Dieta owocowo- warzywna wg dr. E. Dąbrowskiej.









Kochani moi. Dziś pragnę przypomnieć wam informacje dotyczące postu owocowo- warzywnego, który obecnie przechodzę. Osobiście uważam posty i głodówkę za najsilniejsze  metody oczyszczania i samoleczenia wszystkich chorób, w tym raka. Poniżej wpisu zamieścołam film o produktach odzwierzęcych, który koniecznie zobaczcie. Ciekawej lektury.

Poznaliście już główne przyczyny choroby nowotworowej, czyli np. niewłaściwe żywienie prowadzące do zakwaszenia organizmu i niedoborów substancji przeciwutleniających ( np.  witamin C, A, E, cynku, selenu), promieniowanie radioaktywne, UVB, skażenie elektromagnetyczne, niedotlenienie i brak ruchu,  nadmiar toksyn i zanieczyszczeń, nałogi(alkohol, narkotyki, nikotyna), przewlekły stres…
Wiemy też, że procesy o charakterze nowotworowym, toczą się latami, a tzw.  rak, to wynik ostatecznego załamania się  prawidłowej wydolności systemu immunologicznego i oznacza cały zespół dysfunkcji, a nie tylko  określoną jednostkę chorobową.


 Mówiąc najprościej, nasza komórka  zaprogramowana  przez naturę tak, by modyfikować się tylko  w sposób kontrolowany i celowy ( w celu przetrwania  i dostosowania się do niekorzystnych oraz zmiennych warunków), w obecnych czasach
(w kontakcie z karcynogenem i wolnym rodnikiem),  mutuje  się ,, złośliwie i poza kontrolą".  

Zamiast być w tej sytuacji szybko usunięta lub sama obumrzeć, staje się aktywna i wydaje nowe, zmutowane potomstwo.

Skoro tak jest, to nasz sposób życia, a głównie żywienia i myślenia, może hamować rozwój tej śmiercionośnej choroby i leczyć jej objawy 
( np.  powstrzymywać komórki od mutacji i pomagać limfocytom usuwać  już uszkodzone).

Wiem, że moje holistyczne podejście może uderzać w tzw. medyczne standardy, ale nigdy choroba nie wynika z niczego. Rak nie pojawia się nagle.
 Uważamy, że skoro  tylko ostateczny etap daje ostre objawy, które nazywamy chorobą, to  wczesne symptomy dezorganizacji w systemach samooczyszczania i samouzdrawiania nia muszą być  przez nas  traktowane poważnie ( szczególnie przez lekarzy).
 Stąd  też nie ma również  wielu  danych dotyczących procesów samoremisji łagodnych zaburzeń o charakterze nowotworowym, a co za tym idzie, nasza  niewiara w  wrodzone zdolności organizmu do usuwania komórek rakowych.

   A przecież  będący częścią doskonałej natury i powołany do życia z miłości, a nie za karę człowiek, obdarowany został wszystkim, czego potrzebuje, by być zdrowym i szczęśliwym. Mamy  zatem  w naturze wiele roślin skutecznie  walczących z   wszystkimi chorobami, w tym   z rakiem.


Zaawansowaną formą  leczenia i oczyszczania organizmu  jest również sześciotygodniowa dieta, opracowana przez doktor E. Dąbrowską. 

Jej  podstawowym założeniem jest przejście na system odżywiania wewnętrznego.

Zdaniem autorki, choroby cywilizacyjne wynikają głównie z tzw. przejadania  się i nieprawidłowego żywienia, a leki tylko tłumią ich objawy, zamiast leczyć faktyczne przyczyny.

 Ujmuje ona nasz organizm, jako całościowy system dążący do samoregulacji i uzdrowienia.
By to nastąpiło, muszą być jednak  spełnione odpowiednie warunki. 
    Współczesny człowiek zbyt daleko odszedł od natury i zatracił instynkt samoleczenia za pomocą żywienia i ziół . ,, Ulepszył '' naturalny, dany mu przez Boga pokarm za pomocą denaturacji, rafinacji, konserwowania, wydłużania w nieskończoność terminu przydatności i pozbawił się w ten sposób bezcennych minerałów, witamin oraz enzymów.
W miejsce tego wprowadził szereg chemicznych trucizn i polepszaczy, nie tylko mutujących komórki, ale dających wieloletnie, związane z cierpieniem dolegliwości. 

 Co wielokrotnie podkreślam, paradoksem naszych czasów jest to, iż chemiczne zatrucie usiłujemy leczyć za pomocą  równie chemicznych i szkodliwych  farmaceutyków.  Cóż, za jedną tłumioną dolegliwością  szybko  pojawiają się następne i tak brniemy donikąd.

 ,, A przecież zdrowie można odzyskać szukając ratunku nie w chemii leków lecz dzięki powrotowi do życia zgodnego z naturą.'' E. Dąbrowska. Przywrócić zdrowie żywieniem CMM 2013 r.

Jedną ze skutecznych metod wydaje się być oczyszczająca  głodówka owocowo- warzywna, połączona następnie z systemem zdrowego żywienia.

Wejście w cykl odżywiania wewnętrznego powoduje  bowiem  jednoczesne ''zjadanie ''uszkodzonych komórek i patogenów, eliminację złogów, blokad limfatycznych, komórek nowotworowych i  polipów...

 Uruchomienie dzięki powyższej kuracji  procesów  lipolizy ( rozpadu tłuszczy) sprzyja cofaniu się miażdżycy oraz otyłości i  proteolizy ( rozpadu białek) ustąpienia  procesów prozapalnych i zmian zwyrodnieniowych.

Kluczowym jest  jednak zmiana naszej świadomości i zrozumienie, że zdrowie naprawdę leży w naszych rękach i jest zależne od tego co jemy, pijemy, myślimy, jak oddychamy...
Problemem jest to, że niewielu z nas kojarzy choroby ze stylem życia. Schorzenia cywilizacyjne bowiem rozwijają się powoli, a szkodliwość żywienia rzadko ujawnia się pod postacią ostrych symptomów. Uważamy, że coś jest niezdrowe dopiero, gdy nas  naprawdę zatruje,  pojawi się ból, wymioty, czy biegunka.  
Symptomy  powolnej degeneracji nazywamy starością i  czujemy się zwolnieni z odpowiedzialności  za własne zdrowie.

W naszych umysłach utrwalił  się również  model tradycyjnego żywienia, opartego na mięsie, mleku, cukrze i białej mące. Stale jeszcze pokutuje mylne przekonanie, że są to najlepsze  dla nas źródła białka i energii, a człowiek powinien jeść wszystko.
Reklamy skutecznie utrwalają ten model, bo przemysł spożywczy i farmaceutyczny zarabiają krocie na niskiej świadomości społeczeństwa, podatnego na manipulacje i bojącego się niedożywienia oraz chorób.  Straszy się nas tym kilka razy dziennie za pomocą tzw. wiadomości.
Prawda jest jednak taka, że jesteśmy w większości przekarmieni i zatruci nienaturalną żywnością  oraz lekami, co  dodatkowo, łączy się z niedoborami witamin, błonnika i minerałów. Dodatkowo żyjemy w haosie relatywizmu moralnego i stresu, który blokuje  prawidłowy dopływ tlenu i składników odżywczych do komórek.
Teraz kolej na odwrócenie toku myślenia i trwałą, sytematyczną zmianę podejścia do własnego ciała.

Podstawowe założenia diety

Dzienna kaloryczność diety to około 400- 500 kal.

W tym celu przez okres  6 tygodni wolno jeść tylko niskokaloryczne owoce i warzywa oraz pić słabe napary ziołowe.

Jest to kuracja wspomagająca  przy:

·   zaburzeniach odporności i alergiach wynikających z zanieczyszczenia limfy,
· chorobach skórnych typu egzema, grzybica, łuszczyca,
·  schorzeniach krążeniowych, w tym usuwaniu złogów z tętnic,
·  usuwaniu  złogów w nerkach i wątrobie,
. stanach zapalnych wątroby, stawów i nerek,
.  cukrzycy II typu ( pod okiem lekarza)
·   w artretyzmie...


Dozwolone są tylko: marchew, pietruszka, pory, brokuły, kapusta, buraki, ogórki, pomidory, cukinia, dynia, kabaczek, kalafior, brukselka, cebula, papryka, sałata, czosnek ( niewielkie ilości) oraz owoce kwaśne i  półsłodkie np : kiwi, jabłka, śliwki, cytryny, porzeczki ( I etap kuracji- 6 tygodni )

Warzywa jemy gotowane baz dodatku soli  lub w formie surówek.

Można  dodać  jedną łyżeczkę tłuszczu roślinnego dziennie.
 Pijemy również sporządzone z warzyw i owoców świeże  soki.
 Zalecane są także naturalne  kiszonki, najlepiej z obniżoną zawartością soli oraz ocet jabłkowy. 

Następnie przechodzimy na zdrowe żywienie.
Jstotnym elementem kuracji jest zwiększenie aktywności fizycznej np. spacery i marsz na świeżym powietrzu, umiarkowane ćwiczenia połączone z głębokim oddychaniem, pływania, bieganie... oraz picie odpowiedniej ilości wody i świeżch soków.

Bezwzględnie eliminujemy mięso i mleko

 Zdaniem autorki ich spożycie prowadzi do  nasilenia się  procesów gnilnych w jelitach, zakwaszenia organizmu, obciążenia nerek  oraz wątroby.

Wysokie spożycie mięsa i nabiału powoduje także  utratę wapnia i jest  główną przyczyną osteoporozy. Jednocześnie nieorganiczny wapń, zamiast do kośćca  trafia do nerek i tętnic, powodując kamicę i miażdżycę.

,, Mięso poddane chemicznej obróbce gnije w jelitach, jest czynnikiem toksycznym, przewlekle zatruwającym organizm, powodującym wzrost: leukocytozy, prostoglandyn zapalnych PGE2, lepkości krwi, poziomu hormonów  estrogennych, prolaktyny, kortyzolu, sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
 Mięso zawiera cholesterol i tłuszcze stałe, co także sprzyja rozwojowi miażdżycy."
 E. Dąbrowska, jak wyżej.

,,Mleko krowie zwłaszcza pasteryzowane, analogicznie jak mięso, podlega gniciu w jelitach, może być przyczyną rozwoju schorzeń zwyrodnieniowych,
miażdżycy ( kazeina, cholesterol, tłuszcze), odwapnienia kości ( białko, fosforany), alergii   ( migreny, zaburzenia emocjonalne, bóle brzucha, arytmie, katar, obrzęki stawów)".
 Jak wyżej.

Eliminacja cukru i białej mąki

Cukier i mąka  silnie zakwaszają  krew i powodują zaburzenia prawidłowej mikroflory jelit.  
Zdaniem autorki mogą  prowadzić do cukrzycy, awitaminozy, próchnicy, kamicy żółciowej i nerkowej,  zwyrodnień kości, spadku odporności.

,, Biały cukier i mąka są uważane  za najszkodliwsze produkty współczesnej diety. 
Są pozbawione niezbędnych dla  ich przyswojenia witamin z grupy B, mikroelementów      ( wapnia, fosforu, magnezu i chromu), odbierają organizmowi te substancje, zaburzają przemiany białek i tłuszczy." E. Dąbrowska. j. wyżej


Bezwzględny zakaz smażenia i wędzenia 

Powyższe procesy powodują powstawanie ogromnej ilości nadtlenków, które z kolei są przyczyną nadmiaru wolnych rodników w organizmie.

,, Cząsteczki te mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe, doprowadzając do szeregu zmian wstecznych: samotrawienia, martwicy, zapalenia, niedokrwienia i zwyrodnienia." jak wyżej.

Przy jednoczesnym niedoborze przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C, E,  beta karoten cynk i selen, dochodzi do rozwoju nowotworów i miażdżycy. 

Zwiększenie udziału błonnika w diecie

Niedobór błonnika związany z procesami przetwarzania naturalnej żywności, prowadzi do zaparć, a co za tym idzie,  samozatruwania się naszego organizmu.

Warzywa i owoce zawierają obie formy błonnika ( rozpuszczalną  i nierozpuszczalną celulozę), pomagają w oczyszczaniu jelit, regulacji cholesterolu i poziomu cukru. Jednocześnie ( wraz z probiotykami) uzdrawiają mikroflorę jelitową.

,, To błonnik  zwalnia przyswajanie cukru z jelit, chroniąc przed gwałtowną zwyżką poziomu glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie m. innymi w cukrzycy." jak wyżej. 


 Kuracja przebiega 2 etapowo:

 - okres głodówki owocowo- warzywnej ( 6 tygodni tylko powyżej wymienione produkty), 
-  kontynuacja, czyli stałe, zdrowe żywienie.

Początkowo możliwe jest nasilenie się symptomów wszystkich przebytych i aktualnych  chorób np: osłabienie, bóle stawów i głowy, gorączka, skoki ciśnienia, katar, kaszel, biegunka, bóle nerek i wątroby, arytmia,  wysypki i zmiany skórne... Świadczą one o efektywności samoleczenia i uruchomieniu procesów naprawczych. 

Przeciwwskazania to np.  gruźlica,  nowotwory, białaczka,  ostre schorzenia tarczycy, anoreksja i wychudzenie, ciąża...

  Po raz pierwszy  kurację najlepiej przeprowadzić pod okiem lekarza i przygotować się do niej, systematycznie  zwiększając w diecie ilość surowych owoców i warzyw, wprowadzając kasze,  namaczane orzechy i nasiona, błonnik, świeże soki, a ograniczając mięso, cukier, nabiał i mąkę. 
 Bezwzględnie unikamy gotowych dań, konserwowanych, słodyczy, nadmiaru soli, nikotyny, kofeiny...

Szczegóły kuracji i jadłospis z przepisami  w książkach ,, Przywrócić zdrowie żywieniem.''  Ciało i ducha ratować żywieniem" oraz w wykładach  Ewy Dąbrowskiej.

POWIĄZANE :
Jak oczyścić organizm z toksyn


 Zobacz koniecznie.


Dieta owocowo- warzywna wg dr. E. Dąbrowskiej. Dieta owocowo- warzywna wg dr. E. Dąbrowskiej. Reviewed by Sięgnij do Natury on 14:14 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...