Cukrzyca cz II. Produkty wspomagające leczenie. Zioła i dieta



Przeczytaj najpierw część I  tu klik



Zmęczenie objawem nieprawidłowej gospodarki insulinowej

 Jeśli często spożywamy zbyt tłuste i wysokokaloryczne  posiłki, to w naszej krwi krążą nieutlenione tłuszcze, a czysta energia- w postaci glukozy, musi przetransferować się w tłuszcz oraz zmagazynować w tkankach podskórnych.


 To zużywa wiele energii. 

Stąd u osób z nadwagą częste wyczerpanie oraz  nasilona potrzeba spożywania węglowodanów z wysoką zawartością cukru. 

Gdy proces ten trwa długotrwale, to pojawia się otyłość, nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca


W konsekwencji spożywania białej mąki, tłuszczy trans, mięsa i nabiału- są to pokarmy, które należy ograniczyć lub wykluczyć, następuje także  zakwaszenie organizmu, osłabienie wątroby i wzrost infekcji wirusowych oraz grzybiczych. 

 Po dostaniu  się do naszego organizmu  mięso i nabiał przyczyniają się również  do wytwarzania  kwasów i toksyn. 

Jednocześnie   podnoszą poziom adrenaliny- hormonu stresu, która  z kolei podnosi poziom cukru.

Lecząc cukrzycę, jednocześnie  należy  zadbać o układ nerwowy 

Sam pokarm mięsny rozregulowuje układ nerwowy i hormonalny -  jest źródłem  toksyn, hormonów, leków, pasożytów i wirusów, w tym tych  uszkadzających trzustkę.

 Szczególnie niebezpieczne są surowe ryby i tzw. tatar.

Jeśli cierpisz na cukrzycę bezwzględnie odstaw cukier, mięso i nabiał.





  

Konsumpcja mleka i nabiału ma podobne skutki,  jak spożycie cukru 



Laktoza, czyli cukier mleczny, błyskawicznie zamienia się w glukozę, inicjując tym samym skoki cukru. 


Ponadto laktoza i galaktoza, jako biologicznie obce dla nas białka, uszkadzają trzustkę, będąc bardzo często przyczyną cukrzycy, w tym nawet u małych dzieci. 

 Wynikiem kontaktu organizmu z albuminami białek mleka  ( co potwierdziły badania) dochodzi do silnej reakcji autoimmunologicznej w obrębie trzustki.

 Ponadto białka mleczne  powodują otłuszczenie wątroby, przeciążenie toksynami, zapalenia stawów, alergię, nietolerancję pokarmową… 

Jednocześnie współtworzą środowisko dla rozwoju wirusów, bakterii i przywr.

 Pasteryzacja mleka powoduje także utratę  wszystkich zawartych w nim witamin, oraz denaturyzację białek i enzymów koniecznych do wchłaniania wapnia. 

Ponadto mleko zawiera aluminium, stront, antybiotyki, hormony oraz informację  biologiczną, konieczną dla szybkiego tempa i rozwoju, w tym kośćca, cieląt, a nie dzieci.

 Informacje te, przenoszone za sprawą micro M RNA,  po cichu zaburzają nasz system hormonalny oraz powodują odwapnienie kości. 

 By pobudzić laktację i zapobiec chorobom, krowa dostaje dodatkowe hormony, w tym silnie rakotwórczy HWZ oraz kilka antybiotyków, które następnie rujnują zdrowie, a szczególnie trzustkę tych, którzy spożywają nabiał…  Powodują także dysbiozę jelit i grzybicę.  
 Wapń zawarty w mleku i toksyny w mięsie zaburzają  także pracę szyszynki i mózgu. Powodują, w przenośni otępienie i czynią nas bezwolnymi ofiarami tzw.  systemu.
Podobnie działa fluor  i metale ciężkie w szczepionkach np. aluminium i rtęć.

 To warto obejżeć











Przyczyn epidemii cukrzycy II i nowotworów nie trudno zgadnąć. Czytaj więcej o  Prawda i mity o piciu mleka (klik)

W skutek powyższych trzustka i jej zdolność produkowania insuliny zostaje rozregulowana.

Trzustka jest również bardzo wrażliwa na zanieczyszczenia i toksyny, w tym spaliny samochodowe, dym tytoniowy, leki oraz alkohol. 

Lecząc cukrzycę,  warto zastosować kurację oczyszczania organizmu z toksyn i metali połączoną z odnową funkcji detoksykacyjnej wątroby.
 Tu opis kuracji oczyszczającej z metali .
tu klik

 Koniecznie  należy rzuć palenie i picie.




Dieta i zioła w cukrzycy

Regulacji poziomu cukru sprzyja dieta odkwaszająca oparta na złożonych węglowodanach i  białkach pochodzenia roślinnego.

 Nasze codzienne menu to: orzechy nasiona - namaczane,  kasze, brązowy ryż, pełne ziarna ( z wyjątkiem pszenicy), warzywa, owoce, kiełki - z przewagą surowych produktów  oraz świeżo wyciskane soki owocowo- warzywne. 

Bezwzględnie odstawiamy: cukier, miód, słodkie owoce, białe pieczywo, ciasta, alkohol, smażone i konserwowane produkty, tłuste mięso, oleje rafinowane oraz  margaryny. 

Stosujemy błonnik i substancje pektynowe- obniżają poziom insuliny. 

 Pektyny- to rozpuszczalna forma błonnika zawarta w owocach, warzywach i ich sokach.  Skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają skokom cukru i opóźniają wchłanianie glukozy do krwi. Regulują cholesterol/



 Stosuj  babkę płesznik, siemię lniane, płatki owsiane, mielone ziarno kminku, ostropestu... Dostarczysz tak cynku, witaminy E, magnezu i nierozpuszczalnego błonnika-celulozy.



  



W regulacji  poziomu cukru pomocne są: ogórki, cukinia, cykoria, sałata, cebula, czosnek, seler, marchew, aloes, goździk, kozieradka, morwa, agrest,  borówka, porzeczka, gryka, cynamon, pokrzywa, jemioła, owocnia fasoli i mniszek lekarski.



  Musimy pamiętać, że warzywa po ugotowaniu zmieniają Ig- jadajmy je na surowo.


Z owoców dozwolone są: kiwi, arbuz, cytryna, awokado, poziomki, truskawki, wiśnie.

W przypadku cukrzycy początkowo ograniczyć należy również gotowane: buraki, dynię, fasolkę szparagową, kalarepę, brukselkę, marchew- jadaj je tylko od czasu do czasu.


Słodkie owoce spożywaj w niedużych ilościach.                                                       

 U osób chorych na cukrzycę często dochodzi do niedoborów witamin B i magnezu, co prowadzi do dodatkowych  problemów z pamięcią i krążeniem. Zażywaj dobrej  jakości witaminy B, pij gotowane drożdże lub stosuj drożdże piwne. 

Witaminy B, a szczególnie B6, mają wpływ na regulację poziomu cukru oraz przemiany aminokwasowe. Są również niezbędne dla regeneracji wątroby.   Tu więcej na ich temat 
tu klik      

                              




Reguluj podwyższony w cukrzycy poziom cholesterolu stosując: lecytynę, oliwki, len, wiesiołka, czosnek, karczoch, cebulę, awokado, olej z winogron, flawonoidy, sterole i sulforafany.  
                       
  
                    
 Zadbaj również  o odpowiedni poziom witamin E i C – unikniesz częstych u osób z cukrzycą chorób serca i zaburzeń krążenia. Tu więcej na temat chorób serca. tu klik










 Rośliny i produkty pomocne w cukrzycy 

Aloes ma właściwości adaptogenne, czyli przywraca równowagę biologiczną organizmu oraz stabilizuje poziom cukru. Tu więcej na jego temat tu klik

 Pij miksturę Słoneckiego z aloesem lub soki aloes z brzozą i żurawiną. Możesz dodać również sok z kwaśnych jabłek. Wzmocnisz tak odporność i usuniesz nadmiar drożdży z jelit.  

Koenzym Q 10 i magnez wpływają na prawidłowy metabolizm węglowodanów. Jednocześnie wzmacniają i chronią osłabione w cukrzycy serce. Suplementuj 90- 150 mg.


 Gryka zawiera sporo witamin B np. kwas foliowy, magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo,  lizynę i tryptofan – aminokwasy egzogenne chroniące nas przed nowotworami i pomagające w  normalizacji poziomu cukru. Zapobiega również  zaparciom i cukrzycy. Nie jest modyfikowana genetycznie.

 Kiełki świeżej gryki, to jedno z najlepszych źródeł witaminy C.


 Do prawidłowej produkcji  i rozpadu insuliny, trzustka potrzebuje między innymi witamin z grupy B szczególnie wit B6 ( koreluje z regulacją glukozy), magnezu, cynku, siarki, chromu i  niklu.

Siarka zawarta jest w kapuście, brukselce, cebuli, rzepie, orzechach, kalafiorze, kalarepce, sałacie, agreście.

Nikiel zawiera się w świeżych warzywach i owocach. 


Chromu  dostarczysz  suplementując wyciągi i tabletki z drożdży oraz spożywając orzechy, w tym włoskie, spirulinę i chlorellę.




       


Zioła stosuje się w początkowym stadium cukrzycy


Skonsultuj je z lekarzem. Istnieje ryzyko alergii i interakcji z innymi lekami.

W cukrzycy zalecane są:


 perz, orzech włoski,  krwawnik, dziurawiec, szałwia, łopian, tysiącznik, korzeń marchwi, znamiona kukurydzy, dau darco, pokrzywa, mniszek lekarski,  wilkakora, mieszanka Diabetina.


Mniszek lekarski i pokrzywa pite regularnie oraz jadane na surowo znacznie obniżają poziom cukru i cholesterolu. Korzeń mniszka lekarskiego pomaga w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, oczyszczaniu stawów oraz nerek.

 2 łyżki korzeni zalej wodą i odstaw na 30 minut. Następnie zagotuj na małym ogniu 10- 15 minut.     

                                                                                                                   
W obniżeniu cukru pomaga szałwia lekarska. Szałwię możesz połączyć z dziurawcem, miętą i melisą. 

Łyżkę ziół zaparz 15 minut pod przykryciem dwoma szklankami wody. Pij 2 razy dziennie między posiłkami. W zależności od potrzeb zwiększ dawkę ziół lub parz w fixie -po jednej saszetce w termosie.  

Owies reguluje cukier, oczyszcza wątrobę i tętnice. Dwie łyżki ziarna owsa na litr wody- parz w termosie. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki naparu.  

Pij również oczyszczającą z toksyn zieloną i białą herbatę.  
         
 Zioło Pau D Arco reguluje poziom cukru i podnosi odporność. Jest grzybobójcze.   
   
 Ajurwedyjskie zioła Gymnema Sylvestre pomagają w cukrzycy- stymulują produkcję insuliny.

Liść morwy białej ogranicza wchłanianie węglowodanów i obniża poziom glukozy.

Owoce noni pomagają w regulacji cukru, depresji i spadku witalności. Pij 3 razy dziennie po łyżce soku.

Kozieradka, to pospolity lek na cukrzycę - reguluje poziom insuliny, cholesterolu i trójglicerydów. 

Owocnia fasoli pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych.

Garcynia zawarta w przyprawach z  kurkumą, przyśpiesza odchudzanie i reguluje glukozę.


Grzybek tybetański pomaga w leczeniu zapalenia wątroby i trzustki. 

Owoce agrestu są ważnym lekiem na cukrzycę- zawierają bezcenny kwas bursztynowy regulujący metabolizm komórkowy i zapobiegający starzeniu się. 


  To warto obejrzeć





Cukrzyca cz II. Produkty wspomagające leczenie. Zioła i dieta Cukrzyca cz II. Produkty wspomagające leczenie. Zioła i dieta Reviewed by Sięgnij do Natury on 01:40 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...