Właściwości zdrowotne truskawek

  


 Truskawka, to bomba witaminowa i lek pomagający w wielu dolegliwościach.
Między innymi dostarcza sporej dawki bezcennej witaminy C  ( więcej niż cytrusy) i pomaga w usuwaniu toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.


Jej obecność, na naszym rynku, zawdzięczany rdzennym odmianom występującym w Południowej Ameryce. Przywiezione   z Chile  i Peru są matkami współczesnych, europejskich krzyżówek.

Truskawki, to również dostawcy potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i witamin:  A, E i B.



 W związku ze swoim  bogatym składem są korzystne w nerwicy, anemii, spadku odporności, podagrze, chorobach nerek i wątroby... 

Ułatwiają również trawienie białek i wspomagają odchudzanie. 

10 dag zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, 

zawierając przy tym tylko  28 kalorii.

Dzięki obecności bromeliny  truskawki pomagają również w infekcjach  oraz stanach zapalnych gardła. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dostarczają cynku i ułatwiających leczenie,  uszkodzonych błon śluzowych, witamin A i E.


Badania dowodzą, iż pomagają także w eliminacji wirusa Herpes wywołującego opryszczkę, czy pólpaśca.


Kuracja truskawkami może pomóc  osobom cierpiącym na bóle stawów.  Zawdzięczamy to   obecnym w nich  przeciwzapalnym  salicylanom  oraz zdolności usuwania  z organizmu nadmiaru kwasu moczowego. To również pomaga w podagrze. 

Ponadto wzmacniają kości i zęby (  za sprawą fosforu, wapnia i magnezu) oraz regulują kwasowość krwi, jednocześnie ją dotleniając.

Niestety u niektórych  salicylany powodują także alergię na truskawki, stąd ostrożnie  z ich konsumpcją przez małe  dzieci i kobiety w ciąży. 


Truskawek powinny unikać także osoby uczulone na aspirynę.


Truskawki zawierają kwercetynę, katechinę, kemferol i kwas elagowy- substancje przeciwutleniające i walczące z nowotworami.

Ponadto zwalczają wolne rodniki za sprawą witaminy C, A i E oraz pomagają w biosyntezie kolagenu i odnowie skóry.

W tym celu można również stosować maseczkę z rozgniecionych, świeżych owoców. Usuwa ona także przebarwienia i piegi, nawilża oraz uelastycznia skórę.


Jeśli wymieszasz truskawki z sodą, to doskonale wybielisz zęby. Po wyszczotkowaniu należy starannie wypłukać jamę ustną wodą.


 Truskawki pomagają również  w usuwaniu obrzęków oraz toksyn, normalizacji ciśnienia krwi i zapobieganiu chorobom serca ( potas, magnez, witaminy B, C , E, A).


Regulują poziom cholesterolu i homocysteiny- kwas foliowy, błonnik, witamina B6.



Pestki zawarte w skórce  leczą zaparcia, ale u niektórych wywołują silną biegunkę.




Skład truskawek:

 60 mg witaminy C 
0,2 mg witaminy E  
160 mg potasu 
23 mg fosforu
20 mg kwasu foliowego
 22 mg wapnia
 12 mg magnezu 
0,7 mg żelaza
 0,1 mg cynku
 30 mg witaminy A 
0,02 mg witaminy B1
 0,03 mg witaminy B2
 0,4 mg witaminy B3 (PP)
 0,06 mg witaminy B6...


Podsumowując truskawki:


Odchudzają

 Pomagają usuwać toksyny i metale
Normalizują poziom cholesterolu, homocysteiny i normalizują ciśnienie krwi
Wzmacniają wątrobę, trzustkę i nerki
Usuwają kwas moczowy
Pomagają w regeneracji kości, stawów, zębów i skóry
Pomagają w anemii, nerwicy, spadku odporności.
Rozjaśniają przebarwienia na skórze i wybielają zęby...

Właściwości zdrowotne truskawek Właściwości zdrowotne truskawek Reviewed by Sięgnij do Natury on 08:44 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...