Cukrzyca. Faktyczne przyczyny. cz I






Kochani moi, dziś odświeżę informacje na temat cukrzycy, gdyż w moim przypadku dieta  w pełni zahamowała jej  rozwój.  Kiedy wprowadziłam surową żywność i ćwiczenia wyregulowałam poziom cukru, który wcześniej  na czczo wynosił 120- 150 j. 
Jadłam też agrest i czarną porzeczkę oraz zadbałam o  witaminę  C.
 To udowadnia, że dieta i ruch są  najważniejszym elementem leczenia tej choroby. Mowa oczywiście o cukrzycy II typu. 





 Faktyczna przyczyna cukrzycy- niewłaściwe żywienie


    Pomimo niezaprzeczalnych korzyści wynikających z szybkiego procesu globalizacji, równolegle narastają niepokojące zjawiska  przenoszenia się bakterii, wirusów i pasożytów. 

Towarzyszy temu również wzrost ilości cukru, chemicznych dodatków i konserwantów w ogólnodostępnej żywności. 

Jednocześnie znacząco wzrosła  podaż białej mąki i mięsa, co prowadzi do rozregulowania bilansu kwasów i zasad w organizmie oraz przyczynia się do otyłości i cukrzycy. 



W ostatnich czasach cukier dodawany jest niemal do wszystkiego. Jesteśmy Wręcz zalewani  kolorowymi napojami, ciasteczkami, cukierkami, serkami,  płatkami śniadaniowymi- tzw. żywność śmieciowa. Cukier zawiera się także w chlebie, jogurtach, pasztetach, ketchupach, majonezach i sosach…



 Musimy być, więc świadomi kilku faktów:


-w celu przyswojenia cukru rafinowanego organizm zużywa energię i wapń,  który pobiera z zębów, kości, kręgosłupa,

·  -cukier silnie zakwasza krew, tworząc środowisko sprzyjające rozwojowi grzybic, cukrzycy II typu,  przewlekłych infekcji, przedwczesnego starzenia się i nowotworów… 

· -cukier paraliżuje działanie przeciwciał,  czyniąc nas bezbronnymi ofiarami niemal w każdej chorobie, w tym nowotworowej, 

·  -konsumpcja cukru zaburza mikroflorę jelit, a co za tym idzie, syntezę witamin z grupy B oraz enzymów, sprzyja tym samym nerwicy, bezsenności, rozdrażnieniu, zmęczeniu…

· -cukier zaburza wchłanianie witaminy C koniecznej dla odporności oraz odnowy rezerw kolagenowych, w tym bieżącej samoregeneracji kośćca, szpiku, wątroby, trzustki…



 Cukier, główną przyczyną otyłości, zanieczyszczenia jelit i rozregulowania nadnerczy

Musimy mieć świadomość, że  cukier jest  chemicznie obcą, silnie uzależniającą nas substancja, pozbawioną  jakichkolwiek właściwości odżywczych.

 Jego dodatkowym działaniem jest rozregulowanie nadnerczy odpowiedzialnych między innymi za równowagę hormonów,  w tym wytwarzanie adrenaliny, kortyzolu i aldosteronu,  oraz regulację ilości wytwarzanej insuliny, czyli za równowagę energetyczną. 

 Nadnercza Wwpływają również na prawidłowe ciśnienie krwi oraz nasze  reakcje na sytuacje stresowe. 

 Ich praca  koreluje z przysadką mózgową i podwzgórzem, wpływając między innymi na produkcję regulującego wagę ciała hormonu wzrostu. 

Przy wyczerpaniu ich funkcji cierpimy np. na przewlekłe zmęczenie, szczególnie rano, kiedy powinniśmy tryskać energią, niedociśnienie, zawroty głowy, stany lękowe, wewnętrzne napięcie, drżenie mięśni, drętwienia i mrowienia kończyn, zaburzenia tarczycy, problemy z układem płciowym,  przewlekłe stany zapalne, otyłość, zaburzenie poziomy sodu, potasu, magnezu … Tu więcej o nadnerczach

Stąd osoby uzależnione od cukru są nerwowe, cierpią na depresję, rozdrażnienie,  wyczerpanie, zaburzenia psychiczne...



 Cukier zaburza równowagę leptyny i greliny oraz podnosi poziom trójglicerydów

Cukier  wpływa na poziom hormonu sytości leptyny - paraliżuje go i greliny- hormonu tycia,  pobudzając jego intensywną produkcję. Stąd po  spożyciu cukru intensywnie  wzrasta łaknienie.

Pochodząca z cukru, niezużyta na bieżąco  energia,  szybko zamieniana jest w glikogen 
(  zapasowy materiał tłuszczowy produkowany przez wątrobę) prowadząc do jej  przeciążenia i nadmiaru trójglicerydów oraz wzrostu cholesterolu we krwi.

Jest, zatem  jedną z przyczyn chorób serca i schorzeń sercowo naczyniowych. Tu podobne działanie ma biała mąka i cukier mleczny- laktoza.



Kluczowe zadania insuliny

 Insulina ma dwa kluczowe zadania:

- transport glukozy do komórek
 -przetwarzanie cukru w glikogen lub trójglicerydy.


Glikogen i trójglicerydy, to  nasze zapasy energetyczne kumulowane w wątrobie lub tkance tłuszczowej. 
Inny,  wytwarzany w trzustce hormon- glukagon informuje, kiedy metabolizować, czyli spalić tłuszcz ( np. ten zawarty w tkance tłuszczowej lub w wątrobie).

 Insulina i glukagon muszą pozostawać w równowadze.
 U zdrowej osoby 100% glukozy ulega przemianie w energię. 


Dlatego w  cukrzycy musimy również leczyć wątrobę, odpowiedzialną za prawidłową wagę i magazynowanie cennego glikogenu. 








 Prawidłowe łączenie pokarmów

 Ze względu na  funkcję wydzielniczą trzustki, czyli produkcję enzymów trawiennych ogromny wpływ  na nią  ma prawidłowe łączenie i komponowanie posiłków.  

Zabójcze połączenia to :  rafinowany cukier i tłuszcze trans.


Szczególnie obciążające jest jednoczesne spożywanie
 cukru, mąki i tłuszczy, czyli posiłków typu: pizza, ciasta, tosty, batoniki,  obiad mięsny z deserem, lody… 

Prowadzi to do stopniowej, najczęściej przebiegającej bezobjawowo niewydolności trzustki..



Pamiętajmy, że tłuszcz podnosi poziom glukozy tak samo, jak cukier 

Stąd, po spożyciu połączenia tłuszcz- cukier,  organizm dostaje podwójną dawkę glukozy.
Jedna część zostanie zawsze odłożona na potem w postaci tkanki tłuszczowej.   
  
 Z drugiej strony, im wyższy poziom glukozy, tym wolniej spalamy tłuszcz. Powstaje  błędne koło.

 Stąd insulinę określamy  hormonem tycia.



 Równomierny poziom cukru. Objawy spadku cukru

Nasz mózg i serce potrzebują bieżącej i systematycznej dostawy paliwa w postaci wolno uwalniającej się glukozy. 

 Stąd stężenie glukozy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Gdy poziom cukru gwałtownie  spada  czujemy wyczerpanie, rozdrażnienie i zawroty głowy, senność, drżenie mięśni...

 Możemy mieć również problemy z koncentracją uwagi i logicznym myśleniem. Niestety sięgamy wtedy po kawę z i coś słodkiego, co dodatkowo rozregulowuje poziom glukozy.

Po posiłkach opartych o  produkty z wysokim Ig- biały cukier, biała mąka, glukoza we krwi bardzo szybko wzrasta. Po chwili  jednak równie szybo w  spada  dając nam zmęczenie, interpretowane przez podwzgórze mózgu, jako sygnał do ponownego uzupełnienia glukozy. 

Powstaje błędne koło i tzw. skaczący cukier, będący prostą drogą do cukrzycy i otyłości.



Po chwilowym wzroście i poprawie samopoczucia, towarzyszącej nowej dawce cukru, ponownie następuje gwałtowny spadek sił. Znowu sięgamy po ciasteczko, kawkę, czekoladę na tzw. poprawę humoru...

  Wpływ grzybów i pasożytów  na nasze samopoczucie 

Oliwy do ognia dolewają zasilane cukrem drożdżaki i pasożyty, których przerost jest także objawem osłabienia wątroby i układu immunologicznego


Pochłaniając glukozę, produkują jednocześnie szereg toksyn obniżających nasze samopoczucie. Zaburzają również funkcję podwzgórza i ośrodków łaknienia. Kluczowym elementem leczenia i zapobiegania cukrzycy jest,  więc eliminacja grzybicy i pasożytów.


Szczególnie niebezpieczne są przywry, w tym kocia i glisty bezpośrednio uszkadzające wątrobę i trzustkę.

Pasożyty i grzyby prowadzą do uszkodzenia jelit i braku niezbędnych w trawieniu i regulowaniu metabolizmu przyjaznych bakterii tzw. probiotyków.

Warto zastosować L cysteinę i bakterie kwasu mlekowego np. ocet jabłkowy, zakwas buraczany, kiszoną kapustę.

Grzyby pochłaniają również magnez, chrom i krzem oraz witaminy z grupy B-  głównie witaminę B6 – niezbędną nam  do produkcji białek, hormonów,  neuroprzekaźników, prawidłowej pracy trzustki  oraz całego  układu  hormonalnego  i nerwowego. Stąd należy zadbać w diecie  o pełne ziarna i orzechy, groch, fasolę, ciecierzycę, a  w razie konieczności  włączyć również  dobre suplementy. Tu więcej o witaminach z grupy B  tu klik


Cukrzyca jest często związana z procesami zapalnymi, w tym infekcjami wirusowymi trzustki. Mogą być to również wirusy grypy lub zapalenia wątroby. 

Stąd kluczowym elementem leczenia i profilaktyki jest odbudowa odporności oraz podawanie  odpowiedniej witaminy C   ( najlepiej naturalnej np. z dzikiej róży, aceroli...)  cynku, chromu i magnezu.



Cukrzyca. Faktyczne przyczyny. cz I Cukrzyca. Faktyczne przyczyny. cz I Reviewed by Sięgnij do Natury on 08:23 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...