O konieczności antyoksydantów. Dieta przeciwrodnikowa.

    















 Śmiercionośny duet,, toksyna i wolny rodnik’’ prowadzą w obecnych czasach do wybuchu prawdziwej epidemii schorzeń cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych

Podatnym gruntem jest  także osłabienie naszego układu odporności związane z niedoborami  witaminowymi oraz  bardzo niski poziom antyoksydantów i krzemu. 

  Musimy mieć świadomość, że  nasz organizm sam celowo wytwarza kontrolowane ilości określonych wolnych rodników.  Służą one do unicestwiania  wirusów   i bakterii oraz rozkładania toksycznych związków.  Aktywizują również fermenty  oraz uczestniczą w produkcji hormonów. Są to także naturalne produkty przemian metabolicznych. Ich ilości są ściśle kontrolowane, a nadmiar natychmiast usuwany.

  Dopiero w  warunkach niekontrolowanej dostawy nowych, zewnątrzpochodnych wolnych rodników  np: z dymu tytoniowego, alkoholu i leków, konserwowanej i smażonej żywności, spalin, promieniowania UV i UB  oraz  niedoboru substancji przeciwutleniających,   dochodzi  w naszych organizmach do  ich groźnej kumulacji- stres oksydacyjny.


  Co to są wolne rodniki?

 Mówiąc najprostszym językiem, wolne rodniki to pozbawione jednego elektronu atomy, poszukujące do kompletu nowego elektronu- obecnego w innym atomie. Ta kradzież powoduje uszkodzenie ,,okradzionego atomu'', przeistaczającego się następnie  w  nowy wolny rodnik  i  samemu stającemu się  kolejnym,, złodziejem''.

 Reakcja łańcuchowa- każdy nowo powstały wolny rodnik tworzy kolejny...

W przenośni, jako pozbawione jednego  elektronu  atomy, wolne rodniki  zachowują się ja w naszym organizmie, jak prawdziwa  bomba, niszcząca  na swojej drodze wszystko, co napotka. Ich  działalność prowadzi między innymi  do  poważnych zaburzeń struktur białkowych.

 Uszkodzone w ten sposób białka stają się dla układu immunologicznego nierozpoznawalnym wrogiem, przeciwko któremu należy skierować przeciwciała.  Jest to przyczyną  poważnej dezintegracji w systemie odporności: alergie, RZS, astma, łuszczyca, artretyzm, reumatyzm. Jednocześnie obniża się odporność na infekcje w przebiegu, których powstają nowe wolne rodniki.

 Nadmiar wolnych rodników stymuluje również w naszych organizmach gromadzenie się tkanki tłuszczowej i płynów. Jest przyczyną otyłości, cellulitisu, obrzęków stawów, czy puchnięcia kończyn.

Wolne rodniki biorą także bezpośredni udział w utlenianiu lipidów i cholesterolu LDL oraz modyfikacji kodu DNA,  inicjując nowotwory, choroby serca i naczyń krwionośnych, w tym  miażdżycę, cukrzycę, chorobę  Alzchaimera, nadciśnienie...

 Powodują przywieranie fagocytów do śródbłonka naczyniowego- stąd bezwzględna konieczność zapobiegania miażdżycy poprzez systematyczną podaż  witamin A, E  i C oraz selenu.

 Uszkadzając mitochondria, obniżają poziom energii i zaburzają przemiany wapniowe. Wynikiem jest zagrożenie osteopenią, osteoporozą, miażdżycą, kamicą wątrobową i nerkową oraz Syndrom Przewlekłego Zmęczenia.

Upośledzają funkcję detoksykacyjną i zdolności  samoregeneracyjne  wątroby, mając tym samym  udział w kumulacji toksyn, jak  powstawaniu nowotworów  tego kluczowego narządu.

Podsumowując, wolne rodniki zaburzają przebieg podstawowych procesów życiowych, w tym podaż tlenu i składników odżywczych do komórek, a odprowadzenie toksyn. Co za tym idzie,  uniemożliwiają ich funkcje rozrodcze, samonaprawcze oraz prawidłowe wytwarzanie energii.

 Naturalnymi, wytwarzanymi przez organizm związkami przeciwutleniającymi są np: melatonina, estrogeny, koenzym Q 10 i transferyna. Ich poziom zależy między innymi od właściwej podaży składników odżywczych, zdrowia naszych jelit i wątroby oraz prawidłowości przebiegu przemian aminokwasowych. Wobec powyższych faktów, w oczyszczaniu organizmu i profilaktyce przeciwnowotworowej bezwzględnie polecam uzupełnienie ewentualnych niedoborów antyoksydantów za pomocą naturalnych produktów spożywczych.

 By zapobiec nowotworom i kumulacji wolnych rodników potrzebujemy  odpowiedniej ilości  flawonoidów, sulforafanu, witamin C, E, A, D, cynku, selenu, miedzi, magnezu, manganu... 


Nasz organizm, wymaga bieżącej dostawy najwyższej jakości naturalnych cząsteczek pokarmowych- w postaci koloidów przenoszących tlen i  energię słońca. Rozdrobnienie sztucznych witamin wymaga ogromnego nakładu energii, co znacznie obciąża nerki i wątrobę. W  indywidualnych przypadkach  dozwolona jest jednak  suplementacja  naturalnych preparatów antyrodnikowych, np: kelpu, oleju rokitnikowego i cedrowego, kwasów omega 3, moroznika, aceroli, citrogripu, mumio, soku z noni , czystka...

Profilaktycznie możemy również  uzupełnić witaminy i minerały za pomocą  spiruliny, krzemu, drożdży leczniczych, pyłku pszczelego, i minerałów koloidalnych. Program przeciwutleniający warto  wzbogacić zażywaniem odpowiednich naturalnych enzymów trawiennych. Znajdziesz je, np. w  ananasie, sałacie, kiwi, papai, kiełkach, awokado, bananach...

 Enzymy – fermenty są katalizatorami większości przemian biochemicznych naszego organizmu. Biorą udział, między innymi, w procesach wzrostu, przemiany materii, wykorzystaniu pokarmów, zwalczaniu wolnych rodników…
 W przenośni otwierają błonę komórkową i umożliwiają prawidłowe przenikanie cząsteczki pożywienia do wnętrza komórki- enzymy trawiące i rozkładające. Jednocześnie zmieniają przestrzenną formę cząstki pokarmowej tak, by mogła być ona wykorzystana przez naszą komórkę.
Uczestniczą także w budowie wszelkich tkanek, w tym naszej krwi. Zapewniają oczyszczanie ciała z produktów odpadowych oraz działanie układu immunologicznego – atakują grzyby, wirusy i bakterie, usuwają toksyny- błyskawiczna utylizacja ogromnej liczby zużytych komórek i wolnych rodników, będących potencjalnym źródłem toksyn i samozatrucia.

 Ponieważ enzymy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: procesów (np. metabolizmu) i układów (np. odpornościowego, w tym antyoksydacyjnego) należy spożywać jak najwięcej surowej żywności.

 Tylko surowy pokarm- enzymy giną w temperaturze powyżej 40 stopni, czyli świeże warzywa i owoce, soki, kiełki, nasiona i namaczane orzechy, dostarczają żywych, niezbędnych enzymów i zapobiegają nowotworom.

Nasycenie organizmu enzymami wraz z uruchomieni autolizy, czyli częściowego samotrawienia się surowych pokarmów, powoduje natychmiastowe odciążenie układu trawiennego,  ogromny wzrost energii oraz dożywienie komórek, a co za tym idzie rozpoczęcia się  procesu  samoleczenia wszystkich chorób.


 Tak, więc naturalna suplementacja i sokoterapia, oparta na dostarczaniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, najefektywniej zapobiega  utlenianiu  się wolnych rodników i kumulacji toksyn. Spowalnia, tym  samym, procesy starzenia się, podnosi kondycję układu odporności oraz zapewnia sprawność motoryczną i umysłową. Najlepiej rozpoczynać ją po konsultacji z lekarzem lub naturoterapeutą oraz poprzedzić analizą zawartości w organizmie poszczególnych związków np. analiza włosa, badanie  krwi oznaczające poziom witamin B, magnezu, potasu, żelaza.

Bezwzględnie eliminujemy produkty smażone, grilowane, wędzone, cukier, alkohol i nikotynę, mięso i mleko.


Cukier zakwasza, paraliżuje działanie przeciwciał i zaburza produkcję enzymów trzustkowych, odpowiedzialnych za regulowanie poziomu glukozy, jak i komunikację wewnątrztkankową. Pośrednio  wpływa na procesy wzrostu i regeneracji- jeśli są zaburzone, to powstają cysty, narośla i tzw. guzy.


Komórka rakowa i guzy nowotworowe żywą się  glukozą. Dla swoich funkcji rozrodczych potrzebują również środowiska o obniżonym ph - mięso, mleko, farmaceutyki....


Bezpieczną, ogólnodostępną formą dostarczenia antyoksydantów jest zwiększenie udziału w diecie odpowiednich produktów spożywczych zawierających poniższe przeciwutleniacze.

Witamina C konieczna do wytwarzania kolagenu, glutationu i interferonu. Aktywuje powstawanie przeciwciał i wpływa na bieżącą samoodnowę naszych tkanek: kości, zębów, skóry, chrząstek. Opowiada także za produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym i prawidłowe wchłanianie żelaza oraz manganu. Pomaga leczyć anemię i infekcje dróg moczowych.  Konieczna dla prawidłowej aktywności kwasu foliowego.
Usuwa toksyny, w tym ołów, kobalt, rtęć i zwalcza wolne rodniki.
 Obniża cholesterol,  pomaga   w zachowaniu właściwej gęstości krwi oraz   regulacji poziomu glukozy. 

Bierze udział w prawidłowym tworzeniu białek i tłuszczy. Wpływa na przemiany energetyczne, dotlenienie oraz samoodnowę narządów.  Uczestniczy w produkcji serotoniny i aktywizacji witaminy E. 

Niedobory prowadzą do szkorbutu, przewlekłych zaziębień, krwawych wybroczyn, siniaków, bólu stawów i mięśni, depresji, niedoboru witamin B, złego gojenia się ran, mikrouszkodzeń  błon śluzowych, zapaleń żołądka. Zawiera  ją większość owoców i warzyw. Liderem  są dzika róża, rokitnik, guava, pomarańcze, kiwi, acerola, czerwona papryka, porzeczki, kiełki lucerny, gryki, nać pietruszki, ziemniaki...


Flawonoidy i polifenole, w tym kwercetyna, likopen i rutyna uszczelniają naczynia krwionośne, chroniąc przed bakteriami i wirusami. Zmniejszają siniaki i krwawienia wewnętrzne, działają przeciwzapalnie, dermatologicznie, przeciwutleniająco i przeciwalergicznie. Aktywizują procesy spalania tkanki tłuszczowej i przywracają równowagę kwasowo- zasadową.  Dostarczymy  ich spożywając :żurawinę, rokitnika, acerolę, hibiskusa, porzeczki, cytryny, sałatę, paprykę, arbuzy, pomarańcze, brzoskwinie, maliny, jagody, kiwi, morele, winogrona, grejpfruty, śliwki, granaty, dziką różę, głóg, berberys, zieloną pietruszkę, pomidory, brokuły, paprykę, kalafiora, kapustę, brukselkę, zieloną herbatę, oliwki, kawę, czekoladę, kakao, kaszę gryczaną, żeń-szeń brazylijski, pieprz, soję...


Sulforafan stymuluje produkcję glutationu - związku usuwającego toksyny z komórek i hamuje podziały komórek nowotworowych.
 Znacznie  obniża poziom cholesterolu i zapobiega procesom zwyrodnieniowym, np. blokuje działanie enzymu uszkadzającego stawy. 
Pomaga leczyć wrzody żołądka. Najlepszym jego źródłem są kalafior, brokuły, brukselka, kapusta.

Beta karoten- forma witaminy A pochodzenia roślinnego, to naturalny antyoksydant wzmacniający naszą odporność, chroniący serce i zapobiegający chorobom nowotworowym. Wraz z witaminami C i E utrzymuje prawidłową funkcję układu odporności. Chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego i układu oddechowego przed infekcjami. Wzmacnia wzrok, redukuje podwyższony cholesterol i spowalnia procesy starzenia się komórek nerwowych. Minimalizuje uboczne skutki radio i chemioterapii.  W razie konieczności organizm przekształca go w retinol, konieczny dla odtwarzania zasobów  kolagenu i elastyny utrzymujących właściwą elastyczność i sprężystość skóry. Poprawia jej ukrwienie sprawiając, że do jej wnętrza dociera znacznie więcej składników odżywczych i tlenu. Pomocny także w  leczeniu trądziku i łojotokowego zapalenia skóry. Uzupełniony zostanie  wraz żółtymi i zielonymi warzywami: marchewką, morelami, melonami, dziką różą, pomarańczą, rokitnikiem, dynią, brzoskwiniami, mirabelkami, cykorią, kabaczkiem, mniszkiem, szpinakiem, brokułami, mango… 



Beta karoten najlepiej przyjmować wraz z naturalnymi tłuszczami i witaminami B, D, E, fosforem oraz cynkiem. W tym celu wszystkie surówki i warzywa doprawiać należy odrobiną oleju i ziaren.

Witamina A retinol wpływa na syntezę lipidów, białek i hormonów, w tym tarczycy. Wraz z witaminami C i E utrzymuje prawidłową  funkcję układu odporności. Bierze czynny udział we wzroście kości, wytwarzaniu nabłonka, skóry, zębów, dziąseł. Pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek, otwartych owrzodzeń, usuwaniu plam starczych na skórze, leczeniu chorób oczu np. zapalenia spojówek. Przy znacznym  niedoborze dochodzi do spadku odporności, porowatości kości, łamliwości paznokci, wypadania włosów, utraty apetytu, zahamowania wzrostu u dzieci, szybkiego starzenia się skóry. Witaminę A należy przyjmować wraz z olejami mineralnymi - należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Polecam codzienne spożywanie, jako dodatku do surówek sproszkowanych nasion lnu, słonecznika i pestek dyni.

 Najnowsze badania dowodzą, że witamina A, szczególnie w formie beta karotenu, pomaga w walce z niektórymi typami nowotworów. Zaobserwowano zwiększoną zachorowalność na raka jamy ustnej, przełyku, żołądka jelita, pęcherza moczowego i sutka, u osób z niskim poziomem beta karotenu. Ich dieta była uboga w warzywa i owoce.  



Także u osób palących papierosy, z niskim poziomem witaminy A i C występuje wielokrotnie zwiększane ryzyko występowania raka płuc. Jedną z funkcji retinolu jest przekształcanie  benzopirenu  zawartego w dymie tytoniowym, w nieszkodliwe związki organiczne i usuwanie wolnych rodników.

Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Gromadzi się w wątrobie, w tkance tłuszczowej, w sercu, mięśniach, macicy i gruczołach hormonalnych. Jest to bardzo ważny  przeciwutleniacz.

 Chroni  zawarte w błonach komórkowych kwasy tłuszczowe  przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. 

Jest  także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania neuronów. Hamuje procesy starzenia się komórek, łagodzi towarzyszące artretyzmowi bóle i sztywność stawów.
 Bierze czynny  udział w zaopatrywaniu organizmu w tlen.
 Zapobiega drętwieniu kończyn, zakrzepom, nadciśnieniu  krwi, zawałom, udarom-chroni serce przed wolnymi rodnikami.  Skuteczna w leczeniu  blizn i  oparzeń. 



Przeciwdziała  nadmiernej utracie selenu z organizmu i utlenianiu się witaminy A.



Wpływa na sprawność układu odporności, zwiększa aktywność białych krwinek i zapewnia prawidłowe tworzenie się  komórek T ( działanie przeciwnowotworowe). Pomocna w walce z wszystkimi infekcjami, zwalcza substancje rakotwórcze- hamuje procesy przekształcania azotanów w nitrozaminy. Możemy ją określić pierwszą linią obrony przed wieloma chorobami i uszkodzeniami. Znajdziemy ją  głównie w migdałach, awokado, orzechach, kiełkach pszenicy, szpinaku, soi, brukselce, lnie, olejach: słonecznikowym, lnianym, kokosowym, sezamowym, winogronowym, ryżowym, rzepakowym, pieczywie pełnoziarnistym.

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna dla  wchłaniania wapnia i fosforu oraz tworzenia prawidłowej struktury kości i zębów. Wraz z witaminami A i E zapobiega przeziębieniom i alergiom- aktywizuje wytwarzanie monocytów. Wspomaga leczenie zapalenia spojówek i stanów zapalnych skóry.
Wpływa na sprawność układu nerwowego i rytm pracy serca- odpowiada za odpowiednie wchłanianie wapnia. Zapewnia prawidłowy słuch, dbając o kondycję kosteczek słuchowych. Reguluje wydzielanie insuliny, tym samym wpływa na kontrolę  poziomu glukozy we krwi. Zapobiega nowotworom piersi, chłoniakowi, prostacie, guzom okrężnicy. 
Więcej o witaminie D:TU (klik)

Selen przeciwdziała rakowi żołądka i jelit, stymuluje funkcję limfocytów i dezaktywuje, uszkadzające komórki, wolne rodniki.  Konieczny dla prawidłowej regeneracji DNA. Zapobiega zlepianiu się płytek krwi, chroniąc  nas przed zatorami i zawałami. 
Bierze czynny  udział w eliminacji  z organizmu toksycznych substancji: rtęci, ołowiu, srebra i kadmu.
Spowalnia procesy starzenia się, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.  Pomaga w regeneracji wątroby i produkcji glutationu. Wspiera nas w walce z infekcjami wirusowymi oraz łagodzi przebieg menopauzy. Występuje w  dyni, czosnku, cebuli, kukurydzy, słoneczniku, warzywach strączkowych, orzechach brazylijskich…

 Najefektywniej działa w połączeniu z  witaminami C, A, E.

Kwas foliowy jest niezwykle ważny w procesach krwiotwórczych. Zapobiega  wzrostom homocysteiny-  aminokwasu uszkadzającego naczynia krwionośne. 
Konieczny do produkcji RNA I DNA. Zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Zapobiega infekcjom jelitowym i pasożytom.
 Znajdziesz go  w sałacie, szpinaku, spirulinie, brokułach, owsie, mące razowej, drożdżach, awokado, fasoli, morelach, dyni.

Cynk odgrywa rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej. Jest niezbędny  dla prawidłowej  syntezy białek i  wytwarzania insuliny. Zapewnia prawidłowy rozwój płodu, w tym kształtowanie się rdzenia kręgowego, mózgu, kości, oczu, serca, płuc. Przyśpiesza gojenie się ran. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie oraz opóźnia procesy starzenia się- zwiększa poziom albumin, zwanych białkami młodości. Usprawnia pamięć oraz pomaga w leczeniu bezpłodności i schizofrenii.
  Ułatwia  wchłanianie i wykorzystywanie  przez tkanki witaminy A. Przyspiesza regenerację skóry, wspomaga leczenie trądziku i łuszczycy. Wpływa na prawidłowy metabolizm witaminy D i wapnia. Jest kluczowym przeciwutleniaczem zapobiegającym nowotworom. Spożywaj  owies, kaszę jaglaną, kakao, kiełki pszenicy, drożdże, pestki dyni, chrzan, musztardę ziarnistą, marchew, brukselkę, groszek zielony, seler, szpinak.

Bor uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Ma wpływ na tworzenie się kości i zapobieganie utracie wapnia. Pomaga zachować właściwy poziom minerałów i hormonów we krwi, szczególnie u kobiet w okresie menopauzy. Zapobiega osteoporozie i osteopenii. Wspomaga leczenie infekcji grzybiczych i bakteryjnych. Zawarty jest głównie w morelach, śliwkach, orzechach, soi, daktylach, rodzynkach, jabłkach, gruszkach.

Żelazo jest  konieczne  dla produkcji hemoglobiny, enzymów i syntezy DNA. Wpływa na poziom energii, odporność i  dotlenienie- zapewnia transport tlenu do komórek.  Niezbędne dla prawidłowego trawienia, budowy skóry, włosów, paznokci.
Potrzebne do pracy wątrobie i ochronie przed wolnymi rodnikami.
 Przy niedoborze  występuje spadek hemoglobiny, zmęczenie, niedosłuch, zaburzenia rozwojowe, bóle kości, zaburzenia pracy wątroby, spadek odporności, bóle w klatce piersiowej duszność, arytmia serca, zawroty głowy. 
W stanach anemicznych uzupełniamy żelazo pijąc pokrzywę, jedząc  buraczki,  szpinak, pokrzywę, melasę, suszone śliwki, morele ... Dla prawidłowego przyswajania żelaza organizm potrzebuje także witamin B12, B6, C, E  miedzi, cynku, fosforu, kwasu foliowego. Najwięcej żelaza zawierają  buraczki, natka pietruszki, rośliny strączkowe, pyłek pszczeli, pokrzywa, brukselka, kasze, orzechy, sezam, pestki dyni, amarantus.



Wchłanianie  żelaza zwiększa witamina C  a zmniejszają rabarbar, kawa, herbata, alkohol, fityniany w ziarnach i roślinach strączkowych.

Fosfor jest składnikiem RNA I DNA. Niezbędny dla wchłaniania niacyny, regulacji  pracy serca i nerek. Uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych i zapewnia prawidłową aktywność mózgu. Reguluje pH krwi i płynów ustrojowych. Zmniejsza bóle stawowe. Utrzymuje zdrowe zęby i dziąsła.  Wpływa na metabolizm tłuszczy, skrobi i cukrów- zamienia je w energię.  Wraz z chromem pomaga w regulacji wagi ciała. Źródła pozyskiwania:  pełne ziarna, , orzechy, dynia, fasola, groch, marchew, ziemniaki.

Jod  to składnik hormonów tarczycy. Wpływa na metabolizm, odporność, procesy wzrostu, sprawność umysłową i fizyczną. Zapewnia zdrową skórę, włosy, paznokcie. Niedobór prowadzi do chorób tarczycy, w tym tzw. wola, choroby Parkinsona,  suchości skóry, wysokiego cholesterolu, przewlekłego zmęczenia, drżenia kończyn, marznięcia nawet w wysokich temperaturach, obniżonej odporności, nadmiaru estrogenu. 
 Zawarty jest w morszczynie, cebuli, , pestkach jabłek, spirulinie,  bylicy, czarnym bzie, estragonie, włoskiej kapuście.

Miedź ułatwia wprowadzanie żelaza do  hemoglobiny. Podwyższa poziom energii. Zapewnia ładną skórę i włosy. Konieczna dla produkcji  hormonów nadnerczy. Zmniejsza odczyny zapalne i ułatwia gojenie się ran. Niezbędna dla przyswajania witaminy C. Pomaga w redukcji cholesterolu. Poprawia stan kości i skóry- zwiększa poziom kolagenu. Reguluje ciśnienie krwi i funkcję układu nerwowego. Zawarta jest  w fasoli, grochu, pszenicy, zarodkach i kiełkach, otrębach zbożowych, śliwkach, cebuli, orzechach włoskich, czekoladzie, awokado.



Nadmiar miedzi wywołuje niedobory cynku- ostrożnie ze sztuczną suplementacją.

 Krzem jest konieczny dla sprawnej komunikacji  pomiędzy mózgiem, a poszczególnymi częściami ciała.  To również kluczowy związek zapobiegający kamicy nerkowej, miażdżycy naczyń krwionośnych, nowotworom.  Krzem to pierwiastek życia, tworzący naszą matrycę energetyczną, wraz z potasem, sodem, wapniem, magnezem wpływa na przepływ informacji mózg- ciało, komórka- komórka. W tej roli jest pierwiastkiem nadrzędnym, tzw. koordynatorem działań  pozostałych pierwiastków. Ułatwia usuwanie patogenów np. grzybów, chlamydii, rzęsistka. Zapewnia odpowiedni poziom krzemionki, stanowiącej około 80 % budulca tkanek kostno- stawowych, paznokci, włosów.  Jest  niezbędny do tworzenia nowych włókien kolagenowych, przekazywania impulsów z mózgu - dotyczących skurczy i rozkurczy naczyń krwionośnych. Przy  jego deficycie rozwija się miażdżyca, osteoporoza, kamica wątrobowa i nerkowa, artretyzm, nowotwór. Szczególnie zasobne w krzem są  jabłka i ocet jabłkowy, pokrzywa, owoce leśne, skrzyp, bratek, perz. W razie konieczności pij  krzem koloidalny, glinkę koalinową, jedz  kiełki i zarodki pszenne, żytnie, kaszę jaglaną.

Koenzym Q 10  uczestniczy w  procesach  oddychania na poziomie komórkowym -  utlenia przekształcane w energię aminokwasy ( cykl Krebsa ). Zapewnia prawidłowość przebiegu procesów detoksykacyjnych i immunologicznych. Aktywnie broni przed wolnymi rodnikami.  Spowalnia procesy starzenia się i degeneracji komórek. Działa również ochronnie na błony komórkowe oraz uczestniczy w syntezie witaminy E.  Przyczyną niedoboru koenzymu Q10 może być niewłaściwe żywienie, choroby wątroby, zatrucia i samozatrucia, nasilenie procesów zwyrodnienia komórki, np. w wyniku starzenia się, infekcji grzybiczych, pasożytniczych, schorzeń nowotworowych i  innych. Suplementację  polecam w schorzeniach serca, nadciśnieniu, toksemii, depresji, zespole przewlekłego zmęczenia, osłabieniu odporności. Korzystnie wpływa na zwiększenie poziomu energii u osób aktywnych fizycznie.
Dla prawidłowej biosyntezy i  wchłaniania  koenzymu Q  10  organizm potrzebuje odpowiedniej ilości aminokwasów i  tłuszczy np. omega 3, witamin z grupy B- szczególnie kwasu foliowego i B 12. Podczas suplementacji musimy pamiętać, że tak jak witamina E, koenzym Q10  jest substancją  rozpuszczalną w tłuszczach.   Jego poziom podnosi spożywanie alg morskich,  młodego jęczmienia i chlorofilu.




O konieczności antyoksydantów. Dieta przeciwrodnikowa.  O konieczności antyoksydantów. Dieta przeciwrodnikowa. Reviewed by Sięgnij do Natury on 13:09 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...