Uchroń się przed rakiem| Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. II




Dzika róża - zawiera całe bogactwo związków leczniczych i odżywczych:  witaminy B1, B2, E, K, PP,  beta karoten, kwas foliowy, potas i błonnik...
Dwa główne składniki jej owoców, czyli witamina C - kwas askorbinowy i bioflawonoidy, w tym flawononoidy, należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy. To również  wspaniałe źródło pektyn i zasysającego toksyny błonnika,  chroniących nas przed rakiem jelit.

Dzika róża działa również lekko moczopędnie i napotnie, co pomaga w detoksykacji i usuwaniu metali ciężkich. Dodatkowo skutecznie regeneruje wątrobę, dostarczając jej  koniecznej  w odtoksycznianiu: witaminy C, likopenu, rutozydu, witamin B, wapnia, fosforu i magnezu. Alkalizuje również treść żołądkową i wzmacnia ogólną odporność, pomagając  tym samym, w chorobie wrzodowej żołądka i zaburzeniu równowagi kwasowo- zasadowej (zakwaszenie prowadzi do raka).

Fasola- jest bogatym źródłem białka z powodzeniem zastępującym niezdrowe mięso. Dodatkowo dostarcza błonnika i  skrobi regulujących rytm wypróżnień i chroniących  nas przed rakiem jelit.   Ma  także sporo  przeciwutleniającej witaminy E, lecytyny,  witamin B,  fosforu, potasu, magnezu,  żelaza.  Reguluje gospodarkę hormonalną i podnosi poziom wzmacniającej serce karnityny oraz  kwasów tłuszczowych.
 Odkwasza organizm, stwarzając tym samym niekorzystne warunki dla rozwoju raka.
W jej bogatym składzie występują również  antocjaniny- hamują powstawanie komórek rakowych, kwas foliowy, mangan i molibden.

,, Uważa się, że fasola obniża ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie". D. Grotto. 101 produktów dla życia i zdrowia.

Figi- oczyszczają jelita i odkwaszają krew ( 5-6 gram błonnika w trzech owocach). Zawierają potas, wapń, magnez, żelazo oraz aktywne w zwalczaniu raka polifenole.

,, Badania wykazują, że  figi, to jeden z najzdrowszych suszonych  owoców, zawierają bowiem  wysokowartościowe przeciwutleniacze. "


Gruszka-  dostarcza wysokiej dawki błonnika błonnika,  witaminy C, potasu, fosforu, jodu, manganu, boru, żelaza oraz licznych związków fitochemicznych, zapobiegających procesom utleniania.  Chroni przed kumulacją toksyn i zaparciami, reguluje poziom cukru, leczy choroby nerek.
 Pomocna w trawieniu i  wzmacnianiu odporności. Łagodzi również stany zapalne przewodu pokarmowego, mogące przyczyniać się do powstania raka.

 Groch-  jest źródłem cennego białka,   silnie  przeciwutleniających witamin C, A, E  oraz z grupy B, w tym zwalczającego komórki rakowe kwasu foliowego. Ponadto zawiera magnez, mangan, żelazo, potas, fosfor i wapń oraz sporo oczyszczającego jelita błonnika. 
Wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i detoksykująco. Ogólnie wzmacnia  i odkwasza organizm, co wspiera nas w walce z rakiem.

Granaty- zawierają wysokie stężenie polifenoli i fitosteroli ( np. cyjanidyna)- 3 razy więcej niż zielona herbata, co bezsprzecznie czyni je liderami w walce z rakiem.  Odznaczają się także wysoką dawką przeciutleniającej witaminy C.
Hamują namnażanie się komórek nowotworowych i skutecznie inicjują ich samoumieranie - apoptozę.
,, Leczenie wyciągiem z granatów znacząco hamuje rozwój komórek nowotworowych i aktywizuje apoptozę. Inne badanie dowiodło, że sok z granatów hamuje  sygnalizację komórek zapalnych przy nowotworze okrężnicy" j. wyżej

.Graviola- wykazyje wręcz fenomenalne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Ponsdto usuwa pasożyty korelujące z nowotworami i pomaga w eliminacji grzybicy, będącej przyczynę toksemii oraz poważnych problemów z wątrobą. Wzmacnia układ immunologiczny do walki z każdą chorobą, stąd ma zastosowanie w grypie, reumatyzmie, gorączce, zapaleniach wątroby, astmie, chorobach serca...


 Dysponuje bowiem całym wachlarzem antyoksydantów oraz wysoką ilością  witaminy C i cynku, zwalczających komórki rakowe.   Jest również zasobna w witaminy  B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotenowy) oraz B6. W jej składzie znajdziemy też cholinę, uczestniczącą w transporcie lipidów i cholesterolu oraz wapń – podstawowy składnik kości i zębów, wpływający również na przemianie materii oraz krzepliwość krwi. Ponadto żelazo, będące składnikiem hemoglobiny, oraz magnez   wpływający na sprawne  działanie układu nerwowego oraz  sercowo-naczyniowego.

 Zawarte w niej acetogeniny inicjują apoptozę, czyli samounicestwienie się komórek raka.

Badania wykazały, że grawiola niszczy 12 typów nowotworu, w tym mięsaka płuc, mięsaka trzustki, raka wątroby, raka piersi, chłoniaka, gruczolakoraka prostaty, gruczolakoraka jelit, czy gruczolakoraka płuc. Okazało się również, że substancje zawarte w Gravioli mają 10.000 razy silniejsze działanie antynowotworowe niż  leki podawane w chemioterapii. Nie ma skutków ubocznych, wręcz przec iwnie.

 Gryka-  zawiera sporo witaminy B6, przeciwnowotworowy kwas foliowy, magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, mangan,  lizynę i tryptofan – aminokwasy egzogenne chroniące nas przed nowotworami i pomagające w normalizacji poziomu cukru. Zapobiega zaparciom i cukrzycy.  Kiełki świeżej gryki, to jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniającej witaminy C.


 W gryce wykryto   enterolakton- związek, który może aktywnie chronić przed rakiem piersi. Ponadto  gryka dostarcza przeciwrakowej witaminy E, selenu, kwas fenolowy, fitynowy i liczne flawonoidy np. rutynę- skutecznie hamują wzrost komórek rakowych.


 Grzyby - stymulują odporność i podnoszą poziom interferonu. 
Mineralizują, uzupełniają witaminy i białko. Niektóre z nich np. reishi i shiitake pomagają oczyszczać z toksyn i usuwać komórki rakowe. Jednocześnie dostarczają  witamin z grupy B, witaminę C i  betaglutany  (przeciwrakowy lentinian)  żelazo, magnez, wapń, cynk, miedź, mangan i german… 

,,Naukowcy z Bellarmine University (USA) - odkryli, że grzyby reishi zawierają ważne polisacharydy i saponiny, które zmniejszają proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych w zajętych przez  raka płuc. Naukowcy odkryli, że efekt ten był wynikiem apoptozy (śmierci) komórek nowotworowych, do której doprowadziły wspomniane substancje."'
,, Z kolei z innych badań wynika, że przyjmowanie ekstraktu z grzybów reishi zmniejsza liczbę guzów u ludzi zmagających się z nienowotworowymi guzami okrężnicy i odbytnicy (gruczolaków jelita grubego).
Ponadto grzyby reishi mogą zmniejszyć  skutki uboczne radioterapii i chemioterapii, choć to zależy od rodzaju nowotworu i stopnia ciężkości choroby."

Hibiskus- jest bogaty w przeciwrakowe kartenoidy, sterole, błonnik, polifenole, witaminę C, kwasy organiczne: cytrynowy, hibiskusowy, jabłkowy. Stymuluje oczyszczanie nerek i wątroby, przyspiesza przemianę materii, ułatwiając odchudzanie i eliminowanie toksyn. Ochrania hepatyty przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.  Wzmacnia trzustkę i  lekko przeczyszcza.


Imbir-   ma działanie odkażające, wiruso i bakteriobójcze. Pobudza wydzielanie śluzu, rozgrzewa i poprawia krążenie. Zawarty w nim olejek eteryczny gingerol, ma działanie moczopędne i rozgrzewające. Z powodzeniem zastępuje drażniącą żołądek i jelita aspirynę. 
Imbir hamuje stany zapalne, a co za tym idzie zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, w tym raka okrężnicy, płuc, czy jajników.
Badania wykazują, że przeciwutleniacz gingerol  powoduje rzadsze pojawianie się guzów nowotworowych, a w przypadku ich występowania zmniejsza ich rozmiar.
Inicjuje apoptozę, czyli genetycznie zaprogramowane samobójstwo komórek oraz autofagię -trawienie przez komórki raka własnych elementów.

,, Imbir inicjuje apoptozę oraz autofagię ( trawienie przez komórki własnych elementów) komórek raka jajnika." jak wyżej

 Jabłka- dostarczają  przeciwutleniających  witamin np. C, P, beta karotenu, minerałów: krzemu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu. Dzięki obecności kwasu jabłkowego rozpuszczą niektóre złogi w woreczku żółciowym i wątrobie. Zawarty  w nich błonnik i pektyny zasysają na bieżąco toksyny z jelit, zapobiegając zaparciom sprzyjającym chorobie nowotworowej.
Obecna w jabłkach  kwercetyna, florydzyna i katechina aktywnie walczą z komórkami rakowymi. Badania potwierdziły, że hamują wzrost komórek nowotworowych okrężnicy i piersi.  

,, Badania udowodniły, że w przypadku raka okrężnicy u człowieka, flawonoidy  występujące między innymi w jabłkach, zatrzymywały wzrost i rozpowszechnianie się komórek nowotworowych. " j. wyżej

Jagody goji (kolcowój)- stanowią źródło aż 18 aminokwasów. Zawierają także węglowodany, tłuszcze nienasycone, witaminy C, B1, B2, B6, przeciwutleniającą witaminę E oraz minerały: wapń, żelazo, cynk, miedź, przeciwrakowy selen, a także bezcenny w walce z rakiem karoten.
Zapobiegają procesom utleniania i niszczą komórki nowotworowe. Wzmacniają odporność, pomagają w regeneracji wątroby, nerek, wzroku, serca...

 Badania udowodniły, że hamują wzrost raka płuc, piersi, okrężnicy, gruczołu krokowego.

,, W badaniach przeprowadzonych na komórkach udowodniono, że wyciąg z kolcowoju hamował rozprzestrzenianie się komórek raka wątroby oraz wywoływał ich śmierć".  Inne badania udowodniły, że hamował rozwój  komórek białaczki." j. wyżej

Jagody acaji -  zawierają szereg przeciwutleniaczy,  liczne minerały ( potas, wapń, miedź, cynk) oraz witaminy  A, E, C, B1, B2, B3 ..
 Ponadto przeciwrakowy resferatrol, kwas ferulowy, elagowy. Przyspieszają przemianę materii i proces spalania tłuszczy. Chronią nas przed wolnymi rodnikami i starzeniem się.
Badania udowodniły, że  skutecznie hamują między  wzrost raka piersi, płuc, jelit...

 ,,Zawierają także dużą ilość polifenoli (np. kwas elagowy), które także wykazują działanie przeciwutleniające. W związku z tym jagody acaji znalazły się na liście ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) - liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści ocenili na ok. 161 400 μmol w jednej uncji (ok. 29 gram). To o wile więcej niż w czerwonych winogronach (ok. 1800 μmol w jednej uncji), które uchodzą za owoce o największym potencjale antyoksydacyjnym".

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/jagody-acai-nie-tylko-na-odchudzanie-wlasciwosci-zdrowotne-acai_39134.html

Jarmuż-  jest  doskonałym źródłem soli mineralnych, w tym potasu i wapnia, przeciwutleniającej witaminy C, witaminy K, karotenu i sulforafanu- zwalcza komórki nowotworowe. Ponadto zawiera luteinę i zeaksantynę, hamują rozwój raka oraz bezcenny chlorofil. Jarmuż ma również indole regulujące poziom estrogenów, co zapobiega nowotworom piersi, guzom jajników oraz zaburzeniom hormonalnym.
Oczyszcza z toksyn ( wysoka dawka błonnika), odkwasza i wzmacnia krew, działa przeciwutleniająco, czyli robi wszystko to, co potrzebne w walce z chorobą nowotworową.

Jak wykazały badania, zarówno zawarty w jarmużu chlorofil, jak i witaminy C i K  oraz karoten i sulforafan, to nasi liderzy w walce z nowotworem jelit, płuc, pęcherza moczowego  oraz piersi.

,,Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy K, która równie hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów."

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html



Jeżyna - źródło przeciwutleniaczy  oraz  witamin  C, E z grupy B i minerałów: żelaza, wapnia, magnezu, cynku, fosforu, potasu...

Szklanka jeżyn pokrywa 60% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.

Zawarta w niej kwercetyna i tanina, to silne przeciwutleniacze zapobiegające nowotworom i zawałom serca. 
Jeżyny są polecane w profilaktyce antynowotworowej, jako źródło najsilniejszych przeciwutleniaczy  niszczących wolne rodniki- przyczyniają się do powstawania komórek rakowych i przedwczesnego starzenia się. 
W związku z  dużą zawartością antyoksydantów, jeżyny zostały również  umieszczone na liście  produktów chroniących organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. Jeżyna to także  źródło fitoestrogenów, czyli estrogenów roślinnych, działających podobnie jak żeńskie hormony. Zapobiega,  tym samym zaburzeniom hormonalnym, prowadzącym do guzków piersi i jajników.

Jęczmień - dostarcza nam  przeciwutlaniającego  tokotrienolu o działaniu podobnym do witaminy E oraz  ochronnego dla żył i tętnic aminokwasu- argininy, witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Zielony zawiera dotleniający i odkwaszający chlorofil o działaniu wiruso, bakterio i grzybobójczym. Regeneruje komórki, w tym nasze DNA, oczyszcza krew, limfę, nerki i wątrobę. Usuwa toksyny i metale ciężkie. Wzmacnia ogólną odporność organizmu i podnosi poziom energii witalnej.






Kapusta - jest miedzy innymi źródłem witamin E, K, C i U,  z grupy B, w tym kwasu foliowego, beta karotenu, potasu, magnezu, wapnia, miedzi, jodu, żelaza, siarki, krzemu, błonnika. Zawiera  także bezcenne indole i karotenoidy, pomagające hamować rozrost komórek nowotworowych, stąd pomaga w profilaktyce i leczeniu raka jelit, żołądka, wątroby.  Sok ze świeżej  kapusty  leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, stany zapalne jelit oraz  usuwa pasożyty, co zapobiega nowotworom.

Kiszona kapusta nie tylko dostarcza probiotyków i witaminy C, ale również cennych enzymów pomagających w trawieniu białek i tłuszczy. Jest zalecana w grzybicy, antybiotykoterapii, odchudzaniu. Gotowana traci wiele cennych właściwości, w tym  bezcenną witaminę C.

W 100 g  kapusty zawarte jest około 35 miligram witaminy C, występującej w towarzystwie uszczelniającej naczynia  krwionośne rutyny, czyli prawie połowa dziennej dawki. Podczas kiszenia poziom kwasu  askorbinowego jeszcze  wzrasta.
Szczególnie wysoką zawartością przeciwrodnikowego beta karotenu odznacza się kapusta pekińska. Już pół szklanki dostarczy nam dzienną dawkę. Czerwona natomiast ma więcej  antyutleniających  i  przeciwnowotworowych betacyjanów. 

,, Warzywa z rodziny krzyżowatych są źródłem  związków fitochemicznych - glukozynolat-  które mogą chronić przed rakiem. Związki te wspomagają aktywizację i stabilizację procesów utleniania, detoksyfikacji w organizmie, co może usuwać substancje wywołujące nowotwór’’ jak. wyżej.

Kalafior-  dostarcza błonnika, witaminy  C, biotyny, kwasu foliowego i zwalczającego raka sulforafanu.
Wspomaga wytwarzanie enzymów wątrobowych, chroniących ten kluczowy w detoksykacji narząd przed uszkodzeniami. Jest niskokaloryczny i pomaga nam w walce z nadwagą.

Karczoch-   zawiera  antyoksydanty: kwercetynę, rutynę, antocyjany, luteolinę,kwas galusowy,  kawowy, kwas  oraz sylimarynę, zwalczających wolne rodniki i  hamujących powstawanie komórek nowotworowych. 
Ponadto  kwas foliowy, witaminy  C A K , B6, B2, B6, B1. oraz minerały:wapń, miedź, żelazo, sód, potas, magnez, mangan, fosfor, selen...

W jego składzie odkryto ważną  cynarynę pobudzającą funkcję detoksykacyjną i likwidującą zastój żółci w wątrobie ( jednocześnie regeneruje jej miąższ  nawet przy marskości). Działa moczopędnie pomagając w usuwaniu toksyn i  i zbędnych metabolitów mogących przyczynić się do powstania nowotworów.
Cynaryna usprawnia  procesy trawienia, jednocześnie reguluje  hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi.  Karczoch, to również źródło inulinny  - prebiotyku, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, przez co pomaga nam w regulacji pracy jelit.
W ich składzie występuje także cenny kwas chlorogenowy, aktywnie pomagający zwalczać  komórki rakowe

Kardamon- zawiera olejki eteryczne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Pomaga w leczeniu zatruć pokarmowych i zapaleń oraz niszczy, mogącą prowadzić do raka żołądka h. pylori. Badania wykazały, że hamuje procesy życiowe komórek nowotworowych- prowadzi do ich obumierania.







Kiwi- dostarcza dużo witaminy C i błonnika, potas, przeciwrakową witaminę E i luteinę. Antocjaniny, które zawiera, hamują aktywność komórek rakowych i niszczą wolne rodniki. W medycynie ludowej stosowane, jako lek na poprawę apetytu i przemianę materii oraz raka sutka i żołądka.


,, Codzienne zjadanie kiwi może chronić DNA przed  uszkodzeniami, które mogą prowadzić do nowotworów." W kiwi odkryto także naturalne substancje, które niszczą komórki nowotworowe raka jamy ustnej." j. wyżej
Uchroń się przed rakiem| Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. II Uchroń się przed rakiem| Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. II Reviewed by Sięgnij do Natury on 07:15 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...