Czosnek pogromca bakterii i wirusów



Wszyscy znamy czosnek, jako skuteczny lek na zaziębienia i grypę, ale mało kto  kojarzy go z regulowaniem poziomu cholesterolu  i glukozy  oraz  kontrolą  krzepliwości krwi.  

   Szerokie zastosowanie czosnku związane jest z jego unikatowym składem.

  Głównymi komponentami   leczniczymi   są: przeciwbakteryjna allicyna,  siarka, selen,  witaminy: C, B1, B2, A, PP oraz  sole mineralne:  magnez, potas  i wapń.

  Zawiera również niezwykle rzadkie minerały takie jak:  german, chrom, kobalt, nikiel...

Ponadto w jego składzie odkryto  bezcenną saponinę niezwykle przydatną w nadciśnieniu  i zapobieganiu zakrzepom.
  

 Historia  stosowania czosnku sięga już starożytności.
 Tamtejsi  wojownicy otrzymywali go w celu pobudzenia odwagi, wytrwałości i bycia  nieustraszonymi w walce.
Znany był także i ceniony przez Indian, Babilończyków i Chińczyków.
 W Średniowieczu odstraszano nim złe duchy oraz czyniono skutecznym zabezpieczeniem przed wampirami, a w byłym związku ZSRR służył, jako antybiotyk i specyfik odkażający trudno gojące się rany. Tu wykorzystywano opary zarówno  czosnku, jak i cebuli.

 Obecnie czosnek jest bronią przeciwko grypie, pasożytom jelitowym i grzybicy

Pomaga także w anginach ( zwalcza paciorkowce i gronkowce)   i w  infekcjach  bakteryjnych przewodu pokarmowego. Tu działa skuteczniej niż wagomycyna i penicylina.


 Badania wykazały, że czosnek jest aż 15 razy silniejszy niż penicylina tzn. 1 gram czosnku  działa jak 19 gram tego antybiotyku.

 Problemem jest jedynie niemożliwość zastosowania zbyt  wysokich dawek, gdyż czosnek działa drażniąco na układ trawienny.


 Poprawa trawienia 

Czosnek silnie pobudza czynności wydzielnicze żołądka, nerek  i wątroby tym samym usprawnia trawienie oraz oczyszczanie krwi z toksyn i zbędnych metabolitów. 
Pomaga w usuwaniu wzdęć i niestrawności oraz eliminowaniu kamieni nerkowych i wątrobowych.

 Zwiększa czułość komórek na insulinę oraz  pomaga w trawieniu białek  i  tłuszczy.  Stąd warto dodawać go do  większości sałatek i surówek szczególnie, jeśli spożywamy białka.

 Zalecany jest również  w braku apetytu, osłabieniu, niedotlenieniu, złym krążeniu mózgowym,  niedokrwieniu kończyn oraz  w  nierównowadze hormonalnej. 

Jest  także niezwykle pomocnym w odtwarzaniu mikroflory jelit po antybiotykoterapii.
Usuwa candidę, tasiemce, glizdy i owsiki. Tu warto zastosować odpowiednią  dietę i zioła. 



 Czosnek, a  nadciśnienie i zmiany miażdżycowe 

Czosnek pomaga również w nadciśnieniu  związanym z  nadmiarem zanieczyszczeń i  toksyn we krwi  oraz  regulacji   jej lepkości.  
Jednocześnie usuwa patogeny uszkadzające naczynia krwionośne ( chlamydie, grzyby, gronkowce… )  działając,  w tym zakresie  nie tylko objawowo, ale i przyczynowo.

Dostarcza  także   selenu i germanu zapewniającego elastyczność naczyń krwionośnych, rozszerza je i ułatwia przepływ krwi.

,, Trwające 10 miesięcy badanie  miało na celu oszacowanie  działanie wyciągu z czosnku na poziom lipoprotein u mężczyzn których poziom cholesterolu był umiarkowanie wysoki. U pacjentów przyjmujących wyciągi  nastąpiło 30% zmniejszenie adhezji płytek krwi oraz poziomu fibrynogenu( czynnik krzepnięcia krwi z ryzykiem wystąpienia zakrzepów).” D Grotto. 1 01 produktów dla zdrowia i życia.”
 W połączeniu z dietą obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. 

Tu warto sięgnąć  po  nierafinowany olej lniany, rzepakowy, kokosowy, oliwę z oliwek, awokado, wiesiołka, lecytynę, ostropest plamisty, mniszka lekarskiego, buraki,  otręby i zarodki pszenne, orzechy,  nasiona czarnuszki,  szałwię hiszpańską, migdały,  owies i karczocha.



Czosnek, a nowotwory

Czosnek zawiera liczne związki fitochemiczne, w tym allicynę, saponinę, kwas kumarynowy, german i siarczki   zapobiegające rakowi przełyku, żołądka i jelit.  

Działa przeciwutleniająco i niszcząco na komórki rakowe, oczyszcza krew z toksyn i pomaga w usuwaniu stanów zapalnych oraz grzybicy, a te, jak wiemy  wpływają na rozwój nowotworów.

 Czosnek podnosi  również poziom przeciwutleniającego glutationu, jednocześnie  obniżając poziom rakotwórczych nitrozamin. 

Badania dowodzą, że zawarty w nim siarczek dialilu DAS aktywnie zwalcza komórki rakowe uszkadzając ich bialka i inicjując samouszkadzanie- apoptozę.

Czosnek,  to również dostawca witaminy C, selenu  i germanu zwalczających wolne rodniki.  Ma, więc potencjał silnego przeciwutleniacza. Chroni przed degeneracją neuronów, wzmacnia potencję seksualną,  pamięć i poprawia koncentrację uwagi. 



 Zewnętrzne zastosowanie czosnku

 Czosnek  i uzyskany z niego sok pomagają w leczeniu wyprysków ropnych, zgorzeli, grzybicy, torbieli, cyst, świerzbu, odcisków i kurzajek…

 Nasączony nim wacik można wąchać podczas infekcji. Tu warto dodać startą cebulę.

Sprawdzonym przeze mnie sposobem na zaziębienie jest barszcz z czosnkiem i majerankiem.  W razie potrzeby  dodaję również ocet jabłkowy lub zakwas buraczany. 
Polecam na ciepło i po przestudzeniu. Można dodać jeszcze imbir i cytrynę.

Ocet czosnkowy

Drobno posiekany czosnek  zalewamy octem z jabłek i odstawiamy na 4 tygodnie.  Po czasie zlewamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętej butelce. Pić w rozcieńczeniu z wodą 2 łyżeczki dziennie- najlepiej 30 minut przed posiłkiem. Ten specyfik również oczyszcza  jelita z grzybicy, owsików i glizd. 

.Nalewka czosnkowa

Mikroflorę jelit i poziom cholesterolu reguluje   nalewka czosnkowa- 3x dziennie po 15 kropli. Czosnek rozrzedza krew, rozszerza tętnice, usuwa złogi cholesterolu i oczyszcza z toksyn. 

10 ząbków czosnku drobno posiekaj i zalej 200 mil alkoholu. Po 14 dniach zlej uzyskany płyn i zażywaj jak wyżej.



Czosnek z cytryną

 Dwie główki obranego czosnku z dwoma umytymi i wypestkowanymi cytrynami. Zmielić w maszynce i uzupełnić litrem wody. Niektórzy dodają miód 200 mil. Zażywać 2x dziennie, rano i wieczorem po łyżeczce mikstury. Całość przechowywać w lodówce. Mieszanka podnosi odporność, oczyszcza krew, redukuje cholesterol.

Czosnek pogromca bakterii i wirusów  Czosnek pogromca bakterii i wirusów Reviewed by Sięgnij do Natury on 09:57 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...