Właściwe odchudzanie cz II. Prawidłowe łączenie pokarmów. Produkty odchudzające.
Regulacji wagi ciała służy zażywanie probiotyków i prebiotyków. Pij ocet jabłkowy, zakwas buraczany, jedz kiszoną kapustę, ogórki, banany, cykorię, zażywaj inulinę, bactrim, trilac, biotyk...
Dla przykładu: Ocet jabłkowy przyśpiesza
przemianę materii, odkwasza i oczyszcza krew. Dostarcza potasu, sodu,
witamin B, E, krzem. Obniża cholesterol, cukier, ciśnienie krwi.
Zadbaj o enzymy trawienne i witaminę
C
Jedz dziką
różę, porzeczki, kiwi, sałatę, papaję, ananasy, cytryny, pomarańcze... i zastosuj dobry suplement. Ułatwią trawienie i przyswajanie pokarmów białkowych.
W celu uzupełnienia enzymów
trawiennych zażywaj np: Enzywit i
spożywaj surowe pokarmy. Podczas gotowania tracimy około 80 % wartości, w tym
wszystkie enzymy i prawie całą witaminę C, która jest Ci niezbędna np w regulowaniu poziomu cukru we krwi, tworzeniu
kolagenu, pełniącego wiele funkcji, w
tym odnawianie stawów, żył, tętnic, skóry i kości. Jest również warunkiem
zapewnienia prawidłowego poziomu
energii.
W regulacji wagi ciała pomaga ziołowa mieszanka- mniszek lekarski, mięta i pokrzywa. Pij zioła trzy razy dziennie, po łyżce ziół zagotowanych 3- 5 minut i parzonych 15 minut pod przykryciem.
Otyłość zawsze koreluje z nadmiarem toksyn. Pij napar z pietruszki, kolendry, bratka, koniczyny, stokrotki,
czystka, łopianu. Dodawaj do herbaty kilka kulek jałowca, imbir, cynamon,
goździki.
Zażywaj chrom i wyreguluj poziom cukru.
Koniecznie usuń nadmiar drożdży- stymulują łaknienie. Pij czystka, wyciąg z
pestek grejpfruta, oregano, sok z cytryny, pau darco, zażywaj
vilcacorę lub liść oliwny. Patrz żywienie w grzybicy.KLIK
Pij miksturę: aloes 1cz woda 1cz, sok z cytryny, oliwa z oliwek.
Rola bioflawonoidów
Usuń nadmiar płynów dbając o odpowiedni poziom potasu, steroli i
bioflawonoidów.
Pij żurawinę, sok z cytryny, pomarańczy,
grejpfruta, jabłek, aronii, porzeczki, hibiskusa, śliwek
kalifornijskich.
Kwaśne owoce stymulują produkcję soków trawiennych i
aktywizują spalanie tkanki tłuszczowej.
Zawarte w nich bioflawonoidy, przyśpieszają spalanie
tkanki tłuszczowej poprzez aktywizację noradrenaliny i
rozszerzają przewody żółciowe ułatwiając usuwanie złogów wątrobowych oraz
trawienie tłuszczy. Zapobiegną także nierównomiernym wzrostom glukozy i
kortyzolu. Nadmiar kortyzolu ma negatywny wpływ na procesy
spalania glukozy przez mięśnie, co może prowadzić do nadmiernej kumulacji
płynów i toksyn oraz powstania cellulitisu.
Silne bioflawonoidy znajdziesz także w wyciągach olejowych z pestek grejpfrutów. Możesz wzbogacić nimi soki z pomarańczy i grejpfruta 5,10 kropli-
jeśli nie zażywasz jednocześnie leków na nadciśnienie.
Zadbaj o tarczycę.
Tarczyca ma wpływ na regulację wagi ciała. Jedz algi morskie np.
spirulinę i chlorellę i pestki z jabłek. Skonsultuj się z lekarzem, bo
istnieje możliwość nietolerancji jodu i indywidualnych
przeciwskazań.
Prawidłowe łączenie pokarmów
Poszczególne grupy
spożywcze różnią się kwasowością i czasem koniecznym dla prawidłowego trawienia
oraz wchłaniania.
Np. owoce trawią się około 30 minut, białka zwierzęce od 6 do 12 godzin, a węglowodany od 2 do 4 godzin.
Jeśli zaraz po
produkcie mięsnym zjemy słodki owoc, to następuje niekorzystna
dla nas fermentacja.
Jednocześnie nasilają
się procesy gnilne w jelitach oraz zalegają masy kałowe. Sprzyja to
dysbiozie, prowadzącej do rozwoju nietolerancji pokarmowych,
grzybicy, pasożytów oraz spadku prawidłowej odpowiedzi immunologicznej.
Węglowodany
skrobiowe potrzebują środowiska o dużej alkaliczności, natomiast białka
zwierzęce o podwyższonej kwasowości.
Dlatego niekorzystne jest łączenie białek mięsnych z węglowodanami skrobiowymi typu ziemniaki, czy biała mąka.
Gdy zjemy mięso z ziemniakami, to w przenośni, soki żołądkowe wzajemnie neutralizują się. Efektywność trawienia natychmiastowo maleje, co objawia się np. zgagą, ciężkością, sennością, wrzodami żołądka, przeciążeniem wątroby, czy otyłością.
Inaczej jest z
naturalnymi olejami i warzywami. Ich natura jest lekko kwaśna lub
lekko zasadowa, co umożliwia efektywne łączenie ich zarówno z białkiem
zwierzęcym jak i z węglowodanami skrobiowymi. Ponadto warzywa
dostarczają nam niezbędnych enzymów i błonnika. Jeśli spożywamy mięso,
to tylko z warzywami. Osobiście polecam jednak dietę bezmięsną.
Wobec powyższych, nie
łączymy w jednym posiłku białek pochodzenia zwierzęcego z węglowodanami skrobiowymi
oraz białą mąką.
Niekorzystnym jest
także łączenie różnych białek np: mięso i mleko, ryby i jajka, ser
i mięso.
Ogólnie mówiąc,
każdą z grup, czyli białka, skrobie i węglowodany skrobiowe jemy oddzielnie,
łącząc tylko warzywami i tłuszczami.
Dobre połączenia:
ryba
- surówka z oliwą, grillowane warzywa,
mięso - duszone
warzywa z dodatkiem nierafinowanej oliwy, sałata,
nabiał -
pomidor, sałata, lub ogórek,
kasza - duszone
warzywa, ogórek kiszony z dodatkiem oleju rzepakowego,
jajka- duszone
warzywa, sałata, ogórek lub pomidor,
ryż -leczo z
duszonych warzyw z dodatkiem oleju ryżowego.
Złe
połączenia:
ziemniaki – mięso,
ser,
pieczywo- wędlina,
ser, pomidor.
ciasto z białej mąki-
ser, wędlina
wędlina, jajko, białe
pieczywo, majonez.
Płyny pijemy
15-30 minut przed posiłkiem lub godzinę po. Inaczej dochodzi do nadmiernego
rozcieńczenia soków żołądkowych.
Owoce jemy godzinę
przed lub po posiłku.
Pokarm dokładnie
przeżuwamy i mieszamy ze śliną- zawiera lizozynę i
amylazę.
W jamie ustnej ma
miejsce wstępne trawienie skrobi i pobudzanie mechanizmów oczyszczania
wątroby oraz produkcji żółci. Tu również zachodzi dezynfekcja
treści pokarmowej oraz aktywizacja wytwarzania właściwej
ilości soków żołądkowych.
Posiłki jemy
najpóźniej o godzinie 19.
Organizm dopiero po 20 minutach od rozpoczęcia jedzenia wysyła sygnał sytości.
Równie ważny jest
sposób przygotowania posiłków. Od prawidłowej obróbki kulinarnej,
przechowywania i konserwowania pokarmów zależy, czy zachowane zostaną enzymy,
fitohormony, witaminy i makro-mikroelementy... a następnie, czy w
wyniku prawidłowego trawienia i wchłaniania dotrą o do naszych komórek i
tkanek.
Dla zachowania większości witamin posiłki przygotowujemy krótko dusząc, gotując na parze lub blanszując.
Starajmy
się jednak spożywać jak najwięcej surowych, naturalnych pokarmów: soki, koktajle,
sałatki, namaczane orzechy i nasiona. Bezwzględnie nie używamy szkodliwych
mikrofalówek.
Około 70%- 80% posiłków powinny stanowić nieprzetworzone i niepodgrzewane, surowe pokarmy.
Bezwzględnie
unikamy smażenia- sprzyja chorobie nowotworowej! Produkty staramy się
jeść świeże, dojrzałe, nieodgrzewane i niekonserwowane. Tylko takie są
jeszcze źródłem enzymów i jakichkolwiek witamin oraz minerałów.
Otyłość ma
bezpośredni
związek z pracą naszej wątroby i jelit
Rozpoczynając jej leczenie należy usprawniać pracę wątroby
i w naturalny sposób oczyścić jelita. Jednocześnie
regulujemy mikroflorę jelit, poprzez wprowadzenie bakterii probiotycznych,
eliminację grzybów i pasożytów. Następnie przeprowadzamy kompleksowe odtoksycznianie i odkwaszanie
organizmu.
Oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta połączona z zażywaniem środków regenerujących. Eliminujemy: cukier, mięso, jajka, mleko, białą mąkę, używki, tłuszcze utwardzone i oleje rafinowane, słodkie owoce, żywność przetworzoną i konserwowaną. Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce półsłodkie, kasze, ryż brązowy, kiełki, pełne ziarna, fasola, groch, pestki, namaczane orzechy...
Z ziół polecam Ci np : dziurawca, kocankę, nagietka, krwawnik, jarzębinę, mniszka lekarskiego, pokrzywę, melisę, kminek, mięte, majeranek , czystek...
Otyłość ma
bezpośredni związek z pracą naszych jelit.
Jelita
oczyszczają kuracje:
- nasiona
lnu, sezamu, babki płesznik lub kminku- 2 razy dziennie po łyżce zaparzonych i
namoczonych na noc nasion.
Zasada nadmiar toksyn i kwasów- nadmiar tłuszczu
Zależność jest
prosta. Tkanka tłuszczowa, to najbezpieczniejszy magazyn dla nadmiaru toksyn i
kwasów. Tu odkładane są w pierwszej kolejności, dopiero
wędrują do mięśni, stawów, nerek, mózgu...
Im więcej kwaśnych metabolitów i niewykorzystanej
glukozy we krwi, tym szybsze tempo powstawania tkanki tłuszczowej. Zakwaszenie
prowadzi również do problemów z kośćcem, nadciśnienia i nowotworu. Np. komórka
nowotworowa ma ph 4-5, zdrowa 7, 36.
Produkty odkwaszające to te, które
zawierają zasady- potas, magnez, wapń, fluor, cynk, żelazo. W wyniku ich
przemiany tworzy się więcej zasad, niż jonów wodorowych i kwasów. Do
tej kategorii należą przede wszystkim: owoce i warzywa, woda , kiełki, zioła...
Produkty zakwaszające to te, w wyniku
których powstaje więcej jonów wodorowych i kwasów, niż zasad. Są to : biały
cukier, biała mąka, mięso w tym drób i ryby, jaja, nabiał, herbata, kawa,
alkohol, niektóre ziarna zbóż, orzechy i nasiona...
W regulacji wagi ciała konieczne
jest unormowanie poziomu cukru
Cukier bardzo silnie zakwasza krew i wręcz paraliżuje działanie przeciwciał na kilka godzin.
Tak naprawdę,
jest to tylko pozbawiona wszelkich wartości, chemiczna i wysokokaloryczna
trucizna – łyżeczka to około 410 kalorii.
Jednocześnie
unikajmy spartamu - jest szkodliwy dla układu nerwowego. Stymuluje powstawanie
komórek nowotworowych. U dzieci prowadzi do ADHD i nadpobudliwości. Jego
spożycie może dawać objawy: senność, zawroty głowy, problemy z koncentracją
uwagi, zmęczenie...
Wzrost
poziomu glukozy we krwi powoduje konieczność dużego wyrzutu insuliny,
regulującej jej poziom.
Insulina, to hormon tycia, zwiększający zapasy tłuszczu i spowalniający lipolizę, czyli jego spalanie.
Powstaje błędne koło
i tzw. skaczący cukier, będący prostą drogą do otyłości i cukrzycy
II typu.
W naszym organizmie
zachodzą natychmiastowe reakcje:
spadek cukru- wzrost
łaknienia
spadek energii-
wzrost łaknienia
niedobór witamin-
wzrost łaknienia.
Wzrost cukru = wzrost glukozy = wzrost insuliny =
wzrost tempa odkładania się tkanki tłuszczowej i spadek
jej spalania.
Wzrost cukru = wzrost
kwaśnych metabolitów = wzrost tempa powstawania kumulującej je tkanki
tłuszczowej.
Wzrost cukru =
pobudzenie ośrodka głodu = wzrost łaknienia
Cukier =
powstanie substancji opiatopodobnych = uzależnienie od słodyczy = skoki nastrojów =
rozdrażnienie lub depresja = zaburzenia energii życiowej...
Również za sprawą
cukru neurotransmitery: leptyna- daje uczucie sytości i grelina- pobudza
apetyt, produkowane są w nieodpowiednich proporcjach.
Wyreguluj poziom greliny i leptyny
Cukier rafinowany,
mleczny i fruktoza pobudzają nadmierny wzrost greliny, a
hamują wytwarzanie leptyny.
Grelina to hormon,
który w odpowiednich ilościach pełni ważne funkcje np. hamuje uszkadzanie
i zamieranie komórek w
stanach zapalnych jelit oraz obniża poziom wolnych rodników. Jednocześnie pobudza
mechanizmy przeciwzapalne w obrębie żołądka, zwiększa ruchliwość przewodu
żołądkowo-jelitowego, wspiera funkcję przewodu trzustkowego i stymuluje wzrost u dzieci. Tym samym wzmacnia ich pamięć i rozwój poznawczy.
Może również pomóc bronić się przed objawami depresji wywołanej stresem i
lękiem. Stąd konieczność regularnego spożywania owoców i
warzyw przez dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu.
Podczas snu organizm naturalnie obniża poziom greliny, a podnosi poziom
leptyny. Gdy zbyt późno spożywamy posiłki, w tym te zawierające cukier,
możemy cierpieć na bezsenność. Im niższe stężenia greliny, tym
mniejszy apetyt. Dlatego słodkie i pół kwaśne owoce najlepiej spożywać
rano i przed kolacją. Nigdy przed snem. Nadmiar fruktozy również zamienia
się w tkanką tłuszczową i obciąża wątrobę.
Podczas odchudzania bezwzględnie unikamy również produktów light, gotowych sosów, gum do żucia oraz soków ze sztucznymi słodzikami, głównie aspartamem. Są bardzo silnie zakwaszające i rakotwórcze, prowadzą również do efektów jojo i niedoborów enzymów trawiennych ( gumy do żucia). Przyczyniają się do cukrzycy, zaburzeń prawidłowej syntezy białek, przewodnictwa międzyneuronowego, lepoty, zaburzeń pracy mózgu koordynującego pracę całego organizmu.
Ogranicz
lub wyeliminuj mięso
Produkty białkowe, w tym mięso, prowadzą do tragicznych w skutkach zaburzeń przemian aminokwasowych oraz ogólnego zakwaszenia organizmu. Konsekwencją jest otyłość .Powodują także deficyty błonnika, witamin, enzymów i minerałów. Skutkiem powyższych działań jest spadek dotlenienia oraz obciążenie nerek i wątroby, a w niektórych przypadkach nowotwory jelit.
Ciekawostki
Według najnowszych
badań, codzienne spożycie kwasu ALA, zawartego w 4 kapsułkach
ogórecznika, osłabia zdolność do gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Jednocześnie
pobudza spalanie już istniejących rezerw tłuszczowych aż o 20%.
W celu uzyskania idealnych proporcji omega
3 do 6 zmieszaj olej z lnu 2 cz z olejem ze słonecznika 1cz. Pij 2 x
dziennie po łyżeczce.
W celu uzupełnienia niedoborów
jadaj kiełki lucerny, rzeżuchy, soi, słonecznika, rzodkiewki. Dostarczą
Ci cennego chlorofilu o działaniu oczyszczającym, dotleniającym i tonizującym
nerki oraz wątrobę, witamin E, D, K, PP z grupy B, selenu, krzemu,
magnezu, wapnia, potasu, fosforu, litu, miedzi, żelaza, kwasu foliowego.
Dla przykładu- 1 szklanka kiełków z lucerny ma conajminiej tyle witaminy C, co 1O szklanek soku z pomarańczy.
Pij minimum 2,5 litrów krystalicznie czystej wody- odwodnienie stymuluje procesy tycia i spowalnia metabolizm. Efekty jojo mogą być również wynikiem odwodnienia twojego organizmu.
Zastosuj kuracje kompleksowego
oczyszczania z toksyn i pij zielone koktajle z chlorofilem oraz sok z pszenicy
i jęczmienia. Odkwasisz tak i dotlenisz krew.
Korzystaj
z zawartej w burakach betainy- pij zakwas buraczany, barszcz i sok z buraków.
Jedz surówkę z buraków i jabłek, szpinak, sałatę rzymską, rukolę, szczaw,
rabarbar- jeśli nie masz nadmiaru szczawianów i kamicy nerkowej.
Z
pomocą w odchudzaniu przyjdą Ci również pieprz, kurkuma, papryka i gorczyca.
Kwas
HCA pozyskiwany z owoców garcinia hamuje procesy lipogenezy, czyli
tworzenia się tkanki tłuszczowej oraz pobudza produkcję glikogenu-
zapasowego materiału energetycznego, a co za tym idzie zmniejsza łaknienie.
Zupa kapuściana, sok z kapusty i kapusta kiszona ograniczają procesy transferu węglowodanów w tłuszcze.
Unikaj nadmiaru kofeiny w kawie, czarnej herbacie i napojach energetyzujących. Powoduje ona uwalnianie adrenaliny, dającej szybki wzrost energii, a następnie jej spadek i wyczerpanie. Pomimo efektu odchudzania obciąża wątrobę, zmuszając ją i mięśnie do korzystania z rezerw glikogenu. Odwadnia organizm i wprowadzaj w stan stresu fizjologicznego, powodującego rozregulowanie łaknienia. Jeśli dobrze tolerujesz kawę pij ją tylko po zagotowaniu z dodatkiem cynamonu, miodu, imbiru.( 2-5 minut)
Nie nadużywaj wieczorem słodkich owoców i nabiału. Fruktoza i laktoza w nadmiarze wpływają stymulująco na ośrodek głodu. Jej wysoki poziom zamieniany jest w trójglicerydy i odpowiada za otłuszczenie wątroby. Nie używaj również syropów na bazie fruktozy i sacharozy oraz słodów kukurydzianych.
Metabolizm
reguluje witamina D. 2ooo- 5000 tysięcy jednostek. Grzyby
mun, reishi, boczniaki przyśpieszają metabolizm oraz
ułatwiają usuwanie toksyn.
Mniszek lekarski poprawia trawienie i odtruwa wątrobę. Jest pomocny w odchudzaniu i odtoksycznianiu. Podobnie działają cykoria korzeń i karczoch powodując zmniejszenie wydzielania greliny- stymuluje apetyt.
Seler korzenny i naciowy, pietruszka, sałata, ananas, arbuz, granaty lekko odwadniają i przyśpieszają trawienie-to twoi sojusznicy w zachowaniu zgrabnej sylwetki.
Stosując sól magnezowo-potasową, unikniesz nadmiaru płynów i skurczy, pojawiających się przy odchudzaniu.Pij sok z pomodorów, marchewki, buraka i pietruszki...
Przemianę materii reguluje picie zawierających polifenole, katechiny i przeciwutleniacze herbat : zielonej i czerwonej. Pobudzisz dzięki nim oczyszczanie i podniesiesz poziom przyśpieszającej spalanie tłuszczu noradrenaliny. Do herbaty dodawaj witaminizujące i lekko odwadniające liście : porzeczka czarna, malina, poziomka, jeżyna...
Mango jest niezwykłe zasobne w witaminy C, E, B, PP i beta karoten, wapń, żelazo. Obniża cholesterol, zapobiega utlenianiu lipidów, pomaga zgajać błony śluzowe. Reguluje trawienie i pomaga w redukcji wagi ciała.
Już
w starożytności żuto koper włoski w celu odchudzania i poprawy trawienia.
Pij po posiłkach herbatki ziołowe: majeranek, mięta, rumianek,
anyżek, kminek i koperek włoski.
Mniszek lekarski poprawia trawienie i odtruwa wątrobę. Jest pomocny w odchudzaniu i odtoksycznianiu. Podobnie działają cykoria korzeń i karczoch powodując zmniejszenie wydzielania greliny- stymuluje apetyt.
Seler korzenny i naciowy, pietruszka, sałata, ananas, arbuz, granaty lekko odwadniają i przyśpieszają trawienie-to twoi sojusznicy w zachowaniu zgrabnej sylwetki.
Stosując sól magnezowo-potasową, unikniesz nadmiaru płynów i skurczy, pojawiających się przy odchudzaniu.Pij sok z pomodorów, marchewki, buraka i pietruszki...
Przemianę materii reguluje picie zawierających polifenole, katechiny i przeciwutleniacze herbat : zielonej i czerwonej. Pobudzisz dzięki nim oczyszczanie i podniesiesz poziom przyśpieszającej spalanie tłuszczu noradrenaliny. Do herbaty dodawaj witaminizujące i lekko odwadniające liście : porzeczka czarna, malina, poziomka, jeżyna...
Kiwi zawiera enzymy trawienne i usuwa nadmiar sodu z
organizmu.
Mango jest niezwykłe zasobne w witaminy C, E, B, PP i beta karoten, wapń, żelazo. Obniża cholesterol, zapobiega utlenianiu lipidów, pomaga zgajać błony śluzowe. Reguluje trawienie i pomaga w redukcji wagi ciała.
CLA- kwas linolowy blokuje działanie
enzymu odpowiedzialnego za przenikanie trójglicerydów do krwi.
Jedz świeżo zmielony len.
Awokado zawiera lipazę ułatwiającą
trawienie tłuszczu oraz kwasy LA, przyspieszające odchudzanie i odkwaszanie.
Pomaga w anemii i regulacji poziomu cholesterolu.
Lecytyna
i cholina odtłuszczają wątrobę i regulują przemiany metaboliczne.
Podobnie działa witamina B6, wpływająca na przyspieszenie tempa
spalania tłuszczu. Jednocześnie jest niezbędna dla prawidłowej pracy
naszych hormonów - wraz z jodem odpowiada za produkcję tyroksyny i regulację
wagi ciała. Pij koktajl sojowy, jedz soczewicę, orzechy laskowe, włoskie,
brazylijskie, migdały i ziarno słonecznika, zarodki pszenne i pij drożdże
- gotowane 2- 3 minuty.
Oliwa z oliwek, olej z lnu, wiesiołka,
słonecznika, dyni, rzepaku, ryżu, winogron, sezamu pomagają w regulacji wagi
ciała. Wiążą kwasy i toksyny, oczyszczają jelito, stymulują pracę wątroby i
umożliwiają prawidłowe wchłanianie witamin A, E, K, D oraz wapnia. Zawarte w
nich kwasy omega 3 przyspieszają metabolizm, lekko odwadniają i
pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej.
Właściwe odchudzanie cz II. Prawidłowe łączenie pokarmów. Produkty odchudzające.
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
13:23
Rating:
Brak komentarzy