Witaminy z grupy B. Rola w organizmie. Objawy niedoborów. Źródła występowania





Witaminy z grupy B są głównymi koordynatorami przemian tłuszczy, węglowodanów i białek w energię.

 Ich niedobór prowadzi między innymi do zaburzeń odporności, rozregulowania funkcji układu nerwowego, w tym nerwicy i depresji, zaburzeń  pamięci i koncentracji uwagi, przewlekłego zmęczenia i anemii...

Poniżej króciutko przedstawię kilka najważniejszych z nich i podam źródła ich występowania.


Witamina B1 usprawnia pamięć i myślenie.

 Jest nam  niezbędna dla produkcji acetylocholiny i przekazu impulsów nerwowych. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej nadmiar jest wydalany, a nie gromadzony w organizmie. 

Musi być, więc codziennie dostarczana. 
Nazywana jest witaminą nastroju. Wpływa, bowiem  na nasze samopoczucie, sprawność układu nerwowego i funkcje umysłowe.  Uśnieża ból.


 Uczestniczy w synezie hormonów gonadotropowych.


 Działa synergicznie z choliną ( niezbędna dla otoczek mielinowych neuronów)  i insuliną, wpływając na regulowanie poziomu cukru we krwi. 


Bierze udział w metabolizmie węglowodanów na poziomie komórkowym.  


 Witamina B1 wspomaga również procesy wzrostu,  poprawia  dotlenienie i  przyspiesza gojenie się ran.
  Poprawia sprawność umysłową i chroni przed chorobą lokomocyjną.

 Usprawnia czynność serca.



Jej skrajny niedobór wywołuje chorobę beri- beri, zaburzenia neurologiczne,  drżenia mięśni, drgawki, oczopląs, obrzęki kończyn, zaburzenia akcji serca,  brak apetytu, osłabienie, bóle brzucha, nudności, wymioty...

 Objawiać się może także utratą czucia  w stopach i nogach, niewydolnością krążenia, a także paraliżem mięśni oczu.



 Źródła wystepowania 


 drożdże piwne, niełuskany ryż, kasze, szczególnie proso i gryka, owies, żyto, kiełki pszenicy, pestki słonecznika, dyni, sezamu, orzechy: piniowe, laskowe, włoskie, arachidowe, warzywa strączkowe: bób, soja, fasola czerwona i biała.



 



Witamina B2 zapewnia dobry nastrój i łagodzi zawroty głowy

 Bierze udział w  metabolizmie węglowodanów i aminokwasów na poziomie komórkowym. 

Wraz z niacyną i tiaminą reguluje poziom lipidów we krwi.


 Odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów.
 Pomaga w leczeniu zapaleń języka i warg.
 Poprawia wzrok i łagodzi zmęczenie oczu. 

Jej niedobór objawia się zapaleniami jamy ustnej i narządów rodnych, zaburzeniami widzenia, suchością skóry. 



  Źródła pozyskiwania

Występuje w drożdżach piwnych, orzechach, kiełkach pszenicy, otrębach ryżowych, prosie, grzybach, brokułach...
 Dostarcza jej również natka pietruszki  i inne  zielone warzywa.






Witamina B6  jest niezbędna do produkcji neuroprzekaźników: serotoniny i adrenaliny

 Jej  niedobór wywołuje lęki i depresję. Uczestniczy w procesie wytwarzania i dojrzewania krwinek w szpiku kostnym. 

Jest niezbędna do produkcji przeciwciał i  prawidłowego wchłaniana tłuszczy


Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i zapobiega starzeniu się. 

Osłabia skurcze i drętwienia, działa korzystnie przy zapaleniach nerwów obwodowych. Zapobiega zaburzeniom nerwowym, łagodzi nudności, bezsenność, zmęczenie. 


Niedobory to: ogólne osłabienie, nerwowość, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, niedokrwistość, zapalenia języka i skóry, zaburzenia wzrostu u dzieci. 


Źródła wystepowania

Występuje w drożdżach piwnych, orzechach, pestkach słonecznika, jajkach, owsie, życie, jęczmieniu, kukurydzy, warzywach  strączkowych, bananach...






Witamina B12  jest konieczna  do produkcji  osłonki mielinowej chroniącej neurony 

Bierze udział w tworzeniu czerwonych  krwinek oraz w metabolizmie białek i tłuszczy. 
 Jest wchłaniana w jelicie cienkim. Wpływa na nie prawidłowe funkcjonowanie żołądka i tarczycy. 

Zapewnia   także prawidłowe powstawanie DNA I RNA. 


Utrzymuje sprawność układu nerwowego- uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej  komórki nerwowe i  w  działaniu  neuroprzekaźników nerwowych - jest niezbędna  w syntezie choliny.

Poprawia koncentrację  uwagi i pamięć. 

Umożliwia  prawidłową syntezę kwasów nukleiowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego.

Podnosi poziom energii i warunkuje prawidłowy wzrost u dzieci. 
 Zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się i w wysiłku intelektualnym.

 Uczestniczy  w  biosyntezie  karnityny -  wpływa  na  pracę mięśni, w tym serca. 
Zmniejsza  poziom lipidów  i reguluje poziom homocysteiny.

Pobudza apetyt.

Objawy niedoboru to: zaburzenia równowagi, zmiany nastroju, deprasja,  utrata pamięci, niedokrwistość,  nieodwracalne często zaburzenia neurologiczne, bóle kości, osteoporoza, niedotlenienie,  zawroty głowy, urojenia,  lęki,  zapalenia jamy ustnej,  zaburzenia czucia  i smaku... 

Występuje głównie w produktach odzwierzęcych.

Na diecie wegańskiej zażywaj dobry suplement.



Biotyna- witamina rozpuszczalna w wodzie 

Jest niezbędna do syntetyzowania tłuszczy, białka i wchłaniania  kwasu askorbinowego. 

Współdziałając z witaminą B2, B6, niacyną i witaminą A, zapewnia skórze i włosom zdrowy wygląd. Zapobiega również  ich  siwieniu oraz  leczy wypryski i zapalenia skóry.

 Niedobór może prowadzić do egzemy, stanów zapalnych skóry,  łysienia, wyczerpania, depresji, wyniszczenia organizmu, zaburzenia metabolizmu tłuszczy. 

Żródła występowania: 

mąka sojowa, drożdże piwne, mleko, nie łuskany ryż, owoce, orzechy, kalafior…


Witamina B 5  bierze udział w budowie komórek, zapewnia prawidłowy wzrost i sprawność układu nerwowego

Może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe. 
Wraz z koenzymem A uczestniczy w przemianie węglowodanów, tłuszczy i białek. 
Jest niezwykle ważna dla nadnerczy i  konieczna dla wytwarzania przeciwciał. 

Przyśpiesza gojenie się ran i zwalczanie infekcji.
Zapobiega zmęczeniu oraz obniża poziom cholesterolu. 

Niedobory objawiają się obniżeniem cukru we krwi, wrzodami dwunastnicy, zaburzeniami w układzie krążenia i krzepnięcia krwi, zmianami skórnymi.


 Źródła występowania: 

pełne ziarna, zboża, kiełki pszenicy, otręby, zielone warzywa...





Witamina B3  współdziała z B1 i B2 w przemianie węglowodanów 

Jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania energii z pożywienia, rozwoju tkanek i komórek. Organizm wytwarza ją  przy udziale aminokwasu tryptofanu.

 Jest potrzebna organizmowi  do syntezy hormonów płciowych, kortyzonu, tyroksyny i insuliny. 
Zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego i sprawność mózgu.


 Wpływa regulująco na ciśnienie krwi, łagodzi silne bóle głowy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. 


Niedobór powoduje  między innymi pelagrę i zapalenie skóry. 

Źródła występowania: 

 drożdże, kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, awokado, daktyle, figi, śliwki.


 



Kwas foliowy jest niezbędny w procesach krwiotwórczych i regulacji poziomu homocysteiny

Wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój, również płodu. Uczestniczy w syntezie DNA.

Wraz z B12 jest konieczny dla prawidłowego tworzenia się krwinek.

Reguluje podziały komórkowe, funkcję układu pokarmowego, nerwowego i płciowego. 
Wraz z B6 i B12 obniża poziom homocysteiny wpływającej na procesy deganeracyjne naczyń krwionośnych.

 Homocysteina  między innymi obniża  poziom tleneku azotu, który  rozszerza naczynia  krwionośne warunkując tym samym prawidłowy przepływ krwi, a co za tym idzie dodlenienie serca i innych narządów.

 Kwas foliowy chroni nas również  przed nowotworami, w tym przełyku i jelit - tu  ogromny wpływ mają także inne składniki roślin, w których  obficie występuje np:  chlorolil, beta caroten, witamina C.  Dla przykładu: szpinak tu klik  burak  tu klik

Niedobory prowadzą do anemii, depresji, wad rozwojowych u dzieci, nowotworów, spadku odporności, osteoporozy, chorób serca...


Źródła występowania


 Zawarty  jest w soi, drożdżach piwnych, kiełkach pszenicy, natce  pietruszki, nasionach słonecznika, koprze włoskim, burakach, szparagach, kapuście, szpinaku, i innych  warzywach zielonolistnych.












Witaminy z grupy B. Rola w organizmie. Objawy niedoborów. Źródła występowania  Witaminy z grupy B. Rola w organizmie.  Objawy niedoborów. Źródła występowania Reviewed by Sięgnij do Natury on 06:46 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...