Kurkuma- cudowny złoty proszek na raka, grzybicę i inne schorzenia



Popularna kurkuma, którą zazwyczaj spożywamy jako przyprawę, jest rozdrobnionym kłączem rośliny z rodziny imbirowatych Curcuma lomga
 Zwana inaczej żółcieniem lub szafranicą, swoje pochodzenie  zawdzięcza  Indiom, gdzie  od 2500 lat uważana jest  za świętą roślinę o licznych właściwościach leczniczych.Wraz z innymi przyprawami wchodzi  skład znanej i cenionej na całym świecie curry. 

Skład kurkumy:  kurkumina, olejki eteryczne w tym  tumerol,   witaminy B, potas witamina C, żelazo i mangan...



Zastosowanie i właściwości lecznicze

Zapobieganie nowotworom

 Kurkuma ma między innymi  ogromny potencjał przeciwutleniający i przeciwwolnorodnikowy- znacznie wyższy niż witamina C i E. Zawdzięcza to kurkuminie, która jak potwierdziły liczne badania, skutecznie przeciwdziała  białaczce, rakowi jelit, narządów rodnych, skóry, płuc...
Działa w tym zakresie zarówno prewencyjnie jak i leczniczo. 
Hamuje między innymi proces  namnażania się komórek rakowych jak i aniogenezy, czyli unaczynnienia się guzów- przeciwdziała ich wzrostowi i zasilaniu  komórek rakowych w  składniki odżywcze. Inicjuje również procesy samouszkadzania, czyli apoptozy  komórek rakowych, co prowadzi do samoniszczenia istniejących już guzów.
 Według badań pomaga także w usuwaniu polipów jelit, a te jak wiemy prowadzą do raka. 

Hamuje  także ekspresję genów prostaty i minimalizuje wielkość guzów.

Wspiera  układ nerwowy

Według badań, kurkuma pobudza regenerację mózgu i blokuje rozwój Alzheimera- dezaktywuje działanie białek uszkadzających neurony ( komórki mózgu), aktywuje tępo ich podziałów i specjalizacji.

Chroni serce

  Kurkuma lekko tonizuje ciśnienie i rozrzedza krew- zapobiega  zlepianiu się krwinek
 ( agregacji). Oczyszcza z toksyn, a te jak wiemy korelują z zaburzeniami ciśnienia oraz wspiera współodpowiedzialną za krążenie wątrobę.
Systematycznie stosowana, co potwierdziły badania, obniża poziom lipidów i lipoprotein. Zapobiega tym samym  chorobom serca, udarom i zakrzepom. 

Poprawia pracę wątroby i produkcję żółci oraz  wydzielanie soków żołądkowych 

Wspiera procesy naprawcze hepatytów, czyli komórek wątroby, pomagając w wirusowym zapaleniu i niewydolności. Działa rozkurczowo ( tumerol), przeciwzdęciowo i wiatropędznie. Ułatwia trawienie pokarmów i rozpuszczanie złogów w woreczku, wątrobie oraz w  nerkach.
Tu polecam wesprzeć ją piciem herbatki z poziomki, znamion kukurydzy i wywarem z owsa.

Jest polecana w początkowych stadiach cukrzycy i  w odchudzaniu
Aktywizuje procesy metaboliczne, w tym proces lipolizy ( spalanie tłuszczy) i blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Wspiera  również  energetycznie śledzionę, trzustkę i jelita. 


Pomaga w usuwaniu wirusów, pasożytów i grzybów, w tym słynnej kandydozy



 W medycynie ludowej leczono nią także choroby stawów, gorączkę, biegunkę, zapalenia,  polipy, żółtaczkę, problemy menstruacyjne- bóle, guzy macicy, choroby układu oddechowego...
Stosowano ją też na trudno gojące się rany i stany zapalne skóry.


Szerokie spektrum jej  zastosowania wynika z faktu, iż znacznie poprawia funkcję układu odporności, zapobiegając  infekcjom wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym. Działa równie silnie jak znane leki sterydowe- hamuje prozapalne cytokiny. Stąd, tak jak imbir,  znacząco pomaga w bólach stawów i schorzeniach autoimmunologicznych.


Kurkuma na grypę i zaziębienia

Kurkumina usuwa wirusy,  rozgrzewa, ułatwia wydzielanie śluzu, dlatego warto sięgać po nią w grypie i zaziębieniu. Organizm przyswaja kurkumę z dodatkiem pieprzu i papryki. Sama jest mniej skuteczna.

Nadmiaru kurkumy unikać muszą kobiety w ciąży, osoby biorące leki przeciwzakrzepowe, z ostrymi stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka oraz jelit  i  niedrożnością przewodów żółciowych. 



Kurkuma- cudowny złoty proszek na raka, grzybicę i inne schorzenia Kurkuma- cudowny złoty proszek na raka, grzybicę i inne schorzenia Reviewed by Sięgnij do Natury on 12:55 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...