Uchroń się przed rakiem. Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. IV





Olej słonecznikowy  i ziarno -  zawierają  przeciwutleniającą witaminę E. 
Są  pomocne  w zwalczaniu wolnych rodników oraz w gojeniu  błon śluzowych  i oczyszczaniu organizmu z toksyn.  
Dzięki obecności pektyny usuwają toksyny i metale ciężkie z jelit.
Dostarczają  niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 6 i 3 
(działają przeciwnowotworowo)  oraz  witamin: A, D, K, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, cynku, manganu...



 W detoksykacji i leczeniu raka można wykorzystać olej ze słonecznika- do kuracji ssania oleju. Ssiemy 20 minut tak, jak płucze się zęby. Resztę wypluwamy. 

Olej z wiesiołka -  zawiera cenny kwas gama linolenowy. Chroni przed rakiem, podnosi odporność, normalizuje ciśnienie tętnicze i wspomaga układ nerwowy. Reguluje układ hormonalny i poziom cholesterolu. Źródło omega 3.

Olej rzepakowy -  ma doskonałe proporcje kwasów omega 3 i 6. Regeneruje wątrobę oraz zapobiega miażdżycy- zawiera cenne fosfolipidy. Ma  tym samym udział w oczyszczaniu krwi i wzmacnianiu komórek przed atakami wolnych rodników oraz substancji karcynogennych.

Olej winogronowy -  
zawiera kwas elagowy i resweratrol o działaniu bakterio i grzybobójczym. Podnosi poziom odtruwającego tkanki  glutationu.


Resweratrol inicjuje apoptozę( samounicestwianie) komórek nowotworowych. Występuje również w owocach.

Oliwa z oliwek - 
ma aż 70 % zdrowych tłuszczy nienasyconych,  w tym olekantal o działaniu przeciwzapalnym oraz  polifenole zapobiegające chorobom serca. 
Działa regenerująco na wątrobę, pobudza produkcję żółci i pomaga w regulacji mikroflory jelit. 

Flawony zawarte w świeżych oliwkach działają przeciwzapalnie i pomagają zwalczać komórki nowotworowe.

,, Naukowcy z Hiszpanii odkryli, że  kwasy 2- alfahydroksyoleonowy i  oleonowy, zawarte w oliwce z oliwek hamują namnażanie komórek ludzkiego raka okrężnicy i przywracają apoptozę - genetycznie zaprogramowane samobójstwo tych komórek." 
D. Grotto 101 prodóktów dla zdrowia.

Powyższe oleje muszą być świeże i przechowywane w lodówce, w  ciemnych, szklanych butelkach. Inaczej szybko się utleniają. Jeśli nie mamy pewności, co do jakości, to lepiej ich  nie spożywać. Korzystajmy z nasion np. mielonego słonecznika z konopią i lnem oraz całych oliwek. Na urozmaiconej diecie  nie grozi nam niedobór tłuszczy. Nie zapominajmy też o miąższu  i oleju z kokosa, awokado, czy orzechach, o których poniżej.




Orzechy laskowe - dostarczają  odkwaszającego krew magnezu, potasu, selenu, przeciwrakowego  kwasu foliowego i wzmacniającej krew witaminy B12.
 Są niezwykle  korzystne dla układu odpornościowego, nerwowego  i serca. 

Wzmacniają oczy i zapobiegają wadom wzroku.

 Występujące w nich  związki  fitochemiczne, witamina E i selen czynią je istotnym elementem profilaktyki przecinowotworowej, zwalczającym procesy utleniania. 

 Arginina,
 którą zawierają rozszerza naczynia krwionośne i poprawia utlenienie krwi, a jak wiemy nowotwór rozwija się w środowisku ubogim w tlen. Zapobiega  także udarom i zatorom.

Orzechy włoskie - mają wyjątkowo wysokie stężenie kwasów omega 3, magnezu, witamin z grupy  B, w tym kwasu foliowego i B6, miedzi, fosforu, żelaza...

 Zawarty w nich tokofenol wspomaga leczenie nowotworów piersi, prostaty i okrężnicy.
W swoim składzie mają też  elagotaninpolifenol o właściwościach przeciwutleniających i przeciwrakowych.

,, Gama tokoferol- witamina E, występująca w dużym stężeniu w orzechach włoskich,
 może wspomagać leczenie nowotworów piersi, okrężnicy, płuc." j. wyżej

Owies - zawiera  niezwykle cenny beta glukan  hamujący agregację płytek krwi oraz ochronny, przeciwrodnikowy cynk i witaminę E.


 Ponadto dostarcza miedzi, żelaza, manganu, witamin z grupy B  oraz  antynowotworowego krzemu  i selenu. 

Ma  działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, odśluzowujące i ogólnie wzmacniające.
Pomaga w regeneracji wątroby oraz eliminacji kamieni żółciowych i złogów artretycznych.

 W tym celu pijemy wywar z ziaren owca - 2 łyżki na termos wrzątku, trzy razy dziennie po szklance lub gotujemy 5 minut płatki gruboziarniste - w litrze wody. Wywar wypić, a płatki zjeść  po przestudzeniu z tartym jabłkiem, śliwkami, bananem, cynamonem...

Papaja - pokrywa  aż 150 % dziennego zapotrzebowania na antyrodnikową witaminę C. Jest także dobrym źródłem przeciwrakowej witaminy A, potasu, kwasu foliowego, błonnika i kryptoksantyny. 
Ułatwia trawienie- zawiera enzymy  wspomagające rozkład białek oraz pomaga zwalczać stany zapalne, w tym jelit.


Kryptoksantyna, to cenny karotenoid o działaniu antynowotworowym w przypadku np. raka okrężnicy i płuc.

Papryka -  w swoim bogatym składzie zawiera  między innymi żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, K oraz przeciwrakową kapsaicynę. 

Kapsaicyna, co potwierdziły badania inicjuje apoptozę, czyli samounicestwianie się komórek raka.

Ponadto  papryka jest zasobna w przeciwutleniające: beta karoten, witaminę C i E.
 Dzięki obecności wysokiej dawki przeciwrakowych bioflawonoidów przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie tłuszczy. 
Obecne w niej witaminy z grupy  B wpływają także  na prawidłowe trawienie węglowodanów i białek oraz zamienianie ich w energię. 

 Jednoczesna obecność witaminy C i beta karotenu nadaje jej rangę środka pomagającego w zwalczaniu wolnych rodników oraz usuwaniu komórek nowotworowych.

,,W przeprowadzonych badaniach  obecna w czerwonej papryce kapsaicyna
 zapobiegała rozmnażaniu się androgenozależnych i niezależnych komórek raka prostaty." j. wyżej

 Pietruszka korzeń i nać - 
 to doskonałe źródło chlorofilu, witaminy C oraz gojącej błony śluzowe witaminy A.  Wspiera odnowę hepatytów, czyli komórek, oczyszczającej krew z toksyn, wątroby. Działa lekko napotnie, alkalizująco oraz moczopędnie.
 Jest pomocna w eliminacji metali ciężkich, kamieni żółciowych i nerkowych oraz złogów artretycznych.  Ma także  właściwości fitoestrogenowe ( podobne do soi), co również chroni nas przed rakiem piersi.

Apiol i mirystycyna działają  także lekko rozkurczowo i przeciwbólowo. 

 Natka pietruszki  zawiera antyrakowy kwas foliowy (170 µg), a ponadto  sole mineralne, w tym wapń, magnez, potas, miedź, fosfor, cynk i mangan, czyli wszystko, co potrzebne  naszej krwi i wątrobie. 

W 100 g pietruszki jest  aż 5 mg żelaza, 177 mg witaminy C, aż 5510  µg beta-karotenu i 3, 1 mg witaminy E. 

Pomarańcze - zawierają  witaminę C, flawonoidy, potas i peptydy. Stymulują, oczyszczają i regenerują wątrobę, nerki oraz  jelita.  Podnoszą ogólną odporność i pomagają w rozpuszczaniu złogów wapniowych ( stawy, nerki).

Jedna pomarańcza to około 130% dziennej dawki przeciwutleniającej  witaminy C.

 Zawarte w pomarańczy flawony chronią nas przed rakiem, usprawniają przemianę materii, w tym spalanie tłuszczy, uszczelniają naczynia krwionośne, niwelują wolne rodniki, zmniejszają reakcje alergiczne...

Pomidor - to kluczowy dostawca przeciwrakowego likopenu, witaminy C, beta karotenu, potasu oraz przeciwrakowych polifenoli. 


Ponadto zawiera witaminy B, K, Pp, E,  kwas foliowy, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk oraz oczyszczający jelita błonnik.

,, Badania epidemiologiczne wykazały, że likopen zmniejsza ryzyko raka prostaty, chroni też przed chorobami układu krążenia,  mutacjami genów oraz wykazuje działanie
 przeciwzapalne."j. wyżej

,,Badanie, które objęło  1953 przypadki dowiodło, że jedzenie pomidorów chroni przed nowotworami jelita grubego." j. wyżej


Porzeczka - jedno z najlepszych źródeł przeciutleniającej witaminy C oraz antyrakowych bioflawonoidów. Ma też sporo witaminy A i P, potasu, żelaza...
 Mineralizuje, odkwasza krew, wzmacnia odporność oraz oczyszcza z toksyn, czyli robi wszystko, co niezbędne, by nie zachorować na raka.

 Zawiera również  przeciwrakowy kwas elagowy.

 ,, Jedno z  badań wykazało, że sok z czarnej porzeczki hamuje rozwój guzów nowotworowych  u myszy." j. wyżej






 Poziomka  - dostarcza witamin  z grupy B, w tym B1, B2, B3 i B6, C, PP, K, E,  żelaza, beta karotenu, potasu, magnezu oraz licznych kwasów organicznych. Zawarte w niej katechiny i garbniki działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie oraz ściągająco.

W 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C-  czyli garść tych słodkich owoców pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania.

Garbniki wiążą się z  białkami bakterii oraz wirusów  i pomagaj w usuwaniu  metali ciężkich  oraz szkodliwych produktów przemiany materii, co zapobiega nowotworom.

Flawonoidy: kwercetyna, rutyna mają właściwości moczopędne i antyalergiczne. Wspomagają między innymi  proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru. Zwiększają również przepuszczalność naczyń krwionośnych.

Proso -  zawiera magnez, selen, żelazo, potas, witaminy z grupy B.  Wzmacnia ogólną odporność i pomaga w usuwaniu grzybów. Dostarcza również cennego krzemu oraz  białek.

 Krzem tworzy  między innymi naszą matrycę energetyczną, usuwa rzęsistki, grzyby, komórki nowotworowe, reguluje elastyczność naczyń krwionośnych...

Ma odczyn silnie alkaliczny, czyli przywraca prawidłowy bilans kwasów i zasad. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych i regeneracji śluzówki jelit, co zapobiega chorobom nowotworowym.

Nowotwory rozwijają się przy zakwaszeniu i niedotlenieniu organizmu.

 Ryż naturalny - to źródło błonnika, białka, jodu, selenu, potasu, witaminy E oraz magnezu. Wchłania toksyny i pomaga w oczyszczaniu nerek oraz jelit. Zapobiega gromadzeniu się płynów, obrzękom, opuchnięciom...  

Rabarbar - zawiera przeciwutleniające  witaminy A, C, E, potas, kwas foliowy.
 Obecny w nim  kwas szczawiowy zapobiega podziałom komórek nowotworowych. 

Ponadto występująca w nim rapontycyna ma działanie  fitoestrogenne - zmniejsza ryzyko raka piersi i jajników.

Soczewica - zawiera aż 30 % białka, żelazo, magnez, siarkę, potas, fosfor, kobalt i jod. Ponadto witaminy A, B, E, K i Pp. Jest zasadotwórcza i reguluje poziom cholesterolu. Naturalnie uspokaja i regeneruje system nerwowy.

Soja niemodyfikowana genetycznie -
 wzmacnia tkankę kostną, reguluje poziom cukru we krwi oraz pomaga rozpuszczać zbędny materiał  tłuszczowy w wątrobie. 

 Reguluje poziom cholesterolu, a wraz z kwasem foliowym, betainą i witaminą B6 i B12, trójglicerydów i homocysteiny. 

To  również doskonałe źródło niezbędnej dla mózgu lecytyny, żelaza, białka, magnezu i fitohormonów - opóźniają menopauzę.


Lecytyna sojowa to źródło bezcennych dla mózgu i wątroby fosfolipidów.

Szparagi -  regulują przemianę materii i pomagają w odtruwaniu organizmu. Zielone zawierają  również antynowotworowy chlorofil i karoten- konieczny także dla regeneracji oczyszczającej krew wątroby. 
 W swoim składzie mają moczopędny kwas asparaginowy, przez co oczyszczają nerki i stawy. Pomagają w odkwaszaniu krwi, leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.

To również źródło witaminy C, K, z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. 





Szpinak - zawiera szereg związków przeciwrakowych, w tym  witaminę C, E, luteinę oraz beta karoten. Dostarcza nam także sporo kwasu foliowego, potasu i magnezu, co korzystnie wpływa na wyrównanie kwasowości krwi, na  stawy, odporność i serce.
 Sprzyja również utrzymaniu ładnej sylwetki ciała - otyłość koreluje z rakiem.

Zawarte w nim witaminy z grupy B ( B6, B2, B1)  przyspieszają spalanie tłuszczy i usprawniają metabolizm. Wspierają pracę wątroby i trzustki.
Chlorofil dotlenia i dożywia krew, działa przeciwzapalnie, antynowotworowo i przeciwwirusowo. 

 ,,Według jednego z badań naturalne przeciwutleniacze zawarte w liściach szpinaku, spowalniają proces rozwoju raka prostaty, zarówno w komórkach ludzkich jak i zwierzęcych."
,, Obecne w szpinaku retionidy wykazują działanie lecznicze i zapobiegające w stosunku do komórek raka szyjki  macicy."

,,Badanie in vitro na ludzkich komórkach nowotworu wątroby dowiodło, że szpinak wykazuje  najsilniejsze działanie hamujące namnażania się komórek nowotworowych w porównaniu z innymi warzywami" j. wyżej













Uchroń się przed rakiem. Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. IV  Uchroń się przed rakiem.  Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. IV Reviewed by Sięgnij do Natury on 19:07 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...