Właściwości lecznicze śliwek



Śliwki,  to owoce niezwykle zasobne w błonnik (  pektyna), bata karoten i potas.  Warto, zatem sięgać po nie dbając o serce i  jelita. Ale nie tylko.

Jednocześnie śliwki  posiadają dwa  bezcenne  dla naszego organizmu kwasy:  winowy i jabłkowy, które jak miotełka  czyszczą jelita i ułatwiają komórkom pozbywać się zalegającego tłuszczu oraz  cholesterolu.
 Sprzyjają  zatem odchudzaniu, profilaktyce przeciwmiażdżycowej oraz oczyszczaniu  z toksyn.

 Skład

 W swoim składzie zawierają także żelazo, przeciwrodnikową witaminę A, E i C, K
 oraz witaminy z grupy B.  

Tym samym pomagają w eliminacji anemii, wzmacniają układ nerwowy, dbają o jakość naszej skóry oraz  wzroku. Wspierają bowiem biosyntezę kolagenu i pomagają w metabolizmie bezcennej  witaminy D.

 Śliwki, a stawy i zęby

 To jeszcze nie wszystko. Dzięki zawartości wapnia, boru i fosforu śliwki wspierają procesy mineralizacji kości, a zawartość kwasów sprzyja  jednoczesnemu  usuwaniu  kamienia nazębnego  oraz złogów artretycznych ze stawów.



Śliwki kontra nowotwory

Dzięki zawartości  przeciwutleniaczy, katechin, kwasu kawoilochinowego i kwasu chlorogenowego śliwki  pomagają w walce z komórkami rakowymi.  Jednocześnie oczyszczają jelita  z toksyn i regulują rytm wypróżnień oraz odkwaszają organizm.
Dlatego też liczne badania  jednoznacznie wykazały znaczne obniżenie ryzyka raka okrężnicy u osób spożywających śliwki.

,, Śliwki zawierają kwas ursolowy, który hamuje ścieżkę sygnalizacyjną komórek i w ten sposób może chronić przed niektórymi rodzajami raka." D Grotto 101 produktów dla zdrowia i życia.


Śliwki, a nerki

Wyciągi ze śliwek pomagają w alkalizacji moczu i usuwaniu zapaleń pęcherza moczowego oraz nerek. Cenne są nie tylko owoce, ale i kora, która jest lszczególnie zalecana w leczeniu prostaty.


 Świeże, czy suszone?

W zależności  od odmiany   śliwki  zawierają około 50 do 140 kcal w stu gramach. Niestety, suszone mają ich co najmiej trzykrotnie tyle, czyli około 400.   Spożywajmy je zatem z umiarem. Na pewno będą jednak wartościowsze niż  pozbawione jakichkolwiek  wartości odżywczych słodycze.


 Podsumowując

 Regularne spożywanie śliwek pomaga zatem  nie tylko w regulowaniu cholesterolu i pracy jelit, ale i w zachowaniu naszego zdrowia,  urody oraz  dobrego samopoczucia.

 Jest polecane w :
·         miażdżycy
·         zaparciach
·         profilaktyce nowotworowej
·         odnowie kolagenu
·         wzmacnianiu wzroku
·         nerwicy
·         anemii
·         osłabieniu stawów
·         artretyzmie
·         chorobach pęcherza moczowego
·         prostacie
·         odkwaszaniu i detoksykacji  organizmu...





Właściwości lecznicze śliwek  Właściwości  lecznicze śliwek Reviewed by Sięgnij do Natury on 02:57 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...