Jarmuż skarbnicą chlorofilu i przeciwutleniaczy




Kochani moi.  Choć jeszcze pełnia lata, to powoli nadchodzi  ku nam cudowna, złocista jesień, niosąca  w darze obfitość owoców i warzyw. Mamy,  więc teraz idealne  wręcz warunki, by odżywiać się zdrowo i naturalnie, jednocześnie rozpoczynając picie oczyszczających  soków.
Ja latem jem tylko surowe owoce i warzywa oraz kaszę i nasiona. Kaszę i nasiona namaczam w celu uwolnienia enzymów i witamin oraz podniesienia ich potencjału energetycznego.

 Swoje oczyszczanie rozpoczęłam piciem przez  trzy dni  soków: marchew, jabłko, natka i korzeń pietruszki, burak, czasem ogórek i liście selera.

 Piję  również koktajle owocowe: mrożona   porzeczka i malina,  świeże  banany,  jabłka, gruszki...  z dodatkiem trawy jęczmiennej, jarmużu  i  szpinaku.
Dodatkowo stosuję  napar z ziół :pokrzywa, nawłoć i krwawnik czasem z dodatkiem suszonych liści mlecza-mniszka lekarskiego, ktory  wraz a jarmużem  jest  podstawowym składnikiem moich sałatek i zarazem moim przysmakiem. 

Sałatki i potrawy wzbogacam w sezonie świeżymi ziołami i kwiatami.





 Dlaczego jęczmień, jarmuż i szpinak?


 Bo są zasobne w chlorofil, aminokwasy i  kwas foliowy, czyli  najważniejsze składniki oczyszczania i zdrowej diety. Oczywiście nie wolno zapomnieć o witaminie C i karotenie.
O chlorofilu już wam pisałam. Krótko tylko przypomnę kilka najważniejszych informacji, by  ponownie zachęcić was i zmotywować do  jesiennego picia mega zdrowej zieleniny 
( szpinak, jarmuż, natka pietruszki,  marchwi, mniszek lekarski, nać selera i buraka, młody jęczmień...)


Chlorofil, to płynna energia słoneczna 


Zwany krwią roślin, jest w swej budowie niemal identyczny, jak nasza hemoglobina- zamiast żelaza zawiera magnez.

To decyduje o jego fenomenalnych właściwościach :odmładzających, dotleniających, rewitalizujących i alkalizujących.

Jednocześnie ma silne działanie   przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.  Co za tym idzie, nie tylko oczyszcza i uzdrawia nasze narządy, ale również niszczy chorobotwórcze bakterie, grzyby, pleśnie i wirusy. 
 Skutecznie usuwa  także komórki rakowe- inicjuje ich apoptozę, czyli samo uszkadzanie.
 Jako nieliczny związek  wykazuje  także  fenomenalne zdolności naprawy już uszkodzonego DNA i RNA.





 Chlorofil pomaga w dotlenieniu organizmu

 Chlorofil transportuje  tlen, dzięki czemu odgrywa zasadniczą rolę w wspieraniu bakterii aerobowych, a eliminacji beztlenowych,  pomagając jednocześnie w usuwaniu pasożytów  i pleśni. Dodatkowo, surowe rośliny i ich soki, są zasobne w tlen i wodę strukturalną
( wewnątrzkomórkową).

Są również  doskonalą pożywką dla bakterii probiotycznych.Tu warto dołączyć ich korzenie np. mniszka i cykorii.  Są one  zasobne w prebiotyczną  skrobię, innulinę i odżywczy dla dobrych bakterii błonnik. 
Jednocześnie jarmuż, pietruszka, burak  i jęczmień  bardzo  silnie wspierają morfologię krwi, decydując o jakości krążenia, a co za tym idzie, dożywieniu i dotlenieniu wszystkich komórek oraz  tkanek. Tu warto dołączyć pyłek pszczeli.





Soki warzywne skarbnicą witamin i minerałów

Soki warzywne i koktajle, w tym z młodym jęczmieniem i jarmużem, dostarczają nam również  dużej dawki witamin, minerałów i enzymów (  żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B3, B5, B12, kwas foliowy, witaminy C, E i K...

Uruchamiają dzięki temu  procesy samoleczenia  organizmu na wszystkich  poziomach, w tym wewnątrz komórki. Nie istnieje chyba choroba, której nie można byłoby wyleczyć surowym, zdrowym żywieniem!!! 

Są również źródłem bardzo łatwo przyswajalnych molekuł białkowych, koniecznych między innymi dla regeneracji wątroby i wytwarzania przeciwciał, w tym usuwających komórki rakowe limfocytów  typu T.





 Przypominając:


Jak pisałam wielokrotnie, w procesach obróbki kulinarnej ( gotowanie, smażenie, pieczenie)  tracimy aż około 80% wartości odżywczych, w tym wszystkie enzymy.

Jednocześnie dochodzi do niekorzystnych dla nas zmian w strukturach komórek pokarmów, i wytworzenia nowych substancji nieorganicznych - trudno rozpoznawalnych przez nasz organizm i po części toksycznych. 


Stąd przyswajanie gotowanego pokarmu bardzo  obciąża nasz organizm i wątrobę, odbierając nam   energię życiową. Zatem, gdy jesteśmy przewlekle  chorzy, musimy bezwzględnie wprowadzić soki, koktajle i surowe jedzenie. Zadbajmy o enzymy i witaminę C poprzez regularne jedzenie np.  kiwi, melonów, ananasów, mango, papai  cytryny...


Odtruwające właściwości soków i  zielonych koktajli


Picie  zielonych soków i jedzenie surówek ( mniszek, jarmuż, szczaw, sałata, ogórek ), w tym z dodatkiem kiszonek ( z kapusty, ogórków, buraków) oczyszcza i alkalizuje krew, limfę, wątrobę, nerki i skórę. Jednocześnie neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm, rtęć, ołów. Tu liderami są  spirulina, chlorella,  mniszek, natka pietruszki i kolendra.



Usuwają   również  spożywane toksyny, nikotynę, alkohol oraz pozostałości po lekach. 


 Jest  to  jednocześnie najlepszą profilaktyką i formą leczenia ( fitoterapią) choroby nowotworowej.
 Dostarczają,  bowiem  jednocześnie kluczowych przeciwutleniaczy: witaminy A, E, C, selenu i cynku, usuwających wolne rodniki, jak i szeregu innych,  niszczących komórki rakowe substancji: sulforafany, karotenoidy, likopeny, siarczki, resweratrole, betacyjany, indole, kwasy: jabłkowy, cytrynowy, kawowy...  Tu warto przeczytać o roli przeciwutleniaczy. tu klik



Warzywem, które  szczególnie  polecam  Ci do koktajli i soków jest jarmuż

Obfituje on w powyższy beta karoten, chlorofil i sulforafan. Ponadto  zawiera inne niezwykle ważne, przeciwnowotworowe przeciwutleniacze, takie jak:  zeaksantyna i luteina  oraz witaminy K, A i C.

 Ma  również sporo soli mineralnych, w tym potas, magnez oraz wapń.  

 W jarmużu jest znacznie więcej wapnia niż  w mleku, stąd warto pamiętać o nim w profilaktyce osteoporozy i w zakwaszeniu organizmu.

  Potas i magnez, czynią go także  pomocnym w regulacji ciśnienia z jednoczesną alkalizacją ( odkwaszaniem) oraz detoksykacją krwi.

 Badania udowodniły, że jarmuż jest niezwykle skuteczny w zapobieganiu nowotworom, w tym jamy ustnej, i krtani, pęcherza moczowego, płuc, prostaty i jelit.


 Jest, więc  niezastąpiony w  oczyszczaniu z toksyn i metali ciężkich oraz w  ogólnej prewencji  szkodliwego działania wolnych rodników. Zapobiega, tym  samym chorobom  cywilizacyjnym i degeneracyjnym  : serca, wzroku, stawów oraz przedwczesnemu starzeniu się.


Sałatka :

jarmuż, papryka, pomidor, listki mlecza, ogórek kiszony, papryka, sałata, olej lniany, orzechy nerkowca...

Warzywa  umyć i drobno posiekać.
Jarmuż zbić lub lekko przemrozić, sałatę porwać rękoma. 
Całość wymieszać, dodając sól, pieprz,  oleju z lnu, soku z cytryny. Można posypać mielonym ziarnem lnu  z dodatkiem pestek z dyni.  Dodać namoczone wcześniej orzechy i pestki . Do wyboru: nerkowiec, migdały, orzechy włoskie, brazylijskie lub laskowe, 
słonecznik, migdały.

 

Koktajl :

 3  banany, jęczmień 2-3 łyżeczki, jarmuż, witamina C -  jedna łyżeczka, natka pietruszki
( kilka gałązek).

Całość uzupełnić wodą i blendować przez kilka minut.
 Zamiast witaminy C można też dodać kakao ( bez natki  i jarmużu) i zrobić smuti czekoladowe. W sezonie dodać borówki, jeżyny lub jagody.

Soki:
 jarmuż, 3-5 marchewki, liść selera lub pietruszki, burak, 2-3 jabłka
jarmuż, burak, 6 pomidory, 2 papryki, szczypta soli i pieprzu
jarmuż, pokrzywa, łyżka młodego jęczmienia, burak, jabłka, marchewka
jarmuż, ogórek, liść pietruszki

Smacznego
 To warto obejżeć:


Warto obejżeć

Jarmuż skarbnicą chlorofilu i przeciwutleniaczy Jarmuż skarbnicą chlorofilu i przeciwutleniaczy Reviewed by Sięgnij do Natury on 05:25 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...