Owoce kaki - źródłem witaminy A




Kochani moi. Jeśli, tak jak ja, lubicie słodziutkie owoce kaki, to mam dla was dobrą wiadomość.
  
 Te owoce, to jedno z najlepszych źródeł energii i beta karotenu.

 Ponadto wykazują silne działanie antynowotworowe  i pomagają w zachowaniu pięknej skóry oraz zapobiegają zmarszczkom. Ale na tym nie koniec.

  Obecność karotenów wraz z  witaminami C i E sprawia, że kaki zapobiegają procesom utleniania. Tym samym aktywnie chronią nasz mózg i neurony, naczynia krwionośne oraz serce przed rabunkowym działaniem wolnych rodników.

 Jednocześnie dostarczają licznych  minerałów: magnezu, żelaza, potasu, sodu, cynku, manganu, fosforu, miedzi oraz witamin z grupy B ( B9, B6, B5).  To pomaga nam zachować zdrowie, dobry nastrój oraz zapobiega depresji.

Kaki, a nowotwory

 Jak wiemy, karotenoidy   hamują namnażanie się komórek rakowych. Wraz z innymi zawartymi w  kaki związkami np. polifenolami,  inicjują apoptozę, czyli samoniszczenie się komórek rakowych.

Jak wykazały liczne badania,  owoce kaki pomagają między  innymi   w białaczce  i raku jelit- obfitują w regulujący trawienie i oczyszczający organizm błonnik.


Kaki, a choroby serca

Zawartość błonnika, witamin E, C i z grupy B  sprawia, że kaki  są  korzystne w regulacji poziomu trójglicerydów, homocysteiny  i cholesterolu  we krwi.

 Zarówno owoce jak i liście ( w formie  napoju ) pomagają  także w regulacji jej  ciśnienia oraz  krzepliwości.  Są również niezastąpione w prawidłowym metabolizmie chroniącej serce witaminy D - działa w synergii z beta karotenem i witaminą K, w którą obfitują te słodkie owoce.

 W medycynie chińskiej napar  z liści   jest  cennym  lekiem  na nadciśnienie i raka, a miąższ owoców znanym środkiem na ukoszenia i otarcia.

 Kaki dla urody

 Bezbłędne trio : beta karoten, witamina C i A aktywnie wspierają procesy naprawcze skóry i produkcję kolagenu. Są, więc wyjątkowo   korzystne nie tylko dla naszej skóry, ale i  stawów, chrząstek oraz  naczyń krwionośnych.  Chronią również wzrok i zapobiegają tzw. kurzej ślepocie.

Rozgniecione owoce kaki, to  super szybka maseczka dla zmęczonej cery. Można dodać trochę oleju lnianego lub oliwy z oliwek.

 Koktajl: kaki, banany, morele, dynia, maliny...  to  prawdziwa  bomba karotenowa dla naszej skóry. Gdy do diety włączymy jeszcze  sok z marchewki i zieloną natkę, to  jesteśmy  w pelni zabezpieczeni przed  wszelkimi nowotworami,  w tym rakiem skóry. Tu,  jak zawsze, polecam także  eliminację cukru, mąki, mięsa i nabiału, a włączenie jak najwięcej surowych warzyw i owoców.



Owoce kaki - źródłem witaminy A  Owoce kaki - źródłem witaminy A Reviewed by Sięgnij do Natury on 09:44 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...