Zasadotwórcza i rozgrzewająca kasza jaglana



 Kochani moi, choć jestem tzw. surową weganką, nie oznacza to, że w ogóle  nie spożywam gotowanego pożywienia. Po prostu,  proporce mojej diety, to w większości surowe, pożywienie - warzywa, owoce oraz soki. Czasem sięgam też po orzechy i  skiełkowaną kaszę gryczaną.  Kiedy odczuwam potrzebę, to latem jem również  gotowane, młode ziemniaki, bób oraz fasolę.
 Jesienią i zimą spożywam  natomiast więcej nasion i orzechów ( oczywiście namoczonych) oraz kasz. Piję też gorące napoje z dodatkiem imbiru i cynamonu. Tak dyktuje mi mój organizm.Utrzymuję zatem  proporcje 80 % surowego do 20 % gotowanego, co oznacza zazwyczaj jeden gotowany posiłek lub dwa mieszane ( zimą), kilka owocowych przekąsek, koktajl  i soki.


Daleka jestem od fanatyzmu żywieniowego i myślę, że każdy  z nas ma swoją indywidualną drogę ku zdrowiu. Nie mniej   filarem  określam  umiar  oraz odstawienie glutenu, cukru, mięsa oraz nabiału.
 Na początku, gdy potrzeba nam oczyszczenia i energii do zdrowienia, dobrze jednak przez  co najmniej 6 tygodni być tylko na surowo.

 Doskonałą alternatywą dla białek odzwierzęcych    dla każdego, są moim zdaniem, nasiona oraz orzechy i kasze, w tym jaglana.

Dlaczego jaglana?
Bo doskonale smakuje na słodko i słono. Można   ją zatem jeść  na tysiące sposobów i nigdy się nie znudzić.
Świetnie komponuje się też  z  moim  ukochanym cynamonem, jabłkami, imbirem, rodzynkami, bananami...
 Na obiad  jest idealna w formie zapiekanki z warzywami, pieczarkami i duszoną cebulką.
 Smakuje też z surówkami np. z kiszonej kapusty,  z ogórkiem, marchewką, utartym buraczkiem z jabłkiem....
 Doprawić ją można  każdym olejem, w tym i kokosowym, przyrządzić z grzybami, kabaczkiem, cukinią, bakłażanem, papryką, sosami pomidorowymi...
Lista potraw z jej udziałem nie ma końca.
Jest też składnikiem wielu ciast, w tym spodu do szarlotki i pizzy.




Ale do rzeczy. 
Jest  przede wszystkim zdrowa, bo nas odkwasza, pomaga w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu i co najważniejsze uzupełnia krzem.


Jak pisałam wam wielokrotnie, krzem jest niezbędny dla naszej równowagi energetycznej, elastyczności ścięgien, żył, jelit, tętnic.
 Dba również o skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiega nowotworom. Usuwa grzyby i rzęsistki. Stąd kasza  jaglana ma tak ważny udział w profilaktyce zachorowań i już nie jednego  ciężko chorego postawiła na nogi.
Ponadto wpływa na gospodarkę wapniową, zapobiega miażdżycy, kamicy nerkowej i woreczka żółciowego, dlatego jaglane ,,detoksy" stosujemy dla oczyszczania nerek, wątroby  jak i całego organizmu.

 Jednocześnie jaglanka dostarcza sporo żelaza i magnezu, potasu, wapnia i fosforu, witaminy z grupy B oraz E. Stąd zapobiega anemii oraz wzmacnia kości.



Jest również  źródłem bezcennego karotenu, co odpowiada za jej piękny złocisto- żółty koloryt.
Tym samym ma właściwości przeciwutleniające, zapobiegając chorobom serca oraz nowotworom.
Zapewnia także zdrowy koloryt skóry, przeciwdziała  zmarszczkom i chorobom typu łuszczyca, trądzik, egzema. 
 Poprawia również stan włosów i leczy ich wypadanie oraz łupiesz, który często na podłoże bakteryjno- grzybicze.

 Jaglanka pomaga w również  leczeniu grzybic ogólnoustrojowych, jak i wszelakich infekcji zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz organizmu.  W tym  przypadku sprawdza się  z płatkami owsianymi, orzechami i lnem. Ja dodaję również ziarno słonecznika. imbir i cynamon.  
W leczeniu zapaleń i grzybic polecana jest również  z kurkumą, o której napiszę co nieco w kolejnym wpisie. W tej formie leczy nie tylko zapalenia, ale również polipy, cysty oraz guzki.
 Kurkuminy, to silne związki przeciwrakowe i przeciwzapalne.
Taki miks doprawiam olejem kokosowym i dodaję banany oraz surowe jabłko. Jeszcze łyżeczka pyłku pszczelego i naprawdę nie ma mowy o niedoborach. Dodatkowo kasza jaglana zawiera witaminę C, kwas foliowy, witaminy B1, B2 i B6 oraz lecytynę, odtwarzającą błony  i organelle komórkowe, w tym otoczki neuronów i  hepatytów ( komórek układu nerwowego i wątroby).

Dba zatem  o kondycję układu nerwowego, przemiany metaboliczne i stabilizację cholesterolu we krwi. Zawiera również  niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. 
 W jej bogatym składzie występuje także aminokwas tryptofan, będący prekursorem neuroprzekaźnika serotoniny. Stąd jaglanka zapobiega depresji i jest pomocna w bezsenności  oraz  braku koncentracji uwagi. Warto zaznaczyć, że wytwarzanie serotoniny jest zależne od stanu jelit i poziomu cukru. Przy stanach zapalnych, w tym infekcjach grzybiczych i pasożytniczych, zespole złego wchłaniania, celiakii...  występują depresja i  korelująca z nią bezsenność. Serotonina bowiem jest konieczna dla wytworzenia melatoniny regulującej rytm sen- czuwanie. Wyeliminować należy w tym przypadku gluten i nabiał. (KLIK)

Przeciwdziała również  nadmiarom homocysteiny i wolnych rodników odpowiedzialnych wraz z innymi czynnikami, za choroby serca i tętnic. Więcej o żywieniu w chorobach serca KLIK




Dzięki przeciwutleniaczom: witaminom C i E zapobiega starzeniu się i powstawaniu chorób starczych oraz zwyrodnieniowych. Wzmacnia też stawy i kości ( krzem,  wapń, fosfor, magnez).


Jako źródło cynku, miedzi  i żelaza  wspiera naszą odporność  na zaziębienia i grypę.
Od wieków ceni się ją również za właściwości przestrajające, czyli równoważące chory organizm.  Pomaga w kaszlu i katarze, wysuszając błony śluzowe i niszcząc nadmiar wirusów.
Wspiera  trzustkę, wątrobę, nadnercza i nerki.  Poprawia ogólną morfologię, rozgrzewa wyziębione i zmęczone walką z chorobą organizmy.  Wzmacnia śledzionę, żołądek oraz jelita. Pomaga w celiakii i zespole nadwrażliwości. Jest wolna od glutenu, lekkostrawna i przeciwalergiczna. Stąd poleca się ją małym dzieciom, osobom starszym, z chorobami wątroby, nadkwasotą, ogólnym osłabieniem funkcji trawiennych.


 Odchudza i oczyszcza jelita. Odkwasza. 
O zakwaszeniu i nadmiarze śluzu już wam nie muszę pisać. Przypomnę tylko, że to główna przyczyna zmęczenia, rozdrażnienia oraz  wszystkich chorób cywilizacyjnych, w tym  raka.
Warto zatem wprowadzić ją do diety. 




Przygotowanie:

Gotuje się tylko około 10 minut. Wystarczy ją starannie wypłukać na sitku lub w garnku zlewając wodę kilka razy. Zalać czystą  wodą w proporcji 1 do 2 i wolno gotować, mieszając od czasu do czasu. Zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Lekko osolić.



Skład kaszy jaglanej.


potas 220 mg
sód 5 mg
magnez 100
wapń 19
fosfor 240
żelazo 4, 8

Zasadotwórcza i rozgrzewająca kasza jaglana  Zasadotwórcza i rozgrzewająca kasza jaglana Reviewed by Sięgnij do Natury on 10:36 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...