Objawy niedoborów białka w diecie. Wpływ diet białkowych na zdrowie cz II

Przeczytaj najpierw: Wpływ diet białkowych na zdrowie cz I
Diety białkowe Kwaśniewskiego i Dukana-odchudzają czy tuczą

Białka, to podstawowy materiał budulcowy ludzkiego organizmu. 
Nasze  średnie, dobowe zapotrzebowanie na nie, to  tylko około 600- 100 gram na dobę, czyli  niecały gram na kilogram masy ciała.

Wskazane jest, aby w większości białko pochodziło  z pokarmu roślinnego
, w tym z pełnych ziaren, zielonych warzyw, owoców, nasion, orzechów,  kiełków,  grzybów, sproszkowanego jęczmienia, czy spiruliny  zawierających witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk oraz oczyszczający jelita błonnik…

 Proporcje poszczególnych składników pokarmowych  w diecie  powinny zawsze  zależeć od indywidualnego  stanu  zdrowia, w tym konieczności
wyregulowania bilansu kwasów i zasad oraz uzupełnienia niedoborów żywieniowych.

Prawidłowo odżywiony i co za tym idzie zdrowy organizm, dokonuje zawsze wtórnego pozyskiwania białek ze zużytych komórek tzw. recykling białkowy. Stąd też istnieje minimalne ryzyko niedoborów przy zróżnicowanej diecie, nawet ściśle roślinnej: weganizm, wegetarianizm.




 Jak pozyskujemy aminokwasy?

W uproszczeniu:


 W wyniku trawienia pokarmu  białka  zewnątrzpochodne, czyli zawarte w konsumowanej żywności,  ulegają  skomplikowanym przemianom w  nasze aminokwasy organiczne.
Pozyskane w ten sposób aminokwasy, ulegają dalszej  syntezie do postaci wielofunkcyjnych białek organicznych np. budulcowych i energetycznych. Ogromna liczba możliwych kombinacji ( poprzez łączenie łańcuchów aminokwasowych w struktury białkowe) gwarantuje  naszemu organizmowi, w tym zakresie,  doskonałą specjalizację.
 Dalsze anaboliczne przemiany białkowe stanowią podstawę dla tworzenia się nowych komórek i tkanek.  Część białek - w procesach katabolicznych wykorzystywana jest również do wytwarzania energii. Wynikiem tych przemian jest między innymi powstawanie azotu.

 Przyswajalność białek  związana jest  zawsze ze  sprawnością układu pokarmowego.
 Kluczowy wpływ na syntezę aminokwasów ma nasza wątroba  i jelita. Od sprawności  wchłaniania i wydalania w obrębie układu pokarmowego zależy dalsza, ogólnoustrojowa równowaga aminokwasowa.

Zarówno nadmiar, jak i niedobór białek ma negatywny wpływ na zdrowie i przebieg podstawowych procesów życiowych.

Dla przykładu nadmiar białek :

- obciąża nerki ( azotany i mocznik),
- zakwasza krew i stymuluje podaż toksyn,
- nasila procesy gnilno- fermentacyjne,
- stymuluje infekcje pasożytnicze i grzybicze,
- pośrednio zwiększa lepkość krwi i stymuluje schorzenia miażdżycowe,
- obciąża wątrobę, zaburza proporcje w składzie żółci- zwiększa poziom cholesterolu, przy jednoczesnym spadku lecytyny i bilirubiny ( białka pochodzenia mięsnego).



Niedobór  białek powoduje:

- zaburzenia hormonalne,
- niedoborów enzymów trawiennych,
- osłabienie tkanek mięśniowych,
- ogólnoustrojowy niedobór kolagenu,
-  hemoroidy żylaki, przepukliny, obniżanie się narządów,
-zaburzenia układu nerwowego np. depresja, problemy z pamięcią, snem, koncentracją uwagi,
- niedobory energii i szybkie męczenie się,
- przedwczesne starzenie ...

 Przykładowe objawy niedoborów: zmarszczki, żylaki, uchyłki  i zwiodczenie jelit, częste infekcje- zaburzenia odporności, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, wyczerpanie, problemy z detoksykacją...

Białka pełnią w organizmie niezliczoną ilość funkcji.


 Dla przykładu:
Zapewniają  wymianę informacyjną, transport substancji odżywczych między komórkami i usuwanie zbędnych metabolitów:
-białka transportowe w błonie komórkowej- odpowiadają za dostarczanie substancji odżywczych, a wyprowadzanie produktów rozpadu,
białka receptorowe są komunikatorami miedzy komórkowymi,
albuminy białkowe przeciągają  z komórek do krwi płynną część plazmy z odpadami: mocznikiem, kwasem moczowym, dwutlenkiem węgla, a następnie transportują je do nerek i płuc.

Umożliwiają procesy budulcowe i naprawczo- regeneracyjne wszystkich komórek, tkanek i narządów : elastyna, kolagen, kreatyna.
Nadają kształt i zapewniają sprężystość narządom i tkankom - tworzą stelaż kostno- mięśniowy.
Łączą na zasadzie wielo-strukturalnego spoiwa wszystkie komórki, tkanki, narządy.
Tworzą macierz międzykomórkową.
Zapewniają elastyczność naczyń krwionośnych- utrzymują prawidłową morfologię naczyniową.
Są materiałem budulcowym dla  hormonów, enzymów, przeciwciał, fermentów,
Utrzymują właściwą krzepliwość krwi,
Zapewniają kurczliwość mięśni: aktyna i miozyna.


Właściwe przemiany aminokwasowe umożliwia nam tylko racjonalna, urozmaicona dieta  wraz z utrzymaniem zdrowych jelit i wątroby.
Źródłem niezbędnych, zewnątrzpochodnych aminokwasów ( tzw. egzogennych): tryptofanu, lizyny, metioniny, fenyloalaniny, treoniny, waliny, leucyny, izoleucyny są między innymi : pyłek pszczeli, spirullina, cieciorka, proso, banan, seler, melony, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kokos, lucerna, jęczmień, fasola, groszek zielony, soczewica, czarnuszka, zarodki i kiełki pszenne...

Są to aminokwasy, których samodzielnie nie potrafimy wytworzyć, stąd konieczność codziennego dostarczania ich wraz z  pożywieniem.

Dla właściwego syntetyzowania aminokwasów niezbędne są między innymi: witamina C, B6, A, E, K oraz  enzymy.  

Wątroba jest  naszym głównym narządem syntezującym aminokwasy.
Przy jej przeciążeniu i wyczerpaniu możliwości tworzenia materiału zapasowego,  co może mieć związek  z procesami zapalnymi oraz nadmiarem tłuszczy i białek odzwierzęcych, a głównie wieprzowiny, nie następuje prawidłowa przemiana  i wykorzystywanie aminokwasów jako dodatkowego źródła energii. Stąd chorobom i przeciążeniu wątroby towarzyszą duże  zmęczenie i ogólne wyczerpanie. Konsekwencją  powyższych jest spadek energii z jednoczesnym wzrostem mocznika, azotu oraz toksycznych metabolitów.


 Dla właściwych przemian białkowych zadbajmy, więc o oczyszczenie i regenerację wątroby. Pamiętając o funkcji detoksykacyjnej wątroby i konieczności uzupełniania zapasów aminokwasowych, w indywidualnych przypadkach, okresowo suplementujemy dobrej jakości środki regenerująco- odtruwające, np: fosfolipidy sojowe i rzepakowe, ornitynę, argininę, lizynę, ostropest, mniszek lekarski, wyciąg z dziurawca, sok z brzozy oraz witaminy z grupy B. W celu uzupełniania kompleksów aminokwasowych  spożywać możemy również  
mleczko pszczele, drożdże, sok lub zakwas z buraków- betaina stymuluje powstawanie metioniny.

                              Podstawowe aminokwasy            

Arginina  bierze udział w syntezie azotu, zwiększając dopływ tlenu do komórek i podaż substancji odżywczych. Jest prekursorem kreatyny niezbędnej do wytwarzania fosfokreatyny- wysoce energetyczny aminokwas. 
Pomaga spalać tłuszcz i budować tkankę mięśniową.  Hamuje rozwój guzów nowotworowych i namnażanie się wirusa opryszczki.  Chroni wątrobę oraz pomaga w neutralizowaniu  szkodliwych substancji. Wpływa na płodność i pomaga w produkcji plemników. Przyspiesza gojenie się ran. Zapobiega agregacji płytek krwi i poprawia krążenie obwodowe.  
Warto o nią zadbać w nadciśnieniu i profilaktyce przeciwzakrzepowej. Polecana  także w zwiększonej aktywności fizycznej i zaburzeniach odporności. Zawarta w ziarnach zbóż, orzechach, czekoladzie.

Ornityna
 pobudza hormon wzrostu, wspiera funkcjonowanie układu odporności, przyśpiesza wzrost masy mięśniowej i regenerację tkanek.   Szczególnie polecana w okresie dojrzewania i  w odchudzaniu. Efektywnie wspiera oczyszczanie jelit i wątroby.Jest aminokwasem detoksykującym, niezbędnym dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych białek w wątrobie.

Lizyna
 jest niezbędna do tworzenia kolagenu, mięśni, kości, enzymów, fermentów i przeciwciał. Umożliwia wykorzystanie innych aminokwasów, jako podstawowego materiału budulcowego. Wspomaga wchłanianie wapnia i syntezę l karnityny- uczestniczy w spalaniu tłuszczy.  Konieczna dla  prawidłowej regeneracji  wszystkich uszkodzonych tkanek. Usprawnia pamięć i pomaga w zapobieganiu nowotworom. Zawarta w fasoli, drożdżach.

Tyrozyna 
 ma bezpośredni wpływ na  biochemię mózgu, poziom kortyzolu, adrenaliny, noradrenaliny, czyli najaktywniejszego  spalacza tłuszczu  oraz  wytwarzanie hormonów tarczycy. Jej niedobór prowadzi do niedoczynności tarczycy, wyczerpania i depresji.
Reguluje również  procesy wzrostu i termoregulacji oraz podstawową, spoczynkową przemianę materii.  Hamuje uczucie głodu.  Poprawia funkcję nadnerczy i przysadki- stymuluje produkcję hormonu wzrostu wpływającego  na spalanie tłuszczy.
 Pełni również rolę neuroprzekaźnika. Zapobiega depresji i chorobom umysłowym. Pomocna w leczeniu narkomani i alkoholizmu. Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.  Konieczna również do biosyntezy kolagenu i odnowy tkanek.   
  
  Metionina jest nam   konieczna dla syntezy tauryny i cysteiny.  Aktywnie przeciwdziała procesom starzenia się. Stymuluje produkcję kolagenu i przekształca neutralny tłuszcz w komponenty membran komórkowych, czyli  fosfolipidy. Zalecana w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia i antykoncepcji doustnej-  ułatwia  detoksykację. Pomaga również w leczeniu nowotworów, łagodzeniu skutków chemioterapii i radiacji oraz w regulacji poziomu cholesterolu. Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, zapobiega kamicy wątrobowej i nerkowej. 
 Chroni i  regeneruje miąższ wątroby  oraz nerek, neutralizując nadmiar kwasów w  drogach żółciowych i nerkach. 
 Zapobiega  zmianom trądzikowym, pobudza odnowę skóry i keratynizację włosów. Znajdziesz ją w fasoli, cebuli, czosnku, bobie, brukselce, szpinaku. 

Szczególnie korzystne jest łączenie metioniny z lecytyną np. suplementacja fosfolipidów sojowych z zażywaniem nalewki czosnkowej- czosnek podnosi równocześnie poziom glutationu.

Tauryna 
 to składnik  soli kwasów żółciowych. Ułatwia rozkład tłuszczy, detoksykację i metabolizm. Pełni rolę neuroprzekaźnika, wpływając  tym samym na funkcję układu nerwowego i pamięć. Tauryna  to także główna linia obronna przed toksycznymi produktami przemiany materii. Jest konieczna dla prawidłowego trawienia, wytwarzania odpowiedniej ilości i jakości żółci  oraz  odtruwania.
 Spadek jej ilości świadczy o toksemii.  Prowadzi do nowotworów, uszkodzeń wątroby, marskości, nadwrażliwości na chemikalia, alergii.

Gdy brakuje tauryny zaburzeniu ulega także równowaga elektrolitowa oraz transport substancji odżywczych  między  komórkami.  Jest ona współodpowiedzialna  za emulgację tłuszczy, a wraz z kwasem GABA za regulację skurczy mięśni, w tym wzmacnianie pracy serca.  Jej naturalnym źródłem są  mleko matki, groch, soczewica. 

Cysteina jest głównym składnikiem potrzebnym do produkcji glutationu- kluczowego związku odtruwającego komórki. Glutation zapewnia usuwanie nadmiaru wolnych rodników i nadtlenków. Chroni strukturę błon komórkowych i  zabezpiecza komórki oraz  materiał genetyczny przed degeneracją. Cysteina pomaga w zapaleniu stawów, ochronie przed promieniowaniem X oraz nuklearnym. Ułatwia wydalanie nadmiaru miedzi i innych  szkodliwych metali z organizmu. Naprawia także  szkody wywołane przez alkohol, paracetamol i nikotynę - aktywnie wspiera procesy odtruwania i regeneracji wątroby. 
Chroni przed utlenianiem się cholesterolu i spowalnia przebieg procesów miażdżycowych.
 Ułatwia wchłanianie żelaza i przyspiesza regenerację tkanek po zabiegach chirurgicznych-  uczestniczy w  tworzeniu  kolagenu i elastyny.
 Zapewnia sprężystość i elastyczność skóry, dba o włosy i paznokcie.  Aktywizuje białe krwinki do zwalczania infekcji i rozrzedza wydzieliny ropno- śluzowe, wspierając leczenie zaziębień. 

 Zalecana jest także  w bronchitach i gruźlicy. Uzupełniamy  ją spożywając rzepę, gorczycę, rukiew, rzeżuchę, nasturcję, zboża, soję, soczewicę, groszek zielony, czosnek.
Objawy niedoborów białka w diecie. Wpływ diet białkowych na zdrowie cz II  Objawy niedoborów białka w diecie. Wpływ diet białkowych na zdrowie  cz II Reviewed by Sięgnij do Natury on 03:10 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...