Cukrzyca cz II. Produkty wspomagające leczenie. Zioła i dieta
Jeśli często spożywamy zbyt tłuste i wysokokaloryczne posiłki, to w naszej krwi krążą nieutlenione tłuszcze, a czysta energia- w postaci glukozy, musi przetransferować się w tłuszcz oraz zmagazynować w tkankach podskórnych.
To zużywa wiele energii.
Stąd u osób z nadwagą częste wyczerpanie oraz nasilona potrzeba spożywania węglowodanów z wysoką zawartością cukru.
Gdy proces ten trwa długotrwale, to pojawia się otyłość, nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca…
Stąd u osób z nadwagą częste wyczerpanie oraz nasilona potrzeba spożywania węglowodanów z wysoką zawartością cukru.
Gdy proces ten trwa długotrwale, to pojawia się otyłość, nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca…
W konsekwencji spożywania białej mąki, tłuszczy trans, mięsa i nabiału- są to pokarmy, które należy ograniczyć lub wykluczyć, następuje także zakwaszenie organizmu, osłabienie wątroby i wzrost infekcji wirusowych oraz grzybiczych.
Po dostaniu się do naszego organizmu mięso i nabiał przyczyniają się również do wytwarzania kwasów i toksyn.
Jednocześnie podnoszą poziom adrenaliny- hormonu stresu, która z kolei podnosi poziom cukru.
Po dostaniu się do naszego organizmu mięso i nabiał przyczyniają się również do wytwarzania kwasów i toksyn.
Jednocześnie podnoszą poziom adrenaliny- hormonu stresu, która z kolei podnosi poziom cukru.
Lecząc cukrzycę, jednocześnie należy zadbać o układ nerwowy
Sam pokarm mięsny rozregulowuje układ nerwowy i hormonalny - jest źródłem toksyn, hormonów, leków, pasożytów i wirusów, w tym tych uszkadzających trzustkę.
Szczególnie niebezpieczne są surowe ryby i tzw. tatar.
Szczególnie niebezpieczne są surowe ryby i tzw. tatar.
Konsumpcja mleka i nabiału ma podobne skutki, jak spożycie cukru
Laktoza, czyli cukier mleczny, błyskawicznie zamienia się w glukozę, inicjując tym samym skoki cukru.
Ponadto laktoza i galaktoza, jako biologicznie obce dla nas białka, uszkadzają trzustkę, będąc bardzo często przyczyną cukrzycy, w tym nawet u małych dzieci.
Wynikiem kontaktu organizmu z albuminami białek mleka ( co potwierdziły badania) dochodzi do silnej reakcji autoimmunologicznej w obrębie trzustki.
Ponadto białka mleczne powodują otłuszczenie wątroby, przeciążenie toksynami, zapalenia stawów, alergię, nietolerancję pokarmową…
Jednocześnie współtworzą środowisko dla rozwoju wirusów, bakterii i przywr.
Jednocześnie współtworzą środowisko dla rozwoju wirusów, bakterii i przywr.
Pasteryzacja mleka powoduje także utratę wszystkich zawartych w nim witamin, oraz denaturyzację białek i enzymów koniecznych do wchłaniania wapnia.
Ponadto mleko zawiera aluminium, stront, antybiotyki, hormony oraz informację biologiczną, konieczną dla szybkiego tempa i rozwoju, w tym kośćca, cieląt, a nie dzieci.
Ponadto mleko zawiera aluminium, stront, antybiotyki, hormony oraz informację biologiczną, konieczną dla szybkiego tempa i rozwoju, w tym kośćca, cieląt, a nie dzieci.
Informacje te, przenoszone za sprawą micro M RNA, po cichu zaburzają nasz system hormonalny oraz powodują odwapnienie kości.
By pobudzić laktację i zapobiec chorobom, krowa dostaje dodatkowe hormony, w tym silnie rakotwórczy HWZ oraz kilka antybiotyków, które następnie rujnują zdrowie, a szczególnie trzustkę tych, którzy spożywają nabiał… Powodują także dysbiozę jelit i grzybicę.
Wapń zawarty w mleku i toksyny w mięsie zaburzają także pracę szyszynki i mózgu. Powodują, w przenośni otępienie i czynią nas bezwolnymi ofiarami tzw. systemu.
Podobnie działa fluor i metale ciężkie w szczepionkach np. aluminium i rtęć.
To warto obejżeć
Przyczyn epidemii cukrzycy II i nowotworów nie trudno zgadnąć. Czytaj więcej o Prawda i mity o piciu mleka (klik)
By pobudzić laktację i zapobiec chorobom, krowa dostaje dodatkowe hormony, w tym silnie rakotwórczy HWZ oraz kilka antybiotyków, które następnie rujnują zdrowie, a szczególnie trzustkę tych, którzy spożywają nabiał… Powodują także dysbiozę jelit i grzybicę.
Wapń zawarty w mleku i toksyny w mięsie zaburzają także pracę szyszynki i mózgu. Powodują, w przenośni otępienie i czynią nas bezwolnymi ofiarami tzw. systemu.
Podobnie działa fluor i metale ciężkie w szczepionkach np. aluminium i rtęć.
To warto obejżeć
Przyczyn epidemii cukrzycy II i nowotworów nie trudno zgadnąć. Czytaj więcej o
W skutek powyższych trzustka i jej zdolność produkowania insuliny zostaje rozregulowana.
Trzustka jest również bardzo wrażliwa na zanieczyszczenia i toksyny, w tym spaliny samochodowe, dym tytoniowy, leki oraz alkohol.
Lecząc cukrzycę, warto zastosować kurację oczyszczania organizmu z toksyn i metali połączoną z odnową funkcji detoksykacyjnej wątroby.
Tu opis kuracji oczyszczającej z metali .
tu klik
Koniecznie należy rzuć palenie i picie.
Dieta i zioła w cukrzycy
Tu opis kuracji oczyszczającej z metali .
tu klik
Koniecznie należy rzuć palenie i picie.
Dieta i zioła w cukrzycy
Regulacji poziomu cukru sprzyja dieta odkwaszająca oparta na złożonych węglowodanach i białkach pochodzenia roślinnego.
Nasze codzienne menu to: orzechy nasiona - namaczane, kasze, brązowy ryż, pełne ziarna ( z wyjątkiem pszenicy), warzywa, owoce, kiełki - z przewagą surowych produktów oraz świeżo wyciskane soki owocowo- warzywne.
Nasze codzienne menu to: orzechy nasiona - namaczane, kasze, brązowy ryż, pełne ziarna ( z wyjątkiem pszenicy), warzywa, owoce, kiełki - z przewagą surowych produktów oraz świeżo wyciskane soki owocowo- warzywne.
Bezwzględnie odstawiamy: cukier, miód, słodkie owoce, białe pieczywo, ciasta, alkohol, smażone i konserwowane produkty, tłuste mięso, oleje rafinowane oraz margaryny.
Stosujemy błonnik i substancje pektynowe- obniżają poziom insuliny.
Pektyny- to rozpuszczalna forma błonnika zawarta w owocach, warzywach i ich sokach. Skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają skokom cukru i opóźniają wchłanianie glukozy do krwi. Regulują cholesterol/
Stosuj babkę płesznik, siemię lniane, płatki owsiane, mielone ziarno kminku, ostropestu... Dostarczysz tak cynku, witaminy E, magnezu i nierozpuszczalnego błonnika-celulozy.
W regulacji poziomu cukru pomocne są: ogórki, cukinia, cykoria, sałata, cebula, czosnek, seler, marchew, aloes, goździk, kozieradka, morwa, agrest, borówka, porzeczka, gryka, cynamon, pokrzywa, jemioła, owocnia fasoli i mniszek lekarski.
Musimy pamiętać, że warzywa po ugotowaniu zmieniają Ig- jadajmy je na surowo.
Z owoców dozwolone są: kiwi, arbuz, cytryna, awokado, poziomki, truskawki, wiśnie.
W przypadku cukrzycy początkowo ograniczyć należy również gotowane: buraki, dynię, fasolkę szparagową, kalarepę, brukselkę, marchew- jadaj je tylko od czasu do czasu.
Słodkie owoce spożywaj w niedużych ilościach.
U osób chorych na cukrzycę często dochodzi do niedoborów witamin B i magnezu, co prowadzi do dodatkowych problemów z pamięcią i krążeniem. Zażywaj dobrej jakości witaminy B, pij gotowane drożdże lub stosuj drożdże piwne.
Witaminy B, a szczególnie B6, mają wpływ na regulację poziomu cukru oraz przemiany aminokwasowe. Są również niezbędne dla regeneracji wątroby. Tu więcej na ich temat
tu klik
Reguluj podwyższony w cukrzycy poziom cholesterolu stosując: lecytynę, oliwki, len, wiesiołka, czosnek, karczoch, cebulę, awokado, olej z winogron, flawonoidy, sterole i sulforafany.
Zadbaj również o odpowiedni poziom witamin E i C – unikniesz częstych u osób z cukrzycą chorób serca i zaburzeń krążenia. Tu więcej na temat chorób serca. tu klik

Rośliny i produkty pomocne w cukrzycy
Rośliny i produkty pomocne w cukrzycy
Aloes ma właściwości adaptogenne, czyli przywraca równowagę biologiczną organizmu oraz stabilizuje poziom cukru. Tu więcej na jego temat tu klik
Pij miksturę Słoneckiego z aloesem lub soki aloes z brzozą i żurawiną. Możesz dodać również sok z kwaśnych jabłek. Wzmocnisz tak odporność i usuniesz nadmiar drożdży z jelit.
Pij miksturę Słoneckiego z aloesem lub soki aloes z brzozą i żurawiną. Możesz dodać również sok z kwaśnych jabłek. Wzmocnisz tak odporność i usuniesz nadmiar drożdży z jelit.
Koenzym Q 10 i magnez wpływają na prawidłowy metabolizm węglowodanów. Jednocześnie wzmacniają i chronią osłabione w cukrzycy serce. Suplementuj 90- 150 mg.
Gryka zawiera sporo witamin B np. kwas foliowy, magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, lizynę i tryptofan – aminokwasy egzogenne chroniące nas przed nowotworami i pomagające w normalizacji poziomu cukru. Zapobiega również zaparciom i cukrzycy. Nie jest modyfikowana genetycznie.
Kiełki świeżej gryki, to jedno z najlepszych źródeł witaminy C.
Kiełki świeżej gryki, to jedno z najlepszych źródeł witaminy C.
Do prawidłowej produkcji i rozpadu insuliny, trzustka potrzebuje między innymi witamin z grupy B szczególnie wit B6 ( koreluje z regulacją glukozy), magnezu, cynku, siarki, chromu i niklu.
Siarka zawarta jest w kapuście, brukselce, cebuli, rzepie, orzechach, kalafiorze, kalarepce, sałacie, agreście.
Nikiel zawiera się w świeżych warzywach i owocach.
Chromu dostarczysz suplementując wyciągi i tabletki z drożdży oraz spożywając orzechy, w tym włoskie, spirulinę i chlorellę.
Zioła stosuje się w początkowym stadium cukrzycy
W cukrzycy zalecane są:
perz, orzech włoski, krwawnik, dziurawiec, szałwia, łopian, tysiącznik, korzeń marchwi, znamiona kukurydzy, dau darco, pokrzywa, mniszek lekarski, wilkakora, mieszanka Diabetina.
Mniszek lekarski i pokrzywa pite regularnie oraz jadane na surowo znacznie obniżają poziom cukru i cholesterolu. Korzeń mniszka lekarskiego pomaga w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, oczyszczaniu stawów oraz nerek.
2 łyżki korzeni zalej wodą i odstaw na 30 minut. Następnie zagotuj na małym ogniu 10- 15 minut.
W obniżeniu cukru pomaga szałwia lekarska. Szałwię możesz połączyć z dziurawcem, miętą i melisą.
Łyżkę ziół zaparz 15 minut pod przykryciem dwoma szklankami wody. Pij 2 razy dziennie między posiłkami. W zależności od potrzeb zwiększ dawkę ziół lub parz w fixie -po jednej saszetce w termosie.
Łyżkę ziół zaparz 15 minut pod przykryciem dwoma szklankami wody. Pij 2 razy dziennie między posiłkami. W zależności od potrzeb zwiększ dawkę ziół lub parz w fixie -po jednej saszetce w termosie.
Owies reguluje cukier, oczyszcza wątrobę i tętnice. Dwie łyżki ziarna owsa na litr wody- parz w termosie. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki naparu.
Pij również oczyszczającą z toksyn zieloną i białą herbatę.
Zioło Pau D Arco reguluje poziom cukru i podnosi odporność. Jest grzybobójcze.
Ajurwedyjskie zioła Gymnema Sylvestre pomagają w cukrzycy- stymulują produkcję insuliny.
Liść morwy białej ogranicza wchłanianie węglowodanów i obniża poziom glukozy.
Owoce noni pomagają w regulacji cukru, depresji i spadku witalności. Pij 3 razy dziennie po łyżce soku.
Kozieradka, to pospolity lek na cukrzycę - reguluje poziom insuliny, cholesterolu i trójglicerydów.
Owocnia fasoli pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych.
Garcynia zawarta w przyprawach z kurkumą, przyśpiesza odchudzanie i reguluje glukozę.
Grzybek tybetański pomaga w leczeniu zapalenia wątroby i trzustki.
Owoce agrestu są ważnym lekiem na cukrzycę- zawierają bezcenny kwas bursztynowy regulujący metabolizm komórkowy i zapobiegający starzeniu się.
To warto obejrzeć
Owoce agrestu są ważnym lekiem na cukrzycę- zawierają bezcenny kwas bursztynowy regulujący metabolizm komórkowy i zapobiegający starzeniu się.
To warto obejrzeć
Cukrzyca cz II. Produkty wspomagające leczenie. Zioła i dieta
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
01:40
Rating:

Brak komentarzy