Macierzanka piaskowa na grypę, zaziębienia i infekcje grzybicze.



Macierzanka  to wyjątkowe, kwitniące  całe  lato  zioło,  odznaczające  się  pięknym,  lekko cytrynowym aromatem.
Zazwyczaj rośnie na glebach piaskowych  lasów mieszanych, pastwiskach, polanach leśnych, nasłonecznionych wzgórzach, więc nie trudno ją  znaleść. Należy do roślin silnie miododajnych,  spokrewnionych z tymiankiem, który z powodzeniem w razie potrzeby  zastępuje w naszej kuchni. 

  Ta z wyglądu drobna roślinka, ma  także silne działanie lecznicze.
   Znano ją  i ceniono  już w starożytności. W swoim składzie zawiera, bowiem  liczne olejki aromatycznew tym tymol i karwakrol, cytral, cymen, terpineol, flawonoidy, garbniki, saponiny, goryczki,  kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminę C.
Tymol,  ma więc  nazwę pochodzącą od greckiego thymus i  oznacza odważny.



 
 
Działanie

Macierzanka odznacza się silnymi  właściwościami przeciwgrzybiczymi i bakteriobójczymi.  Dodatkowo lekko rozkurcza i ułatwia odkrztuszanie. 
Jako środek dodający animuszu, siły i odwagi,  wchodziła  więc  w skład kąpieli, licznych maści, naparów, okładów i  win.  Odstraszała też węże i insekty. 

 W średniowieczu nadaną jej,  wręcz rangę magicznego zioła, leczącego dolegliwości kobiece, bóle, reumatyzm oraz stłuczenia.

 Obecnie  macierzanka sprawdza się głównie  podczas grypy,  zaziębień oraz w zapaleniach gardła, krtani i oskrzeli. 

Szczególnie polecana jest  w kaszlu suchym i  w przewlekłych nieżytach oskrzeli oraz tzw. porannym kaszlu palaczy.

 Tu dodajemy  do niej  w równych częściach  np: liść babki lancetowatej, lipę, wrzos,  podbiał  i  len po 50 gram.

Robimy również inhalację z olejkiem  2- 3 krople  - działa silnie odkażająco i rozkurczowo.  

 Napar z macierzanki ma również zastosowanie w grzybicach wewnętrznych. 
W tym celu warto pić napar ( z 1 łyżeczki)3 razy dziennie np.  z czystkiem i zastosować dietę przeciwgrzybiczą (  rotacyjnie z innymi  ziołami : oregano, szałwia, wilcakora, paudarco, tymianek)  wraz z czosnkiem i cebulą. 

  Macierzanka ułatwia  również wydzielanie soków żołądkowych i  poprawia trawienie  oraz znosi nadmierną fermentację w jelitach. 

 Jest zatem pomocna w biegunkach i zatruciach pokarmowych oraz  w usuwaniu  pasożytów z jelit. 

Tu warto dodać do niej:  miętę, szałwię, tymianek, oregano ( po 50 gram).


W celu poprawy trawienia i ułatwienia odpływu żółci zastosować możemy także  napar z dodatkiem nagietka i krwawnika lub samą macierzankę z miętą.

 Macierzanka ma także zastosowanie w  nerwobólach,  bólach reumatycznych, zawrotach  oraz  bólach głowy, migrenach i krwawieniach macicznych. Działa silnie spazmolityczne, pomaga więc w bolesnym miesiączkowaniu. Tu można  połączyć ją z rumiankiem i nagietkiem.

Pomaga  również  regulować hormony tarczycy. ( Encyklopedia zielarstwa i  ziołolecznictwa  H. Strzeleckiej i T. Kowalskiego).


 Zastosowanie zewnętrzne

Zewnętrznie macierzanka stosowana jest  na skórę  trądzikową, ukąszenia owadów, poparzenia, stłuczenia oraz  jako środek na upławy i świąd pochwy.

Jej silne właściwości przeciwzapalne powodują, że skutecznie zwalcza wszelkie ropne wypryski, często znacznie skuteczniej niż antybiotyki i maści.

Można nią również płukać włosy po myciu - leczy łupież i pomaga w nadmiernym przetłuszczaniu się włosów.
Wraz z szałwią, łopianem i pokrzywą leczy grzybicę skóry głowy oraz zapobiega wypadaniu włosów.

 Pomaga także zwalczać grzybicę stóp i  nadmierną  potliwość ( wraz z szałwią).



 Przygotowanie

 Napar 

Łyżkę ziela zaparzyć szklanką  wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 15 minut.
Pić dwa- trzy razy dziennie po pół szklanki w zaburzeniach trawienia i grzybicach oraz pasożytach, zapaleniach oskrzeli, grypie, w celu oczyszczania z toksyn.

Napar stosujemy również do przemywania i płukania gardła oraz  irygacji pochwy.

 Syrop z macierzanki

 Świeże zioła zagotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut w pół litra wody z pół szklanki cukru i pół szklanki miodu ( można dodać sam miód). Odstawić na kilka godzin. Całość zlać przecedzając  i zakorkować w butelce lub słoiku. 

W razie konieczności zwiększyć ilość cukru. Przetrzymywać w lodówce lub zapasteryzować.

Kąpiele

200 g ziela zalać 3-4 litry wody. Gotować powoli  kilka minut i zostawić do naciągnięcia jeszcze około 20 minut.  Przecedzić i dodawać do wanny.  


W zaziębieniu można dodać kilka kropli olejku.  Kąpać się około 10 minut w temperaturze  około 40 s.

Macierzanka piaskowa na grypę, zaziębienia i infekcje grzybicze. Macierzanka piaskowa na grypę, zaziębienia i infekcje grzybicze. Reviewed by Sięgnij do Natury on 07:15 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...