Bananowe szaleństwo





 Nie wiem, jak wy, ale ja wprost  uwielbiam banany. Są dla mnie  teraz  idealnym zastępnikiem dawnych ciast i chleba.
  Ostatnio również  sporo eksperymentuję w kuchni i wykorzystuję ja do wyrobu nie tylko  surowych,  ale i pieczonych ciast, lodów, budyniu, ciasteczek...

Wczoraj   obiecałam, że wreszcie spiszę moje bananowe przepisy.  A więc do dzieła.

 Ale najpierw kilka słów o samych  bananach.

 Zapewne wiecie, że bananowce, to największe z roślin bylinowatych, choć często myślimy o nich w kontekście drzew.
 Ich owoce, to wręcz doskonałe źródło skrobi, błonnika, potasu, magnezu, witamin B, a nawet witaminy C. Odmiany czerwone dostarczą nam także bezcennego beta  karotenu.
 Ponadto znajdziemy w nich jeszcze  witaminę K  i E, a nawet wapń, cynk, selen, mangan i fosfor.

 Właściwości lecznicze

 Zawartość łatwo przyswajalnej  skrobi sprawia, że banany są wyjątkowo  korzystne dla układu pokarmowego.  Wspierają leczenie biegunek, nieżytów jelit  i  choroby wrzodowej żołądka. Stymulują także wzrost przyjaznych bakterii  jelitowych, dostarczając inuliny i oligofruktozy, co wzmacnia naszą ogólną odporność i zapobiega grzybicy.

  Banany nie tylko powlekają przewód pokarmowy warstwą ochronnej skrobi, ale dodatkowo zawierają   tzw. inhibitory proteazy unieszkodliwiające np. h. pylori.

Niektóre z badań wykazały, że są również pomocne w zwalczaniu opryszczki i wirusa HIV.

 Banany dla serca

 Wysoka zawartość  potasu- nawet do 400 mg  sprawia, że  banany są ważnym elementem profilaktyki nadciśnienia, chorób serca  i naczyń krwionośnych, w tym zawału,  udaru i  zatorów...

 Regulują gospodarką elektrolitową, wzmacniają pracę nerek i zapobiegają skurczom mięśni  oraz tikom nerwowym.


 Jednocześnie przeciwdziałają wzrostom homocysteiny, w  pierwszym rzędzie odpowiedzialnej za stany zapalne naczyń krwionośnych oraz pomagają w regulacji cholesterolu. Zawierają, bowiem   błonnik, witaminę B6 i kwas foliowy. Tu warto również zadbać o witaminę  B 12 i wyeliminować z diety mięso.

 Powyższe witaminy są  nam także niezbędne dla procesów krwiotwórczych, prawidłowego metabolizmu,  właściwej pracy neuronów oraz rozwoju płodu ( kwas foliowy).

 Banany dostarczają również sporo  żelaza i witaminy C, co zapobiega anemii.

 Banany, a choroba nowotworowa

 Banany zawierają  przeciwutleniające witaminy C, E oraz beta karoten, co wspiera nasz organizm w walce z nadmiarem wolnych rodników. Regulują również  kwasowość organizmu, a  zawdzięczamy to  obecności ważnych  pierwiastków buforowych: magnezu, wapnia, potasu.

 Gdy ph. krwi spada, a wzrasta poziom wolnych rodników,  stajemy się szczególnie  narażeni  na nowotwory i nadciśnienie.

 Wysoka zawartość antyoksydantów zapobiega także procesom przedwczesnego  starzenia się. Szczególnie korzystnym jest tu przeciwdziałający  także wadom wzroku beta karoten.

 Ponadto  banany  dostarczają     bardzo ważnych   dla naszej odporności  i mózgu:   selenu,  cynku, żelaza  oraz witamin z grupy B. Powyższe składniki dbają również o naszą skórę, mocne włosy i paznokcie.

 Szczególnie cenny jest tu cynk, bowiem wiele osób ma obecnie jego niedobory.  A jest on  nam niezbędny,  nie tylko do produkcji przeciwciał, ale dla regulacji poziomu glukozy, pracy trzustki oraz zdrowia tarczycy.  Reguluje także ciśnienie  krwi  i ułatwia eliminację metali ciężkich.
 Więcej o cynku. tu klik

 ,, Badania  na licznej grupie kobiet wykazały, że u pacjentek jedzących banany do sześciu razy w tygodniu.  ryzyko wystąpienia nowotworu nerek spadło o połowę... "
 D. Grotto 101 produktów dla życia i zdrowia.


 Wyjątkowo  odżywcze i bardzo smaczne  będzie dla nas  połączenie : banan, kakao i orzechy, choć idealnie jest nie łączyć razem tych grup pokarmowych.
Od czasu do czasu, można  jednak  pozwolić sobie na taką przyjemność szczególnie, gdy będzie ona alternatywą dla niezbyt zdrowych słodyczy.
 Taki deser  jest  także  bardzo  korzystny  dla naszego układu nerwowego i pracy mózgu. 
  Same  banany zapobiegają   depresji , wspierają  pamięć, koncentrację  uwagi oraz  ogólnie podnoszą nasze samopoczucie psychiczne.
Zawierają bowiem tryptofan, będący prekursorem ważnej serotoniny,   a   kakao oraz  orzechy  dostarczą  nam jeszcze   magnezu, witamin B i   niezbędnych dla neuronów kwasów tłuszczowych, w tym omega 3.



 Jedyną wadą bananów jest ich potencjalna, wysoka kaloryczność- około 90 kcal. wraz z wysokim  indeksem glikemicznym powyżej 70.

Nie muszą się tym jednak martwić osoby aktywne fizycznie. Energia uzyskana z bananów jest  bardzo szybko zużywana  podczas wysiłku i nie zamienia się w tłuszcz, a potas wraz wapniem, manganem i fosforem dodatkowo wzmacniają serce, mięśnie i stawy.

 Z moich osobistych obserwacji wynika, że banany, a szczególnie te mniej dojrzałe. nie pogarszają początkowego stadium cukrzycy.   Tu należy raczej odstawić mięso, mąkę, cukier i nabiał, a po banany sięgać z umiarem. Tak przynajmniej było w moim przypadku i cukier unormował sie, miejmy nadzieję już na stałe.

 Przepisy

 Placek bananowy

 4 - 6  dojrzałe banany, mąka owsiana i kokosowa około -2 szklanki, wiórki kokosowe, kakao, nasiona chia. 
  Masę:  mąka- banany i wiórki (  bez kakao) zblendować i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao 3- 4 łyżki i nasiona chia.
 Żółtą część ( bez kakao)  zapiec około  30 minut.

Po przestudzeniu na wierzch nałożyć  gęstą   surową masę z  kakao i  nasionami chia. Posypać  po wierzchu wiórkami i mielonymi migdałami.

Raffaello

 Banany, wiórki kokosowe,  mielone  migdały, orzechy laskowe, miód, kakao, nasiona chia.

 Całość wymieszać,  dosłodzić miodem, uformować kulki i włożyć do lodówki. Gdy zastygną są gotowe.


 Budyń bananowy

 Ugotowana  kasza jaglana,  3- 4 banany,  kakao.  Całość zblendować do konsystencji jednolitej masy. Można dodać mleka migdałowego i miodu.

 Ciastka owsiano- bananowe

 Płatki owsiane, nasiona słonecznika, 5 bananów, len, miód, orzechy, cynamon, rodzynki, żurawina...
 Płatki lekko namoczyć  i  gdy zmiękną dodać resztę składników. 


Uformować ( wykładać na blaszkę) ciastka i piec około 30 minut.

Ciastka gryczane

 Kaszę niepaloną  zmielić na mąkę.

Mąka gryczana, 4- 5 banany, kakao, pestki słonecznika, len, pestki dyni,  miód. Całość wymieszać, uformować ciastka i piec około 30 minut.

Bananowe szaleństwo  Bananowe szaleństwo Reviewed by Sięgnij do Natury on 06:14 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...