Rola magnezu w organizmie. Objawy niedoboru. Źródła występowania



Magnez określamy często pierwiastkiem życia i faktycznie, jego obecność jest niezbędna dla funkcjonowania  wszystkich organizmów żywych, w tym człowieka. 

 Magnez zapewnia  także  przetrwanie i rozwój   całej naszej planety,  umożliwiając roślinom  przeprowadzanie procesów  fotosyntezy, a co za tym idzie wytwarzanie tlenu.

 W organizmie ludzkim jest podstawą wielu procesów życiowych, w tym  uczestniczy  w regulowaniu jego   funkcji  na poziomie komórki- aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych,  a następnie  wpływa na pracę całego układu nerwowego, mięśniowego, kostnego, krwionośnego, odpornościowego, hormonalnego...


 W pierwszej kolejności magnez  pełni   rolę  kluczowego regulatora przemiany materii. 
 Wraz z witaminami C, E, A,  z grupy B  i cynkiem ma wpływ na procesy energetyczne i regeneracyjne np:

 -  uczestniczy w prawidłowej przemianie tłuszczy, białek i węglowodanów w energię,
- jest niezbędny dla   metabolizmu  wapnia,  potasu i  fosforu, 
- reguluje  procesy spalania cukru i normalizuje pracę trzustki oraz  woreczka żółciowego, 
- uczestniczy w procesach termoregulacyjnych...

Umożliwia również  prawidłowe wykorzystanie witaminy C, a co za tym idzie wytwarzanie kolagenu i przeciwciał (  tu więcej  o roli witaminy C tu klik)
 Jest  także ważnym elementem  prawidłowej  mineralizacji kości  i ogólnoustrojowych  przemian wapniowych.



 W związku z powyższym,  magnez jest gwarantem prawidłowej czynności  wszystkich  naszych nerwów i mięśni., a co  za tym idzie  bezpośrednio wpływa na pracę   naszego mózgu i serca.

 Zapobiega  również  zawałom  oraz miażdżycy, uniemożliwiając odkładanie się złogów  wapniowych w  tętnicach.  W razie konieczności może być bardzo  ważnym antagonistą wapnia.
 Działa również profilaktycznie w przypadku zapaleń naczyń krwionośnych i po operacjach żylaków- jest silnym antyseptykiem. 

Reguluje poziom cholesterolu i wpływa na gospodarkę lipidową.
Tu kluczowe są również witaminy z grupy B oraz wielonienasycone  kwasy  tłuszczowe, w tym omega 3,  zawarte w orzechach, ziarnach, zimnotłoczonych olejach,  awokado, warzywach...

 Magnez wpływa  także  korzystnie na krzepliwość krwi.  Zapobiega zakrzepom oraz zatorom, a współdziałając  z  dwuwodorowymi jonami żelaza odpowiada za  prawidłowe tworzenie się hemoglobiny. Tu niezwykłe ważne są również  żelazo, kwas foliowy, witamina B12, miedź oraz witamina C, jak i kompleksowe zadbanie o wątrobę wytwarzającom czynniki krzepnięcia krwi: fibrynogen i protrombinę. Tu więcej na ten temat. tu klik


Przy niedoborze magnezu dochodzi do nadmiernej kurczliwości naczyń i nadciśnienia tętniczego wraz z groźną  dla nas arytmią serca.  Istotnym jest tu również monitorowanie poziomu potasu i nawodnienia, oraz zadbanie o odpowiednie uzupełnienie krzemu ( wpływa na elastyczność i wytrzymałość naczyń).


 Magnez  pomaga również  zapobiegać odkładaniu, jak i wydalać istniejące już złogi wapniowe  w stawach,  nerkach i woreczku żółciowym ( działa rozkurczowo). Ma istotne znaczenie w regeneracji  i odwapnieniu szyszynki. tu klik






 Magnez, a układ trawienny

 Magnez pływa na pracę żołądka, jelit i  wątroby. Stymuluje wydzielanie kwasów trawiennych i żółci oraz reguluje ruchy gastryczne jelit.  Jako środek przeciwbakteryjny i antyseptyczny chroni przed zapaleniami i  jest korzystny w leczeniu biegunek pochodzenia wirusowo - bakteryjnego oraz grzybiczego. 

Tu warto zadbać o  odpowiednią  dietę, uzupełnić o probiotyki  oraz zastosować kompleksową kurację eliminacji grzybów i pasożytów.

 Magnez pomaga również  w odtruwaniu wątroby - jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów detoksykacyjnych oraz biosyntezy glutationu,  jak i rozkurczania przewodów żółciowych oraz kanalików wątrobowych.

Magnez, a nowotwory

 Magnez jest niezwykle ważnym alkalizatorem krwi. Wpływa także na prawidłowe powstawanie DNA. Wraz z potasem, żelazem, krzemem, wapniem i sodem zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu i wielu związanym z nim chorobom, w tym nowotworom, otyłości, grzybicy, bólom kostno- stawowym, osteoporozie, nerwowości... 


 Nowotwory rozwijają się przy spadku dotlenienia i zasadowości krwi, co sprzyja   ogólnoustrojowemu  zakwaszeniu i zatoksycznieniu (  dotyczy zarówno samych  komórek jak i przestrzeni międzykomórkowych).


Ułatwia także  wydalanie metali ciężkich, w tym ołowiu i rtęci oraz obniża toksyczność jonów cynku.

  Jest niezbędny dla metabolizmu przeciwutleniającej witaminy C, co bezpośrednio wpływa na funkcję układu immunologicznego i prawidłowe powstawanie przeciwciał.
Ma udział w ochronie przed promieniowaniem jonizującym. Łagodzi także  skutki skażenia radiacyjnego- tu konieczne jest kompleksowe zadbanie o chlorofil, bata karoten, likopen, selen i witaminę C.


Pomaga  w eliminacji stresu, a ten jak wiemy,  wpływa na spadek odporności i rozwój 
nowotworów.

 Magnez jest  także polecany w astmie, alergii i chorobach płuc - rozkurcza drogi oddechowe i działa przeciwzapalnie.


 Magnez jest ważnym regulatorem ph moczu

 Zapobiega  tym samym infekcjom nerek i pęcherza moczowego. Chroni przed zapaleniami prostaty i wpływa na pracę nadnerczy. Te z kolei regulują  naszą reakcję na stres  oraz współpracują z przysadką mózgową i tarczycą. Tu więcej na temat nadnerczy  tu klik

Stąd magnez ma wpływ na regulowanie poziomu adrenaliny i noradrenaliny - hamuje ich uwalnianie.

 Uczestnicząc  w metabolizmie wapnia  i witaminy C ma także istotne znaczenie dla prawidłowej pracy przytarczyc, jak i samej tarczycy.


Jest również  niezbędny dla prawidłowej funkcji  kobiecych narządów rodnych i powstawania estrogenów. Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.






 Magnez, a układ nerwowy

 Magnez jest niezwykle ważnym pierwiastkiem o działaniu stabilizującym układ nerwowy. Nie tylko rozkurcza, działa przeciwbólowo, uspokaja i tonizuje, ale ma udział w odnawianiu się otoczek mielinowych uszkodzonych synaps (zakończenia nerwowe). Dlatego jest kluczowym elementem leczenia  takich chorób jak SM, czy borelioza.

Tu istotne jest także włączenie  lecytyny i uzupełnienie witamin z grupy B, w tym B12.

Ma więc  zastosowanie w nerwicy, nadwrażliwości na hałasy i światło, w stanach lękowych,  w padaczce, w  skurczach mięśni, tikach nerwowych, nerwobólach. problemach z pamięcią i koncentracją uwagi,  w arytmii i nerwobólach serca, jak i w  innych chorobach neurologicznych o neurodegenaracyjnych.

Magnez, a kości

Wraz z wapniem, borem, fosforem i witaminą D jest nam niezbędny dla prawidłowej mineralizacji kości  i zębów.  Uczestniczy także w metabolizmie kolagenu niezbędnego dla naszych stawów. Tu istotne jest  także zadbanie o odpowiedni poziom witaminy C i krzemu. Tu więcej o krzemie tu klik i witaminie D tu klik

Tu ważna uwaga. Zwiększając poziom magnezu jednocześnie  zwiększ poziom wapnia.
Oba pierwiastki powinny być w równowadze. Proporcja : 2 części magnezu, 1 część  wapnia.


 Wiele magnezu wydalamy wraz z potem i moczem, stąd bardzo  często dochodzi do  jego niedoborów, szczególnie jeśli często  pijemy kawę, herbatę i alkohol oraz intensywnie ćwiczymy. Na niedobory  narażone są również osoby cierpiące na częste biegunki, biorące środki moczopędne, pigułki antykoncepcyjne,  odchudzające się,  młodzież i dzieci w okresie szybkiego wzrostu  i nauki,  kobiety w ciąży...

 Obecnie  drastycznie spada  poziom magnezu i krzemu w  glebie i ogólnodostępnej żywności, a jednocześnie   wzrasta poziom stresu i  zanieczyszczeń ( ołowiu, chloru, fluoru, rtęci, aluminium...) Do niedoborów prowadzą także cukier, mleko i mięso.  Tu więcej o tym, jak mięso wpływa na nasze zdrowie. tu klik 

 Reperkusją powyższych  są częste zaburzenia psychiczne, w tym depresja,  choroby serca  i tętnic, przewlekłe zmęczenie, cukrzyca i nowotwory...  



Objawy niedoboru to :

 poranne zmęczenie,  silne zawroty głowy, drgania mięśni i powiek,  mdłości, skurcze łydek, spadek odporności,  grzybice, mrowienia kończyn, nadciśnienie, arytmia serca, wysoki cholesterol, skoki cukru, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, bóle mięśni i głowy, w tym migreny, dreszcze, kamica nerkowa i wątrobowa, nadmierna potliwość,  koszmary senne,  osłabienie kości i osteoporoza, próchnica zębów, częste rozdrażnienie, depresja,  białaczka, fibromialgia...


  Źródło występowania

 większość orzechów: włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały, nasiona, w tym słonecznika i lnu,  kasze ( najwięcej w gryczanej i jaglanej), drożdże piwnne, brązowy ryż, otręby...

  Doskonałym źródłem jest także  chlorella, spirulina, dynia i jej pestki, soczewica, soja, groch, fasola,  ciecierzyca, kiełki i zarodki pszenicy, warzywa  korzeniowe ( buraki, ziemniaki, seler, brokuły... )  i liściaste ( jarmuż, szpinak, botwinka, natka pietruszki, marchwi), kakao,  banany...

 Dla przykładu - pół szklanki  pestek z dyni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na magnez.

Doskonałyn źródłem  magnezu, tłuszczy nienasyconych i witaminy E jest także awokado. Tu więcej o jego właściwościach. tu klik

Ja mielę w młynku:  pestki dyni, słonecznika i lnu, a następnie posypuję do sałatek.

 W przypadku niedoborów warto jest sięgnąć po  czysty chlorek magnezu i zrobić tzw. oliwkę magnezową.


 Dwie części chlorku magnezu rozpuszczamy w dwóch częściach cieplej wody destylowanej  około 36 stopni. Po wymieszaniu aplikujemy miejscowo na skórę. Chlorek   dodajemy do kąpieli i moczenia stóp - łyżka na miskę lub około 1/4 do  pół szklanki na wannę. 



 To warto obejrzeć:



Rola magnezu w organizmie. Objawy niedoboru. Źródła występowania   Rola  magnezu w organizmie. Objawy niedoboru. Źródła występowania Reviewed by Sięgnij do Natury on 11:20 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...