Uchroń się przed rakiem | Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz III


Poprzednia część (klik)


Kiełki owsa- zawierają witaminy C, A, E i z grupy B oraz fosfor, żelazo, fluor, cynk, miedź, wapń, jod. Pomocne w wzmacnianiu paznokci i włosów, oczyszczaniu cery oraz regulacji układu hormonalnego, w tym tarczycy.


Kiełki rzeżuchy- to doskonałe źródło przeciwutlaniających witamin C, A,  żelaza oraz siarki. Usprawniają przemianę materii, poprawiają pracę nerek i wątroby, pomagają oczyszczać krew i usuwać prowadzące do nowotworów toksyny oraz wolne rodniki.

Kminek -
 pomaga rozpuszczać i usuwać złogi z nerek  oraz wątroby. Działa rozkurczowo, wykrztuśnie i moczopędnie. Stymuluje ukrwienie narządów  oraz ułatwia trawienie dań mięsnych. Hamuje wzrost bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym, przez co zapobiega uszkodzeniom jelit i nowotworom.

Kukurydza-
 zawiera szereg substancji przeciwnowotworowych np. kwas jabłkowy, winowy, luteinę, saponiny,  alkaloidy, sitosterole oraz przeciwutleniający karoten. 
Jest lekko moczopędna i odżywcza. Wzmacnia nerki i wątrobę ( pomaga w marskości  i zapaleniu), uzupełnia witaminy z grupy B, w tym przeciwrakowy kwas foliowy  oraz witaminę C - usuwa wolne rodniki. Pomaga w regulacji mikroflory jelit odpowiadających za nasze reakcje immunologiczne.

,, Kukurydza zawiera duże ilości betakryptoksantyny, pomarańczowo-czerwonego    karotenoidu znacznie zmniejszającego ryzyko raka  płuc." j. wyżej

,, Kukurydza jest bardzo bogatym  źródłem związków fenolowych, które mogą zapobiegać  rakowi okrężnicy i innym nowotworom układu pokarmowego. Zawiera także duże ilości skrobi odpornej, pobudzającej wydzielanie kwasu mlekowego- kwasu o krótkim łańcuchu, obecnego w okrężnicy, prawdopodobnie odgrywającego rolę w zwalczaniu nowotworu tego organu." j. wyżej

 Kurkuma- zawiera silny przeciwutleniacz kurkuminę oraz  żelazo, mangan, potas, witaminę B6 oraz C. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antynowotworowo. Oczyszcza z toksyn i przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Zwalcza  komórki nowotworowe, nie naruszając przy tym naszych zdrowych komórek. Wspiera funkcję detoksykacyjną wątroby, a co za tym idzie oczyszcza krew. Dba o trzustkę i jelita.
Szereg badań nad kurkuminą dowodzi, że jest skuteczna w zwalczaniu komórek raka skóry, piersi, okrężnicy, prostaty...

,, Badania in vitro wykazały, że kurkumina redukuje ekspresję komórek raka prostaty, a także wielkość guzów oraz ich liczbę."
,,W przeprowadzonym na wielką skale  badaniu pacjentów  z polipami, będącymi stanem przedrakowym, podawano przez sześć miesięcy kurkuminę. Liczba polipów spadła o 60%, a ich rozmiar zmniejszył się o połowę.

 ,,Naukowcy z M. D Anderson Center przy teksańskim uniwersytecie w  potraktowali kurkumą trzy kultury komórek czerniaka. Zaobserwowano zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych i nasilenie ich śmierci." j. wyżej
     
Orzech i olej kokosowy - to bogate źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, kwasu foliowego, oleinowego, linolowego, witamin B2, B6, C, E ( zwalcza wolne rodniki). Ma działanie odżywcze,  wzmacniające, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pomaga w usuwaniu nadmiaru drożdży candida, a te jak wiemy sprzyjają rozwojowi raka.

Komosa ryżowa - zawiera sporo minerałów i witamin w tym wapń, mangan, cynk  żelazo, potas, ryboflawinę, witaminę B6, B2, B1 oraz przeciwrakowy kwas foliowy. W jej składzie odkryto  cenne saponiny triterpentynowe - niszczą komórki rakowe.  Ponadto saponiny  wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwirusowo przeciwgrzybicznie.  Komosa   ryżowa zawiera antyoksydanty, które walczą z groźnymi dla zdrowia i urody wolnymi rodnikami. Zawarta w niej lizyna pomaga w budowie chrząstek, a metionina –wzmacnia włosy skórę i paznokcie, Komosa pomaga w przyswajaniu odkwaszającego krew wapnia ( rak rozwija się w zakwaszonym środowisku).

Koper- ma działanie rozkurczowe, lekko moczopędne, ułatwiające trawienie.  W jego składzie występuje anetol, zapobiegający mutacjom genowym i wspomagający obumieranie komórek rakowych.

Len- zawiera przeciwzapalne lignany pomagające w regeneracji błon śluzowych przewodu pokarmowego.  Jego ziarna, to  również  skarbnica, pomocnych w detoksykacji i odkwaszaniu  witamin E, B3, magnezu, wapnia, fosforu i potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.  
Kwasy omega 3 przekształcane są w organizmie do poziomu związków hamujących procesy zapalne i podziały komórek nowotworowych.

 Dzięki wysokiej dawce błonnika len skutecznie usuwa z przewodu pokarmowego toksyczne resztki, jednocześnie stanowi doskonałe źródło przeciwnowotworowych polifenoli. 
 Fitoestrogeny i ligany, które zawiera znacznie obniżają ryzyka raka piersi, jajnika i jelit.

,, Niektórzy naukowcy uważają, że ligany chronią przed rozmaitymi nowotworami, zwłaszcza  rakiem piersi i okrężnicy." j. wyżej

,,Ligany, związki  występujące  w lnie  spowolniły rozwój  komórek rakowych u pacjentów cierpiących na nowotwór prostaty oraz u pacjentek chorujących na raka piersi.''j. wyżej

Limonki- zawierają glikozydy flanolowe: limon i  kemefol o właściwościach silnie przeciwutleniajacych. Chronią  one  nasze komórki, lipidy i DNA przed wolnymi rodnikami.
 Limonki mają więcej witaminy C niż cytryna. Wzmacniają tym samym naszą odporność w walce z rakiem i innymi chorobami. Ponadto wapń, magnez i fosfor.  Pomagają w eliminacji toksyn, oczyszczaniu i alkalizowaniu  krwi, co zapobiega rakowi.
Są także  bogatym źródłem  bioflawonoidów  działających na nasz organizm  przeciwzapalne i rozkurczowo. Dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne, chroniąc je przed szkodliwymi czynnikami. Są lekko  moczopędnie.

,, Glikozydy flawonowe mogą zapobiegać podziałom komórek nowotworowych w wielu typach raka. Jak wykazało jedno z badań, obecny w limonkach silny przeciwutleniacz - limonina- zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych."j. wyżej









Maliny- działają moczopędnie i rozkurczająco przy schorzeniach dróg żółciowych. Napar z liści jest korzystny w leczeniu wrzodów żołądka  oraz stanów  zapalnych jelit.  Przyspieszają wydalanie toksyn  i usprawniają detoksykację. Maliny to wspaniałe źródło błonnika, przeciwutleniaczy, witaminy C, fosforu, selenu i potasu. W owocach malin zawarte są również  kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, witamina E, B1 B2, B oraz  żelazo i magnez.
Dodawane do herbaty  liście, zawierają liczne  garbniki, flawonoidy i  kwasy organiczne. Mają działanie napotne i przeciwzapalne. Są również korzystne w leczeniu wrzodów żołądka  oraz stanów  zapalnych jelit.  Pomagają w zapobieganiu nowotworom. - rozszerzając gruczoły potowe i ułatwiając wydalanie zbędnych substancji z organizmu, w tym również bakterii i wirusów. Są tym samym niezastąpione w walce z zaziębieniem i grypą. Ich właściwości przeciwzapalne, garbnikujące i przyspieszające regenerację błon śluzowych czynią je liderem w zapaleniach gardła, krtani, czy zatok.

Z badań dotyczących  zapobiegania  chorobie nowotworowej wynika, że maliny hamują rozwój nowotworu w obrębie przełyku.

,, Przeprowadzono kilka różnych badań nad korzystnym działaniem  malin lub wyciągu z  tych owoców w leczeniu nowotworów. Im więcej wyciągu użyto, tym mniejsze było namnażanie się komórek rakowych." 

,,Badania komórkowe  z użyciem kwasu ferulowego i beta sitosterolu udowodniły, że te dwa związki fitochemiczne występujące powszechnie w malinach hamowały rozwój zarówno łagodnego, jak i złośliwego nowotworu jamy ustnej."j. wyżej

Majeranek- ułatwia trawienie i oczyszczanie z toksyn. Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pobudza wydzielanie żółci oraz regenerację wątroby i nerek,  lekko rozkurcza. Udrożnia również drogi oddechowe.

Marchew- to źródło błonnika, beta karotenu, witamin E, B1, B2, C, PP, H, K wapnia, miedzi, żelaza, cynku, kobaltu, fosforu,  potasu, manganu. 

Beta karoten wzmacnia wzrok, działa przeciwolnorodnikowo, przyspiesza regenerację naskórka i gojenie się ran.  Wraz z witaminą C i E zapobiega chorobie nowotworowej, miażdżycy, uszkodzeniom stawów, zaćmie…

100 g marchwi ma nawet do 6500 j.m. beta karotenu więc,  już  około 10 dag  może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. 

 Zawarte w niej związki kumarynowe i alkaloidy hamują namnażanie się komórek nowotworowych i stymulują ich apoptozę, czyli samounicestwienie.
Spożycie tylko jednej marchwi dziennie, już o połowę zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, krtani, przełyku, jelit…
Marchew to również dostawca regulującego pracę jelit i oczyszczającego z toksyn błonnika. 
Jego nierozpuszczalne formy-  ligany i celuloza, jak miotła wymiatają z jelit wszelkie zanieczyszczenia i pasożyty.  Wchłaniają wodę, wiążą metale ciężkie, toksyny,  kwasy żółciowe oraz zbędne tłuszcze.
Marchew pobudza także regenerację oraz pracę wątroby, tym samym pomaga w trawieniu i ogólnej detoksykacji.  Wzmacnia energetycznie nerki i dostarcza zapobiegającego kamicy nerkowej krzemu - pomaga usuwać komórki nowotworowe.

,, Wysokie spożycie karotenoidów łączone jest z 20 % spadkiem ryzyka zachorowania na raka piersi po menopauzie i nawet 50% mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwory pęcherza, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy,  krtani i przełyku." j wyżej 

  Mango- to doskonałe źródło przeciwutleniaczy: witaminy A i C, karotenu  oraz potasu.
 Podnosi odporność i ułatwia trawienie. Reguluje pracę trzustki i gospodarkę insulinową.
Dostarcza oczyszczającego jelita błonnika tym samym chroni nas przed rakiem.

,, Badania przeprowadzone na hodowli komórek  w kierunku przeciwnowotworowych właściwości mango wykazały, że owoce przerwały fazę  rozwoju komórek nowotworowych w całym ich cyklu rozwojowym."j. wyżej

Migdały ziarna i olej- to bogate źródło witaminy E, magnezu i żelaza. Ponadto zawierają flawonoid kwercetynę, chroniącą  przed nowotworem oraz chorobami serca. Pomagają w namnażaniu  się przyjaznych bakterii  jelitowych. Działają przeciwwymiotnie i lekko wykrztuśnie. 

 Garść migdałów zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania n witaminę E i  20% na magnez.
W migdałach odkryto  również kemferol  zapobiegający wzrostowi komórek rakowych.

,, Badanie przeprowadzone na kalifornijskim Uniwersytecie Stanowym w Davis wykazało, że migdałów znaczący sposób zapobiegają wystąpieniu nowotworów okrężnicy u szczurów". j wyżej.

 Morela-  to najlepsze naturalne źródło przeciwnowotworowego karotenu, potasu, witaminy C oraz błonnika. Oczyszczają z toksyn i odkwaszają krew, czyli robią to, co najważniejsze w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Ponadto zawiera szereg substancji fitochemicznych: kwas chlorogenowy, geraniol, kwercetynę, likopen  zwalczających komórki rakowe.

Garść moreli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

,, Morele, tak jak inne produkty bogate w karoty zmniejszają ryzyko raka krtani, przełyku i płuc. " j. wyżej

 W pestkach wykryto witaminę B 17  - amigdalinę  niszczącą  komórki rakowe.





Ogórki- zawierają wysoką dawkę odkwaszających soli mineralnych sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminę C  oraz z grupy B. Pomocne w regulowaniu przemiany materii i usuwaniu toksyn. Wraz z innymi warzywami  stanowią doskonalą profilaktykę zachorowań na raka- rak rozwija się w zakwaszonym organizmie i koreluje z otyłością. 

Uchroń się przed rakiem | Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz III  Uchroń się przed rakiem | Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz III Reviewed by Sięgnij do Natury on 16:08 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...