Żurawina, królowa przeciwutleniaczy.



Owoc żurawiny  zawdzięcza swoją nazwę kwiatom, które kształtem przypominały żurawie. Była  znana już od stuleci, zbierana i stosowana przez Indian, jako środek spożywczy i leczniczy. Pierwsza plantacje założono  jednak dopiero w 1816r W Massachusept.
 Dziś jest znana i ceniona, jako  doskonałe źródło witaminy C, przeciwutleniających fenoli (bioflawonoidów ) oraz proantycjanidów. Zawiera także witaminę E, B1, B2, niacynę, kwas foliowy, żelazo, potas, wapń, fosfor, jod, miedż, sód.

Wraz z jagodami acai i kakao jest zaliczana do najsilniejszych przeciwutleniających produktów, zwalczających wolne rodniki i zapobiegajacych chorobie nowotworowej, w tym piersi, jelit, płuc, białaczce.
 Flawonoidy chronią także nasze serce i wzrok, przyspieszają przemianę materii i stabilizują poziom cukru we krwi (stymulują  wydzielanie noradrenaliny pomagającej w spalaniu tłuszczy).
Lecznicze właściwości żurawiny wykorzystywane są głównie w leczeniu zapaleń dróg moczowych. Zapobiega, bowiem przyleganiu bakterii do śródbłonka i pomaga rozpuszczaniu kamieni nerkowych oraz wątrobowych.
Stąd polecam ją chętnie w oczyszczaniu organizmu z toksyn.


 Badania potwierdziły, że równie skutecznie działa w przypadku zapaleń gardła i żołądka. Zwalcza nie tylko E. coli ale i Helicobacter. Warto, zatem sięgać po nią w anginie grypie, wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Eliminuje także grzyby, pleśnie i pasożyty, w tym lamblie. Tu najlepiej pić ją w połączeniu z  naparem z oregano ( 1 łyżeczka na szklankę wrzątku).

Ogólnie wzmacnia i witaminizuje otganizm, w tym zapobiega anemii.
Dba o nasze stawy ( fosfor, wapń).

Herbatkę z żurawiny warto pić wiosną, gdy wchodzimy w okres oczyszczania. Sprzyja dobrej kondycji układu nerwowego ( witaminy z grupy B), odchudzaniu, oraz zadba o naszą cerę ( witamina C i E, kwasy: octowy i jabłkowy).

Tonikiem można przecierać twarz. 
 Wystarczy łyżeczka soku na szklankę przegotowanej wody.

Pijmy więc sok z żurawiny z sokiem z jabłek lub brzozy 2-3 x dziennie po pół szklanki. 

Herbatka. 

Susz żurawiny połącz z głogiem, jabkami, aronią, listkami poziomki. Pij po 2 filiżanki dziennie.



Żurawina, królowa przeciwutleniaczy. Żurawina, królowa przeciwutleniaczy. Reviewed by Sięgnij do Natury on 06:56 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...