Sięgnijmy po czarną porzeczkę, jedno z najlepszych źródeł witaminy C



 Czarna porzeczka- to jedno z najlepszych źródeł przeciutleniającej witaminy C  oraz antyrakowych bioflawonoidów. W swoim bogatym składzie ma też sporo witaminy A, E, K PP, potasu, fosforu oraz żelaza.


W zależności od klimatu, zawartość witaminy C  w owocach porzeczki waha się od 400  do 2ooo mg. ( upalne i słoneczne lato).  Średnio dostarcza ona aż  około  250 %  zalecanej, dziennej dawki.

Zarówno owoc, jak i liście porzeczki  mineralizują i odkwaszają krew oraz wzmacniają  ogólną odporność organizmu, uodparniając nas, tym samym na wszelkie choroby, w tym grypę. Warto zatem popijać ją w okresie jesienno- zimowym.  Jednocześnie pomagają w obniżeniu gorączki i ułatwiają wydalanie moczu, a zawarte w nich  fenole, eliminować grzyby, bakterie i wirusy.

 Porzeczka na anemię i obniżenie cholesterolu

Porzeczka może  również  leczyć anemię ( żelazo i witamina C) oraz zwalczać stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego, w tym infekcje wywołaną przez  E. coli. 


Jednocześnie normalizuje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu, chroniąc nas tym samym przed zawałem i udarem.
Uszczelnia także naczynia krwionośne oraz zapobiega krwawieniom i tzw. pajączkom
 ( rutyna i PP).



 Porzeczka lekiem na zatrucia i biegunkę

 Zawarte w niej sole mineralne oraz garbniki są znanym w medycynie naturalnej lekiem przy biegunce i zatruciach pokarmowych. 
Mają również zastosowanie w leczeniu chorób nerek i wątroby,  w tym żółtaczki i zapaleń.

Kwercetyna  i fitocyjany, którą zawiera, oczyszczają bowiem układ moczowy  i wzmacniają ogólną  energetykę nerek.
 Jednocześnie oomagają w wydalaniu kamieni nerkowych i żółciowych oraz złogów artretycznych, stąd warto wspomagać się porzeczką  w artretyzmie i reumatyzmie.

Porzeczka zawiera również  niezwykle cenny, odmładzający i  przeciwrakowy kwas elagowy.



 Porzeczka, a nowotwory

 Jedno z  badań wykazało, że sok z czarnej porzeczki hamuje rozwój guzów nowotworowych  u myszy." D. Grotto. 101 produktów dla zdrowia.

Nie można również nie doceniać roli  porzeczki w oczyszczaniu organizmu z toksyn. To zasługa zawartego tu błonnika oraz jej drobnych pestek, które czyszczą jelita i minimalizują przyswajanie  tłuszczu oraz cukru.

Pektyny wraz z magnezem, potasem i witaminą C, to nasza podstawowa broń przed   toksynami   zawartymi we współczesnym środowisku. 
Pomagają również  w eliminacji metali ciężkich ( np, kadmu i ołowiu), grzybów, pleśni oraz wirusów.

Dzięki wysokiej dawce witaminy A- około 230 j, oraz antyoksydantów porzeczka wzmacnia wzrok oraz zapobiega zaćmie. Jednocześnie wysoka dawka witaminy C skutecznie chroni nasz organizm  przed atakiem wolnych rodników i powstawaniem schorzeń zwyrodnieniowych oraz uszkodzeń mózgu ( np. Alzheimer, Parkinson).


Porzeczka na urodę

Owoce porzeczki stymulują odnowę kolagenu i działają ogólnie odmładzająco. Napar z liści służy również do przemywania skóry z problemami trądzikowymi ( działanie ściągające i przeciwbakteryjne), ran, poparzeń i owrzodzeń, a owoce do rozjaśniania piegów i przebarwień. 


Wybielają również zęby i pomagają leczyć parodontozę oraz zapalenia dziąseł. Według medycyny ludowej porzeczka ma oddziaływanie silnie energetyczne zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu.

 Wzmacnia także włosy i paznokcie, a dzięki witaminom B jednocześnie poprawia nasze samopoczucie i zapobiega depresji. 



 W  celu  rozjaśnienia cery stosujemy maseczkę ze świeżo rozgniecionych owoców lub przemywamy twarz tonikiem z soku rozcieńczonego  wodą. 






Herbatki z porzeczki:
Łyżkę liści zalewamy wrzątkiem i parzymy około 10 minut pod przykryciem.


 Możemy dodać miętę.
Liście łączymy także z poziomką i jeżyną 1;1;1
 z dziurawcem (wątroba) lub marzanką wonną ( oczyszczanie) 1;1

W razie grypy i gorączki pijemy porzeczkę z liśćmi i owocami malin.


Niektórzy piją liście  porzeczki z koniczyną łąkową i bratkiem. Taki napar  na pewno warto zastosować na skórę.
Liście można dodawać również do zwykłej herbaty. Cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje.



Podsumowując porzeczka:

 wzmacnia i oczyszcza krew,
pomaga leczyć anemię, nadciśnienie, hipercholesterolemię,
leczy nerki i wątrobę, w tym usuwa złogi i kamienie,
pomaga przy biegunce i zapaleniach żołądka,
zwalcza pleśnie, grzyby, wirusy, bakterie, E coli,
pomaga w grypie i anginie,
ułatwia gojenie się ran i trądziku,
wzmacnia wzrok,
pomaga w artretyzmie,
reguluje poziom cukru,
obniża gorączkę i ułatwia wydalanie moczu,
zwalcza wolne rodniki i usuwa komórki nowotworowe...


 Skład porzeczki: 

witamina C – 181 mg, witamina A – 230 IU, witamina E -1 mg
witaminy z grupy B:  tiamina – 0.050 mg, B6 - 0.066 mg, ryboflawina – 0.050 mg
żelazo - 1.54 mg, magnez - 24 mg, wapń - 55 mg, fosfor - 59 mg, potas - 322 mg, cynk - 0.27 mg. sód - 2 mg.



  
Sięgnijmy po czarną porzeczkę, jedno z najlepszych źródeł witaminy C  Sięgnijmy po czarną porzeczkę, jedno z najlepszych źródeł witaminy C Reviewed by Sięgnij do Natury on 06:04 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...