Kolagen dla zdrowia i urody | Rola i źródła kolagenu



Kolagen  stanowi składnik budulcowy skóry, chrząstek, kości i zębów oraz  jest nam  konieczny do bieżącej  regeneracji  wszystkich uszkodzonych tkanek.


W naszym  organizmie  kolagen pełni szereg  funkcji np. gojące, ochronne, zaporowe, odżywcze i regeneracyjne.

Dla przykładu:

-nadaje kształt, zapewnia sprężystość i elastyczność narządom i tkankom: łącznym, chrzęstnym, mięśniowym, kostnym...
-jest międzykomórkowym klejem informacyjno -przewodzącym,
-regeneruje, czyli zapewnia możliwość ciągłej odnowy naczyń, skóry, mięśni, organów wewnętrznych: wątroby, mózgu, serca, oczu...

-bliznuje wszelkie wrzody, 
- goi mikrouszkodzenia naczyń krwionośnych i utrzymuje prawidłową morfologię naczyniową,
- zapobiega żylakom, wylewom, wysiękom,
-zagaja rozszczelnienia jelit,
-zapobiega ich zwiotczeniu, hemoroidom, uchyłkom...


Aż 1/3 białka w ludzkim organizmie  stanowi naturalny kolagen, a dokładniej jego 20 rodzajów.

Bez odpowiedniej ilości kolagenu niemożliwa jest między innymi  prawidłowa  praca i regeneracja wielu narządów np: mózgu, serca, nerek, wątroby, oczu, układu kostnego, mięśni.



Wraz z elastyną i keratyną kolagen  zapewnia jędrność, sprężystość  oraz prawidłowe nawilżenie i napięcie skóry


 Nasze  problemy zdrowotne i  naturalne procesy  starzenia się są  w większości uwarunkowane nieprawidłowością   wymiany kolagenu, czyli zbyt szybkim  jegoniszczeniem, a  zbyt  wolnym odtwarzaniem.

 Sprzyjają temu nadmierne obciążenia  fizyczne np. sport wyczynowy, choroby autoimmunologiczne, infekcje wirusowe i pasożytnicze,  zakwaszenie organizmu, niedobory żywieniowe...



Wytwarzanie kolagenu  jest   równiez uwarunkowane hormonalnie

 W jego  produkcji  uczestniczą   między innymi hormony tarczycy i przytarczyc, estrogeny, androgeny, parathormon, hormon wzrostu, insulina.

 Po 30 roku życia produkcja kolagenu spowalnia się, aż do całkowitego wygaśnięcia. Szczególnie odczuwają to kobiety po 60 roku życia, gdy w organizmie spada poziom estrogenów.
Najboleśniej dotyka to narządy, w których kolagenu jest najwięcej: skóra, kości, stawy, oczy...

Niedobór kolagenu objawia się: żylakami, problemami ze wzrokiem, zmarszczkami, suchością skóry, osłabieniem paznokci, sztywnością i bolesnością stawów, wreszcie brakiem zabezpieczenia komórek i tkanek przed toksynami.


Kolagen ma nietypowy skład aminokwasów

Zawiera między innymi  duże ilości glicyny i proliny. Dwa  podstawowe aminokwasy:  hydroksyprolina i hydroksylizyna (formowane z proliny i lizyny)  wymagają w procesach syntezy  bardzo dużych dawek witaminy C.
Dlatego dla zapewnienia prawidłowej syntezy kolagenu, potrzebujemy diety dostarczającej nam   wysokich dawek witaminy C, czyli surowych owoców i warzyw, kiełków oraz świeżo wyciskanych soków. 

Bezwzględnie unikajmy  palenia papierosów- jeden papieros niszczy  aż  70- 100 mg witaminy C.

Dla zachowania zdrowia i młodości musimy  również szczególnie  zadbać o codzienną dostawę :
 beta karotenu, cynku, kwasu foliowego, chlorofilu, witaminy E.
Witamina C  jest konieczna do wytwarzania kolagenu i glutationu   oraz  prawidłowej aktywności kwasu foliowego. Usuwa toksyny i metale ciężkie, w tym ołów, kobalt, rtęć i zwalcza wolne rodniki.
Obniża cholesterol,  pomaga   w zachowaniu właściwej gęstości krwi oraz   regulacji poziomu glukozy. 

Zawiera  ją większość owoców i warzyw. Liderem  są dzika róża, rokitnik, guava, pomarańcze, kiwi, acerola, czerwona papryka, porzeczki, kiełki lucerny, gryki, nać pietruszki, ziemniaki...







Beta karoten  roślinna forma witaminy A,  to naturalny antyoksydant, chroniący błony śluzowe przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Spowalnia procesy starzenia się komórek nerwowych i skóry.
W razie konieczności organizm przekształca go w retinol, konieczny dla odtwarzania zasobów  kolagenu i elastyny utrzymujących właściwą elastyczność i sprężystość skóry.
Poprawia jej ukrwienie sprawiając, że do jej wnętrza dociera znacznie więcej składników odżywczych i tlenu. Pomocny także w  leczeniu trądziku i łojotokowego zapalenia skóry.

Uzupełniony zostanie  wraz żółtymi i zielonymi warzywami: marchewką, morelami, melonami, dziką różą, pomarańczą, rokitnikiem, dynią, brzoskwiniami, mirabelkami, cykorią, kabaczkiem, mniszkiem, szpinakiem, brokułami, mango…


Witamina E chroni  zawarte w błonach komórkowych kwasy tłuszczowe  przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Hamuje procesy starzenia się komórek, w tym  łagodzi towarzyszące artretyzmowi bóle i sztywność stawów.
 Bierze czynny  udział w zaopatrywaniu organizmu w tlen.
Pomaga także w leczeniu  blizn i  oparzeń.

Znajdziemy ją  głównie w migdałach, awokado, orzechach, kiełkach pszenicy, szpinaku, soi, brukselce, lnie, kokosie, słoneczniku, sezamie...

Kwas foliowy jest niezwykle ważny w procesach krwiotwórczych oraz
konieczny do produkcji RNA I DNA. Zapewnia prawidłowy rozwój płodu.

 Znajdziesz go  w sałacie, szpinaku, spirulinie, brokułach, owsie, mące razowej, drożdżach, awokado, fasoli, morelach, dyni...



Cynk reguluje ciśnienie oraz opóźnia procesy starzenia się- zwiększa poziom albumin, zwanych białkami młodości. Przyspiesza regenerację skóry, wspomaga leczenie trądziku i łuszczycy.

Zawiera go:   owies, kasza jaglana, kakao, kiełki pszenicy, drożdże, pestki dyni, chrzan, musztarda ziarnista, marchew, brukselka, groszek zielony, seler, szpinak...

Doskonałym uzupełnieniem procesów regeneracyjnych naszego organizmu są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Szczególnie polecam Ci:  awokado, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, nasiona chia, świeżo zmielony len, pestki dyni, nasiona konopi.  

Nie zapominajmy o sezamie, ostropeście, czarnuszce i kminku- zarówno ziarno jak i olej są doskonałym źródłem białek, witaminy E i fitosteroli.

 Na co dzień doskonałymi stymulatorami przemian kolagenowych i procesów odmładzania są  również:  młody jęczmień, lucerna, natka pietruszki, spirulina, chlorella, dzika róża, pokrzywa, aloes i grzyby: pieczarki, mun, shitake, maitake, grzybek tybetański...


Szczególne znaczenie w budowie kolagenu odgrywają witaminy  B6 i D3 oraz występujący w owocach kwas elagowy.

Witamina B6  bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i zapobiega starzeniu się. Osłabia skurcze i drętwienia, działa korzystnie przy zapaleniach nerwów obwodowych. Zapobiega zaburzeniom nerwowym, łagodzi nudności, bezsenność, zmęczenie.
Niedobory to: ogólne osłabienie, nerwowość,  zaburzenia ze strony układu pokarmowego, niedokrwistość, zapalenia języka i skóry, zaburzenia wzrostu u dzieci...

 Występuje w: drożdżach piwnych, orzechach, pestkach słonecznika,  owsie, życie, jęczmieniu, kukurydzy, warzywach  strączkowych, bananach...

Kwas elagowy to naturalny antyoksydant wspierający naszą odporność i chroniący nas przed wolnymi rodnikami. Pomaga w odnowie kolagenu i chroni przed chorobą nowotworową. Zawarty w owocach np: malinach, truskawkach, borówkach, granatach, porzeczkach, ziołach np. pięciorniku, bratku...

Przeczytaj równieżo witaminie D
By zadbać o odnowę kolagenu pijmy świeżo wyciśnięte soki np: z marchwi, jabłka i buraka, oraz  spożywamy dostępne owoce sezonowe: jabłka, borówki, morele, wiśnie, czereśnie, śliwki...

Jak najczęściej sięgajmy po: szpinak, kiełki z lucerny, gryki, słonecznika, marchew, seler, czosnek, paprykę, brokuły, kapustę...
Korzystajmy również  z zarodków,  otrębów, namaczanych przez minimum godzinę orzechów i ziaren.

Witalności i urodzie sprzyjają soki z aloesu,  brzozy, noni, granatów, śliwek kalifornijskich, imbir, żeń- szeń, zielona i biała herbata, pokrzywa, młody jęczmień, skrzyp, bratek, perz- jako źródło krzemu.

Na stan naszej cery, włosów i paznokci niezwykle  negatywny wpływ  wywierają  wolne rodniki. Przeciwdziałają im produkty zasobne w przeciwutleniacze np : 
jagody (szczególnie acai), borówki, aronia, tarnina, maliny, wiśnie, czereśnie, trawa pszeniczna, brokuły, pomidory, zielona herbata oraz ziarno kakaowca- uznawane za najlepsze źródło antyoksydantów ( magnezu, cynku, chromu, fosforu, żelaza, witaminy C)

 Nasza  uroda   związana jest  również z  prawidłowym  nawodnieniem  i oczyszczeniem z toksyn.

O tym, jak ważne jest prawidłowe nawodnienie przeczytasz więcej TU (klik)



Kolagen dla zdrowia i urody | Rola i źródła kolagenu    Kolagen dla zdrowia i urody | Rola i źródła kolagenu Reviewed by Sięgnij do Natury on 13:46 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...