego
pomocny w oczyszczaniu z toksyn podczas i po kuracji usuwania pasożytów.
Przy problemach z zapaleniami
jelit wskazane jest również picie naparu z wybranych ziół:
kobylaka,
dziurawca, krwawnika, kory kasztanowca, kwiatu nagietka, ziela
przywrotnika, pokrzywy, rzepiku, rdestu ptasiego, liści porzeczki czarnej,
jeżyny, poziomki, maliny, szałwii, tymianku, prawoślazu...
Przykładowe mieszanki
przeciwzapalne. Przed zastosowaniem zkonsultuj się z lekarzem.
- kocanka 50g, łopian 50g, babka lancetowata
50g, rumianek 50g,
- babka lancetowata 50g, podbiał 50g, prawoślaz
50g, len 50g, melisa 50g,
- arcydzięgiel 50g, rumianek 50g, nagietek 50g,
- kora dębu 50g, liść orzecha 50g, kłącze
pięciornika 50g,
- liść porzeczki czarnej 50g, szałwia 50g,
- przywrotnik 50g, pokrzywa 50g, babka
lancetowata 50g, tymianek 25g, mięta 50g,
- szałwia 50g, kobylak 50g,
- dziurawiec 50g, rumianek 50g.
- arcydzięgiel 50g, rumianek 50g, nagietek 50g,
- krwawnik 50 , pokrzywa 50g, nagietek 50g,
- bez czarny 50g, len 50g, mięta 50g, melisa
50g,
- dziurawiec 20g bez 10, kruszyna 20 g, melisa
50g, nagietek 10g
- krwawnik 50g, drapacz 50g, bratek 50g,
biebrzeniec 50g, kruszyna 25g, mięta 50g,
- dziurawiec 30g, kozlek 30g, kocanka, 20g
rumianek 20g.
Zdrowe jelita. Oczyszczanie. Eliminacja stanów zapalnych. Leczenie anemii CZ II
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
09:57
Rating:
Brak komentarzy