Bakłażan na serce




 Choć  nazywany jest  potocznie gruszką miłości, bądź jabłkiem szaleństwa, to nikomu nie szkodzi, a wręcz przeciwnie. Jest bardzo zdrowy i pomocny, na przykład w zaziębieniu, odtruwaniu  organizmu z toksyn i obniżaniu cholesterolu.

Co zawiera bakłażan ?

Bakłażan, to źródło potasu, miedzi, manganu, kwasu foliowego, witamin PP, C, fosforu, wapnia, flawonoidów i fenoli, w tym kwasu kawowego i chlorogenowego.

 To właśnie obecność powyższych kwasów i flawonoidów decyduje o przeciwzapalnych i antynowotworowych właściwościach bakłażana.

Badania udowodniły, że zawarte w nim alkaloidy skutecznie zapobiegają i leczą raka wątroby. Dezaktywują także działanie toksyn i pomagają w odtruwaniu z leków, a te jak wiemy korelują z nowotworami.

 Zdaniem naukowców zawarta w nim nasunina hamuje komórki rakowe i inicjuje ich apoptozę- samounicestwienie.

W Azji stosuje się również korzenie bakłażana, jako lek na kaszel, flegmę i ból gardła.  Ten sam specyfik pomaga również w bólu zębów i krwawieniach z dziąseł.
Ponieważ bakłażany odtruwają krew z toksyn, niektórzy stosują je jako odtrutkę przy zatruciach, w tym grzybami i alkoholem.

 Zawarte w nich kwasy i flawonoidy pomagają  usuwać wirusy i bakterie oraz działają ochronnie na nasze komórki. Przyspieszają  także metabolizm.
Stąd bakłażany są pomocne w odchudzaniu i stabilizowaniu poziomu  glukozy we krwi. Mają rownież zastosowanie  przy  leczeniu żylaków i hemoroidów.

Zewnętrznie łagodzą poparzenia i opryszczkę.

Bakłażan na serce

Zawarty w nim CLA - kwas linolowy  hamuje działanie enzymu odpowiedzialnego za przenikanie trójglicerydów do krwi, a kwas foliowy i  witamina C zapobiegają wzrostom homocysteiny oraz  utlenieniu cholesterolu.
Jednoczesna obecność błonnika i potasu ( znacznie  więcej niż śliwki)  powoduje, że są  one również skuteczne  w  tonizowaniu ciśnienia, łagodzeniu skurczy i eliminowaniu obrzęków limfatycznych.

 Jego wielką zaletą jest niska kaloryczność. Tylko 2% zawartości  to węglowodany, 8% -tłuszcze i białka, a reszta,  czyli  około 90%, to woda.


                        100g to tylko około 20 kalorii.

 Jedyną wadą bakłażana  jest  jego ciężkostrawność. Unikać go powinny  zatem małe dzieci, kobiety w ciąży oraz  osoby chorujące na nerki i niestrawność.




Bakłażan na serce  Bakłażan na serce Reviewed by Sięgnij do Natury on 08:01 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...