Post owocowo- warzywny. Podstawowe założenia cz I




Kochani moi. Dziś pragnę przypomnieć  informacje dotyczące postu owocowo- 
warzywnego, który obecnie przechodzę. Osobiście uważam posty i głodówkę za najsilniejsze  metody oczyszczania i samoleczenia wszystkich chorób, w tym raka. Poniżej  wpisu zamieściłam film o produktach odzwierzęcych, który koniecznie zobaczcie.
Ciekawej lektury  i oglądania.

 Mam nadzieję, że z  moich poprzednich wpisów poznaliście już główne przyczyny choroby nowotworowej, w tym niewłaściwe żywienie prowadzące do zakwaszenia organizmu i niedoborów substancji przeciwutleniających (np. witamin C, A, E, cynku, selenu).
 Przypomnę, że  wszelkie choroby wywołuje zawsze  cały zespół czynników. Wymienię tu jeszcze   promieniowanie radioaktywne, UVB, skażenie elektromagnetyczne, niedotlenienie i brak ruchu,  nadmiar toksyn i zanieczyszczeń, nałogi (alkohol, narkotyki, nikotyna), przewlekły stres…

Wiemy też, że procesy o charakterze nowotworowym toczą się latami, a tzw.  rak, to wynik ostatecznego załamania się  prawidłowej wydolności systemu immunologicznego i oznacza cały zespół dysfunkcji, a nie  określoną jednostkę chorobową.


 Mówiąc najprościej - nasza komórka zaprogramowana   przez naturę  w celu przetrwania  i dostosowania się do niekorzystnych oraz zmiennych warunków, posiada wrodzoną zdolność modyfikowania się. Oczywiście odbywa się to   w sposób kontrolowany i celowy. 

Czasem jednak zdezorientowana  mutuje się  poza kontrolą. Ma to zazwyczaj miejsce w kontakcie z tzw. karcynogenem ( substancją rakotwórczą) i wolnym rodnikiem.    Jeśli nasz system immunologiczny jest słaby  lub niewydolny,  to zamiast  zostać szybko usunięta lub sama obumrzeć, staje się aktywna i wydaje nowe, zmutowane potomstwo.

Skoro tak jest, to nasz sposób życia,  w tym żywienia i myślenia, może hamować rozwój tej śmiercionośnej choroby np. powstrzymując komórki od mutacji i pomagając limfocytom usuwać  już uszkodzone.

 Choroba nigdy  nie wynika z niczego.
 Uważamy jednak, że skoro  tylko jej ostateczny etap daje ostre objawy, to  wczesne symptomy ( dezorganizacja w systemach samooczyszczania i samouzdrawiania) nie muszą być   traktowane poważnie. Tak po drodze gubimy również faktyczną przyczynę i bezskutecznie leczymy skutki-  np. naświetlamy, wycinamy lub traktujemy  tzw. chemią guza, czyli objaw. Stąd też  nie ma leku na raka oraz inne choroby cywilizacyjne i  długo nie będzie, bo przyczyną jest nasz styl życia i tylko jego zmiana może przynieść jakikolwiek skutek.



Jednocześnie  nie ma   wielu  danych dotyczących  samodzielnej  remisji łagodnych zaburzeń o charakterze nowotworowym, a co za tym idzie, pojawia się  niewiara w  wrodzone zdolności organizmu do usuwania komórek rakowych i brak naszej inicjatywy, by samemu zadbać o zdrowie.

   A przecież, będący częścią doskonałej natury i powołany do życia z miłości człowiek, wyposażony  został  we wszystko, czego potrzebuje, by być zdrowym i szczęśliwym.
 Mamy,  zatem  w naturze wiele roślin skutecznie  walczących z   wszystkimi chorobami, w tym   z rakiem.


Zaawansowaną formą  leczenia i oczyszczania organizmu  jest również  opracowana przez doktor E. Dąbrowską sześciotygodniowa dieta owocowo- warzywna.


Zdaniem autorki, choroby cywilizacyjne wynikają głównie z tzw. przejadania  się i nieprawidłowego żywienia, a leki tylko tłumią i objawy, zamiast leczyć faktyczne przyczyny.

 Ujmuje ona nasz organizm jako całościowy system, dążący do samoregulacji i uzdrowienia.
By to nastąpiło, muszą być jednak  spełnione odpowiednie warunki, w tym zdrowe żywienie.

    Współczesny człowiek  zbyt daleko odszedł od natury i zatracił instynkt samoleczenia za pomocą żywienia i ziół. ,, Ulepszył '' naturalny, dany mu przez Boga pokarm za pomocą denaturacji, rafinacji, konserwowania, wydłużania w nieskończoność terminu przydatności.  Jednocześnie w ten sposób pozbawił się bezcennych minerałów, witamin oraz enzymów.
W miejsce tego wprowadził szereg chemicznych trucizn i polepszaczy, nie tylko mutujących komórki, ale dających wieloletnie dolegliwości, które teraz mylnie określamy chorobą.

 Co wielokrotnie podkreślam, paradoksem naszych czasów jest to, iż chemiczne zatrucie usiłujemy leczyć za pomocą  równie chemicznych i szkodliwych  farmaceutyków.  W konsekwencji  za jedną tłumioną dolegliwością  szybko  pojawiają się następne i tak brniemy donikąd.

 ,, A przecież zdrowie można odzyskać szukając ratunku nie w chemii leków lecz dzięki powrotowi do życia zgodnego z naturą.''

 E. Dąbrowska. Przywrócić zdrowie żywieniem CMM 2013 r.

 W tej sytuacji jedną ze skutecznych metod wydaje się być oczyszczająca  głodówka owocowo- warzywna połączona następnie z systemem zdrowego żywienia.


Podstawowe założenia diety

 Podstawowym założeniem diety jest przejście na system odżywiania wewnętrznego. 
Ma to miejsce,  gdy do określonego poziomu ograniczamy kalorie i skladniki odżywcze, w tym tłuszcze i białka.

Wejście w cykl odżywiania wewnętrznego powoduje  natychmiastowe usuwanie uszkodzonych komórek i patogenów z jednoczesną eliminacją złogów, blokad limfatycznych, komórek nowotworowych i  polipów...

 Uruchomienie dzięki powyższej kuracji  procesów  lipolizy ( rozpadu tłuszczy), sprzyja  także cofaniu się miażdżycy oraz otyłości, a   proteolizy ( rozpadu białek), ustąpienie  procesów prozapalnych i zmian zwyrodnieniowych.

Dzienna kaloryczność diety to około 400- 500 kal.

W tym celu przez okres  6 tygodni wolno jeść tylko niskokaloryczne owoce i warzywa oraz pić słabe napary ziołowe.

Jest to kuracja wspomagająca  przy:

·   zaburzeniach odporności i alergiach wynikających z zanieczyszczenia limfy,
· chorobach skórnych typu egzema, grzybica, łuszczyca,
·  schorzeniach krążeniowych, w tym w  usuwaniu złogów z tętnic,
·  usuwaniu  złogów w nerkach i wątrobie,
. stanach zapalnych wątroby, stawów i nerek,
.  cukrzycy II typu ( pod okiem lekarza),
·   w artretyzmie...

Dozwolone są tylko: marchew, pietruszka, pory, brokuły, kapusta, buraki, ogórki, pomidory, cukinia, dynia, kabaczek, kalafior, brukselka, cebula, papryka, sałata, czosnek ( niewielkie ilości) oraz owoce kwaśne i  półsłodkie np: kiwi, jabłka, śliwki, cytryny, porzeczki ( I etap kuracji- 6 tygodni )

Warzywa jemy gotowane baz dodatku soli  lub w formie surówek.

Można  dodać  jedną łyżeczkę tłuszczu roślinnego dziennie.
 Pijemy również sporządzone z warzyw i owoców świeże  soki.
 Zalecane są także naturalne  kiszonki, najlepiej z obniżoną zawartością soli oraz ocet jabłkowy. 

Następnie przechodzimy na zdrowe żywienie.
Istotnym elementem kuracji jest zwiększenie aktywności fizycznej np. spacery i marsz na świeżym powietrzu, umiarkowane ćwiczenia połączone z głębokim oddychaniem, pływanie, bieganie... oraz picie odpowiedniej ilości wody i świeżych soków.

Kluczowym dla podjęcia się tej niełatwej kuracji jest  zmiana naszej świadomości i zrozumienie, że zdrowie naprawdę leży w naszych rękach i jest zależne od tego, co jemy, pijemy,  jak oddychamy i czujemy...

Problemem jest to, że niewielu z nas kojarzy choroby ze stylem życia,   bowiem schorzenia cywilizacyjne rozwijają się powoli, a szkodliwość żywienia rzadko ujawnia się pod postacią ostrych symptomów. Uważamy, że coś jest niezdrowe dopiero, gdy nas  naprawdę nas  zatruje  wywołując ból, wymioty, czy biegunkę.  
Symptomy  powolnej degeneracji nazywamy starością i  czujemy się zwolnieni z odpowiedzialności  za własne zdrowie.

W naszych umysłach pokutuje  również  model tradycyjnego żywienia oparty na mięsie, mleku, cukrze i białej mące oraz mylne przekonanie, że są to najlepsze  dla nas źródła białka i energii, a człowiek powinien jeść wszystko.

Reklamy skutecznie utrwalają ten model, bo przemysł spożywczy i farmaceutyczny zarabia krocie na niskiej świadomości  i lęku społeczeństwa, dotyczącego niedożywienia oraz  wynikających z niego chorób.  Straszy się nas tym kilka razy dziennie za pomocą tzw. wiadomości. A jest dokładnie odwrotnie.

 W większości  jesteśmy przekarmieni i zatruci nienaturalną żywnością  oraz lekami, co  dodatkowo łączy się z niedoborami witamin, błonnika i minerałów, których owa żywność nie posiada.  Celowo, więc stwarza się warunki stresu i dezorientacji, by leczyć i zarabiać w nieskończoność. Czyż podstawowym stwierdzeniem lekarza nie jest- musi pan brać leki do końca życia? Wszyscy pragną zdrowia i boją się śmierci,  więc biznes się kręci.

 Mam nadzieję, że teraz nadszedł czas  na odwrócenie toku myślenia i trwałą zmianę podejścia do zdrowia, bowiem podczas diety bezwzględnie eliminujemy mięso i mleko.

 Zdaniem autorki ich spożycie prowadzi do  nasilenia się  procesów gnilnych w jelitach, zakwaszenia organizmu, obciążenia nerek  oraz wątroby.

Wysokie spożycie mięsa i nabiału powoduje także  utratę wapnia i jest  główną przyczyną osteoporozy. Jednocześnie nieorganiczny wapń zamiast do kośćca,  trafia do nerek i tętnic, powodując kamicę i miażdżycę.

,, Mięso poddane chemicznej obróbce gnije w jelitach, jest czynnikiem toksycznym, przewlekle zatruwającym organizm, powodującym wzrost: leukocytozy, prostoglandyn zapalnych PGE2, lepkości krwi, poziomu hormonów  estrogennych, prolaktyny, kortyzolu, sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Mięso zawiera cholesterol i tłuszcze stałe, co także sprzyja rozwojowi miażdżycy."E. Dąbrowska, jak wyżej.

,,Mleko krowie zwłaszcza pasteryzowane, analogicznie jak mięso, podlega gniciu w jelitach, może być przyczyną rozwoju schorzeń zwyrodnieniowych, miażdżycy ( kazeina, cholesterol, tłuszcze), odwapnienia kości ( białko, fosforany), alergii  ( migreny, zaburzenia emocjonalne, bóle brzucha, arytmie, katar, obrzęki stawów)".Jak wyżej.

Eliminacja cukru i białej mąki

Cukier i mąka  silnie zakwaszają  krew i powodują zaburzenia prawidłowej mikroflory jelit.  
Zdaniem autorki mogą  prowadzić do cukrzycy, awitaminozy, próchnicy, kamicy żółciowej i nerkowej,  zwyrodnień kości, spadku odporności.

,, Biały cukier i mąka są uważane  za najszkodliwsze produkty współczesnej diety. 
Są pozbawione niezbędnych dla  ich przyswojenia witamin z grupy B, mikroelementów    
  ( wapnia, fosforu, magnezu i chromu), odbierają organizmowi te substancje, zaburzają przemiany białek i tłuszczy." E. Dąbrowska. j. wyżej


Bezwzględny zakaz smażenia i wędzenia 

Powyższe procesy powodują powstawanie ogromnej ilości nadtlenków, które z kolei są przyczyną nadmiaru wolnych rodników w organizmie.

,, Cząsteczki te mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe, doprowadzając do szeregu zmian wstecznych: samotrawienia, martwicy, zapalenia, niedokrwienia i zwyrodnienia." jak wyżej.

Przy jednoczesnym niedoborze przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C, E,  beta karoten cynk i selen, dochodzi do rozwoju nowotworów i miażdżycy. 

Zwiększenie udziału błonnika w diecie

Niedobór błonnika związany z procesami przetwarzania naturalnej żywności, prowadzi do zaparć, a co za tym idzie,  samozatruwania się naszego organizmu.

Warzywa i owoce zawierają obie formy błonnika ( rozpuszczalną  i nierozpuszczalną celulozę), pomagają w oczyszczaniu jelit, regulacji cholesterolu i poziomu cukru. Jednocześnie ( wraz z probiotykami) uzdrawiają mikroflorę jelitową.

,, To błonnik  zwalnia przyswajanie cukru z jelit, chroniąc przed gwałtowną zwyżką poziomu glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie m. innymi w cukrzycy." jak wyżej. 


 Kuracja przebiega 2 etapowo:

 - okres głodówki owocowo- warzywnej ( 6 tygodni tylko powyżej wymienione produkty), 
-  kontynuacja, czyli stałe, zdrowe żywienie.

Początkowo możliwe jest nasilenie  symptomów wszystkich przebytych i aktualnych  chorób np: osłabienie, bóle stawów i głowy, gorączka, skoki ciśnienia, katar, kaszel, biegunka, bóle nerek i wątroby, arytmia,  wysypki i zmiany skórne... Świadczą one o efektywności samoleczenia i uruchomieniu procesów naprawczych. 

Przeciwwskazania to np.  gruźlica,  nowotwory, białaczka,  ostre schorzenia tarczycy, anoreksja i wychudzenie, ciąża...

  Po raz pierwszy  kurację najlepiej przeprowadzić pod okiem lekarza i przygotować się do niej systematycznie  zwiększając w diecie ilość surowych owoców i warzyw. Jednocześnie   wprowadzamy kasze,  namaczane orzechy i nasiona,  świeże soki, a ograniczamy mięso, cukier, nabiał i mąkę. 

 Bezwzględnie unikamy gotowych dań, konserwowanych, słodyczy, nadmiaru soli, nikotyny, kofeiny...


Szczegóły kuracji i jadłospis z przepisami  w książkach ,, Przywrócić zdrowie żywieniem.''  Ciało i ducha ratować żywieniem" oraz w wykładach  Ewy Dąbrowskiej.


 Koniecznie obejrzyj 









Post owocowo- warzywny. Podstawowe założenia cz I  Post owocowo- warzywny. Podstawowe założenia cz I Reviewed by Sięgnij do Natury on 04:31 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...