Uchroń się przed rakiem. Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. V




Seler - to doskonałe źródło przeciwutleniających witamin A i C, chlorofilu, przeciwnowotworowych glikozydów  oraz  związków kumarynowych. 

W swoim bogatym składzie zawiera również  wapń, żelazo, magnez, potas, sód, siarkę, żelazo, miedź, mangan, chlor.  Ponadto dostarcza aż 9 ważnych aminokwasów, w tym wzmacniającej wzrok waliny i   regenerującej wątrobę choliny oraz witamin: z grupy B- B1, B2, B6, kwas foliowy, PP i E. 

 
 Odkwasza i drenuje krew, stąd jest niezastąpiony podczas detoksykacji, odchudzania oraz leczenia nowotworów. 

 Zawarte w nim kumaryny, to silne związki o działaniu niszczącym komórki nowotworowe.
 Seler reguluje przemianę materii oraz pracę żołądka, wątroby i jelit. Zapobiega również zastojom żółci, kamicy wątrobowej oraz nerkowej. Pomaga na kolki, wzdęcia oraz dysbiozę jelit- usuwa drożdżaki. Dostarcza  także oczyszczającego z toksyn  błonnika oraz eliminuje  szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, w tym kwas moczowy.

, Alkohol perylowy zawarty w olejku eterycznym z nasion selera wykazuje właściwości antynowotworowe." D. Grotto. 1o1 produktów dla zdrowia i urody.

Sezam  - to niezwykle bogate źródło przeciwnowotworowych liganów, fitosteroli oraz wapnia. 

Łagodzi objawy menopauzy, pomaga w leczeniu osteoporozy i oczyszczaniu jelit
- zawiera  nierozpuszczalne cząsteczki usuwające z przewodu pokarmowego toksyczne resztki. Jednocześnie stanowi doskonałe źródło przeciwnowotworowych polifenoli. 

Dostarcza także  niezbędnych w odkwaszaniu i regeneracji układu nerwowego: wapnia, sodu, fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza, witamin B oraz lecytyny. Lecytyna pomoże nam w regeneracji wątroby,  w leczeniu nerwic i zapobieganiu nowotworom- źródło  odtwarzających organelle komórkowe fosfolipidów. 


Śliwki  - oczyszczają jelita i regulują rytm wypróżnień.

 W swoim składzie mają potas, żelazo, przeciwrodnikową witaminę A, E i C, K oraz witaminy z grupy B. 
Dzięki zawartości katechin, kwasu kawoilochinowego i kwasu chlorogenowego pomagają w walce z komórkami rakowymi.
Badania  jednoznacznie wykazały znaczne obniżenie ryzyka raka okrężnicy u osób spożywających śliwki.

,, Śliwki zawierają kwas ursolowy, który hamuje ścieżkę sygnalizacyjną komórek i w ten sposób może chronić przed niektórymi rodzajami raka." j. wyżej.

Truskawki - pomagają w eliminacji toksyn oraz korelujących z nowotworami metali ciężkich. Zawierają sporo witaminy C,  fosfor, krzem, mangan,  żelazo,  potas oraz kwas elagowy i bromelinę- zwalczają komórki raka.

Ponadto w ich składzie wyselekcjonowano przeciwnowotworową kwercetynę, katechinę i kemferol.

Wysoka zawartość flawonoidów czyni je nie tylko liderem w walce z rakiem ale i chorobami serca.
,Truskawki mogą też odgrywać rolę w hamowaniu rozwoju nowotworów  zależnych od estrogenu- zawierają bowiem kwas elagowy, który może blokować estrogen." j. wyżej.

,,Badanie na kulturach komórek wykazało, że truskawki liofilizowane mogą hamować rozwój dwóch typów nowotworów szyjki macicy."j. wyżej.

Winogrona - zawierają wapń,  fosfor, magnez, potas, witaminę C, E i z grupy B. Pomagają odkwaszać krew i zapobiegać nowotworom oczyszczając krew z toksyn. Odtruwają, przeczyszczają, działają moczopędnie. 

Likopen i resweratrol zawarty w skórce winogron, niszczy komórki raka, a dodatkowo wzmacnia naszą odporność. 

W winogronach wykryto także proantycyjanidynę- silny przeciwutleniacz niszczący  inicjujące nowotwór wolne rodniki.

, Badania komórkowe na zaawansowanych komórkach ludzkich raka prostaty wykazały, że leczenie wyciągiem z nasion winogron hamuje ich rozwój i działa na nie niszcząco."

 
,,Kilka badań wykazało powiązanie pomiędzy jedzeniem winogron, a zapobieganiem nowotworom np. zdolności owoców do hamowania rozwoju komórek rakowych " j. wyżej.



Ziemniaki - zawierają potas, antyrodnikową witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod oraz  witaminy A, K,  B1, B2, B6 i PP.

Obecna w nich skrobia jest dla nas doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Odżywia również  bakterie probiotyczne, dbając tym samym o prawidłową mikroflorę jelit.
Ziemniaki  zapobiegają także nowotworom okrężnicy i łagodzą zespół jelita drażliwego.

 Odkwaszają cały organizm i alkalizują żołądek minimalizując skutki spożywania mięsa i słodyczy. 
Czerwone i fioletowe odmiany obfitują w przeciwutleniacze, w tym beta karoten zapobiegający chorobie nowotworowej.

Badania udowodniły również, że zawarte w ziemniakach lektyny  przywierają do receptorów komórek nowotworowych prowadząc do ich apoptozy, czyli samounicestwienia.

Obecny  w ziemniakach glikoalkaloid tomazyna hamuje rozwój bakterii i grzybów, a te sprzyjają nowotworom.




Żurawina - to doskonałe źródło witaminy C i silnych, przeciwutleniających fenoli -bioflawonoidów oraz proantycjanidów.


Zawiera także witaminę E, B1, B2, niacynę, kwas foliowy, żelazo, potas, wapń, fosfor, jod, miedź, sód.

Wraz z jagodami acaii i kakao jest zaliczana do najsilniejszych przeciwutleniających produktów zwalczających wolne rodniki i zapobiegających chorobie nowotworowej, w tym piersi, jelit, płuc, białaczce...


 Żurawina przeciwdziała przyleganiu bakterii do nabłonka, wspomagając tym samym leczenie zapaleń nerek, wątroby, żołądka, usuwanie pasożytów i helicobacter pylori
 ( prowadzą do raka). 

W rankingu owoców i warzyw przeprowadzonym pod kontem właściwości antyoksydacyjnych, nasza żurawina zajęła bezkonkurencyjnie pierwsze miejsce.

 Ponadto dostarcza  wątrobie niezbędnych podczas leczenia raka i detoksykacji: witaminy C, A, B1, B2, P i oczyszczających jelito pektyn.
Uchroń się przed rakiem. Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. V  Uchroń się przed rakiem.  Leksykon produktów przeciwnowotworowych cz. V Reviewed by Sięgnij do Natury on 02:32 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...