Uchroń się przed rakiem | Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz III
Poprzednia część (klik)
Kiełki owsa- zawierają
witaminy C, A, E i z grupy B oraz fosfor, żelazo, fluor, cynk, miedź, wapń,
jod. Pomocne w wzmacnianiu paznokci i włosów, oczyszczaniu cery oraz regulacji
układu hormonalnego, w tym tarczycy.
Kiełki rzeżuchy- to doskonałe źródło przeciwutlaniających
witamin C, A, żelaza oraz siarki. Usprawniają przemianę materii,
poprawiają pracę nerek i wątroby, pomagają oczyszczać krew i usuwać prowadzące
do nowotworów toksyny oraz wolne rodniki.
Kminek - pomaga rozpuszczać i usuwać złogi z nerek oraz wątroby. Działa rozkurczowo, wykrztuśnie i moczopędnie. Stymuluje ukrwienie narządów oraz ułatwia trawienie dań mięsnych. Hamuje wzrost bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym, przez co zapobiega uszkodzeniom jelit i nowotworom.
Kukurydza- zawiera szereg substancji przeciwnowotworowych np. kwas jabłkowy, winowy, luteinę, saponiny, alkaloidy, sitosterole oraz przeciwutleniający karoten.
Jest lekko moczopędna
i odżywcza. Wzmacnia nerki i wątrobę ( pomaga w marskości i zapaleniu),
uzupełnia witaminy z grupy B, w tym przeciwrakowy kwas foliowy oraz witaminę
C - usuwa wolne rodniki. Pomaga w regulacji mikroflory jelit odpowiadających za
nasze reakcje immunologiczne.
,, Kukurydza zawiera duże ilości betakryptoksantyny, pomarańczowo-czerwonego karotenoidu znacznie zmniejszającego ryzyko raka płuc." j. wyżej
,, Kukurydza jest bardzo bogatym źródłem związków fenolowych, które mogą zapobiegać rakowi okrężnicy i innym nowotworom układu pokarmowego. Zawiera także duże ilości skrobi odpornej, pobudzającej wydzielanie kwasu mlekowego- kwasu o krótkim łańcuchu, obecnego w okrężnicy, prawdopodobnie odgrywającego rolę w zwalczaniu nowotworu tego organu." j. wyżej
Kurkuma- zawiera silny przeciwutleniacz kurkuminę oraz żelazo, mangan, potas, witaminę B6 oraz C. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antynowotworowo. Oczyszcza z toksyn i przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Zwalcza komórki nowotworowe, nie naruszając przy tym naszych zdrowych komórek. Wspiera funkcję detoksykacyjną wątroby, a co za tym idzie oczyszcza krew. Dba o trzustkę i jelita.
Szereg badań nad
kurkuminą dowodzi, że jest skuteczna w zwalczaniu komórek raka skóry, piersi,
okrężnicy, prostaty...
,, Badania in vitro wykazały, że kurkumina redukuje ekspresję komórek raka prostaty, a także wielkość guzów oraz ich liczbę."
,,W przeprowadzonym
na wielką skale badaniu pacjentów z polipami, będącymi stanem
przedrakowym, podawano przez sześć miesięcy kurkuminę. Liczba polipów spadła o
60%, a ich rozmiar zmniejszył się o połowę.
,,Naukowcy z M. D Anderson Center przy teksańskim uniwersytecie w potraktowali kurkumą trzy kultury komórek czerniaka. Zaobserwowano zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych i nasilenie ich śmierci." j. wyżej
Orzech i olej
kokosowy -
to bogate źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, kwasu
foliowego, oleinowego, linolowego, witamin B2, B6, C, E ( zwalcza wolne
rodniki). Ma działanie odżywcze, wzmacniające, przeciwgrzybicze,
przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pomaga w usuwaniu nadmiaru drożdży
candida, a te jak wiemy sprzyjają rozwojowi raka.
Komosa ryżowa - zawiera sporo minerałów i witamin w tym wapń, mangan, cynk żelazo, potas, ryboflawinę, witaminę B6, B2, B1 oraz przeciwrakowy kwas foliowy. W jej składzie odkryto cenne saponiny triterpentynowe - niszczą komórki rakowe. Ponadto saponiny wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwirusowo przeciwgrzybicznie. Komosa ryżowa zawiera antyoksydanty, które walczą z groźnymi dla zdrowia i urody wolnymi rodnikami. Zawarta w niej lizyna pomaga w budowie chrząstek, a metionina –wzmacnia włosy skórę i paznokcie, Komosa pomaga w przyswajaniu odkwaszającego krew wapnia ( rak rozwija się w zakwaszonym środowisku).
Koper- ma działanie rozkurczowe, lekko moczopędne, ułatwiające trawienie. W jego składzie występuje anetol, zapobiegający mutacjom genowym i wspomagający obumieranie komórek rakowych.
Len- zawiera przeciwzapalne lignany pomagające w regeneracji błon śluzowych przewodu pokarmowego. Jego ziarna, to również skarbnica, pomocnych w detoksykacji i odkwaszaniu witamin E, B3, magnezu, wapnia, fosforu i potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
Kwasy omega 3
przekształcane są w organizmie do poziomu związków hamujących procesy zapalne i
podziały komórek nowotworowych.
Dzięki wysokiej dawce błonnika len skutecznie usuwa z przewodu pokarmowego toksyczne resztki, jednocześnie stanowi doskonałe źródło przeciwnowotworowych polifenoli.
Fitoestrogeny i
ligany, które zawiera znacznie obniżają ryzyka raka piersi, jajnika i jelit.
,, Niektórzy naukowcy uważają, że ligany chronią przed rozmaitymi nowotworami, zwłaszcza rakiem piersi i okrężnicy." j. wyżej
,,Ligany, związki występujące w lnie spowolniły rozwój komórek rakowych u pacjentów cierpiących na nowotwór prostaty oraz u pacjentek chorujących na raka piersi.''j. wyżej
Limonki- zawierają glikozydy flanolowe: limon i kemefol o właściwościach silnie przeciwutleniajacych. Chronią one nasze komórki, lipidy i DNA przed wolnymi rodnikami.
Limonki mają
więcej witaminy C niż cytryna. Wzmacniają tym samym naszą odporność w walce z
rakiem i innymi chorobami. Ponadto wapń, magnez i fosfor. Pomagają w
eliminacji toksyn, oczyszczaniu i alkalizowaniu krwi, co zapobiega
rakowi.
Są także
bogatym źródłem bioflawonoidów działających na nasz organizm
przeciwzapalne i rozkurczowo. Dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne,
chroniąc je przed szkodliwymi czynnikami. Są lekko moczopędnie.
,, Glikozydy flawonowe mogą zapobiegać podziałom komórek nowotworowych w wielu typach raka. Jak wykazało jedno z badań, obecny w limonkach silny przeciwutleniacz - limonina- zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych."j. wyżej
Maliny- działają
moczopędnie i rozkurczająco przy schorzeniach dróg żółciowych. Napar z liści
jest korzystny w leczeniu wrzodów żołądka oraz stanów zapalnych
jelit. Przyspieszają wydalanie toksyn i usprawniają detoksykację.
Maliny to wspaniałe źródło błonnika, przeciwutleniaczy, witaminy C, fosforu,
selenu i potasu. W owocach malin zawarte są również kwasy organiczne
(cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, witamina E, B1 B2, B oraz
żelazo i magnez.
Dodawane do herbaty
liście, zawierają liczne garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne.
Mają działanie napotne i przeciwzapalne. Są również korzystne w leczeniu
wrzodów żołądka oraz stanów zapalnych jelit. Pomagają w
zapobieganiu nowotworom. - rozszerzając gruczoły potowe i ułatwiając wydalanie
zbędnych substancji z organizmu, w tym również bakterii i wirusów. Są tym samym
niezastąpione w walce z zaziębieniem i grypą. Ich właściwości przeciwzapalne, garbnikujące
i przyspieszające regenerację błon śluzowych czynią je liderem w zapaleniach
gardła, krtani, czy zatok.
Z badań dotyczących zapobiegania chorobie nowotworowej wynika, że maliny hamują rozwój nowotworu w obrębie przełyku.
,, Przeprowadzono kilka różnych badań nad korzystnym działaniem malin lub wyciągu z tych owoców w leczeniu nowotworów. Im więcej wyciągu użyto, tym mniejsze było namnażanie się komórek rakowych."
,,Badania komórkowe z użyciem kwasu ferulowego i beta sitosterolu udowodniły, że te dwa związki fitochemiczne występujące powszechnie w malinach hamowały rozwój zarówno łagodnego, jak i złośliwego nowotworu jamy ustnej."j. wyżej
Majeranek- ułatwia trawienie i oczyszczanie z toksyn. Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pobudza wydzielanie żółci oraz regenerację wątroby i nerek, lekko rozkurcza. Udrożnia również drogi oddechowe.
Marchew- to źródło błonnika, beta karotenu, witamin E, B1, B2, C, PP, H, K wapnia, miedzi, żelaza, cynku, kobaltu, fosforu, potasu, manganu.
Beta karoten wzmacnia wzrok, działa przeciwolnorodnikowo, przyspiesza regenerację naskórka i gojenie się ran. Wraz z witaminą C i E zapobiega chorobie nowotworowej, miażdżycy, uszkodzeniom stawów, zaćmie…
100 g marchwi ma nawet do 6500 j.m. beta karotenu więc, już około 10 dag może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A.
Zawarte w niej związki kumarynowe i alkaloidy hamują namnażanie się komórek nowotworowych i stymulują ich apoptozę, czyli samounicestwienie.
Spożycie tylko jednej
marchwi dziennie, już o połowę zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, krtani,
przełyku, jelit…
Marchew to również
dostawca regulującego pracę jelit i oczyszczającego z toksyn błonnika.
Jego nierozpuszczalne
formy- ligany i celuloza, jak miotła wymiatają z jelit wszelkie zanieczyszczenia
i pasożyty. Wchłaniają wodę, wiążą metale ciężkie, toksyny, kwasy
żółciowe oraz zbędne tłuszcze.
Marchew pobudza także
regenerację oraz pracę wątroby, tym samym pomaga w trawieniu i ogólnej
detoksykacji. Wzmacnia energetycznie nerki i dostarcza zapobiegającego
kamicy nerkowej krzemu - pomaga usuwać komórki nowotworowe.
,, Wysokie spożycie karotenoidów łączone jest z 20 % spadkiem ryzyka zachorowania na raka piersi po menopauzie i nawet 50% mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwory pęcherza, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy, krtani i przełyku." j wyżej
Mango- to doskonałe źródło przeciwutleniaczy: witaminy A i C, karotenu oraz potasu.
Podnosi
odporność i ułatwia trawienie. Reguluje pracę trzustki i gospodarkę insulinową.
Dostarcza
oczyszczającego jelita błonnika tym samym chroni nas przed rakiem.
,, Badania przeprowadzone na hodowli komórek w kierunku przeciwnowotworowych właściwości mango wykazały, że owoce przerwały fazę rozwoju komórek nowotworowych w całym ich cyklu rozwojowym."j. wyżej
Migdały ziarna i olej- to bogate źródło witaminy E, magnezu i żelaza. Ponadto zawierają flawonoid kwercetynę, chroniącą przed nowotworem oraz chorobami serca. Pomagają w namnażaniu się przyjaznych bakterii jelitowych. Działają przeciwwymiotnie i lekko wykrztuśnie.
Garść migdałów zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania n witaminę E i 20% na magnez.
W migdałach odkryto
również kemferol zapobiegający wzrostowi komórek rakowych.
,, Badanie przeprowadzone na kalifornijskim Uniwersytecie Stanowym w Davis wykazało, że migdałów znaczący sposób zapobiegają wystąpieniu nowotworów okrężnicy u szczurów". j wyżej.
Morela- to najlepsze naturalne źródło przeciwnowotworowego karotenu, potasu, witaminy C oraz błonnika. Oczyszczają z toksyn i odkwaszają krew, czyli robią to, co najważniejsze w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Ponadto zawiera
szereg substancji fitochemicznych: kwas chlorogenowy, geraniol, kwercetynę,
likopen zwalczających komórki rakowe.
Garść moreli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
,, Morele, tak jak inne produkty bogate w karoty zmniejszają ryzyko raka krtani, przełyku i płuc. " j. wyżej
W pestkach wykryto witaminę B 17 - amigdalinę niszczącą komórki rakowe.
Ogórki- zawierają wysoką dawkę odkwaszających soli
mineralnych sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor,
jod, karoten, biotynę, witaminę C oraz z grupy B. Pomocne w regulowaniu
przemiany materii i usuwaniu toksyn. Wraz z innymi warzywami stanowią
doskonalą profilaktykę zachorowań na raka- rak rozwija się w zakwaszonym
organizmie i koreluje z otyłością.
Uchroń się przed rakiem | Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz III
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
16:08
Rating:
Brak komentarzy