Awokado










 Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Obecnie jest też uprawiane w Chile i Stanach Zjednoczonych.

Jego  głównym bogactwem są korzystne dla naszego serca tłuszcze jednonienasycone, witaminy E, A, C, B  oraz K, likopen i kwas oleinowy.

Awokado pomaga w regulacji cholesterolu i chroni serce przed zawałem.
 Dzięki  jednoczesnej obecności flawonoidu sitosterolu, witamin  E, C, A i potasu,  jest skuteczną obroną organizmu przed wolnymi rodnikami oraz procesami zwyrodnieniowymi, w tym  naczyń krwionośnych, stawów i mózgu. 
Pomaga także w regulacji ciśnienia tętniczego.

 Zawarta tu witamina B6 i kwas foliowy obniżają poziom  uszkadzającej naczynia krwionośne homocysteiny,  a zdrowe  tłuszcze ( omega 3) podnoszą poziom cholesterolu HDL usuwającego  LDL z organizmu. 

 Badania wykazały, że regularne spożywanie awokado łagodzi  również objawy  autyzmu,  choroby Alzhaimera,  poprawia koncentrację uwagi oraz sen ( w jednym owocu jest aż  około 40-50 g tłuszczu, w tym kwasu oleinowego). Zapobiega  chorobom nowotworowym, w tym okrężnicy,  piersi i prostaty. 

  Obecne w nim polifenole  mają także istotny  udział w leczeniu stanów zapalnych  układu pokarmowego, w tym żołądka oraz podnoszeniu ogólnej odporności. Skutecznie poprawiają stan przyzębia oraz zmniejszają ryzyko zapaleń dziąseł i gardła.  


Awokado ułatwia trawienie ( zawiera enzymy) i dostarcza  bezcennego kwasu glutaminowego, niezbędnego dla wytwarzania detoksykującego komórki glutationu. Kwas glutaminowy występuje jeszcze w czosnku i brokułach. 
 Poprawia funkcję wątroby ( zawiera lipazę ułatwiającą rozpuszczanie innych tłuszczy), wzmacnia nerki i trzustkę oraz wpływa na potencję i jakość męskiego nasienia. Odwraca insulinooporność i pomaga w leczeniu cukrzycy II typu.

 W awokado występują wzmacniające wzrok  luteina  i witaminy z grupy B. O sałatkę z awokado  powinni zatroszczyć się sportowcy. Wzmacnia, bowiem stawy i zapobiega procesom zapalnym. Uzupełnia również potas ( 33% więcej niż banany).

 Jedynym mankamentem tego odżywczego owocu jest jego kaloryczność- około 420 kcal.

 

Awokado dla urody.

Maseczka z awokado, to błyskawiczna recepta na przesuszoną i zmęczoną  skórę. Wystarczy rozetrzeć miąższ z odrobiną cytryny lub soku z pietruszki. Wybiela również piegi i przebarwienia. Miąższ można także zastosować na włosy i wcierać w bolące stawy. Zawarta w nim witamina E ( wraz z witaminami C i A) zapobiega zmarszczkom, zapewnia prawidłową elastyczność skóry,  przyspiesza gojenie się oparzeń i uszkodzeń naskórka.
Awokado  Awokado Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:34 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...