Pyłek pszczeli- skarbnica witamin


Kochani moi. Dziś  jeszcze kilka słów temat pyłku pszczelego. 
Jest to, bowiem unikalny produkt o ogromnym działaniu energetyzującym i odżywczym.



 Życie naszej planety zależy od istnienia i zdrowia pszczół, stąd ich pokarmy- pyłek, mleczko i pierzga oraz leki - propolis, są najdoskonalszym darem natury i fenomenem odżywczym.

Pyłek powstaje z męskich komórek rozrodczych roślin, umieszczonych w pylnikach. 
Pracowite pszczoły zbierają go i  po zmieszaniu z odrobiną miodu tworzą tzw. obnóża, które cierpliwie na tylnych nóżkach transportują do ula. Następnie część pyłku zostaje  przefermentowana i zakonserwowana, w ten oto sposób  powstaje tzw. pierzga. Pozostała  część zużywana jest  na bieżące potrzeby pokarmowe.



 Skład pyłku pszczelego



Skład i właściwości pyłku różnią się w zależności od  terenu, z którego jest zbierany.
Zawiera około 400 związków odżywczych w tym białka, tłuszcze, węglowodany, enzymy, witaminy, kwasy organiczne, fitocydy, sterole, antybiotyki, chormony w idealnej dla nas, biodostępnej formie. 


Powyższe substancje działają synergicznie i są  kompatybilne z ludzką komórką. Żaden sztuczny preparat nie ma podobnej bioprzyswajalności.
Celem kuracji opartej o produkty  jest przywrócenie homeostazy organizmu  bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Związki organiczne miodów, pyłku, i mleczka pszczelego  działają leczniczo, regenerująco, odtruwająco  i homeopatycznie...





 Pyłek zawiera:


Witaminy:  A, C, E, D,  H B1, B2, B3, E,  B6, PP, P, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy...
Białka: wszystkie niezbędne aminokwasy endogenne i egzogenne w tymlizyna,  seryna, metionina, fenyloalanina, izoleucyna, histydyna, glicyna treonina, walina, alanina, prolina, leucyna ( chronią przed  przyleganiem chlesterolu do ścianki naczyń),   arginina ( rozszerzająca naczynia   oraz zapobiegającą agregacji i  zakrzepom )
 Węglowodany - maltoza, fruktoza, glukoza... 
Tłuszcze:  kwas  linolowy, linoleowy, palmitynowy, arachidonowy.
Minerały: cynk, potas,  fosfor, wapń, magnez,  żelazo, krzem, jod, selen,  mangan, miedź inne.
 Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy...


Ponadto w pyłku  występują liczne kwasy, w tym unikatowy kwas  bursztynowy, szczawiowy, jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy...


 Właściwości lecznicze pyłku



 W związku z tak unikalnym i bogatym składem związane są liczne właściwości lecznicze pyłku.



Po pierwsze  normalizuje on obraz krwi i leczy anemię poprzez zwiększenie ilości żelaza i witaminy B12.
 Jednocześnie poprawia dotlenienie organizmu wpływając na przemiany oddechowe komórek.

 Stymuluje odporność organizmu poprzez pobudzanie produkcji limfocytów i odnowę szpiku kostnego oraz produkcję erytrocytów.
Działa antybiotycznie i przeciwzapalnie. Pomaga w eliminacji wirusów, bakterii, pleśni i grzybów w infekcjach, katarach, astmie, alergii, leczeniu wewnętrznych stanów zapalnych w tym przewodu pokarmowego.



 Wspiera energetycznie i regeneruje nerki oraz wątrobę.
Pomaga w odtruwaniu organizmu z toksyn i chemicznych substancji, w tym po leczeniu farmaceutykami.



Regeneruje i wzmacnia układ nerwowy.
Pomaga w depresji, nerwowości, bezsenności, problemach z pamięcią, zapaleniu nerwów obwodowych, neurasteniach, nerwicach wegetatywnych, demencji starczej, w SM, RDS...



 Wzmacnia i regeneruje wzrok

 Przeciwdziała chorobom serca zapobiegając agregacji krwinek, zapewniając normalizację ciśnienia i regulację poziomu cholesterolu oraz homocysteiny
Ogólnie wzmacnia kondycję i wydolność serca. 
Wspomaga profilaktykę i leczenie miażdżycy, zatorów, udarów, zawałów, niewydolności serca...





 Pyłek pszczeli  normalizuje przemianę materii

  
 Pyłek zawiera w sporych ilościach witaminy z grupy B, odchudza, pobudza produkcję soków żołądkowych, wątrobowych i  trzustkowych. Jednocześnie ułatwia normalizację poziomu cukru we krwi. Wraz z propolisem leczy biegunkę i krwawienia  oraz wrzody żołądka i dwunastnicy-  działanie antywirusowe.



Poprawia  funkcję jelit poprzez eliminację grzybów i drożdżaków oraz bakterii chorobotwórczych. Wspiera i dożywia bakterie probiotyczne, a te, jak wiemy decydują o zachowaniu prawidłowej wagi ciała i pracy układu nerwowego.




Jadwiga Górnica poleca pyłek jako środek leczniczy w krwawieniu dziąseł, wypadaniu zębów i łojotokowym zapaleniu skóry, zaniku mięśni, zaburzenich psychicznych, zawrotach głowy, zaburzeniach pracy mózgu…


  Działanie pierzgi 


 Powstająca w procesach fermentacji pyłku pierzga , pomaga w regeneracji śluzówki jelit i wątroby. Jest  również doskonałym lekiem na nerwicę i anemię. Wspomaga regenerację układu odporności w tym wspiera śledzionę, grasicę, tarczycę...




Jak widzicie kochani warto sięgnąć zamiast leków po ten cudowny dar natury.


Jednocześnie musimy zadbać o czystość ziemi i powietrza, bo pszczoły są niezwykle wrażliwe na pestycydy, herbicydy, smog elektromagnetyczny...
Bez nich nie przetrwa życie roślin na naszej planecie, a co za tym idzie nas samych.

Pyłek pszczeli- skarbnica witamin Pyłek pszczeli- skarbnica witamin Reviewed by Sięgnij do Natury on 11:47 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...