Macierzanka piaskowa na grypę, zaziębienia i infekcje grzybicze.
Macierzanka to wyjątkowe, kwitniące całe lato zioło, odznaczające się pięknym, lekko cytrynowym aromatem.
Zazwyczaj rośnie na glebach piaskowych lasów mieszanych, pastwiskach, polanach leśnych,
nasłonecznionych wzgórzach, więc nie trudno ją znaleść. Należy do roślin silnie miododajnych, spokrewnionych z tymiankiem, który z powodzeniem w razie potrzeby zastępuje w naszej kuchni.
Ta z wyglądu drobna roślinka, ma także silne działanie lecznicze. Znano ją i ceniono już w starożytności. W swoim składzie zawiera, bowiem liczne olejki aromatyczne, w tym tymol i karwakrol, cytral, cymen, terpineol, flawonoidy, garbniki, saponiny, goryczki, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminę C.
Tymol, ma więc nazwę pochodzącą od greckiego thymus i oznacza odważny.
Macierzanka odznacza się silnymi właściwościami przeciwgrzybiczymi i bakteriobójczymi. Dodatkowo lekko rozkurcza i ułatwia odkrztuszanie.
W średniowieczu nadaną jej, wręcz rangę magicznego zioła, leczącego dolegliwości kobiece, bóle, reumatyzm oraz stłuczenia.
Obecnie macierzanka sprawdza
się głównie podczas grypy, zaziębień oraz w zapaleniach gardła, krtani i oskrzeli.
Szczególnie polecana jest w kaszlu suchym i w przewlekłych nieżytach oskrzeli oraz tzw. porannym kaszlu palaczy.
Szczególnie polecana jest w kaszlu suchym i w przewlekłych nieżytach oskrzeli oraz tzw. porannym kaszlu palaczy.
Tu dodajemy do niej w
równych częściach np: liść babki lancetowatej, lipę, wrzos, podbiał
i len po 50 gram.
Robimy również inhalację
z olejkiem 2- 3 krople - działa silnie odkażająco i rozkurczowo.
Napar z
macierzanki ma również zastosowanie w grzybicach wewnętrznych.
W tym celu warto pić napar ( z 1 łyżeczki)3 razy dziennie np. z czystkiem i zastosować dietę przeciwgrzybiczą ( rotacyjnie z innymi ziołami : oregano, szałwia, wilcakora, paudarco, tymianek) wraz z czosnkiem i cebulą.
W tym celu warto pić napar ( z 1 łyżeczki)3 razy dziennie np. z czystkiem i zastosować dietę przeciwgrzybiczą ( rotacyjnie z innymi ziołami : oregano, szałwia, wilcakora, paudarco, tymianek) wraz z czosnkiem i cebulą.
Macierzanka ułatwia również wydzielanie soków żołądkowych i poprawia trawienie oraz
znosi nadmierną fermentację w jelitach.
Jest zatem pomocna w biegunkach i zatruciach pokarmowych oraz w usuwaniu pasożytów z jelit.
Jest zatem pomocna w biegunkach i zatruciach pokarmowych oraz w usuwaniu pasożytów z jelit.
Tu warto dodać do
niej: miętę, szałwię, tymianek, oregano ( po 50 gram).
W celu poprawy trawienia i ułatwienia odpływu żółci zastosować możemy także napar z dodatkiem nagietka i krwawnika lub samą macierzankę z miętą.
Pomaga również regulować hormony tarczycy. ( Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa H. Strzeleckiej i T. Kowalskiego).
Zastosowanie zewnętrzne
Zewnętrznie macierzanka stosowana jest na skórę trądzikową, ukąszenia
owadów, poparzenia, stłuczenia oraz jako środek na upławy i świąd pochwy.
Jej silne właściwości
przeciwzapalne powodują, że skutecznie zwalcza wszelkie ropne wypryski, często
znacznie skuteczniej niż antybiotyki i maści.
Można nią również płukać
włosy po myciu - leczy łupież i pomaga w nadmiernym przetłuszczaniu się włosów.
Wraz z szałwią,
łopianem i pokrzywą leczy grzybicę skóry głowy oraz zapobiega wypadaniu włosów.
Pomaga także
zwalczać grzybicę stóp i nadmierną potliwość ( wraz z szałwią).
Przygotowanie
Napar
Łyżkę ziela zaparzyć szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 15 minut.
Pić dwa- trzy razy
dziennie po pół szklanki w zaburzeniach trawienia i grzybicach oraz pasożytach,
zapaleniach oskrzeli, grypie, w celu oczyszczania z toksyn.
Napar stosujemy również do przemywania i płukania gardła oraz irygacji pochwy.
Syrop z
macierzanki
Świeże zioła zagotować
na bardzo wolnym ogniu około 10 minut w pół litra wody z pół szklanki cukru i
pół szklanki miodu ( można dodać sam miód). Odstawić na kilka godzin. Całość
zlać przecedzając i zakorkować w butelce lub słoiku.
W razie konieczności zwiększyć ilość cukru. Przetrzymywać w lodówce lub zapasteryzować.
W razie konieczności zwiększyć ilość cukru. Przetrzymywać w lodówce lub zapasteryzować.
Kąpiele
200 g ziela zalać 3-4 litry wody. Gotować powoli kilka minut i zostawić do naciągnięcia jeszcze około 20 minut. Przecedzić i dodawać do wanny.
W zaziębieniu można dodać kilka kropli olejku. Kąpać się około 10 minut w temperaturze około 40 s.
Taka
kąpiel pomaga łagodzić bóle mięśni, znosi nerwowość, ogólnie wzmacnia
organizm i serce oraz inhaluje.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
→Uspokajająca mieszanka ziołowa o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym i przeciwzapalnym
Macierzanka piaskowa na grypę, zaziębienia i infekcje grzybicze.
Reviewed by Sięgnij do Natury
on
07:15
Rating:

Brak komentarzy