Przeciwnowotworowy szpinak.



 Badania wykazały, że pospolity szpinak jest specyfikiem chroniącym nas przed rakiem i miażdżycą. Zawdzięczamy to,  między innymi, obecnymi w nim: witaminie C, E i beta karotenowi.

 Dostarcza nam także sporo kwasu foliowego, potasu i magnezu, co korzystnie wpływa na nasze serce i układ nerwowy.



Szpinak żródłem chlorofilu


Zawarty w nim chlorofil dotlenia i dożywia krew, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Jest  również szczególnie polecany w okresie ciąży. Występujący tu kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu, a żelazo  ( 2, 7 mg) wzmacnia krew i zapobiega anemii. Potas z kolei,  reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.


Szpinak dla urody

Szpinak sprzyja również utrzymaniu ładnej sylwetki ciała. 

Zawarte w nim witaminy z grupy B ( B6, B2, B1)  przyspieszają spalanie tłuszczy i usprawniają metabolizm. Wspierają również  pracę wątroby i trzustki, pomagając  tym samym w regulacji poziomu cukru.

Jest nisko kaloryczny. W 100 g około 16 kcal.

Potas,  magnez  i fosfor dbają o siłę mięśni i regenerację kości (magnez wpływa  na gospodarkę wapniową).


 Szpinak dla układu nerwowego

Szpinak pomaga także w pracy mózgu i wzmacnia układ nerwowy. Zawarta w nim witamina E zwana witaminą młodości, chroni neurony przed atakiem wolnych rodników i zapobiega chorobie Alzheimera oraz Parkinsona.


 Uwaga

Nadmiaru szpinaku powinny wystrzegać się osoby z kamicą nerkową. Zawiera bowiem szczawiany.

Przeciwnowotworowy szpinak. Przeciwnowotworowy szpinak. Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:07 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...