Żywność kontra rak. cz, II






Moi drodzy. Wiemy już, że najważniejszym czynnikiem zapobiegającym chorobie nowotworowej jest właściwe żywienie oraz dbałość o nasze emocje  i myśli, czyli w potocznym tego słowa znaczeniu unikanie stresu.

Jak pisałam, w naszym ciele każdego dnia powstają komórki  nowotworowe, ale zanim dojdzie do powstania groźnego guza, organizm sprawnie je usuwa.

 Komórki te, by przejść w  agresywną i złośliwą formę określana rakiem, potrzebują substancji odżywczych  oraz tlenu ( tak jak inne komórki). 

 W tym celu stymulują szybki rozrost  naszych naczyń krwionośnych, mających dostarczać im potrzebny do rozmnażania i wzrostu pokarm. 
Proces ich połączenia się z nowymi naczyniami, czyli tzw.unaczynienia       (zezłośliwienia) nazywamy angiogenezą. To, czy on nastąpi, czy nie, decyduje o dalszym rozwoju choroby. 


W naszych ciałach może być wiele uszkodzonych komórek, a nawet ich skupisk tzw. łagodne guzki, ale jak sama nazwa wskazuje bez ,, sieci zasilającej”,  są niezłośliwe i bezbronne ( łagodne).
 Oprócz tego, niektóre komórki mogą być nawet kilka tysięcy razy uszkodzone przez karcynogen i wolny rodnik, a pomimo to nie mutować się. Co je powstrzymuje?
 Stałe mechanizmy samonaprawcze. Dodatkowo, jak wiemy, organizm  sam na bieżąco usuwa uszkodzone komórki i te już zmutowane, nie dając im szans na kolonizację i podłączenie się do,, sieci naczyń”.

 ,, Codziennie w organizmie każdego z nas powstają takie komórki i dlatego musimy robić wszystko, co tylko w naszej mocy, by nasze ciało było w stanie  samodzielnie je zniszczyć lub chociaż ograniczyć ich inwazyjność, zanim będą w stanie przeobrazić się w aktywną chorobę nowotworową.”  G. Malkmus. Dieta Alleluja str. 86


 


Warzywa i owoce najlepszą profilaktyką

 Wiemy już, że najwłaściwszą profilaktyką  dla nas są warzywa, owoce orzechy i nasiona, a unikanie mięsa, drobiu, ryb, nabiału, cukru, mąki oraz wszelkiej żywności przetworzonej, w tym tłuszczy rafinowanych i używek.

 Bowiem, tylko rośliny dysponują całym arsenałem substancji hamujących uszkodzenia komórek oraz  stymulujących powstawanie limfocytów- usuwających te już uszkodzone. Dodatkowo szereg z nich nie dopuszcza (  równie skutecznie jak terapia przeciwrakowa)  do unaczynnienia i zezłośliwienia się guzków.

Badanie przeprowadzone w ostatnich latach wykazało, że wiele roślin i pokarmów wchodzących w skład codziennej diety  jest wyjątkowym źródłem silnych cząsteczek mających zdolność ingerencji w proces rozwoju raka."  
,,Działanie antyaniogenne mają niektóre warzywa i owoce, w których występują związki hamujące unaczynienie guzów. Guzy są bardzo mocno uzależnione od zaspokojenia ich potrzeb energetycznych, wymagają, więc sieci naczyń krwionośnych, wytworzonych w procesie angiogenezy, aby rosnąć i atakować tkanki organizmu.” R Beliveau. D Gingras. Dieta w walce z rakiem  str. 46- 48.

Co jest, w tym najwspanialsze ?

Rośliny te są równie, a nawet bardziej skuteczne, jak farmaceutyki. Nie posiadają żadnych skutków ubocznych, są tanie, łatwo dostępne, smaczne i przy okazji wzmacniają nasz system immunologiczny, zamiast niszczyć, jak to ma miejsce w przypadku chemioterapii. Dodatkowo oczyszczają z toksyn, metali ciężkich, pomagają redukować wagę ciała, odmładzają, dodają urody  i leczą inne choroby np. serca.

Każdy z nas zna przecież redukujący cholesterol i niszczący komórki rakowe czosnek oraz cebulę. Może codziennie sięgnąć po kapustę, brukselką, czy kalafior zawierające przeciwnowotworowy ale i   leczący również  stawy, redukujący poziom homocysteiny oraz cholesterolu sulforafan. Wreszcie wypić smaczny sok z zasobnej w przeciwutleniający beta karoten marchewki lub zjeść sałatkę z pomidora, ogórka sałaty, papryki, kiełków  pełnych, aktywnie niszczących raka:  likopenu, witaminy C,  A, E, kapsaicyny, flawonoidów...
A leczący wątrobę i anemię burak oraz nać pietruszki? 
 To prawdziwa  skarbnica betainy, witamin A, E, B oraz chlorofilu, stymulujących odporność, pracę nerek oraz usuwanie wolnych rodników. Do posiłków wystarczy kilka tabletek spiruliny, a pomiędzy nimi  koktajl z młodym jęczmieniem i sok z pokrzywy.



Dla relaksu filiżanka zielonej herbaty  z katechinami lub kakao, o ogromniej ilości aktywnych przeciwutleniaczy.

By wzmocnić powyższe działania, na przekąskę wybieramy migdały, pestki moreli ( witamina B17),jagody acai, goi, kilka borówek, maliny lub truskawki ( kwas elagowy, betacyjany, witamina C, błonnik). Do wyboru do koloru. Lista jest naprawdę imponująca.




 Chlorofil niszczy komórki nowotworowe

  Dla przykładu, zawarty w wielu zielonych roślinach chlorofil ma właściwości hamujące rozwój guzów i pomaga zapobiegać nowotworom.

Przeciwdziała zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje  przekształcanie zdrowych komórek w  komórki rakowe, dezaktywuje wiele karcynogenów (substancji powodujących raka).


 Zwiększa zasadowość organizmu, przez co  zapobiega zakwaszeniu. 
Niweluje  pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm i rtęć.
Usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny...


Krótko przypomnę, że nowotwory zawsze rozwijają się, gdy organizm jest pełen toksyn i ma nieprawidłowe ph. krwi, czyli jest zakwaszony.

 Mówiąc wprost, następuje to w sytuacji, gdy  ilość zewnątrz i wewnątrzpochodnych toksyn oraz kwasów  przekroczy  jego zdolności detoksykacyjne i buforowe ( wyrównujące pH).

 Problem ten  jest zawsze  zależny od indywidualnej kondycji organizmu, w tym zawartości koniecznych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy oraz wydolności detoksykacyjnej wątroby.  Musimy mieć świadomość, że pewne toksyny oraz rodniki są  nam również potrzebne i przez nas produkowane np. w celu unieszkodliwiania patogenów, tworzenia hormonów  i aktywizowania określonych fermentów. To również naturalne produkty uboczne powstające w przemianach  metabolicznych. 



W zdrowym, odpowiednio odżywianym i dotlenionym organizmie, są jednak  na bieżąco usuwane, bez szkody dla naszej  równowagi energetycznej i kwasowo- zasadowej.
 Dopiero w wyniku spadku naszej odporności, któremu towarzyszy często rozregulowanie mikroflory jelit ( dodatkowo cierpimy na przewlekłe infekcje  wirusowe, bakteryjne, grzybicze lub pasożytnicze ) oraz  prowadzimy niezdrowy - zakwaszający styl życia,  ilość toksyn i kwasów w naszych organizmach może wzrosnąć do poziomu przekraczającego jego zdolności detoksykacyjne.

 Sytuacji tej  towarzyszy również  niebezpieczny  wzrost ilości wolnych rodników

Tu na szczęście na ratunek przechodzi nam natura, dając nam szereg oczyszczających nas z   roślin np: seler, pietruszka -szczególnie nać, rzeżucha, kabaczek, aloes, noni, bakłażan, szpinak, szczaw, sałata, rabarbar, oliwki, pomarańcza, melon, kalarepka, jabłka, truskawki, granaty, jeżyny, borówki, figi, pataty, ogórki, pomidory, karczochy, pasternak, arbuzy, grejpfrut, cytryna, porzeczka czarna, ciecierzyca, fasola, proso, pochrzyn, pokrzywa, mniszek lekarski, koniczyna, bez czarny, liść laurowy, bratek, nagietek, chaber, orzech włoski liść, stokrotka, brzoza, cykoria, znamiona kukurydzy, perz, zielona herbata, mumio, łopian, owies, len, jałowiec, echinacea, krwawnik, morszczyn, przetacznik, rdest ptasi, chmiel, czystek, czosnek niedźwiedzi, widłak, czarnuszka, kocanka, dziurawiec, algi morskie, grzyby mun, shitake, maitake, grzybek tybetański, boczniaki, majeranek, oregano, kurkuma, imbir, cynamon, kamfora... 



Co najważniejsze, rośliny te są  jednocześnie dostawcą  związków leczących i odżywiających  cały  nasz organizm. 

 ,, Pokarmy roślinne są nie tylko źródłem witamin i minerałów. ale także zawierają tysiące związków fitochemicznych- mające bardzo silne właściwości przeciwrakowe- integrujące w procesy związane z rozwojem nowotworu.” Dieta w walce z rakiem. j, wyżej 

Problem zakwaszenia poznaliśmy już w poprzednich moich wpisach. Teraz tylko przypomnę- rozregulowanie podstawowych mechanizmów buforowych związane z nieprawidłowym żywieniem zawsze prowadzi do niedoborów minerałów i witamin, ogólnego zakwaszenia, otyłości i większości schorzeń cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Wraz z nim pojawiają się problemy z wytwarzaniem energii w mitochondriach oraz prawidłowym usuwaniem toksyn z komórek i tkanek.
Gdy kwasy wraz z toksynami nie zostaną prawidłowo usunięte, to  przedostają się z krwi  do wnętrza komórek i tkanek- lokują się w stawach i mięśniach, mózgu, nerkach, wątrobie. Następnie powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia ( nasz organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec dalszym, zagrażającym życiu zniszczeniom), kamicę wątrobową i nerkową, nadciśnienie, nerwice, zapalenia stawów, zaburzenia hormonalne, przewlekłe infekcje.  

 



Koniecznie odkwaś organizm

 Komórki rakowe  bardzo szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe mutują się i  giną, co  umiejscawia nas  także w grupie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej i nadmiar toksyn  są  także bezpośrednią przyczyną osłabienia całej bariery immunologicznej organizmu, a  nasze limfocyty T, to  najważniejsza broń w walce z rakiem.

 Pozbawione zasad i przeciążone chemicznymi odpadami komórki stają się, więc  bezbronne i  natychmiast podatne na działanie np.  wirusów, wolnych rodników oraz mutacje wywołane kumulującymi się substancjami karcynogenami. 

 Najsilniej zakwaszają krew: mięso,  farmaceutyki, cukier, biała mąka, kolorowe napoje, kofeina, nikotyna, alkohol oraz wszystkie produkty przetworzone i konserwowane. 
,, Żywność pochodzenia odzwierzęcego jest obecnie przyczyną 90% wszystkich dolegliwości doświadczanych przez ludzi. Duża ilość białka zawartego mięsie jest przyczyną nadmiernego poziomu kwasów w organizmie, co znacznie obniża jego zasadowy odczyn. Najbardziej zakwaszającymi pokarmami są produkty pochodzenia odzwierzęcego takie, jak mięso, ryby, drób, przetwory mięsne oraz jaja. Podwyższona zawartość kwaśnych substancji w naszych płynach ustrojowych,  stanowi optymalne środowisko dla rozwoju chorób i prowadzi do pogarszania się stanu zdrowia.” 
G. Malkmus Dieta Alleluja str 146.

Właściwościami odkwaszającymi, a co za tym  idzie zapobiegającymi nowotworom  charakteryzują się natomiast pokarmy roślinnejabłka i ocet jabłkowy, cytry, pomarańcze, ziemniaki, szpinak, pataty, dynia, kabaczek, ogórki, śliwki, morele, buraki, kiwi, jagody, sałata,  brokuł, kalafior, dzika róża, pomidory, śliwki, gruszki, marchew,  pietruszka i natka, awokado, szpinak, koperek  winogrona, pokrzywa, zakwas buraczany, kapusta kiszona, banany,  kasza jaglana, migdały, fasolka szparagowa  i pokrzywa.
Link o odkwaszaniu.

Powtarzam to wielokrotnie. To my sami decydujemy o tym, czy nasze  uszkodzone i osłabione komórki  znajdą warunki to mutacji, a następnie do rozmnażania i  unaczynnia się, czy nie.

,,W przypadku  zdrowej osoby, odżywiającej się  sposób prawidłowy można zobaczyć mnóstwo białych krwinek... białe ciałka krwi specjalizują się w  wydziobywaniu zmutowanych komórek. Jednak u pacjentów, których dieta bogata jest  w cukier i produkty mączne, widać bardzo niewiele białych krwinek i są one niezbyt aktywne- po prostu leżą tam,  jak gdyby były odurzone i nie są w stanie wykonać swoich zadań. Stąd też biorą się wszystkie zmutowane komórki, które później zamieniają się w  komórki przedrakowe i rakowe. "
,,To samo dotyczy mięsa i nabiału będącego źródłem  niezdrowych tłuszczy i cukru mlecznego  laktozy."  G. Malkmus Dieta Alleluja  

,,Styl życia oparty na zasadzie, iż najważniejsze jest zdrowie, polega na wyeliminowaniu lub drastycznym ograniczeniu smażonych potraw, przetworzonej żywności, przetworzonych tłuszczów roślinnych, tłuszczów nasyconych, tłuszczów utwardzonych lub częściowo utwardzonych oraz cukrów. To również oznacza unikanie tłustych kawałków mięsa, a spożywanie jedynie małych porcji chudego mięsa."
 Zamiast tego: 
,,Zjadaj codziennie 3-5 porcji składających się z żywych, ekologicznie uprawianych warzyw i 2-4 porcji owoców."  To oznacza, że warzywa i owoce powinny stanowić większą część twojej diety. Nawet jeśli spędziłeś całe życie, kopiąc swój grub nożem i widelcem nigdy nie jest za puźno na zmianę.  D. Colbert. Usuń Toksyny. str 49- 51.



,,Tłuszcze trans powinny być bezwzględnie wykluczone z naszej diety. Są toksyczne i nie znamy ich pozytywnego wpływu na zdrowie, wiemy natomiast, jak wielkie powodują zagrożenie" Ch. Gerson. Terapia Gersona str, 52



,, Należy mieć na uwadze, iż dietozależne nowotwory, to nie tylko zlokalizowane w przewodzie pokarmowym, ale również w innych organach. Spożywanie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina) jest uznane za czynnik rozwoju nowotworów....  co związane jest z obecnością w mięsie substancji zarówno występujących naturalnie, jak i powstałych w toku produkcji czy też podczas obróbki termicznej."
 Żrodlo Internet.
Epidemia nowotworów ma niewątpliwie związek ze wzmożoną konsumpcją mięsa, cukru i przetworów mlecznych.  Mięso bardzo zakwasza, a przemiany białkowe, w połaczeniu z obróbką kulinarną typu wędzenie, pieczenie i smażenie, powodują ogromny wzrost ilości wolnych rodników. Dodatkowo  mięso zawiera bardzo dużo toksyn, pestycydów i  konserwantów dodawanych do wędlin, a tego  na większą skalę nikt  obecnianie bada. Jest również źródłem groźnych bakterii pasożytów, a każdy przewlekły proces zapalny zwiększa ryzyko nowotworów.  Dodatkowo w mięsie jest dużo żelaza,  sodu i związków azotowych, które mogą przekształcać się do poziomu silnie rakotwórczych i uszkadzających trzustkę oraz wątrobę nitrozamin.

,, Wysokie stężenie pestycydów może być nie tylko w warzywach i owocach  spożywanych przez ludzi, ale także w karmie dla zwierząt. Dlatego mięso na naszych stołach jest skażone pestycydami. Chemikalia ta gromadzą sie w  tkankach tłuszczowych zwierząt, które puźniej zjadamy". D. Colbert. Usuń toksyny str 29.
,, Zrobiliśmy ogromny krok w zrozumieniu przyczyn powstawania raka jelita grubego - przyznał prof. Owen Sansom z Cancer Research UK Institute w Glasgow, stojący na czele grupy naukowców badających mechanizm powstawania nowotworu. Według niego winę ponosi wysoki poziom żelaza, jaki może wynikać z diety  obfitującej w czerwone mięso.Teraz mamy jasność, że żelazo odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu rozwoju raka jelita grubego u osób z wadliwym genem APC - przyznał prof. Owen Sansom. Żródło Internet


 ,,Najnowsze badania z Uniwersytetu Harwarda  wykazują również, że  gdy jadłospis kobiety zawiera mało tłuszczów odzwierzęcych bądź, gdy nie zawiera ich wcale ryzyko zachorowania na raka sutka zmniejsza się. W tym przypadku szczególnych korzyści dopatrujemy się  nie tylko w  unikaniu  spożycia mięsa, lecz również przetworów mlecznych. G Malkmus. Dieta Alleluja. str87- 89.

 Zawarte w mleku  cielęce hormony wzrostu powodują wzrost poziomu IGF w naszych organizmach. Prowadzi to między  między innymi  do pobudzenia rozwoju komórek nowotworowych i wzrostu insuliny we krwi. Kolejnymi reperkusjami są: trądzik, zaburzenia funkcji tarczycy, przysadki mózgowej, przyspieszenie dojrzewania płuciowego. Co więcej pijąc, jak się okazuje niezdrowe mleko  m możemy również nabawić się niedoborów magnezu. Wapń intensywnie łączy się z magnezem, dlatego  nadmiar nieorganicznego wapnia, powoduje zawsze  niedobór magnezu.  Objawami mogą być  przemęczenie, problemy z koncentracją, nocne poty, wahania nastroju, migreny, zaburzenia odporności, kamica nerkowa i żółciowa, arytmia serca, skurcze mięśni i jak wiemy, prowadzące do nowotworów zakwaszenie krwi. 

 ,,Produkty mleczne odznaczają się dużą zawartością tłuszczy nasyconych, które nie tylko przyczyniają się do chorób serca i cukrzycy, ale też zawierają ogromne dawki rakotwórczych pestycydów… Oprócz pestycydów do mleka dostają się zanieczyszczenia takie, jak  bakterie, antybiotykami hormony wzrostu.”  G. Malkmus. Dieta Alleluja str. 146

Cukier mleczny( laktoza) podobnie jak zwykły cukier, dożywia komórki rakowe i paraliżuje działanie przeciwciał, jednocześnie  sprzyjając chorobom wirusowym i bakteryjnym. 

Cukier mleczny,  fruktoza ( syropy glukozowo- fruktozowe) i  rafinowany, są przyczyną nie tylko nowotworów, ale i  prawdziwej epidemii otyłości, ( koreluje z rakiem), chorób serca, cukrzycy, depresji, osteoporozy, ADHD...
Mówiąc potocznie- okradają organizm z minerałów i witamin z grupy B,  selenu, wapnia, magnezu i paraliżują działanie limfocytów koniecznych do usuwania uszkodzonych komórek. Do tego stymulują grzybicę i rozwój infekcji pasożytniczych. Te z kolei są  przyczyną przeciążenia toksynami oraz uszkodzenia jelit, co  prowadzi do dalszych  niedoborów, w tym przeciwutleniaczy i witaminy D.

,,Cukier stanowi jeden z najpopularniejszych, martwych i nikomu niepotrzebnych pokarmów zabójców" Dieta Alleluja"  j. wyżej,, Biały cukier i mąka są uważane  za najszkodliwsze produkty współczesnej diety. 

Są pozbawione niezbędnych dla  ich przyswojenia witamin z grupy B, mikroelementów      ( wapnia, fosforu, magnezu i chromu), odbierają organizmowi te substancje, zaburzają przemiany białek i tłuszczy." E. Dąbrowska. Dieta, która leczy.

Podana intensywnej obróbce białą mąka  nie zawiera  prawie żadnych substancji odżywczych. W miejsce tego uszkadza mikrokosmki jelit, przyczynia się do alergii i schorzeń autoimmunologicznych, nadmiaru kalorii w diecie ( zamienianych na trójglicerydy), schorzeń wątroby, tarczycy i nowotworów- powoduje przewlekłe stany zapalne śluzówki jelit i przyczyniające się do kumulacji toksyn zaparcia. 

Podsumowując: pokarmy, które należy ograniczyć lub wyeliminować to: mięso, mleko, cukier, tłuszcze utwardzone, biała mąka.

W miejsce tego spożywać należy pokarm roślinny  zapobiegający rakowi poprzez:

  • odkwaszanie krwi
  • hamowanie procesów mutacji i uszkadzania komórek
  • oczyszczanie z toksyn
  • zapobieganie unaczynnianiu sie guzów
  • usuwanie wolnych rodników i metali ciężkich
  • dotlenianie i nawadnianie komórek
  • usuwanie  już zmutowanych komórek,
  • podnoszenie ilości białych krwinek i  ich zdolności do produkcji przeciwciał... 




Żywność kontra rak. cz, II  Żywność kontra rak. cz, II Reviewed by Sięgnij do Natury on 14:35 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...