Rola witaminy C | Niedobory, źródła występowania



Witamina C jest jedyną witaminą, której nasz organizm  nie potrafi sam wytwarzać. Stąd musimy dostarczać ją  na bieżąco wraz z codziennym pożywieniem.


Rola witaminy C

Witamina C uczestniczy we wszystkich przemianach metabolicznych oraz procesach detoksykacyjnym na poziomie komórek i narządów.

 
 W pierwszej kolejności jest nam niezbędna do biosynezy kolagenu, glutationu i interferonu. 

Wpływa, tym samym na bieżącą  samoodnowę wszystkich tkanek : np. kości, zębów, skóry, chrząstek, krwi, żył, tętnic...

 Jej odpowiedni poziom w organizmie jest  także  warunkiem sprawnego funkcjonawania naszego systemu obronnego, w tym wytwarzania limfocytów oraz przeciwciał.

 Tym samym witamina C  zwiększa odporność komórek na zakażenia oraz umożliwia zwalczanie ewentualnych infekcji.


 Witamina C, a energia

Witamina C wpływa na przemiany energetyczne oraz  dotlenienie całego organizmu.

 Opowiada  za produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz prawidłowe wchłanianie żelaza i manganu

Zapewnia, tym samym prawidłowe powstawanie krwi i zapobiega anemii, a co za tym idzie niedotlenieniu. Co bardzo ważne  dba o jakość ( w tym elastyczność) naczyń krwionośnych i sprawność krążenia.

Wraz z krzemem, magnezem, wapniem i  potasem jest podstawowym warunkiem prawidłowej budowy, kurczliwości i regeneracji naczyń.

 Uczestniczy  w produkcji  aminokwasów, w tym serotoniny oraz dopaminy, uznanych za ,, hormony" szczęścia  i  zadowolenia    oraz  L karnityny,  odpowiadającej  za prawidłowe wytwarzanie energii i sprawną  pracę mięśnia sercowego.




Jest niezbędna w  metabolizmie witamin z grupy B

 Uczestniczy w  metabolizmie witamin B, głównie kwasu foliowego, odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczy, białek i węglowodanów oraz funkcję układu nerwowego. 

Jest   także niezbędna dla pracy i regeneracji  nadnerczy  - uczestniczy w biosyntezie  ich hormonów, w dalszej kolejności wpływając na funkcję, korelującej z nimi przysadki mózgowej i tarczycy.  Bezwzględnie zadbać o nią powinny osoby z zespołem wyczerpania nadnerczy, niskim progiem odporności na stres, cierpiące na poranne zmęczenie oraz  bezsenność.

Nadnercza mają bezpośredni wpływ  na działanie pompy sodowo- potasowej, odpowiedzialnej za  przepływ impulsów nerwowych, odprowadzanie toksyn i dostarczanie składników odżywczych do komórek. 

 Stąd przy niedoborach witaminy C, pośrednio  pojawiają się  problemy z wytwarzaniem energii w mitochondriach oraz  funkcjonowaniem układu nerwowego ( wyczerpanie, nerwowość, depresje).





 Witamina C, a  nowotwory

 Witamina C usuwa toksyny z organizmu, w tym ołów, kobalt, rtęć oraz zwalcza wolne rodniki-  Jednocześnie reaktywuje działanie witaminy E i A. Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

 
Ogranicza powstawanie rakotwórczych nitrozamin i zapobiega anniogenezie, czyli unaczynnieniu istniejących już guzów  nowotworowych.
Najaktywniejsza jest forma naturalna. pochodzenia roślinnego z kompleksem bioflawonoidów:  likopenu, karotenu, sulfofaranu ( dzika  róża, rokitnik, porzeczka czarna, kiwi, cytryna, natka pietruszki, kiełki gryki, żurawina,  jeżyna, papryka...) Szczególnie cenne są niedoceniane na codzień czarna porzeczka, żurawina i natka pietruszki. 

Tu o nich przeczytasz bardziej szczegółowo. Porzeczka tu klik,  natka pietruszki  tu kilik, żurawina  tu klik


Zapobiega, tym samym nowotworom, zawałom, zaćmie i miażdżycy. 
Tu zadbać musimy  także o :  miedź, magnez, cynk, selen, siarkę, witaminę A.

Jednocześnie zwalcza infekcje wirusowe, grzybicze i bakteryjne przyczyniające się do rozwoju chorób nowotworowych oraz pomaga w zachowaniu prawidłowego bilansu kwasów i zasad.


Duet witamin C i E tworzy płaszcz  ochronny przed nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym i wspiera procesy regeneracyjne uszkodzonych już powłok skórnych. Zapobiega nowotworom skóry, poparzeniom słonecznym i przedwczesnym zmarszczkom.

Warto uzupełnić  w tej sytuacji beta karoten, najlepiej w formie soku z marchewki, świeżych moreli, szpinaku, melonów, arbuza...

Jednym z działań wolnych rodników jest uszkadzanie włókien kolagenu i elastyny, stąd witamina C wraz z  beta karotenem, cynkiem,  selenem, witaminą E zapobiega starzeniu się organizmu i zmarszczkom. Tu przeczytasz o przeciwutleniaczach.tu klik









Witamina C, a choroby układu sercowo- naczyniowego

 Witamina C reguluje poziom trójglicerydów  i  cholesterolu oraz ciśnienie  i  gęstość   krwi.  

Dba o prawidłową regenerację naczyń krwionośnych - uczestniczy w biosyntezie kolagenu. Jednocześnie zapobiega mikropęknięciom naczyń, żylakom, hemoroidom oraz jest niezastąpiona w procesie ich  leczenia. Tu musimy także  zadbać o rutynę i krzem.

Wraz z krzemem, witaminą A i E, B6, B12, kwasem foliowym, jest także niezbędna w zapobieganiu miażdżycy i eliminowaniu stanów zapalnych śródbłonka żylno- tętniczego.
W połączeniu  lizyną i proliną pomaga w eliminowaniu już istniejących złogów miażdżycowych. Tu istotne  jest również podniesienie poziomu krzemu oraz wyregulowanie gospodarki wapniowej (witamina D, K2, bor, magnez, fosfor...)


 



 
Witamina C, a cukrzyca

Wraz z chromem i cynkiem  jest  konieczna dla zachowania prawidłowego poziomu glukozy oraz leczenia cukrzycy.   Jednocześnie zapobiega zapaleniom trzustki i chroni przed ją przed  rakiem.
 Jest niezbędna w zapobieganiu licznym powikłaniom w tej śmiercionośnej chorobie, w tym nadciśnieniu, zaćmie, zakażeniom, stopie cukrzycowej, grzybicy...

Pierwsze wachania cukru to często brak magnezu, chromu  i witaminy C. Normują sie po uzupełnieniu i zmianie diety ( odstawieniu cukru, mleka- laktoza to cukier, białej  mąki, mięsa...) 

Tu przeczytasz więcej o przyczynach i leczeniu cukrzycy.  tu klik

    
  Niedobory witaminy C


Niedobory prowadzą do  :


  • do szkorbutu, paradontozy i krwawień  z dziąseł,
  •  przewlekłych   stanów zapalnych,  niskiej odporności
  • krwawych wybroczyn, siniaków, bóli stawów i mięśni, anemii ( jednocześnie braki żelaza, witaminy B12 i miedzi) 
  •  depresji i  niedoboru witamin z grupy  B, 
  • złego gojenia się ran, mikrouszkodzeń  błon śluzowych,
  •  zapaleń żołądka,  przykrego zapachu z jamy ustnej, problemów z wątrobą,
  • szybkiego męczenia się, rozdrażnienia, zespołu wyczerpania nadnerczy,
  • problemow z tatczycą
  • cukrzycy- tu ważna jest dieta magnez i chrom.
  •  miażdżycy, żylaków, chemoroidów, nadciśnienia..
  • nowotworów- tu czynnikami są również  zakwaszenie i nietotlenienie, metale ciężkie i zła dieta: cukier, nabiał, mięso, przetworzone produkty.




 Zwiększone zapotrzebowanie wzrasta w ciąży, podczas wysiłku fizycznego, w stresie, w infekcji, w cukrzycy, w miażdżycy, przed i po operacjach, w  zabiegach chirurgicznych, podczas zatruć, kontuzji, poparzeń, alergii, astmy, depresji, kontaktu z metalami ciężkimi...


Ile witaminy i skąd?  

Zapotrzebowanie  na witaminę C jest indywidualne i  zawsze zależne od bieżącej sytuacji organizmu :  kondycji zdrowotnej, warunków środowiskowych oraz masy ciała. 

Obecnie normy około 60- 90 mg nie są już aktualne, co ma uzasadnieniu w skażeniu naszego środowiska i  obniżonej zawartości witaminy w  owocach oraz warzywach.

 Witamina C jest we krwi szybko rozkładana ( zużywana) i najlepiej przyjmować dawki  regularnie, co kilka godzin.  Jeżeli decydujemy się na suplementację zwracajmy uwagę na ich formę oraz przyswajalność.

 Moi zdaniem, profilaktycznie potrzebujemy co najmniej około 1-2 gram na dobę, czyli 10- krotnie więcej, niż zalecają normy.  Takie ilości stosujemy w  podzielonych dawkach.


Osobiście ( podczas choroby) polecam  zażywanie naprzemienne- naturalna  forma (np. owoc róży,  kiwi, rokitnik, acerola) i kwas L - askorbinowy 1000mg,  minimum, co 3-4 godziny lub mieszanki kwas askorbinowy z mielonym proszkiem  z dzikiej róży, rokitnika głogu...

 Bardzo dobrym źródłem witaminy C zimą, są liście malin, poziomki, porzeczki i jeżyny.
 Parzymy  je tak, jak herbatę z, w tym  z  innymi ziołami np, dziurawcem. Oczyszczamy  tak również tętnice ( poziomka), nerki i wątrobę ze złogów. 

Objawem ewentualnego  przedawkowania jest biegunka. Wtedy zmniejszamy dawkę.
   Sztuczna suplementacja jest zawsze  tylko doraźna i nigdy nie powinna zastępować nam naturalnych źródeł witaminy C , w tym świeżo wyciskanych soków, owoców i warzyw.

 Nie jest prawdą jakoby witamina C powodowała kamicę nerkową, wręcz odwrotnie, pomaga usuwać  kamienie ( nerkowe i wątrobowe) Tu jednak ważna jest forma, najlepiej - dzika róża, żurawina, sok jabłkowy, cytrynowy...

 Występowanie: 

Zawiera  ją większość owoców i warzyw. Liderem  są owoce kamu-kamu, dzika  róża, acai,  rokitnik, guava, czarny bez, kiwi, acerola, czerwona papryka, porzeczka, aronia,  igliwie sosnowe,  kiszona kapusta, kiełki lucerny, gryki, nać pietruszki, ziemniaki,  truskawki, poziomki, jagody, jeżyny, pomarańcze.. 



:.



Rola witaminy C | Niedobory, źródła występowania  Rola witaminy C | Niedobory, źródła występowania Reviewed by Sięgnij do Natury on 14:22 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...