Właściwe odchudzanie cz I.Przyczyny otyłości. Ogólne zalecenia w leczeniu otyłości.


























  
Czym jest otyłość


Otyłość, to schorzenie rozwijające się w  konsekwencji długotrwałych zaburzeń naturalnych procesów fizjologicznych.


 Jeśli jemy nie to i nie tyle, ile potrzebuje nasz organizm, to zaburza się tempo przemian metabolicznych, a odpowiednie składniki odżywcze nie docierają  prawidłowo do  naszych komórek, mózgu, czy serca...

 Jednocześnie  brak ruchu pogłębia niedotlenienie  i osłabia krążenie pobudzanej skurczami mięśni  limfy. W konsekwencji powyższych, pojawiają się  również problemy z detoksykacją oraz regulacją równowagi kwasowo- zasadowej. 

Jednym z kluczowych komponentów otyłości jest również nasza kondycja emocjonalna.


 Emocjonalne przyczyny otyłości


  Każda dolegliwość, w tym otyłość, jest również istotnym  komunikatem, ,wskazującym  mam nasze  błędne reakcje emocjonalne i przekonania.
Oprócz czynników fizykalnych, wynika z niezaspokojenia duchowych potrzeb  oraz niewłaściwego  stosunku do samego siebie. W zespole przyczyn emocjonalnych otyłości kluczowym jest lęk oraz  brak umiejętności bezwarunkowego kochania siebie i innych, wraz z zaakceptowaniem życia takim, jakim jest w rzeczywistości.
 Tylko postrzegając otyłość, jako ''szansę'' na zmianę sposobu życia: myślenia, odżywiania, stosunku do samego siebie, możemy uzyskać stałe i długotrwałe efekty oraz odzyskać energię życiową.

 Stajemy się równocześnie kreatorami własnego zdrowia.  Teraz naprawdę wszystko zależy od nas samych, od siły naszego ducha, wiary i woli walki.  




Fizjologiczne przyczyny otyłości


Jeśli pobieramy więcej kalorii, niż jesteśmy w stanie spalić, to zachodzi natychmiastowy proces odkładania się tkanki tłuszczowej.
Otyłość określa się na podstawie czynnika otyłości. By obliczyć BMI podziel masę ciała przez wzrost do kwadratu.

Powyżej 25- 30 jesteś otyły, powyżej 30 chorujesz na nadwagę.

Na naszą otyłość  wpływa wiele czynników np: zakwaszenie krwi, niedobory witamin i minerałów ( D, C i z grupy B ) osłabienie pracy wątroby i  jelit, spowolnienie tempa metabolizmu, w tym przemian aminokwasowych, zaburzenia funkcji tarczycy, nadnerczy,  przesadki mózgowej,  nadmiar sztucznych hormonów w żywności - owocujący zaburzeniami fizjologicznej produkcji hormonu wzrostu...


 Najważniejszą przyczyną jest jednak  zawsze nieprawidłowe żywienie.


 Dla przykładu:
- spożywanie cukru i białej mąki, powoduje niedobory wapnia, magnezu, fosforu, boru oraz witamin z grupy B,
- nadmiar mięsa i nabiału powoduje zakwaszenie i pobudzenie przywspółczulnego układu nerwowego z jednoczesną stymulacją łaknienia,
-połączenie mięsa z chlebem i ziemniakami, powoduje niestrawność, zaburzenie wchłaniania składników odżywczych oraz nadmiar toksyn i utwardzonych mas kałowych – u niektórych osób około 5 kilo,
-nadmiar tłuszczy typu trans, powoduje otłuszczenie i zapchanie kanałów wątrobowych oraz zaburzenie prawidłowej produkcji żółci, osłabienie trawienia, przyswajania wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, E, D, K...
-namiar soli, a niedobór potasu, powoduje gromadzenie się wody oraz przyrost  ciężaru  i masy ciała, 
- zawierające drożdże białe pieczywo, inicjuje dysbiozę, zaparcia, spadek energii i witalności.


  Nadmiar drożdży wytwarza groźne, pobudzające ośrodek głodu oraz łaknienie cukru mukotoksyny.


Spadek energii i niedobór składników odżywczych zawsze równa się wzrostom łaknienia, a w konsekwencji otyłości. Jego wynikiem jest również nieprawidłowy przebieg procesów samoregeneracji oraz samooczyszczania się organizmu, prowadzący do każdej CHOROBY cywilizacyjnej.

  Modne kuracje odchudzające nie są w stanie zaspokoić indywidualnych wymagań i  dostarczyć wszystkich, potrzebnych nam składników odżywczych. Paradoksem jest fakt, że osoby otyłe są w istocie zagłodzone. Cierpią bowiem na głód witamin i składników mineralnych związany ze spożyciem, małowartościowej,  niskoenergetycznej,  śmieciowej żywności. 



 




 Efekt jojo

 Wszystkie diety, w tym 1000 kalorii, w konsekwencji powodują  automatyczną  reakcję na tzw. sztuczny głód, objawiającą się spowolnieniem tempa spalania tłuszczu, z jednoczesnym magazynowaniem jego  rezerw.

 Gdy tylko zaczynamy więcej jeść,  nasz mózg  spowalnia spalanie i magazynuje tłuszcz. Powstaje błędne koło prowadzące do efektów jojo.

 Równie niezdrowe są diety niskotłuszczowe i  niskowęglowodanowe. 

 Prowadzą  one  do niedoborów rozpuszczalnych w tłuszczach związków: wapnia, witamin K,  A, E i D oraz gwałtownego spadku poziomu serotoniny. 

W konsekwencji powyższych niedoborów dochodzi do zaburzeń pracy mózgu i całego układu nerwowego. Pojawiają się skoki nastroju, rozdrażnienie, depresja, czy bezsenność.

 Podczas rygorystycznych diet wzrasta ilość zakwaszających krew ciał ketonowych.

Wzrost ilości kwaśnych metabolitów powoduje wtórne przyspieszenie powstawania tkanki tłuszczowej. Wpadamy w cykl chudnę i tyję, chudnę i tyję...

Przemiany metaboliczne, w tym spalanie glikogenu, koordynują, między innymi hormony tarczycy i przysadki mózgowej. Rygorystyczne diety mogą prowadzić do zaburzenia delikatnej równowagi hormonalnej i spowolnienia zamiany tłuszczy w energię.
Początkowy efekt chudnięcia może być  spowodowany tylko  ubytkiem wody- glikogen zanurzony jest w płynnej tkance i to on zużywany jest w pierwszej kolejności. Dopiero potem nasz organizm sięga do rezerw  energetycznych skumulowanych w tkankach tłuszczowych.



Odchudzanie równa się racjonalne, zdrowe żywienie, dotlenienie i nawodnienie.

 



Rozpoczynając odchudzanie warto zrobić  badania krwi określające poziom hormonów i  witamin z grupy B oraz wykluczyć anemię.



 Dla przykładu: 
- nadmiar  estrogenów i kortyzolu powodują tycie, jednocześnie utrudniając chudnięcie,
- przy niedoborze żelaza, miedzi, kwasu foliowego, witamin B12, B6, B1, B2, koenzymu Q 10, witaminy C oraz magnezu, spada dotlenienie tkanek i spowalniają się procesy spalania.

 W konsekwencji następuje znaczny spadek energii - potrzebnej  dla aktywności fizycznej.



Głębokie oddychanie sprzyja odchudzaniu


Równie ważne jak pożywienie jest właściwe, głębokie oddychanie. Przy niedoborze tlenu składniki pokarmowe, w tym tłuszcze, nie ulegają prawidłowemu spalaniu, a  organizm zakwasza się.  Mutują się nasze komórki i powstają nowotwory. 

Rak, otyłość i przewlekle infekcje zawsze rozwijają  się w środowisku ubogim w tlen. Ćwiczenia głębokiego oddychania powodują ubytek wagi ciała



 Prawidłowe nawodnienie 

     
Kolejnym warunkiem w leczeniu i zapobieganiu  otyłości jest prawidłowe nawodnienie. Woda jest podstawą wszystkich biologicznych, chemicznych i mechanicznych procesów zachodzących  w naszym organizmie. Odpowiada między innymi  za transport tlenu, komunikację miedzy komórkową oraz elektrolityczną równowagę komórek. Odwodnienie  prowadzi do kumulacji toksyn oraz kwaśnych metabolitów i kwasów. Te z kolei lokowane są w tkance tłuszczowej.

 Pijmy minimum 8 szklanek wody, herbatę zieloną i napary ziołowe, łącznie 3-4 litry dziennie. Najlepiej do wody dodawać świeże soki, miętę, cytrynę i ocet jabłkowy. Woda musi być odpowiedniej czystości  oraz  posiadać właściwą strukturę. 
Polecam picie wody z rozmrożonego lodu, aktywowaną i oczyszczaną kryształami górski, krzemem, kwarcem... Tu więcej o nawodnieniu.tu klik

W uproszczeniu 20 % naszego zdrowia, to żywienie i ruch, a aż  80%  to tlen i  zdrowa woda- konieczna do doprowadzania składników odżywczych,  a odprowadzania toksyn i zbędnych metabolitów.




Aby wyleczyć się z otyłości, musimy odwrócić długotrwały proces chorobowy i przywrócić wewnętrzną równowagę za pomocą zdrowego, codziennego stylu życia. Rygorystyczne diety, to tylko tzw. tłumienie objawów. Tak jak chemiczne leki odchudzające,  zawsze prowadzą do tragicznych w skutkach efektów jojo.



Ogólne zalecenia w leczeniu otyłości.

  Najważniejszym działaniem w leczeniu otyłości jest  eliminacja cukru,  mięsa, białej mąki, mleka i jego przetworów, żywności konserwowanej i przetworzonej, używek, tłuszczy utwardzonych: margaryn i olei rafinowanych. To również najlepsza profilaktyka chorób cywilizacyjnych. w tym nowotworów.



Codzienne spożywanie błonnika- rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego: soki z cząstkami owoców, surowe warzywa i owoce, otręby, musli bez cukru, babka płesznik, mielony len, ostropest...

Naturalne uzupełnianie flawonoidów i przeciwutleniaczy, w tym resferatrolu i beta carotenu : świeże  soki 3-4 szklanki, surowe warzywa i owoce (5 porcji dziennie).


Codzienne spożywanie  namaczanych ziaren, kasz, orzechów.

Wprowadzenie do diety produktów z wysoką zawartością chlorofilu: kiełków,  spiruliny, sałat, jarmużu, młodego jęczmienia..

Spożywanie tylko tłuszczy nierafinowanych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, lnianego, z  wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowego, dyniowego...



  Picie 2-4 litrów płynów dziennie,

 Picie, w tym odpowiednich naparów ziołowych i wody mineralnej, najlepiej z rozpuszczonego lodu ( oczyszczanej za pomocą krzemu lub kryształów górskich).


 Dieta przeciwgrzybiczna


Eliminacja nadmiaru grzybów i pasożytów, wyleczenie alergii pokarmowych, tymczasowa dieta przeciwgrzybicza.


Odbudowa prawidłowej flory jelitowej. 

Bakterie jelitowe (  około 2 kg) regulują metabolizm, produkują fermenty, enzymy, witaminy B, K...

 Uzupełnienie ewentualnych niedoborów żywieniowych, w tym głównie odpowiadających za przemiany energetyczne witamin: B, C i  D, żelaza, chromu, cynku, wapnia, magnezu, miedzi, koenzymu Q 10... Tu przeczytasz o przeciwutleniaczach i witaminach. tu klik



Właściwe odchudzanie cz I.Przyczyny otyłości. Ogólne zalecenia w leczeniu otyłości. Właściwe odchudzanie cz I.Przyczyny otyłości. Ogólne zalecenia w leczeniu otyłości. Reviewed by Sięgnij do Natury on 10:56 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...