Przepis na zdrowy wegański twarożek



Kochani. Dzisiaj chciałabym  podzielić się z wami moim pomysłem na wiosenny, wegański serek. W odróżnieniu od nabiału nie powoduje alergii pokarmowych, a jego wartości odżywcze są znacznie wyższe niż tradycyjnego  twarożku mimo, iż smakuje bardzo podobnie.


 Dla przykładu zawarte w nim nasiona chia, mają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak.

Dodatkowo  nasiona dyni dostarczają  nam bezcennego selenu i magnezu, który tracimy podczas konsumpcji tradycyjnego nabiału.


Składniki:
-  szkl. orzechów nerkowca
- 3/4 szkl. wody
- ok. 2 łyżki nasion chia
- ok. łyżka mielonych pestek dyni
Opcjonalnie:
- łyżka sproszkowanego korzenia maca
-  łyżka babki płesznik

PRZYGOTOWANIE:
Wystarczy namoczyć szklankę  orzechów  nerkowca i po kilku godzinach zblndować z  wodą , następnie   dodać  :  nasiona chia, babki płesznik i mielone pestki dyni, korzeń maca.
 Całość doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Jeśli rozcieńczymy serek wodą, to  powstanie równie pyszny sos do sałatki.

 Jako dodatki  posłużą nam np: rzodkiewki, ogórek, pietruszka, szczypiorek, listki szpinaku, koperek, kiszony ogórek...

  WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
 Serek dostarczy nam  przede wszystkim zdrowego białka roślinnego, tłuszczy, w tym  kwasu  ala linolenowego, selenu, magnezu, witamin z grupy B, żelaza ( natka pietruszki, chia) wapnia,  potasu, fosforu, błonnika...

 Po pierwsze: twarożek ten jest  doskonałym wzmocnieniem kości ( fosfor, wapń), włosów,  skóry i paznokci (żelazo, miedź, cynk, selen).
 Jednocześnie reguluje poziom cholesterolu i cukru ( błonnik i tłuszcze ) oraz  pomaga w  normalizacji ciśnienia krwi i  odnowie  flory jelitowej.
 Zamiast cytryny możemy dodać kwasu z ogórków kiszonych lub ocet jabłkowy ( około łyżeczki), co  dodatkowo wzmocni wartości terapeutyczno- lecznicze. 
Wspiera nas także  w walce z chorobą nowotworową ( dynia, chia, maca) i poprawia ogólną odporność  organizmu na infekcje.


 O wlaściwościach leczniczych pestek z dyni już wam pisałam. Teraz  przypomnę tylko, że są skarbnicą  beta karotenu, cynku,  magnez, selenu, potasu,  witamin z grupy B oraz kwasów tluszczowych : oleinowy i linolinowy.  Tak,więc wysoka  zawartość błonnika,  minerałów, witamin i  kumaryny ( usuwa pasożyty i  infekcje grzybicze) pomoże nam  nie tylko oczyścić jelita, ale i zgubić zbędne kilogramy- zdrowe tluszcze stymulują spalanie tkanki tłuszczowej. Odnowi poziom energii i  poprawi koncentrację uwagi ( korzeń maca). 
Dodatkowo maca pomaga, nie tylko  w regulacji funkcji układu nerwowego, ale i  hormonalnego oraz jest znanym afrodyzjakiem poprawiającym krążenie, jak  i funkcję układu rozrodczego.


 Ciekawostka

Nasiona chia i babki płesznik chłoną wodę około dziesięć razy tyle, ile same ważą. Zwiększają, tym samym  uczucie sytości oraz pomagają  w usuwaniu toksyn z jelit. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe, nie tylko  regulują cholesterol, ale są ważnym budulcem  dla wielu organelli komórkowych, a wraz z nasionami dyni wykazują potencjał silnie przeciwutleniający chroniąc nas przed starzeniem i chorobą nowotworową. 


Przepis na zdrowy wegański twarożek Przepis na zdrowy wegański twarożek Reviewed by Sięgnij do Natury on 10:27 Rating: 5

1 komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...